Професійна етика

 

Після війни мій дідо був визнаний ворогом народу. Не надто великим і грізним ворогом, але ворогом народу.

 

Ворогом він був тому, що у 1941 році, коли німецька армія звільнила цю частину України від радянських, дідо прийняв пропозицію громади очолити міську електровню. Вона була у жахливому стані, бо два роки не було спеціалістів, які би відчували відповідальність за те, що вони роблять. Дідо прийняв її, і всі роки німецької окупації Станиславів не був позбавлений ще й світла. Потім його у цьому звинувачували. Мовляв, треба було робити якісь диверсії і саботажі.

 

Але це було неможливим, бо йшлося не тільки про те, щоби люди, позбавлені через війну багатьох важливих речей, мали, принаймні, світло. Важливим був також незбагненний багатьом момент причетності до ремесла. Тої причетності, яка вища від політичних та інших уявлень про добро і зло. Тої причетності, коли – належачи до якогось цеху – попросту не можеш зробити чогось, що не відповідає вимогам ремесла. Коли розумієш, що перед тобою були такі особи, як Едісон, Тесла, Фарадей і ще кілька тисяч електриків. І після тебе будуть інші електрики, які не зуміють халтурити, розуміючи, до якого товариства вони належать. І так у всьому. 

 

Власне у цьому полягає та таємниця Європи, якої нам ніколи не наздогнати. Власне у відсутності цього – головний ключ до розуміння нашої частини Європи, яка ніколи не буде такою, як та, про яку ми так багато говоримо.

 

Таємниця і ключ – це розуміння фахової честі і гідності, це мораль ремесла.

 

Століттями європейська цивілізація виробляла цю гідність фаху, професії, ремесла, уміння, яка своїм найбільшим ворогом вважала так званих партачів – майстрів, які могли зробити щось дешевше, але абияк, без жодної власної і цехової відповідальності за зроблене. У нас натомість було інакше. Навіть справжнього розподілу праці не відбулося, не кажучи вже про якусь честь фаху. Досить було того, що кожен умів так-сяк дати собі раду і з землею, і з деревиною, і з каменем,  і з вовною, і з м’ясом… Кожен мусив уміти все, що означало, що нічого не мусив уміти добре.

 

Тому і треба було запрошувати деревообробників з Тиролю, колійовців з Італії, військових старшин з Чехії, монахів з Бельгії… Тому і треба було тому першому поколінню наших фахівців учитися у Відні, Празі, Римі… Вони, як і мій дідо, щойно почали самі жити за професійної етикою і привчати до цього інших, як наступив Радянський Союз. І все пішло шкереберть. Радянське покоління номенклатурних керівників і професійних бюрократів остаточно знівелювали професійні цінності. Люди без фаху, політруки, заломили усіх фахівців. Вони убили професійну мораль і професійну логіку, запровадивши цинізм, абсурд і торжество політично грамотного дилетантства.

 

У незалежній Україні всі ці комсомольці і комбінатори виявилися не просто тими, у кого були можливості, а й тими, хто відповідав ментальності більшості, для якої професія є тільки способом заробляння, а не власним місцем у вічності. Зрештою, те, що сотні тисяч фахівців були змушені зайнятися чимось іншим, може, є і не поганим виявом життєвої пластичності кожного з них, але абсолютно згубним для колективної етики.

 

Коли фах перетворюється на спосіб виживання, розмиваються основи європейської цивілізації. Власне тому у нас все так херово, власне тому нічого не робиться, а те, що робиться, робиться так, що краще би не робилося. Саме відсутність професійної етики уможливлює існування всіх цих поліцаїв, які не захищають людей, архітекторів, які калічать простір існування, суддів, які порушують закон, журналістів, які поширюють неправду, керівників, які не дбають про тих, ким керують, бургомістрів, які провадять до занепаду свої міста, учителів, які втомилися воювати з дітьми, яких мають за своїх ворогів, лікарів, яким байдужий результат власної праці, священиків, які прийшли до священства не через покликання, пивоварів і виноробів, яким не в падло бодяжити порошкові напої без пива і вина… Зрозуміло, що можна не любити людей, коли чимось займаєшся. Але не можна, займаючись чимось, не поважати того ремесла, яким займаєшся. Бо ніщо не приводить до власної деградації швидше.

