Про що забули лідери Майдану або Казочка про трьох поросят по-українськи

 

 

opposition4

 

 

Оце Майдан! Оце революція! Зранку лідери опозиції мало не проклинають провокаторів на Грушевського, ввечері називають їх патріотами. Людей, яких вважали радикалами, чомусь на Майдані вдень із вогнем не знайти. Депутати, які щойно розпиналися зі сцени, позують у Раді в бронежилетах на камери. Одні майданівці захоплюють міністерства, інші в них стріляють. А політики, які ще вчора були готові на «кулю в лоб», сьогодні діловито домовляються з владою…

 

Ні, ця купа парадоксів не вигадка, не жарт – це реалії революції по-українськи. Історія ж, звісно, розбере Майдан на деталі, добре перемиє кісточки, позбавить від пафосу й ілюзій. А зараз іще рано зробити аутопсію, проте є ж у пацієнта анамнез, де зафіксовано симптоми? Є, і найкраще він читається з поведінки лідерів опозиції.

 

Отже, казочка. Коли троє поросят прибігли на площу, вони напевне не здогадувалися, наскільки все серйозно. Та й ніхто б не подумав, бо Україна такого ще не знала. Хоча, зважаючи на тип людей, які зараз при владі, можна було б передбачити, що з ними жарти погані. Але ж поросята думали не про вовків, а про вибори, а тому пішли до товариства піаритися.

 

І спочатку все було добре: поросята по черзі хрюкали в мікрофон і за поросячою звичкою рахували рейтинги. Та потроху ставало гаряче, бо влада виявилася справжнім сірим вовком… Тут ми відкриємо таємницю: ця казочка зовсім не така, як у Сергія Михалкова, де домашні тваринки проганяють сіроманця – у нас суцільна прозаїка… Отже, поросятка загралися, тому що настав момент, коли товариство вийшло з-під контролю, роздратувало вовка, і вони зрозуміли, що їх можуть з’їсти по-справжньому, назавжди та ще й на камери. Втрачати ж було що: бізнеси, багатоповерхові квартири, маєтки в заповідниках, поїздки в теплі краї, популярність, президентські перспективи, життя.

 

І коли вони це зрозуміли, гра закінчилася. Поросята лише робили вигляд, що кудись ведуть, хоча насправді коливалися разом із товариством, в підходящу хвилину штовхаючи його до компромісів. А надворі стояв мороз, лютував вітер, і товариство готове було піддаватися. Щоправда, дехто схопив дубця, намагаючись сполохати вовка, але ж поросята вже втямили, що в нього гострі зуби. І тоді вони пішли до Сараю, і почали з вовком домовлятися…

 

Звичайно, на цьому місці казочка не закінчується, але дійсність іще цікавіша, тож краще – про неї. Лідери опозиції, причому одностайно, фактично припинили революційну фазу Майдану і почали фазу суто політичну. Зрозуміти їх можна: час для справжнього повалення режиму було втрачено вже в перших числах грудня, і, ймовірно, ніхто його валити не збирався, тож у них не лишалося вибору, як іти на переговори з владою.

 

Як відомо, переговори вже тривають – важко і повільно. Проте навіть у рідній стихії кабінетної політики опозиція виказує слабкі місця. По-перше, з переліку пунктів зникли тези відставки президента і дострокових виборів. Нагадаємо, вона є однією з головних умов, які Майдан (не лідери опозиції) висунув Януковичу.

 

По-друге, опозиція все частіше і відвертіше аргументує свою участь у переговорах необхідністю уникнути кровопролиття чи введення НС. Це дуже і дуже серйозна помилка, яка відштовхує людей від руху, а для влади є ознакою слабкості опонентів, що дає привід тиснути далі.

 

По-третє, серед і так неоднорідного Майдану почалися надто помітні розбіжності. Бойовики Свободи вичавили з будівлі Мінагрополітики членів ГО «Спільна справа». Останніх небезпідставно підозрюють у співробітництві з Банковою. Проте широкий загал про це не знає. А тому акція зі стріляниною і пораненнями суттєво ослаблює рух, бо протиріччя бачать навіть обивателі.

 

Звичайно, Кличко, Яценюк і Тягнибок поводять себе по-різному. Мабуть, лідер УДАРу пам’ятає, як обіцяв Майдану битися за людей і віддати їм усе. Це змушує його триматися ідеї дострокових президентських виборів і відмовлятися від участі в уряді. Втім, в його словах більше немає погрозливих ноток на адресу влади, і це видає не лише відсутність досвіду.

 

Яценюк іще компромісніший. Хоча він каже, що умови регіоналів неприйнятні (має на увазі прийняття закону про амністію після розпуску Майдану). Але це, швидше, не рішучість, а відображення страху більшості майданівців, що у випадку розпуску влада репресує їх поодинці; надто часто він повторює, що силовий сценарій імовірний.

 

Навіть більше, Яценюк усе частіше натякає, що участь опозиції в уряді можлива. Процитуємо Арсенія Петровича: «Посада премʼєра не має ніякого сенсу в тому випадку, якщо опозиція не отримає всієї відповідальності за всі справи в країні. Ми хочемо почути від президента конкретну пропозицію про те, що українська опозиція отримає ту повноту відповідальності в Кабінеті Міністрів, тільки тоді ми можемо вести дискусію». Мабуть, він добре пам’ятає, що йому пообіцяли місце прем’єра.

 

Дивні речі відбуваються з Тягнибоком і його людьми. Чому, наприклад, таких полум’яних трибунів Свободи, як Фаріон, не помітно на Майдані? І чому саме його бойовики беруть на себе зачистку лав революції від «екстремістів»? Зрештою, чому риторика Тягнибока та його соратників стала такою миролюбною до влади?

 

Сам Тягнибок теж поводиться досить дивно. Спочатку він відмовляється підтримувати поновлення Конституції 2004 року (мало не єдиний радикальний пункт, який в опозиції лишився на переговори) – із дитячим аргументом, ніби це суперечить програмі партії. За кілька годин каже протилежне! Водночас він підтримує створення комісії, «яка б сформувала один або кілька варіантів Конституції, які можна було б винести на референдум». Тут начебто все добре, проте запропонований механізм затягне процес мало не на рік, а за цей час може статися що завгодно. В будь-якому випадку, до того Майдан розійдеться точно.

 

Таким чином, лідери опозиції виявилися неготовими очолити революцію. Саме тому скепсис викликають епітети на їхню адресу кшталту «лідери Майдану». Однак тут виходить, що й люди, які стоять на площі, теж не готові до справжньої революції. Звісно, ми маємо на увазі основну масу учасників руху – серед них усе ж є гарячі голови, ладні скидати режим хоч зараз. І справа тут не в грошах, поганій організації чи відсутності вождів. Ця неготовність, швидше, психологічна, бо більшості на Майдані насправді є що втрачати. Але ж, як вважали класики, революцію творять ті, кому нічого втрачати, крім своїх ланцюгів, а завоювати вони можуть цілий світ.

Юрій Зущик

ПІК


31.01.2014 Юрій Зущик 700 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

763
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11285 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1937
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1824
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2822
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4690

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

457

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1114

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1529

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1384
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1772
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1589
19.05.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8836
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

674
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

748
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1941
15.05.2024

У селі Чортовець, що на Прикарпатті, чоловіки встановили рекорд України, виконуючи ритуально-обрядовий танець сербен.  

904
19.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

419
14.05.2024

Найбільш підготовлений рубіж — той, що розміщений на деякій відстані, що дозволяє використовувати й засоби інженерного озброєння, й залізобетонні споруди.

284 1
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

760 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

801