Ректоріада: Табачник визначився з фаворитом?

 

Призначення Ігоря Цепенди на посаду виконуючого обов'язки ректора Прикарпатського національного університету стало тією «очікуваною несподіванкою», яка забезпечує причинно-наслідкові ланцюжки для наступних подій. Зрештою, годі було сумніватися, що столична влада пройде повз таку «масну» посаду напередодні чергових «вирішальних» виборів, як ректор ПНУ.

 

Попри сподівання колективу університету на те, що перед виборами нового ректора університет очолить компромісна та респектабельна постать, міністр освіти Дмитро Табачник своїм наказом призначив в.о. «парашутиста» - людину, яка довгий час працювала в структурах МЗС, а з приходом до прикарпатського ВНЗ зарекомендувала себе хіба як спеціаліст з апаратних «багатоходівок», що нагадало викладачам і професорам старшого покоління недоброї пам'яті партійно-комсомольські часи. Саме Ігор Цепенда став таким собі «парторгом-комісаром» при відверто слабкому організаторі, яким був ректор Богдан Остафійчук.

 

Схоже, Партія регіонів зробила ще один сильний передвиборний хід на Прикарпатті. З одного боку, на виконуючого обов'язки ректора не призначили вже геть «ліву» для академічних кіл людину (скажімо, того ж нардепа-регіонала Ігоря Зварича), що викликало б різкий спротив як викладацького колективу, так і студентів. З іншого, стратегічний карт-бланш на керівництво найбільшим, найвпливовішим (й, зрозуміло, політично найціннішим) прикарпатським ВНЗ отримала людина, яка є «своєю» у столичних владних коридорах, особливо у тих, що ведуть до кабінету великого гуманітарного стратега і знаного «друга Галичини» Дмитра Володимировича Табачника. Подейкують, що Ігоря Цепенду також лобіювали на посаду в. о. ректора структури Партії регіонів київського рівня та Банкова.

 

Призначенню Цепенди передувала низка подій, які також нагадують апаратні ігри вже забутих радянських часів. Комісія Міністерства освіти («група зачистки»), яка працювала в ПНУ у листопаді, передбачувано констатувала те, що й повинна була констатувати. Тобто повну безпомічність Остафійчука та його «карасевої команди» перед тими викликами, які сьогодні повинен вирішувати кожен великий багатопрофільний ВНЗ. Висновки комісії, які пан ректор фактично приховав від колективу ПНУ, «розчищали простір» для приходу на головну керівну посаду університету відданого регіонального «намісника Табачника».

 

Другою знаковою подією став «корупційний скандал» в Інституті туризму, який очолює один із вірогідних претендентів на ректорську посаду Володимир Великочий. Тут також була залучена стара апаратна схема «торпеди». Історія з хабаром, на якому «спалився» один із викладачів Інституту, якнайкраще прислужилась для блокування можливих спроб Великочого домовитись з «вершителями доль» в українській освіті. Адже при всій нерозбірливості влади вона зберігає звичні стереотипи дистанціювання від того, хто «проколовся». Тому у «випадковість» корупційного скандалу якраз за кілька тижнів перед закінченням ректорського контракту Б. Остафійчука вірять тільки наївні.

 

У Прикарпатському університеті всі ці «сигнали згори» зрозуміли правильно. Із всього колишнього розмаїття претендентів на ректорську посаду на сьогодні залишилось, вважаємо, тільки чотири. Це сам новопризначений в.о. ректора, колишній ректор (який ще намагається зберегти пристойний вигляд у непристойній для нього ситуації повного адміністративного банкрутства), професор і доволі авторитетний директор Інституту туризму Володимир Великочий та завідувач кафедри інформаційних технологій академік Павло Федорук, якого на київському рівні підтримувала аполітична наукова академічна «тусовка». Решта кандидатів після призначення в. о. раптово «здулися» - або тихо відійшли убік, або ж стали завсідниками у приймальні в.о. ректора.

