Прикарпатський історик Ігор Любчик: «Історія – це складова національної ідентичності, як можна цим ігнорувати в умовах війни?»

У Національному мультипредметному тесті 2023 обов’язковими будуть лише два предмети – українська мова та математика. Історію України, яка була третім обов'язковим предметом минулого року, прибрали зі списку.

Тепер її можна складати лише за бажанням, пише Фіртка.

Втім, з таким рішенням різко не погоджуються історики, а особливо в умовах воєнного стану. Ситуацію прокоментував прикарпатський історик Ігор Любчик, професор кафедри українознавства і філософії ІФНМУ.

«Історія – це складова національної ідентичності. Як можна цим ігнорувати в умовах війни? Чи на усіх рівнях солідаризуємося в усвідомленні історичності подій, які переживаємо? Задаюся цим питанням після того, як почув, що історію України виключили з обов’язкового переліку предметів НМТ.

На моє переконання, питання знання чи незнання історії України – це питання державної стратегії, а в умовах сьогодення, взагалі питання національної безпеки», - запевняє Ігор Любчик.

Історик ділиться, що не уявляє, як можна було так обезцінити національні пріоритети.

«Якими критеріями і так званою оптимізацією в освітньому процесі керувалися ті, хто приймав подібні рішення?

Сьогодні, як в завжди в принципі, саме через систему освіти ми формуємо пріоритет національної свідомості. Це той шлях, де ми можемо відновити історичну пам'ять українців.

Цікаво, як можна досягнути україноцентричності в освіті, якщо так обезцінювати історію України? Це одна з небагатьох дисциплін, на якій є змога поговорити про найважливіше нації: надихатися успіхами, аналізувати поразки, з’ясовувати особливості, брати уроки та спростовувати міфи.

Мусимо констатувати, що суспільство періодично «купувалося» і, на жаль, продовжує це робити на дешеві пропагандистські кличі про «історію не на часі».

Як викладачу вишу з певним досвідом, мені доводилося неодноразово чути від студентів, які сприймали історію як типовий шкільний предмет: «історії майже не було», «не вчив», «не любив», «мав поганого вчителя» – тому й «не знаю».

У стані сьогоднішньої російсько-української війни, яка триває з 2014 р. національна історія стає зброєю і таким самим символом національного суверенітету, як територія, гімн, стяг, герб», - наголошує історик.

Ігор Любчик наголошує, що важливо, аби наше суспільство надалі менше хибило в таких фундаментальних питаннях, адже ціна занадто висока.

«За роки існування Української держави викладання історії України у навчальних закладах не мало стабільності. У 2009 р. ліквідували викладання дисципліни у вишах, згодом зусиллями громадськості цей намір зупинили, а у 2015 р. дисципліна знову фактично ліквідована.

Здійснення цього задуму стало безпрецедентним руйнівним фактором у викладанні вкрай важливої дисципліни. І це здійснювалося в умовах, коли наша країна вже зазнавала відвертого військового нападу з боку москви, що супроводжувалося небаченою ідеологічною та інформаційною експансією.

З кожним роком аудиторні години з історії України зменшувалися, уніфікувалися з іншими предметами, посилаючись на навчальні плани з Києва. Сьогодні все очевиднішим стає, що подібна практика є не об’єктивною методикою, спрямованою на оптимізацію освітнього процесу, а яскраво вираженою практикою, яка закрадалася і проростала з верхів», - наголошує історик.


Підписуйтесь на канал Фіртки в Telegram, читайте нас у Facebook, дивіться на YouTubе. Цікаві та актуальні новини з першоджерел!


Читайте також:

«Моя УПА»: в Івано-Франківську прикарпатська журналістка та письменниця презентувала свою книгу (ФОТО)

В Івано-Франківську відкрили виставку військових трофеїв бійців "десятки" (ФОТО/ВІДЕО)


31.01.2023 Тіна Любчик 878
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5198 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1835 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4043 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3169 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7958 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20291 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

817

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1911

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2390
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

186
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

693
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

475
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18377
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

975
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1214 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6098 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23389 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

291
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

988 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1167 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

496