Прикарпатцям розповіли, що можна їсти після отруєння

На жаль, від ймовірності отримати харчове отруєння не застрахований ніхто. Отруїтися можна неякісни­ми продуктами чи погано приготовленою їжею, в яку потрапили віруси, бактерії і па­разити; продуктами, що містять токсичні речовини або пестициди.

Про це повідомляє Фіртка з посиланням на Високий Замок.

Харчове отруєння може супроводжува­тися болями в животі, нудотою, підвищен­ням температури, блювотою, діареєю. Піс­ля отруєння потрібні сили на очищення та відновлення, які організм отримує завдяки харчуванню. Проте зараз він не здатний повноцінно сприймати і перетравлювати звичну їжу. Тому після отруєння знадобить­ся дієта, яка не буде перевантажувати, а сприятиме якнайшвидшому одужанню. Дієта допоможе швидко відновити водно-сольовий баланс і розрахована на те, що механічний, термічний і хімічний впливи на слизову оболонку шлунка і кишечника є максимально щадними.

Як харчуватися у перші дні після отруєння

У день після отруєння кількість їжі, що з’їдається, має бути мінімальною. Бажано утриматися від їжі першого дня піс­ля отруєння. У цей період потрібно багато пити, щоб уникнути зневоднення. Це може бути звичайна переварена вода, відвар шипшини, зелений чай, мінеральна вода, неміцний чай з ложкою цукру, рисовий від­вар. Можна з’їсти трохи домашніх сухари­ків. До вечора має стати набагато легше. Можна випити нежирний курячий бульон або перекусити рідкою кашею, звареною на воді (рисова, гречана, манна). У неве­ликих кількостях дозволяється картопляне пюре без масла і молока. Рис має абсорбу­вальні властивості, тобто вбирає надлиш­кові гази, токсини з кишечнику. Тому під час і в перші дні отруєння рекомендується їсти слабо посолену рисову кашу. Якщо турбує діарея, можна пити відвари з в’яжучими властивостями (відвар шипшини, чорниці, чорної смородини, звіробою).

У перші дні після отруєння їжа повинна переважно мати консистенцію пюре або каші. На другий день можна їсти невелику кількість курячого м’яса, парові котлети, легкі пісні страви, які не будуть переван­тажувати роботу травної системи. Дієти рекомендовано дотримуватися три дні. Їжа – тільки варена. Рекомендується їсти рідкі каші, нежирне відварне м’ясо в подрібне­ному вигляді, негусті бульйони, яблучне пюре, компоти із сухофруктів. Їсти невели­ким порціями (близько 6 разів на день), в цілому зменшити обсяг вживання їжі.

Через три дні можна розширити раціон харчування, але робити це потрібно посту­пово. Перейти на звичайний раціон можна, коли людина відчує, що її шлунок більше не подразнений. Особливо уважним потрібно бути до свого харчування протягом двох тижнів після отруєння, оскільки процес по­вного відновлення досить тривалий. Уни­кайте дуже гарячої або дуже холодної їжі – їжа повинна бути помірно теплою.

Які продукти гальмують одужання

Деякі продукти не бажано вживати в перші дні після отруєння, щоб не перевантажити травну систему. До них належать продукти, які викликають підвищене газоутворення, їжа і напої з агресивним середовищем. Це – суха і дуже волокниста їжа (свіжі овочі та фрукти в цілому вигляді, смажені страви, копченості, ковбасні вироби, ячна і перлова каші, консерви, солодощі, шоколад, фрук­ти, сирі овочі, незбиране молоко, бобові, продукти з дріжджового тіста). Виключіть жирну, солону і гостру їжу. Рекомендується утриматися від вживання молочних і кисло­молочних продуктів. Варто утриматися й від вживання деяких напоїв: міцного чорно­го чаю, кави, какао, соків, газованої води, алкогольних напоїв. Через кілька днів після того, як самопочуття значно покращиться, потрібно подбати про відновлення кишко­вої мікрофлори. У цьому допоможуть каші, фрукти, кисломолочні продукти з біфідо­бактеріями (кефір, натуральні йогурти, кис­ле молоко).

Як уникнути харчового отруєння

Щоб муки, пережиті на тлі отруєння, більше не повторилися, потрібно завжди пам’ятати про принципи безпечного харчування.

Дотримуйтеся безпечного приго­тування і вживання їжі

Ретельно мийте руки, викидайте залишки їжі в сміття, об­робляйте посуд гарячою водою з мийними засобами. Зберігати продукти потрібно в закритих ємностях. Не допускайте тварин у місця приготування їжі.

Зберігайте сирі продукти окремо від оброблених

У сирому м’ясі та рибі можуть міститися патогенні бактерії, які можуть «переселитися» на інші, вже готові продукти.

Потенційно небезпечні продукти потріб­но піддавати ретельній термічній обробці. Більшість небезпечних мікроорганізмів ги­нуть за високої температури.

Зберігайте продукти за низької тем­ператури

У продуктах і стравах, залише­них у теплому місці, патогенні мікроорганіз­ми розмножуються з високою швидкістю.

Вода і продукти повинні бути якісними

Продукти з вичерпаним терміном придат­ності, як і підгнилі, слід терміново викинути.


20.02.2023 5815
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

920
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2375
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2045
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2074
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6299 55
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2364 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

231

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1057

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1036

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1304
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

162
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

518
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1980
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26417
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

469
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10385 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7923
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

470
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

324
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

476
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

547
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1497