Прокуратура вимагає у Халаменди повернути землю у Рибному в державне користування

11 лютого 2020 року у Тисменицькому районному суді слухатиметься справа про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибне.

Позов подав перший заступник прокурора Івано-Франківської області в інтересах держави в особі державного підприємства “Івано-Франківськлісгопс”, пише Фіртка.

Відповідачем у справі про захоплення землі є скандальний франківський бізнесмен, ексрегіонал Ігор Халаменда, відомий за прізвиськом "Бура".

Дана земельна ділянка біля села Рибне уже майже 10 років є предметом судових спорів між Халамендою та Івано-Франківською обласною прокуратурою.

Ще у 2005 році Ігор Халаменда викупив в Івано-Франківської обласної профспілки працівників підприємств "Прикарпаття" базу відпочинку у лісі поблизу села Рибне Тисменицького району.

У липні того ж року Рибненська сільська рада надала йому землю під цими приміщеннями площею 3,03 га в оренду на 49 років з правом викупу. На цій ділянці тодішній депутат Івано-Франківської міськради від "Партії регіонів" Ігор Халаменда встиг облаштувати приватне обійстя.

У 2011 році прокурор Тисменицького району звернувся у суд в інтересах ДП "Івано-Франківське лісове господарство" про визнання недійсним договору оренди та повернення земельної ділянки до лісового фонду. Прокурор вбачав, що Рибненська сільська рада перевищила свої повноваження, передавши землю в оренду Ігорю Халаменді.

Процес тягнувся майже півтора року. Зрештою, суд скасував рішення сільради, визнав недійсним договір оренди та зобов’язав Халаменду повернути землю законному користувачу ДП "Івано-Франківське лісове господарство".

Проте у січні 2015 року адвокат Халаменди звернувся до суду з проханням переглянути винесене рішення, оскільки з’явилися нові обставини у справі.

Зокрема, адвокат Халаменди представив документи про те, що спірна земля належить до земель Рибненської сільської ради, а не до земель "Івано-Франківського держлісгоспу".

Ця справа в Тисменицькому суді потрапила на розгляд до судді Руслана Струтинського. Той несподівано взяв до уваги аргументи позивача, скасував попереднє рішення та повернув землю Ігорю Халаменді.

Але 17 березня 2015 року Апеляційний суд Івано-Франківської області скасував рішення судді Струтинського та задовільнив апеляційну скаргу Першого заступника прокурора Івано-Франківської області. Так земельна ділянка знову перейшла у власність ДП "Івано-Франківський лісгосп".

На цей випадок звернули увагу навіть в Генеральній прокуратурі. Заступник Генерального прокурора України Касько В.В. звернувся з цього приводу до Вищої ради правосуддя.

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що встановлені під час перевірки обставини вказують на наявність у  діях судді Струтинського складу дисциплінарного проступку. 

Вказаному судді вдалося уникнути відповідальності, оскільки на час розгляду даної справи минув трирічний термін для притягнення його до дисциплінарної відповідальності. Тож він відбувся лише легким переляком.

Судячи зі щорічної електронної декларації, опублікованої на сайті НАЗК, Руслан Струтинський за минулий рік заробив понад 345 тисяч гривень.

Суддя володіє чималими земельними ділянками. Зокрема, земельною ділянкою площею 2,5 гектара у селі Посіч, а також має 10 соток у Лисці.

Крім того, у власності судді Руслана Струтинського перебуває трохи менше, як 10 соток землі у Чукалівці, де він будує розкішний “особняк” площею понад 340 квадратних метрів.

Тож прокуратура таки відстояла земельну ділянку біля села Рибне. Але з 2017 року підприємець Халаменда так і не виконав рішення Апеляційного суду Івано-Франківської області. Земля мала бути передана законному власникові -  ДП "Івано-Франківський лісгосп".

Проте екс-регіонал досі ухиляється від виконання рішення суду.

Саме тому Перший заступник прокурора Івано-Франківської області звернувся з позовом до Тисменицького районного суду про усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою біля села Рибного, яка належить ДП “Івано-Франківськлісгопс”. 

Головувати на судовому засіданні при розгляді вказаної справи буде суддя Марія Хоминець. Як свідчать дані Державного реєстру судових рішень, ця суддя уже розглядала справу про оренду Халамендою цієї земельної ділянки.

Саме вона у 2012 році винесла рішення щодо визнання недійсним договору оренди між Рибненською сільською радою та Ігорем Халамендою та повернула цю земельну ділянку до лісового фонду.

Як бачимо, практика винесення суддівських рішень щодо даної земельної ділянки досить неоднозначна. А сама тема потребує детальнішого вивчення та аналізу. Фіртка триматиме дане питання на контролі.

Про розвиток подій та результати судових засідань читайте у наших наступних матеріалах.


27.12.2019 9816 1
Коментарі (1)

Роман 2019.12.28, 19:45

невже база відпочинку Івано-Франківської обласної профспілки працівників підприємств ,,Прикарпаття" була побудована на землях Івано-Франківського лісгоспу ? Як? Чому? Таке в принципі неможливо!

Однак є простіше пояснення. Мабуть база відпочинку приглянулася котромусь з прокурорів. От і кошмарять Халаменду. Адже в Україні тепер прокурори ,,в законі"

 

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1854
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1805
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1794
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5315 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2099 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1466

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

658

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

727

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

919

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

955
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1696
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3622
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10197
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26070
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10122 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7667
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

851
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1354
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

331
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1221
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

816
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1030