Реформа охорони здоров'я. Частина друга. Досвід Вінниці

 

Частина перша. Реформа медицини в Івано-Франківську. Читати тут http://www.firtka.if.ua/?action=show&id=31032

 

20 листопада 2012 року делегація керівників закладів охорони здоров’я міста Івано-Франківська на чолі з заступником Івано-Франківського міського голови Вересом М.Й. відвідала місто Вінницю. Дякуємо за теплий прийом і надану нам інформацію у місті Вінниця профільному заступнику міського голови Реві Андрію Олексійовичу і директору департаменту охорони здоров’я Грабович Галині Олексіївні.

 

Населення міста Вінниця налічує 370 тисяч людей. Наступне по величині місто Жмеринка - 35 тис. осіб, Могилів–Подільський - 32 тис. осіб, а всього в області проживає 1 млн. 770 тис. людей. Для порівняння у Івано-Франківську мешкає 230 тис. людей. Наступне по величині місто Калуш - 67 тис., Коломия - 61 тис. осіб, а в області мешкає 1 млн. 380 тис. людей.

 

Органом поточного управління медичними закладами міста Вінниця є департамент охорони здоров’я міської ради. У Івано-Франківську такого органу чомусь не має, тому функції управління закладами охорони здоров’я міста, (з 1997 року, коли була ліквідована міська управа), покладені на особливу структуру, - центральну міську клінічну лікарню (ЦМКЛ).

 

Передбачаючи запитання чому міська рада не створить міське управління охорони здоров’я, відразу відповім, що формувати і пропонувати на затвердження структуру виконавчих органів влади виняткове право міського голови ст. 42, п.4, пп.6 закону України «Про місцеве самоврядування» «міський голова вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету, їх штатів…»

 

Отже, департамент охорони здоров'я Вінницької міської ради є виконавчим органом Вінницької міської ради. Департамент підзвітний і підконтрольний міській раді, підпорядкований виконавчому комітету міської ради, міському голові, секретарю міської ради, заступникам міського голови.

 

Вінницька область згідно Закону України «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та місті Києві» відноситься до областей у яких у порядку експерименту проводиться реформування охорони здоров’я. Цей експеримент проводиться до 1 січня 2014 року. Потім мають бути підведені підсумки, проведений аналіз і розроблений Закон України по якому буде проводитися реформа галузі охорони здоров’я у цілій Україні.

 

Отже, вінницька міська влада змушена реформувати свою комунальну медицину. Але користуючись тим, що ця реформа не обов’язкова для України в цілому, а є лише випробуванням у чотирьох регіонах, вінничани запропонували деякі свої модифікації. Вийшов вінницький варіант реформ медичної галузі міста, котре має статус обласного центру.  

 

Взагалі у Вінниці переконані, що реформування медичної галузі у великих містах та у містах обласних центрах має йти своїм окремим шляхом, а реформування районної і сільської медицини своїм окремим шляхом.

 

Структура департаменту охорони здоров'я.

Керівництво: директор департаменту та заступник директора департаменту.

Три відділи:

1. Відділ лікувально-профілактичної допомоги.

2. Планово-економічний відділ.

3. Відділ організаційно - методичної роботи.

 

Перелік закладів охорони здоров’я.

Сьогодні департаменту підпорядковані дві міські клінічні лікарні і третя лікарня, - лікарня швидкої медичної допомоги, міський «Центр матері та дитини», два клінічних пологових будинки, сім центрів первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД), дитяча та доросла стоматологічні поліклініки. Це понад 5100 працівників, з яких лише лікарі становлять приблизно 1400 осіб.

 

Взагалі, до реформ було три дитячі поліклініки і три поліклініки для дорослих, а також міська клінічна дитяча інфекційна лікарня. Дві дитячі поліклініки закрили, а решту вищевказаних закладів реформували. За час реформ скорочено близько 150 лікарів.

 

Жодного закладу охорони здоров’я вторинного рівня з міської комунальної власності на обласний рівень, тобто у власність територіальних громад області, передано не було. Нині як і раніше фінансування закладів відбувається з державного бюджету. Лише тепер кошти спочатку йдуть в обласний бюджет, а потім вже з обласного шляхом субвенції потрапляють у бюджет міста на міські комунальні заклади охорони здоров’я.