 

У тих майже трьохсот виборників нового ректора, які мали б ще до літа зібратися для вирішення кадрового питання, вибір, чесно кажучи, невеликий. На що й сподівалися знавці «апаратних ігор».

 

Досі ми розглядали колектив ПНУ як пасивну й смиренну «біомасу». Але ж насправді це не так. В університеті діють осередки партій і громадських організацій. Тих же «свободівців» не бракує, причому людей з поважними науковими званнями. Напевне, та ситуація, яка склалась, буде доброю нагодою перевірити відповідність красивих мітингових гасел реальним діям, стане таким собі лакмусовим папірцем. Якщо «свободівці» побіжать домовлятись з новопризначеним «намісником Табачника», то всі підозри щодо їхніх зв'язків з ПР набудуть ще одного зримого підтвердження.

 

Громаді Прикарпаття не байдуже, хто очолюватиме університет. Адже ректорське крісло є не лише джерелом адмінресурсу, але й трибуною, з якої можна формувати суспільну думку. Й це добре розуміють політики, яким сьогодні вкрай потрібні такі «майданчики впливів». Якщо опозиціонери цього разу знову, як вони звикли діяти у критичні моменти, сховають голови у пісок, громада має дати їм належну оцінку.

 

Дмитро ХВОСТЕНКО,

 

Галицький кореспондент

 

 

ДО ТЕМИ:

Ректор: місія нездійсненна

Ректоріада-2 або Присмерки невдалого царювання

Ера Богдана Остафійчука в Прикарпатському Національному Університеті закінчується?

Ректоріада

 


17.02.2012 1264 33
Коментарі (33)