 

Є добрий анекдот, який каже, як би мало бути. Записки партизана. Понеділок – ми прийшли до лісу, вигнавши німців. Вівторок – німці вибили нас з лісу. І так далі, усі дні, аж поки у неділю прийшов пан лісничий, був дуже знервований, вигнав і нас, і німців з лісу… Бо є ліс, є лісове господарство і є лісничий, який є передовсім лісничим, що відповідає за те, щоби у цьому лісі все діялося відповідно до того, як вимагають закони лісового господарства, закони ремесла.

 

Тарас ПРОХАСЬКО,

ГК 


23.05.2013 Тарас ПРОХАСЬКО 1399 15
Коментарі (15)

дякую! Пане Тарас 2013.05.23, 14:30
про лісничого - файно
хе-хе 2013.05.23, 16:00
Все то воно так,але насправді не так. Бо цехова (професійна) етика є простором несвободи. Вона вимагає не просто займатися чимось, а ПОКЛАДАТИ ЖИТТЯ на вівтар професії. Себто, людина перетворюється на придаток до фаху. Західна цивілізація тому так і полюбила техніку, що знайшла в ній брата-придатка. Люди- придатки, оспівані в есеї Прохаська і є тими ідеальними рабами корпорацій, які в іншому є нічим. Комуністи зробили одну велику звільняючу річ. Вони унівесалізували людину, вивільнили її від тисячолітнього фахового рабства і показали обрій.
Михайло 2013.05.23, 23:24
Відповідь пану "ХА-ХА". Комуністи звільнили нас не тільки від прив'язаності до професії, вони звільнили нас від совісті, чесності, моралі. Вони навчили нас зраджувати не тільки своїй професії але зраджувати Батьківщину, друга, дружину і срати на все навкруги.
abc 2013.05.24, 10:26
to хе-хе: комуністи показали вам (на щастя, не нам) обрій. А обрій, як відомо недосяжний. Потрібно завжди бачити край, однаково, чи при роботі, чи при питті горілки, чи при їзді автом - тобто всюди. Майстри об"єднувалися в цехи (громади), щоб бути сильними, стояти горою один за одного і за власне ремесло - це була одна єдина причина. Так що не пишіть маячню. А чесно, від серця, хочеться вам сказати: пнх дбл.
Gott erhalte Franz den Kaiser 2013.05.24, 11:11
>Вони унівесалізували людину, вивільнили її від тисячолітнього фахового рабства і показали обрій. Щось в цьому є, звичайно, обрій - ок. Дистильований комунізм, як на те пішло, взагалі непогана річ. Інша справа що: а) це утопія, а значить не варто витрачати на неї час; б) чомусь всі комуністи (не тільки більшовики) йдуть до того ідеального суспільства з явно перегнутою палкою і не без збочень.
Cвітлана 2013.05.24, 11:47
дякую, дуже правильно написано, було б добре, щоб нас була більшість, можливо тоді можна сподіватись змін на краще.....
abc 2013.05.24, 12:13
zu "Gott erhalte Franz den Kaiser": warum Deutsch? Warum Österreich? Ehemalige Frankiwskerin?
Сергій Чирва 2013.05.24, 17:47
Актуальна стаття. Актуальна в тому, що читаю "комуністи" , а так і хочеться вставити на це місце у шпальтах назву партії, і не одну, з тих, що дорвалися зараз до кормушки влади. У наш час, коли країна тріщить під натиском світової кризи, на керівні посади призачаються партійні функціонери та члени родин, і аж ніяк не професіонали з досвідом та незамараною репутаціею . Таке враження, що партквиток - це гарантована перепустка до працевлаштування... Приклади кожен дочитувач може знайти без зусиль, нажаль.
Я 2013.05.24, 14:02
