Різновиди гвинтів: особливості стандартизації

Для фіксації різних елементів з метою забезпечення подальшої можливості роз’єднання використовують кріпильні вироби з різьбленням.

Одним з найбільш затребуваних та розповсюджених серед яких є гвинт. На відміну від болта, він не потребує обов’язкового використання гайки. Гвинт є доволі самостійним кріпильним елементом, сфера застосування якого майже не має обмежень. Його можна зустріти як у складі величезних промислових механізмів, так і у побуті.

Класифікація гвинтів за типом

Якщо ви подивитеся на асортимент гвинтів, які пропонують магазини кріпильних виробів, то побачите велике різноманіття продукції. Існує доволі багато різновидів цих елементів. І кожен з них має певні особливості використання. Найчастіше гвинти класифікують у наступний спосіб:

  • півсфери — використовують у цивільному та промисловому будівництві, виробництві технічних засобів;
  • потайні — затребувані під час виготовлення меблів, в автомобільній сфері, приладобудуванні;
  • смушкові — характеризуються високою швидкістю монтажу та демонтажу, не потребують на додатковий інструмент, завдяки наявності спеціальних пелюсток;
  • кільцеві — підходять для такелажних і шарнірних конструкцій, здатні витримувати високе навантаження.

Популярні різновиди гвинтових головок

Будь-який гвинт складається з двох частин — стрижня та головки. На першу наноситься різьблення, друга відповідає за спосіб монтажу. Головка може бути наступної форми:

  • шестигранної;
  • циліндричної;
  • циліндросферичної;
  • конічної;
  • напівсферичної;
  • сфероконічної.

Це напряму впливає на специфіку використання кріпильного виробу. Деякі головки підходять лише під спеціальний інструмент, а інші є більш універсальними. Наприклад, гвинти DIN 7991 мають внутрішній шестигранник. Їх можна закрутити за допомогою ключа відповідної форми. Такі кріплення з потайною головкою ідеально підходять для виготовлення меблів, будівництва тощо.

Застосування гвинтів у будівництві, промисловості, побуті

Гвинт є одним з найбільш затребуваних кріпильних елементів у світі. Його використовують для збірки:

  • будівельних конструкцій;
  • предметів меблів;
  • електронних приладів;
  • станків і різних машин;
  • легкових і вантажних автомобілів.

У деяких випадках гвинт можна посилити додаванням шайби, гайки, втулки тощо. Головне — правильно підібрати діаметр різьблення.

Стандартизація гвинтів: ГОСТ, DIN, ISO

Існує декілька стандартів виробництва гвинтів. На українському ринку ви побачите кріпильні вироби, що виготовлені згідно ГОСТ, DIN та ISO. Перший стандарт є прийнятим на території країн СНД, а інші два — міжнародні. Наприклад, гвинт з циліндричною головкою і внутрішнім шестигранником під ключ, що виконаний згідно DIN 912, відповідає також вимогам ГОСТ 11738 і ISO 4762. А опис гвинта з напівкруглою головкою і внутрішнім шестигранником під ключ є лише в ISO 7380.

Що треба знати, щоб правильно підібрати гвинт

Від того, наскільки правильно ви підберете гвинт, залежить якість з’єднання та надійність усієї конструкції. Ці малі кріпильні вироби витримують доволі сильні навантаження, тому їхня роль дуже важлива. Рекомендуємо звертати увагу на наступні моменти:

  • довжину та діаметр виробу;
  • тип головки;
  • призначення;
  • спосіб монтажу;
  • відповідність ГОСТ, DIN, ISO.

Рекомендуємо купувати гвинти у перевірених постачальників, щоб бути впевненими у їхній повній відповідності заявленим характеристикам, якості металу та здатності успішно виконувати свої функції протягом тривалого часу.

Партнерський матеріал


21.07.2021 1345
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1044
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2432
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2064
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2099
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6390 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2395 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

264

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1082

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1123

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1332
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

206
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

544
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2002
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26444
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

501
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10404 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7947
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

488
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

349
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

504
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

575
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1521