 

Приватних аптек у комунальних закладах охорони здоров’я Вінниці немає. Орендарі, що займаються в лікувальних закладах охорони здоров’я медичною практикою відсутні. А орендарі, що займаються в лікувальних закладах охорони здоров’я медичною практикою, тієї самої спеціалізації, що і даний заклад, на думку міської влади Вінниці, - просто абсурд.

 

Головні лікарі.

Головні лікарі закладів охорони здоров’я перебувають на контракті. З усім керівництвом закладів охорони здоров’я (у тому числі головними медсестрами) переуклали трудові договори.

 

ПОЛІКЛІНІЧНА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

 

Центри первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД).

Згідно норм один центр первинної медико-санітарної допомоги має обслуговувати приблизно 100 тис. населення. На практиці вийшло два центри по 90 тис., решта по 35-40 тис. населення. Запроваджується система електронної медичної карточки та електронна система скерування пацієнтів до лікаря.

 

Центри ПМСД реєстрували в реєстраційній палаті як нові заклади, самостійні юридичні особи. У кожному центрі ПМСД є своя бухгалтерія. Спочатку були розроблені і затверджені штатні розписи і кошториси, далі завчасно були призначені головні лікарі центрів ПМСД. Вони займалися організаційними питаннями (затверджували Статути та іншу необхідну документацію). Потім на баланс центрів ПМСД було передано все майно і обладнання. У центрах ПМСД працюють колишні лікарі терапевти і педіатри, котрі пройшли піврічну «переспеціалізацію», і стали лікарями загальної практики (сімейної медицини). Поки-що пере спеціалізацію пройшли не всі терапевти і педіатри.

 

Дільниці лікарів загальної практики (сімейної медицини) визначені за територіальним принципом. Всього дільниця має охоплювати 1500 осіб віком від народження і до смерті. В ідеалі, один лікар веде всю сім’ю, «дорослих і малих», а його кабінет, «лікарська амбулаторія», має бути розташований, умовно кажучи, у сусідньому будинку.

 

Нагадаю, що згідно прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я щодо удосконалення надання медичної допомоги» з 1 січня 2020 року дільничних лікарів терапевтів і педіатрів не буде, - їх повністю замінять лікарі загальної практики сімейні лікарі.

 

Пацієнт має право вільно вибрати сімейного лікаря, але цього мало. Бо з іншого боку «вибраний лікар» має дати свою згоду обслуговувати цю людину. Такі випадки зміни лікаря є поодинокими. Якщо вибраний мешканцем лікар працює в іншому центрі ПМСД, то виклики на дім, той, вибраний пацієнтом сімейний лікар, обслуговувати не зобов’язаний. Зрештою, якщо внаслідок «самовизначення пацієнтів» станеться так, що в одній сім’ї у кожного буде «свій сімейний лікар», і ці лікарі працюють у різних кінцях міста, то все стане «вверх ногами», - ніякої сімейної медицини не буде.

 

Обіцяного «подушного» фінансування на кожного мешканця дільниці сімейні лікарі не отримали. Відповідно ніякого фонду сімейного лікаря немає, і кошти за пацієнтом, коли він змінює сімейного лікаря на іншого, не рухаються. Кожен сімейний лікар по штатному розпису має мати дві медичні сестри, але фактично тільки є одна, якій дають надбавку до заробітної плати від 20-50% від окладу за те, що вона працює за двох.

 

Середньомісячна зарплата, без відрахувань, у центрі ПМСД у сімейного лікаря становить - 3100 грн. Медична сестра загальної практики отримує - 2250 грн. Це якщо людина має повну ставку та має усі надбавки за стаж і інтенсивність…

 

Є базова будівля центру ПМСД, але мають бути і лікарські амбулаторії безпосередньо в мікрорайоні. У Вінниці кожна поліклініка мала свої філії, то ж вони автоматично стали лікарськими амбулаторіями. Тепер кожен центр ПМСД має кожен рік відкривати нову лікарську амбулаторію, наближаючи надання медичної допомоги до населення.

 

При центрі ПМСД існують денні стаціонари (окремо чоловічі, жіночі і дитячі палати). А взагалі-то денні стаціонари за задумом реформаторів мають з часом перетворитися у домашні стаціонари. Лікар приходитиме до пацієнта додому, при цьому там же на дому медична сестра виконуватиме призначення.