№8 2012.02.17, 09:31
ганьба
Коцаба 2012.02.17, 10:32
Це класно, Сергію! Варто навіть премію виписати! А тепер, коли Сич десь публічно подасть руку Цепенді, всі знатимуть про альянс Партії Регіонів" та "Свободи". І хай потім скільки завгодно розповідає, що вони просто однокурсники. Бо першим, як відомо було СЛОВО. Наше з тобою слово, Сергію. До речі, коли розрахуєшся за "хрунів"?! Наскільки знаю, Юрко всі бабки через тебе передав.
Невчений 2012.02.17, 11:28
якщо Цепенда погоджується на пропозицію Табачника бути в. о. ректора Прикуніверу, то він підтримує політику Міносвіти. А як вам тепер кандидатура Цепенди?! Ага! Хоча хруні доценти і прфесори проголосують за того, на кого вкаже перст Діми Табачника
int.stud 2012.02.17, 11:40
сумно, що на Прикарпатті такі непрофесійні і суб'єктивні (!) журналісти! Коли осуджуєте людину високої моральності та клеєте ярлики на справді інтелігента (і за духом, і за походженням) - то лише показуєте свій рівень культури...хоча, що вам говорити про культуру, коли спілкуєтесь мовою "бабок" чи "хрунів"....
Анна 2012.02.17, 12:33
Щодо "походження" пана Цепенди... Я дуже перепрошую, боюся помилитися, але чи не цього Цепенди батько очолював КГБістський підрозділ, який боровся з УГКЦ і валив церкви в нашому краї? Ще раз перепрошую, але щось таке я чула. Звичайно, що діти за батьків не відповідають, але хотілося з знати більше про "походження" як пана Цепенди, так і інших кандидатів.
ХЗ 2012.02.17, 13:39
"...та завідувач кафедри інформаційних технологій академік Павло Федорук" Так от де собаку зарито. Після такого "обширного" катка по Цепенді, реквієму по Остафійчуку - чітко в статті читається, по ньому - подзвін, та "акценті" на Великочому, інших варіантів щодо персональної "лояльності" статті не виникає. Малацца! Технологія в дії. Га...но на опонента.
Стася 2012.02.17, 14:52
Великочий був би хорошим ректором.
Влас 2012.02.17, 16:08
Тенденційні коментарі.Чи не так? Про що ми пишемо? чи це= головне? Як на мене, то головне= яка це людина? Який з нього менеджер,яке в нього ставлення до колег,всіх співробітників,чи прислухатиметься до думки інших,чи тільки підлабузників,які пригріли собі місце,а теж всім своїм рідним і близьким? Чи вболіватиме за університет,КРАЇНУ, чи стане трибунним патріотом? Грунтовно проаналізуймо =хто є хто,а тоді ПРОПОНУЙМО!
Дончанин 2012.02.17, 16:52
Шановні робітники Прикарпатського національного університету! Ми вже понад року намагаємось боротися зі ставлеником Табачника у Донецкьому національному університеті. На http://www.facebook.com/ppor.donnu ми розміщуємо інформацію про стан нашої боротьби з в.о. Єгоровим, яку він розв'язав проти колективу ДонНУ. На виборах ми "прокатили" Єгорова ,але він і досі є в.о. Можливо наша історія допоможе вам, бо вони йдуть на числені порушення та впевнені у тому, що не будуть покарані. Давайте допомагати один одному!
Олеся 2012.02.17, 18:25
Та нормальні ВСІ вони. І Великочий нормальний порядний чоловік, і Федорук систмно мислячий дядько "з майбутнього", і навіть Цепенда не дурний. Хоча про останнього і погане чула.
Пильний56 2012.02.17, 19:35
Сумно те, що майже нама порядних людей. Кого не візьми - казачок зі знаної банди вічних ясрубків. Цепенди - родина яка завжди намагалась триматися верхнього кошика. за польщі вони родичалися зі священиками, за совітів з новою верхівкою. настав, настав зоряний час цепенд - "їх замєтілі". в умовах, коли навіть останні пси тишком цюнькають під ригівський парканчик, Дімі нема з кого вибирати. Стапвити Зварича не можна. Університет стане на вуха і згубиться два цінні активи - ректорське корито яким можна поторгувати серед заслинених галичан і сам Ігорко зварич - віддана недурна людина, яких тепер днем з вогнем. Гешефтник собі поміркував і вирішив пошукати серед "діючого резерву". а там вже стромить "високопорядний" пахолок з мудрою небридливою посмішкою людини, яка мала справу не з одним непідтертим заднім місцем. Не згнила мама Галіція! Дімка втішивсі і сказав: давай! великочії в той час шкреблися під дверима і жалісно скавучали, але ж буцефал двох не витрима. слабенька спинка в буцефала, а на хвості підвішено миронюка, якому свого часу твердо обіцяли. ну не ректора, але ж і не вахтерську будку. отакої, пани науковці. відгрібайте!
Петрусь 2012.02.17, 20:54
Гей народ, церкви валив Дерев"янко а не Цепенда, що ви пристали до чоловіка?