Дякую, класна стаття. Її б усім сьогоднішнім випускникам роздрукувати і подарувати... Та й усім людям... Ці ж самі думки у мене все життя крутяться, а п. Тарас гарно зібрав все докупи. Я ще в 80-х роках не міг збагнути того, що один з викладачів у вузі поміняв вже 8 кафедр! Причому на якогось супер інтелектуала не виглядав. Парадокс в тому, що й надалі у нас той, хто не може робити свою роботу аби-як, заробляє МЕНШЕ ніж такі ж "майстри"-універсали. Тому що на "вилизування та дотягування" якості виробу часу і вміння йде в кілька разів більше ніж витрачає його заробітчанин-універсал. Чого вартують лише китайці з їхнім тотальним копіюванням зовнішньої схожості будь-якої речі. Які переводять непоновлювані земні запаси сировини в ОДНОРАЗОВИЙ пластиковий непотріб і ЗАСМІЧУЮТЬ планету, швидко наближаючись до екологічної катастрофи. І ми це все купуємо - БО ДЕШЕВО! Об кричущу непрофесійність ми щодня товчемо свої авто на так званих "лежачих поліцейських" в Івано-Франківську. А різниця між правильним і нашим "леж. поліцаєм" лише в тому, що наплив має бути плавним, з відповідним радіусом. щоб на малій швидкості усі авто минали його легко гойднувшись. А от на великій швидкості машину має добре тріпнути! Але ж ми, як давно казав М. Жванецький, "внешним видом овладели!". І не більше, не глибше, не професійніше... Додам ще від себе: Залишається побажати таким як "хе-хе" все життя користуватись товарами і послугами тільки таких "універсальних спеціалістів"
Gott erhalte Franz den Kaiser 2013.05.24, 16:49
До abc: Справді цікавить моя прописка, чи просто задаєш ці питання, щоб похизуватись поганою німецькою?
гість 2013.05.26, 23:06
Пане Тарасе, ви пишете цікаві, корисні статті та книги. Але навіщо пропагувати тютюнопаління, як один із видів наркотику. Вибачте, але так і є. Будьте здорові.
Гість 2013.05.26, 23:10
В пропаганді тютюнопаління мав на увазі ваше фото з сигаретою. Будьте здорові.
abc 2013.05.27, 13:07
Gott erhalte Franz den Kaiser | 24.05.2013 16:49 До abc: Справді цікавить моя прописка, чи просто задаєш ці питання, щоб похизуватись поганою німецькою? ----------------- Справді цікавить твоя прописка, грубо, без вулиці і номера будинку. Щодо моєї німецької, то ти мене справді ошелешила... Моя німецька часами навіть краща за мою рідну мову. Тобто володію обома однаково, причому в письмі краще ща багатьох німців. Де ти там в трьох соснах побачила "блуд", залишиться загадкою. Маю підозру, твоя німецька просто ніяка, якщо вже видала таку експертну оцінку.
Ігор зі Львова 2013.06.02, 23:08
До abc: Може знайдете собі інше місце для "розпальцовки" на предмет ду-у-уже крутого володіння німецькою? До всіх решта: Перепрошую за порушення теми (т.зв."оффтопік").
abc 2013.06.03, 15:19
Ігор зі Львова | 02.06.2013 23:08 До abc: Може знайдете собі інше місце для "розпальцовки" на предмет ду-у-уже крутого володіння німецькою? Шановний! За такі чудові Ваші слова моя Вам адекватна поетична відповідь: ї.б.іть себе в коліно.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

532
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11033 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1843
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1743
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2745
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4601

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

341

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1043

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1455

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1328
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1706
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1515
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1230
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

599
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

675
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1870
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2098 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20369
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

347
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

698 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

732
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1079