Пригоди франківців у Франції


 

По дорозі до Парижа традиційно заїхали в Реймс. Місцевий катедральний Нотр’Дам де Реймс — фантастичний витвір будівничих раннього середньовіччя (початок будівництва — ХІ століття), який я відвідав втретє традиційно в переднічний час.

До місця призначення — Парижа — залишається кількасот кіло­мет­рів, Реймс по дорозі. Але втретє вдається зробити лише вже майже «ритуальний» обхід собору (через пізню годину він закритий) та втретє сфотографуватися біля оновленого пам’ятника Жанні д’Арк на перебудованій площі перед Нотр’Дамом.

Собор Реймсу — місце коронації французьких королів. Можливо, найкрасивіший готичний собор світу. Він будувався 5 століть — сто років власне собор і ще 400 років «доводилися» деталі: каменотесні скульптури фасадів, розетки-вітражі, інтер’єри. Що рухало будівничими середньовіччя? Яка мотивація? Яка Ідея? Очевидно, та ж сама, що й будівничих єгипетських пірамід. Втрачена нами. І не зрозуміла нам.

Ви можете собі уявити сучасного «будівничого», який закладе будову, знаючи, що в завершеному вигляді її побачать лише нащадки через кілька століть? Неймовірно. «Ідеологія» сучасного забудівника проста — швидко, просто, гидко, набудувати-набудувати «квадратних метрів», «нарубати капусти» і підняти німецьку автомобільну промисловість покупкою найпрестижнішої марки «Мерседеса»…

Справжні пригоди почалися в нічному Парижі. До «Етап-готелю» на Ла Дефенсі (новітній район Парижа, чудо урбаністики) на цей раз ми їхали по GPS-у. І зробили помилку. Якщо по Європі (у Відні і, особливо, в Будапешті) він був незамінним помічником, то в Парижі тільки додав клопоту, бо постійно хотів нас завести в тунелі окружної дороги (які на ніч закриваються). Можливо, хотів провести повз місце загибелі принцеси Діани? «Поверніть праворуч і тримайтеся лівої сторони», — казав голос з навігаційного приладу, але «тримайтеся лівої сторони» означає — з’їхати в тунель…, а він закритий. І так декілька кіл.

Раптом побачили ми «Етап-готель». Але інший (мережа цих відносно дешевих, 59 євро за добу, готелів є дуже широкою). Вирішили запитати в адміністраторів, як доїхати до того готелю, де ми забронювали місця. Дзвонимо, натиснувши на кнопку на вхідних дверях. Охоронець відкриває. «На рецепшн» привітний негр. Ми просимо скерувати нас до нашого готелю. Добре, каже він, але дайте карту — я вам намалюю дорогу. Карта в машині. Я йду за нею. Повертаюся, вхідні двері замкнулися, тисну кнопку. Охоронець десь відійшов. Негр з рецепшн каже моєму товаришу — щоб відкрити двері, натисни кнопку НАД червоним боксом біля дверей. Товариш, не зрозумівши, тисне на кнопку В червоному боксі. Починає верещати пожежна сигналізація. Перша година ночі. Наш чорний негр аж «посинів». Почав віддзвонювати до пожежної частини та поліції (відміняти виклики), бо в Франції натиснення кнопки пожежної сигналізації означає автоматичний виїзд на місце пригоди чергових пожежників, поліції, швидкої допомоги… А в цей час з семиповерхового готелю починають «евакуйовуватися» з номерів жильці. Хто в халаті, хто загорнутий в одіяло, а хто просто в трусах…

Я кажу, друзі, давайте тихенько, помаленьку, не привертаючи уваги, — на вихід, і до машин. Бо зараз нам як порахують всі ті виклики службового транспорту… Мало не здасться.

Змінивши маршрут на GPS-і, зробивши ще два кола і впершись в черговий в’їзд до тунелю, вирішили кардинально змінювати «тактику». Звернулися до поліціянтів, машина яких стояла поряд. О’кей, їдьте за нами, сміються. І паризькі поліцейські по уявних «підземеллях» Ла Дефенсу довели нас до «саме того» «Етап-готелю»… (Сам район Ла Дефенс з його хмарочосами, Великою Аркою і багатьма іншими чудесами архітектури майбутнього, пішохідними дорогами, алеями, фонтанами, постмодерними скульптурами, різдвяними ярмарками,…. знаходиться насправді на рівні сьомого поверху від землі. А вся інфраструктура: паркінги, склади, автодороги, транспортні розв’язки та інше сховані в тих шести умовно-підземних поверхах під Дефенсом).

А негра шкода… Привітний він такий був.

 

На фото:

1. Нотр’Дам де Реймс. Тут коронували французьких королів.

2. Гігантський Різдвяний ярмарок біля Великої Арки в Парижі. Запах гарячого вина з корицею та страв французької кухні, жива музика американських індіанців та гори сувенірів  створюють відчуття свята.

 

Олег Головенський


Коментарі (1)

Jozef 2011.01.08, 13:07
Того Року (2010) ті самі живі-індіанці з Марамурештського повіту Румунії файно "грали і співали" в центрі Станіслава коло Поштамту.А що Автор сего не бачив? І нащо було пертисі аж до Парижа?
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2026
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1884
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1883
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5596 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2178 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1536

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

781

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

849

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1061

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1026
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1799
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3705
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10299
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26189
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10218 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7746
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

924
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

273
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

306
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

409
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1309
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

911