Про тарифи, категорії і хто "таке інше"

 

 

        Черговий раз повернемось до болючої  теми тарифів, зокрема на газ, оскільки нам дають зрозуміти, що їх не збирається знижувати жодна із гілок влади.

        Прем’єр, захищаючи сьогоднішній рівень тарифів,  уже заявив, що тарифи на енергоносії будуть використовуватись як піар перед виборами до місцевих рад і мабуть для недопущення втрати влади на низах пропонується система виборів по формулі, де не буде зрозуміло кого оберуть за списками, крім того, теперішнє  "добровільне об"єднання громад", а в результаті практична ліквідація сільських і селищних рад під видом збільшення доходів бюджетів означає централізоване  керівництво громадами у плані розрекламованої децентралізації влади.

        Колись в Академії державного управління у спілкуванні з поляками про їхню адмінреформу  на селі,  на  чий  досвід посилаються наші реформатори,  вияснилося,   що тоді вони не ліквідували жодної  гміни, а французи, відповідно до своєї  конституції, не можуть ліквідувати ні однієї комуни (по нашому сільської ради) без реального погодження із мешканцями населених пунктів, навіть якщо там десяток або трохи більше хат. 

        Міністр фінансів розказує, що газ у трубі змішаний і не видно  чий він є, та ще до того його доправляють до споживачів посередники, тому це одна з причин вищих тарифів. Треба нагадати пані Яресько, що українці давно не живуть в кам’яному віці, знають про облік і не тільки власного газу, а наявність посередників повністю залежить від держави, яку представляють Парламент, Президент, Уряд, тобто не суспільство при обгрунтуванні, встановленні тарифів.

         У цьому  аспекті чомусь не чути голосів, власне, від влади, політиків, експертів, що у тарифи на газ включена підвищена у сім разів рента (плата за українські природні ресурси) і виявляється для її нарахування є облік газу власного видобування та орендна плата за експлуатацію українських газових мереж. Ці платежі, свідомо збільшені і включені в тариф Урядом,  не мають ніякого відношення до ціни чужого газу  (не дивлячись на одну трубу)  для збільшення доходів бюджету за рахунок населення і ліквідації дефіциту за попередні роки у діяльності ефимерного,  державного посередника "НАК Нафтогазу"  із мільйонними затратами на його утримання. Одна із складових дефіциту, за яку тепер повинні розраховуватись споживачі - списання Урядом "попєрєдніків"  24 млрд. грн. заборгованості монополістів "НАК Нафтогазу".

        Дивною виглядає позиція "прозорої" діяльності виконавчої влади у тому, що ми так і не бачимо  складових  частин  тарифів, зокрема відсотка у них ренти, орендної плати, тощо. Не треба посилатись на міжнародні аудиторські структури, що здійснять аналіз обгрунтованості тарифів і колись нам про це розкажуть, нібито у нас немає своїх спеціалістів, то того часу "роса очі виїсть".  А може цей секрет  нам  відкриє  Національна комісія з питань регулювання енергетики, що утримується за рахунок платників податків, тарифів. 

        Знову про боротьбу з олігархами. Я уже писав, що передбачені в бюджеті 24,5 млрд. грн. на субсидії дають гарантовані доходи монополістам, а збільшені крім того суми тарифів, в процесі нібито технічних затримок проходження платежів до бюджету,  дають  можливість так званим олігархам, які мають власні банківські структури, через які проходять кошти, користуватись грандіозними сумами і одержувати доходи, чи певну компенсацію навіть  тимчасових неплатежів від споживачів. Ще одна, чергова "поразка" олігархів у їхню користь!!!

        Голова фракції "Самопоміч" у одному із коментарів похвалився, що профіцит бюджету (за перший квартал це 4,17 млрд. грн. - нечуваний результат у часи економічної кризи і війни) появився внаслідок вміння депутатів (з його слів не спеціалістів) рахувати, тому і переглядали бюджет 2015 року в сторону збільшення доходів.

        Хотілось би опустити депутатів на грішну землю і сказати громадськості правду. Профіцит бюджету або по простому  перевищення доходів над видатками є результатом збільшення рівня податків і зборів,  у тому числі тарифів на енергоносії, зниження заробітної плати у бюджетній сфері, оподаткування пенсій.

        Щодо пенсій. Дуже багато, з метою заговорювання суспільства і відволікання  від реальних реформ  на його користь, з боку влади виголошується промов  про так звані спецпенсії  і не називаються конкретні цифри, яка ж  їх сума у бюджеті, співвідношення до обсягу мінімальних пенсій,  якщо  це гальмо у збільшенні соціальних гарантій пересічних громадян.  Не думаю, що така інформація вигідна пропаганді, як  оправдання  зниження  рівня соціального захисту населення.

        На цьому фоні прикро зазначити інше. У своєму щорічному посланні до Верховної ради 04 червня 2015 року Президент держави озвучив, дослівно, ..."Слід виконати вимоги Закону про припинення нарахування будь-яких спецпенсій  з 1 червня поточного року для депутатів, міністрів, суддів, прокурорів, митників і таке інше".

        Відома  вище  перелічена  категорія  посад, а що  таке інше,  хто чи що в  Україні до цього відноситься.  Цікаво почути коментар?  А як колись, при іншій владі будуть називатись, розцінюватись заробітні плати, пенсії працівників антикорупційних органів, де мінімальний  рівень зарплати, наприклад слідчим,  Прем’єр запропонував у розмірі 30 тис. грн. за місяць, треба розуміти у цих структурах вони займатимуть  не найвищі посади і як будуть називатись, у перспективі,  їхні пенсії.  Це політична доцільність, чи чергове наступання на граблі?

 


16.06.2015 Антон Костишин 2136 2
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5195 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1833 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4041 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3167 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7955 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20288 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

271

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

815

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1909

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2387
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

182
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

690
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

472
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18373
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

971
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1211 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6096 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23385 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

288
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

984 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1163 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

492