Пильний56 2012.02.18, 10:08
"наївний" петрусь вважає, що усі церкви за совітів повалив Деревянко? А партійний секретар Шлемко не валив, нє? А цепенди не підписували усе що давали і не очіщали космсомольські лави від затаєних нащадків бандерівців? то і є "люстрація по українські". Спочатку сичі кажуть що виметуть кадебістів і комуняк з влади а потім цілуються в облраді чи не зі всім складом колишнього обкому КПРС. цепендиків ми набачились ще в часи коли кафарські вишукували агентів імперіалізму а цепенди не лише за сигаретами бігали але й списочки писали по гуртожиткам слухали. а тепер вони "порядні". спитайте про їхню порядність в тих хто їх добре знає, а в селах спитайте хто усіх здавав за сталіна. Тільки воно тепекр нікому не потрібно і всі ті заклики до "свободи" - то до одного місця. тягнибочки з цепендами вже давно все поділили, а петрусям кістку кинули щоби ті гризли. гризіть, на більше ж ні на що не здатні.
Герасим 2012.02.18, 10:16
маємо реальне змикання недобитих комуністичних гівножерів з ВО "Свобода".
Пильний56 2012.02.18, 10:33
До герасима: а того ніби ніхто не знає? В прикарпатському університеті не треба мати мікроскопа щоби побачити тенденцію. Сходіть на одну з п'янок і подівіться на міцно спиту коаліцію комсючкового кагалу і тих нібито "націоналістів". як вони разом регочуть і лізуть під спідниці кафедральних давалок. сичі просунуть цепенду на ректора а цепенда дасть потім сичеві кафедру, коли того попруть з політики. а може й проректором зробить чого б своїм не помогти.
СВОБОДІВЕЦЬ 2012.02.18, 10:40
Пильному. Та попустися ти чудо. "СВОБОДА" НІКОЛИ НЕ ПІДТРИМАЄ табачникового фаворита!!!!!!!!!!!!!!!
Пильний56 2012.02.18, 11:37
До Свободівця. я подивлюсь. поки що ви не тримали своїх ідейних обіцянок. я не думав що при свободв войтики рулитимуть містом як своїм кібуцом
дідо 2012.02.18, 11:40
А чим Прикарпатський універ не кібуц? Таке саме.
знаючий 2012.02.18, 12:04
тупа заказуха ФЕ дорука!!!!!!!!!!!!! як і всі попередні статті!!! накосив бабла на встпі-тестуванні от і проплачує статті)))
КУН 2012.02.18, 14:40
Що за хруні "знаючі" проснулися? Який в сраці "вступ-тестування"? На цьому хіба що директор по ЗНО Бодько Томенчук заробляє. Не знаю шо то за Федорук, але бачу шо хруні його бояться! А значить поважають. Слава Україні!
відєо 2012.02.18, 15:28
сидів якось діма, перебирав крадені з архівів рукописи, писав статтю про немитих галичан, яких доблєсна красна армія навчила мити рука, перебирав в шкатулці значки медальки, і тут заходить до него зам. каже, дядя діма ну вже десяте лютого, треба шось з тим пну рішати. ректор там в повному неадекваті від віскаря.... а кадидати є? пита діма. є каже зам - депутат наш з ригів, але не працює в пну. ну то чо за него мають вони проголосувати? хто ше? федорук ше є, каже зам.... хвамілія якась подозрітєльна, каже діма. він шо галичанин? ну тіпа да, їхній, каже зам, але учьоні акадєміки за него просили. ну нє-є-є, каже діма.... подумаєш, акадєміки, шо з них возьмеш кромє аналізів... великочий ше є каже зам. хто такий, пита діма. ну турист, написано тут в мене в досьє, каже зам. не знаю, каже діма. дуже пизитивна характєрістіка, каже зам. але за него ніхто чось не просив... ше є хтось? пита діма. цепенда ше якась є.... ну шо хвамілія хароша, каже діма. шо про нього? з харошої родини, каже зам, інтєлігєнт, батько єго церкви галичанам валив, ригіанал, з банкової словєчко замовляли за него.... хай буде цепенда, - хвамілія хароша, з інтєлігєнції, тай проти банкової, панімаєш, не попрьош, рішив діма, перекладаючи в шкатулці значки та медальки.......
Начальний хрунь 2012.02.18, 20:28
Так, пацани, попалили нашу схемку, тра шукати нового зацепенду, бо синок палія храмів навіть у такому болоті як ПНУ небагато візьме. Може Карасиху пропхати на ректора. Для великих наших профффесорів читм дурніший ректор тим кращий. Ото нехай Карасиха буде, вірна пулємьотчіца.
герасим 2012.02.18, 20:30
100%
Пильний56 2012.02.18, 20:42