 

Амбулаторно-діагностичні відділення при центрах ПМСД і при стаціонарах.

Вузьких спеціалістів розподілили між лікарнями, а також зробили амбулаторно-діагностичні (а не консультативно-діагностичні) відділення при центрах ПМСД. На думку міської влади Вінниці у центрі ПМСД «потрібні вузькі спеціалісти». А для деяких спеціальностей має бути збережений поділ на «дорослий» і «дитячий».

 

Отже, у амбулаторно-діагностичних відділеннях при стаціонарах і центрах ПМСД залишили: лікарів ЛОР (окремо дорослі і діти), неврологів (окремо дорослі і діти), хірургів (окремо дорослі і діти), травматологів (окремо дорослі і діти), окулістів (окремо дорослі і діти), онкологів, урологів, інфекціоністів дитячих. У кожному центрі ПМСД, для під страховки, працює 1-2 акушери-гінекологи, оскільки сімейні лікарі отримали право брати на облік і вести вагітних жінок…

 

Всі дерматовенерологи перейшли на госпрозрахунок. Шкільно-дошкільну службу поки-що не чіпали.

Місто відмовилося від міських психіатрів і йде субвенція від міста до області для їх утримання, ще є бажання відмовитися від міських наркологів.

 

Підприємство «Муніципальний діагностичний центр».

Він запрацював з вересня 2012 року. Саме тут вінничани можуть отримати широкий спектр діагностичних та лабораторних послуг. Підприємство створене завдяки тому, що на нього, крім міського бюджету, мільйони гривень витратили Петро Порошенко і ізраїльські партнери. «Муніципальний діагностичний центр» на госпрозрахунку, всі послуги у ньому платні. Встановлено тариф на кожну медичну послугу. Подейкують, що для гарного початку, ціни на обстеження та діагностику тут встановили нижчі на 20-50%, ніж у інших комерційних закладах. Наприклад, консультація у сімейного лікаря тут коштує 26 грн., обстеження на комп’ютерному томографі 315 грн. А для тих вінничан, які отримують субсидію, обстеження коштує тільки половину вартості. За обстеження ургентних хворих сплачує міський бюджет.

 

На сьогоднішній день у «Муніципальному діагностичному центрі», можна пройти ультразвукову діагностику, комп’ютерну томографію, обстеження молочної залози за допомогою мамографа та комп’ютерну фотокольпоскопію (обстеження шийки матки).

 

СТАЦІОНАРНА МЕДИЧНА ДОПОМОГА

 

Працюють два пологових будинки і «Центр матері і дитини», який займається акушерством, гінекологією, має перинатальний центр і педіатрію. Ці три заклади планується об’єднати в одну структуру. Жіночі консультації (поліклініки, що надають амбулаторну акушерсько-гінекологічну допомогу) є структурними підрозділами вищевказаних стаціонарів. Працюють дві міські клінічні лікарні, (третя лікарня, це - лікарня швидкої медичної допомоги).

 

Лікарі педіатри, що працюють стаціонарі надають консультативні послуги сімейним лікарям з центрів ПМСД. Дитячий травмпункт і дитяча хірургія знаходяться  в обласній лікарні.

 

Міська клінічна лікарня №1. На сьогодні у складі лікарні працює амбулаторно-діагностичне відділення і стаціонар на 435 ліжок.

На базі лікарні функціонують: два кардіологічних відділення на 75 ліжок і 40 ліжок; ревматологічне відділення на 40 ліжок; хірургічне відділення на 55 ліжок, де впроваджена малоінвазивна хірургія; пульмонологічне відділення на 45 ліжок; гастроентерологічне відділення на 30 ліжок з денним перебування в 1,5 зміни; інфекційне відділення №1 на 30 ліжок лікує хворих на всі види інфекційних захворювань, крім гепатитів; інфекційне відділення №2 на 30 ліжок є обласним гепатологічним центром; неврологічне відділення на 50 ліжок. На базі лікарні функціонує відділення реанімації та інтенсивної терапії.

Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги (колишня міська клінічна лікарня №2).

Міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги надає екстрену та невідкладну хірургічну допомогу жителям міста. У складі лікарні працює амбулаторно-діагностичне відділення. Роботу забезпечують 8 стаціонарних відділень на 310 ліжок, 7 з них — хірургічного профілю. Перелік відділень: приймальне; травматологічний пункт для дорослого населення міста; відділення хірургії та ендоскопії (загальна хірургія, політравма, гнійно-септична хірургія); нейрохірургічне відділення з ліжками та палатами інтенсивної терапії для хворих з гострими порушеннями мозкового кровообігу; урологічне відділення; травматологічне відділення; отоларингологічне-щелепно-лицьове відділення; два відділення анестезіології і реанімації; терапевтичне відділення. На базі хірургічного відділення працює «Центр патології печінки та підшлункової залози».

Міська клінічна лікарня №3.

До складу лікарні входять: терапевтичне; хірургічне; геріатричне; відділення для лікування та реабілітації інвалідів війни на 30 ліжок; стоматологічне відділення та "Міський центр мікрохірургії ока". У складі лікарні працює амбулаторно-діагностичне відділення.

Міський «Центр матері та дитини».

В складі «Центр матері та дитини» - жіноча консультація, акушерсько-гінекологічниий блок, перинатальний центр, педіатричний блок, клініко-діагностична лабораторія.

Ліжковий фонд складає 225 ліжок, із них акушерсько-гінекологічних – 102 (в тому числі, акушерсько-обсерваційне – 35; гінекологічне – 42; відділення патології вагітних – 25; реанімаційне для дорослих – 6), педіатричних - 123 (в тому числі відділення старшого дитинства – 58; відділення патології новонароджених – 20; інфекційно-боксоване відділення – 45; реанімаційне для дітей – 6).

Вінницький міський клінічний пологовий будинок №1.

В складі пологового будинку – жіноча консультація, денний стаціонар, лабораторія та стаціонарні відділення загальною потужністю 120 ліжок, в тому числі: пологове відділення на 40 ліжок; відділення новонароджених, відділення патології вагітних на 40 ліжок; гінекологічне відділення; відділення інтенсивної терапії; лабораторія; денний стаціонар потужністю 30 ліжок.

Вінницький міський клінічний пологовий будинок №2.

В складі пологового будинку - жіноча консультація; центр патології шийки матки; акушерсько-обсерваційне відділення; дитяче відділення; гінекологічне відділення на 45 ліжок; відділення анестезіології та інтенсивної терапії, лабораторія.

 

Стоматологія.

Стоматологія для дорослих ще з 2009 року перейшла на госпрозрахунок. На бюджетному фінансуванні залишили дитячу стоматологію і соціальну стоматологію для пільговиків.

 

Муніципальна страхова компанія «Місто».

Створена муніципальна страхова компанія «Місто», яка розпочала свою роботу у червні 2012 року. Благодійні фонди при міських закладах охорони здоров’я закрили. Пацієнту тепер доведеться платити не в благодійний фонд, а у страховий. Наприклад, страховий поліс для страхування витрат під час пологів та ризиків нещасних випадків коштує 1250 грн. Є страхові поліси для страхування витрат під час хірургічних операцій.

 

 

 

Стефанко С.Л.

Голова постійної комісії з питань

 охорони здоров’я

 і соціального захисту населення,

депутат Івано-Франківської міської ради


30.01.2013 Сергій СТЕФАНКО 2345 2
Коментарі (2)

Джон 2013.01.30, 15:17
За цієї реформи передохнемо, як мухи. Подивіться, що робиться на місцях. До сімейного лікаря в черзі стоять всі скопом - від мадесеньких дітей до старих, з яких багато хто хворіє і на туберкулез і інші шкідливі хвороби. А на якому рівні діагностика. Персонал набирають за гроші, які не можуть належно зробити достовірні аналізи та медичні процедури. Берить приклад з Білоруссі, а не з бандидів даунбасівських.
walther 2013.01.30, 18:58
Як галасували, так і маєте. Кожний народ гідний своєї "медицини"! І за ради Бога - НЕ хоруйте !!!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

782
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11314 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1951
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1840
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2835
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4720

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

479

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1130

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1644

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1395
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1784
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1601
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8846
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

688
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

763
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1952
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

922
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

434
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

318 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

774 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

813