Преса про біженців, скільки коштує одягнути солдата, партії на майбутніх виборах і де в Україні варто відпочивати

 

 

Огляд прикарпатської преси за період 3 - 10 липня 2014 року.

 

Галицький кореспондент

Вакцину відправили на карантин

Тисячі прикарпатських немовлят залишилися без протитуберкульозної вакцини. І хоча у медичних закладах препарату достатньо, термін дії сертифікату закінчився. БЦЖ-вакцина без діла лежить у холодильниках. Чому так сталося і що робити далі - у топ-темі "ГК". Сторінка 6.

 

Вітчизну захищати почесно і дорого

Скільки коштує спорядити солдата дізнавалися журналісти "ГК". Сторінка 8  видання.

 

Отець Іван Рибачук: Задавити духовну силу Майдану вже неможливо

Отець Іван Рибачук - скромний священик із гуцульського села Криворівня, який править у малесенькій дерев'яній церкві Різдва Пресвятої Богородиці на вершечку гори. Але його слово настільки просте і сильне, а його любов до кожного, хто прийде до нього, незалежно від віросповідання, настільки велика, що послухати отця Івана, побути з ним, пожити з ним з'їжджаються з цілої України.

 

Західний кореспондент

Вигідна партія

Яким буде політичне забарвлення майбутніх рад "ЗК" дізнавався в місцевих політиків і громадських діячів.

 

Лідери серед навчальних закладів міста

"ЗК" пропонує реальний рейтинг навчальних закладів міста з огляду на думки батьків і освітян. У ТОП-5 Українська гімназія №1, СШ №5, СШ №11, Природничо-математичний ліцей, ЗШ №22 та ЗШ №18.

 

Пасажири бігатимуть за автобусами?

Через рішення міськвиконкому автобуси, які прямують в одному напрямку на вулиці Дністровській зупинятимуться на різних зупинках. Деталі на сторінці 15 "ЗК".

 

Галичина

"Я не біженка, а просто українка"

"Призове громадянство" - так називають нині юридичний наслідок анексії Криму жителі півострова. Співрозмовниця "Галичини" Катя цього "подарунка" не прийняла. Тому на початку літа, покинувши свою малу батьківщину, приїхала до Івано-Франківська. Катя наголошує, що вона не є біженкою, а просто хоче жити в Україні. Чому обрала сам наше місто, де так багато "бандерівців"? Яка ситуація нині в захопленому Криму, де вона залишила своїх рідних людей? Деталі на сторінці 13 "Галичини".

 

Моршин чекає гостей

Після девальвації гривні та стрімкого подорожання туристичних путівок українців все частіше шукають альтернативні місця відпочинку в Україні. Варто зазначити, що наша країна відома в світі завдяки своїм бальнеологічним курортом. Журналіст "Галичини" побував у славному курортному Моршині, де пересвідчився, що для доброякісного відпочинку та оздоровлення не обов'язково їхати за кордон. Сторінка 9.

 

Галичина

 

Над будівлею СБУ у Слов’янську — прапор із Калуша

 

«Не знаю, що я мала знайти на Вашій сторінці у «Фейсбуці», але я зрозуміла, що це просто відписка. Коли ваші діти не на війні, Ви не відчуваєте того болю, що переживаю я й інші матері, чиї сини там, на передовій — з бракованими бронежилетами або без них, порваними берцями, які натирають ноги до крові, у порваних трусах і майках, з порваними ременями від автоматів…», — цей лист калушанка Марія Паливода адресувала міському голові Ігореві Насалику. Історія мами Марії — у новому числі газети «Вікна».

 

 

 

 

Калуська ропа може відновити «соляну» історію міста

 

За прогнозами прикарпатських науковців, за 3-4 роки розсоли Домбровського кар’єру потраплять до калуського водозабору, адже нині вже сягнули рівня водоносного горизонту. Єдиний безальтернативний вихід — переробляти ропу. У місті вже зареєструвалося ТзОВ «Калуська соляна компанія», до якої ще мають увійти італійська та австрійська фірми. Вартість проекту обчислюється у межах 100-120 млн. євро. Калуська ропа може стати не тільки вигідним бізнес-проектом, але і перетворити місто на оздоровницю. Про це — у публікації Оксани Пілянської у свіжому числі газети «Вікна».

 

 

 

Троє із сотні

 

Кращі випускники політехнічного коледжу здобуватимуть вищу освіту з оплатою навчання за рахунок ТОВ «Карпатнафтохім». 9 липня 2014 року ТОВ «Нафтогазхімсервіс» ТОВ «Карпатнафтохім», ТОВ «Йокогава Електрик Україна» та ДВНЗ «Калуський політехнічний коледж» уклали партнерську угоду про співробітництво в галузі підготовки та навчання молодших спеціалістів — ідеться у новому числі газети «Вікна».

 

 

 

Ольга Деркачова: «Література — це не армія і не Майдан»

 

Калушанка Ольга Деркачова — українська письменниця, яка отримала премію «Коронація слова» у номінації «Найкращий твір про кохання» за рукопис роману «Коли прокинешся». Раніше в Ольги Деркачової вийшли збірки оповідань та роман. Із Калушем її пов’язує дитинство, юність, родина, та і досі місто хіміків залишається для неї рідним, твердить Марта Галкіна у новому числі друкованих «Вікон»

 


10.07.2014 740 0
Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2501 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1818
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5678
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

16085 15
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3906 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3742

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

258

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

643

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

648

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1727
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

303
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

4019
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

649
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

517
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1033
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

792
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

921
20.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22331
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

371
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

784
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

744 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

1217 1