Я так міркую, що риги побігають побігають і вернуться до кандидатури великочія. То їхня людина ще з часів медведчуківської СДПУ, де той хлоп відробляв не за гроші а за совість (есдеківську). Великочій усіх влаштує а цепенду вони зробили технічним в.о. і буде він у туриста технічним кандидатом. як 5 лютого турист шкребся у дімкини двері так тепер дипломат шкребтиме а йому ніц не дадуть. чому? бо так. сьогодні говорив з розумними людьми у ПНУ, ніхто на цепендика не ставить, кажуть: хіба що дурних з гуманітарних факультетів за ципенду піднімуть голосувати але тоті не вирішують. опозиційні сили мають в ПНУ 70% симпатиків, розпорошених але зібрати можна. За кого голосуватимуть, ще не кажуть, але точно не за дипломата ні за туристу, бо ж попалені казачки ригівські. федорука вивчають, мало про нього відомо. навіть у старого остафки більше голосів ніж у цепенди. його бояться, бо має комсючкову хватку зажимати яйця в дверях. а того наші лайдаки не люблять.
Пильний81 2012.02.18, 20:50
Слідкую за дописами Пильного56. чоловік все глибше пірнає у запій. останній допис пропогую викласти в підручнику психіатрії у розділі "Бєлка прогресуюча".
Доцент 2012.02.18, 21:07
А "мудроти" на Фіртці розвелося! Про шо ви блеєте, панове? Ви ще не зрозуміли, що ректор вже Цепенда? Або оберуть, або буде "в.о." до ішачої паски, тобто вічним. Куріть бамбук, галичани....
хруні 2012.02.18, 21:11
Цепенда - ректор до скону!!!!!!!! УРРРРА!!!!!!!!!!!
Пильний56 2012.02.18, 21:13
туристику, що сховався за псевдо "Пильний81": морду сховав, а вушка стирчать. всі ващі схеми народ бачить. а хто не бачить тому ми пояснимо.
Пильний67 2012.02.18, 21:15
Я з вас сє тащу
Клізма 2012.02.18, 21:31
Доценту: не сприймайте фальшстарт за вирок долі. Все ще попереду;)
лев 2012.02.19, 13:30
ректоріада в ПНУ ім.В.Стефаника,як в Україні вцілому, вибір без вибору. Не такий страшний Табачник, як його малюють, а страшніші професори,які трансформуються ще з більшою швидкістю ніж події("мають чуйку"):шлемки,марчуки,пушики,вищеназвані дерев’янки,когутяки та інші. Вчора розпиналися словом за комуну,отримували найвищі в Україні нагороди за словоблудство та проклинання націоналізму, а сьогодні клянуться у вірності символу нації С.Бандері. Ось в чому причина наших бід, а не в Табачнику.
Пильний56 2012.02.19, 18:28
колись педінститут імені Стефаника був поважаним ВНЗ. Ректор був поважним чоловіком і мав вагу. тепер все зійшло на пси, бо дурні студенти у 2005 з мокрими від щастя ж*ами, що їм дали волю прилюдно харкнути на кононенка, звалили віталія і поставили на ректора повне чмо. воно було чмом завжди але від паленої коніни (бо ж якісну купувати жаба дусіла) зовсім стало слабоньке і тупо собі глипало крізь шкельця. Глип-глип. а хитрі дохтори наук з кандидатами брали хабарі аж морди тріскали. куди йшли гроші платників ніхто й не питав. а в аудиторіях меблі такі що валяться на другий місяць використання. університет вигляда як стьодола, але тим студентам все йдно бо вони приїхали з рогатина і думають що то велика культурна установа. а люди сміються і ригіонали ту справу доведуть до кінця. розумних готуватимуть у Донецьку а в цій стодолі неуки вчитимуть дебілів. Нехай цепенди кермують тим бардаком.
Галичанка 2012.02.21, 22:30
А я знаю одну дуже поважну особистість у нашому ПНУ за якого прогоувала би більшість. Я мою на увазі проректора Москаленка Ю.М. А хто може заперечити? Тільки знаю, що його ніхто на ректора не запропорнує, бо порядних і, насправді, інтелегентних у нас ніколи по справжньому не оцінять. Хіба не так?
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

928
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2377
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2046
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2075
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6300 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2365 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

232

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1058

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1037

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1305
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

168
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

523
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1981
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26418
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

474
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10386 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

471
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

325
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

477
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

548
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1498