Провідна неділя: особливості поминання померлих

Українцям завжди була притаманна риса - особливе шанування свого роду та предків. Саме цю особливість ми бачимо у культурі, релігії, звичаях, традиціях.

Згодом, з приходом християнства на наші землі ці вірування та традиції, які в релігієзнавчій літературі називають «культом предків акуратно вплелися в канву християнських церковних обрядів здебільшого очистившись від свого язичницького минулого.

Але, в різних частинах України традиція поминання померлих все ж відрізняється залежно від регіону. Десь язичницьку складову відчутно сильніше, а десь її взагалі немає.

Неділю після Воскресіння Христового або Пасхи називають Провідною неділею, в яку ми звикло згадуємо померлих та молимось за них.

У давніх слов’ян цей день називався – «Радониця». Вважається, що етимологічно це слово походить від слів «рід» і «радіти», тобто збирається рід для поминання померлих, але не сумуючи, а радіючи, вірячи у загробне життя.  

Піснеспів Пасхи говорить «Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і тим, що в гробах, життя дарував».

До Воскресіння Христового місце душ праведників було невизначеним.

Після воскресіння Спасителя зникла перепона між світом земним і небесним: люди і душі померлих родичів отримали чудову нагоду зблизитися і розділити разом радість цієї події.

Увесь Світлий тиждень Царські ворота у вівтарі храму відкриті символізуючи, що двері до Раю зараз відчинено. У Світлий тиждень ми немовби єднаємось з Церквою небесною, розділяючи радість Христового Воскресіння співаючи і в церкві, і на могилах: «Христос воскрес із мертвих…»

Після закінчення Світлого тижня - тижня після Пасхи ми немовби  прощаємося з душами померлих, наче проводжаємо їх назад в небесні оселі, тому і неділя отримала назву – Провідна.

Приходячи на цвинтар у провідну неділю люди часто залишають на могилах їжу (свячені яйця паски та ін.) і це має прямий стосунок до язичницьких традицій Радониці.

Від цієї традиції поступово  слід відмовлятись, адже їжа, залишена на могилах приваблює бродячих тварин, які можуть осквернити могилу.

Краще їжу при можливості роздати голодним або жебракам, тим самим проявити справи милосердя.

Традиції пов’язані з приношенням їжі мертвим описані в деяких церковних книгах 17 ст.:

«Взявши чарку з вином або склянку з пивом, відливав частину на могилу, а решту допивав сам; жінки в цей час плаксивим голосом причитали добродійства покійника…».

Саме такі традиції поминання померлих ми часто зустрічаємо у наших північних сусідів.

Присутня й досі подекуди місцями і в  Україні ця традиція, де родичі померлого приходять не так провідати з молитвою, а радше із застіллям та пиятикою.

Часто в таких випадках хрест і могила на цвинтарі може бути занедбана, але обов’язково повинен стояти добротний стіл та лавка.

Таке поминання з розпиттям спиртного та посиденьками є блюзнірством і зневагою до покійника, Церкви та Бога.

Ще один спосіб осквернення сакральних місць.  

Це і поминанням важко назвати, це якийсь різновид збоченої радянсько-атеїстичної пиятики на цвинтарі.

Таке блюзнірське поводження на кладовищі в нас з’явилось внаслідок перебування на українських територіях радянської влади з її  антирелігійною, безбожницькою політикою.

А, на тих територіях, де не було Церкви добре проростало зерно забобонів та язичницьких вірувань.

Померлим потрібний єдиний вид поминання - це молитва, яку в цей день творять священники разом з родичами померлих  з традиційним окропленням могил свяченою водою, що символізує очищення гріхів покійника.


05.04.2023 Роман Тадра 4658
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5195 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20288 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

271

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18373
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

984 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492