"Потяг до Яремче" стартує вчетверте!

Фестиваль сучасної української  культури «Потяг до Яремче» традиційно відбудеться в  м. Яремче та проходитиме 2 дні – 26 та 27 серпня. Уже вчетверте гості фестивалю матимуть змогу відвідати не тільки ті звичні частини програми, які відбуваються щороку, але й потрапити на зовсім нові та не менш цікаві заходи фестивалю! Цьогоріч  «Потяг до Яремче» стане хорошим завершальним акордом фестивалного руху літа 2011.

 

МОЛОДИЙ ROCK НА ВЕЛИКІЙ СЦЕНІ. ТРАНСКАРПАТІЯ

Фестиваль «Потяг до Яремче» вже другий рік поспіль дає змогу молодим виконавцям взяти участь у концертній програмі фестивалю на рівні з уже відомими гуртами. Цього року платформа для молодих виконавців отримала назву «Молодий ROCK на Великій сцені. Транскарпатія». Молоді гурти з Івано-Франківська, Чернівців, Яремче та Моршина виступлять на великій концертній сцені у п’ятницю, 26 серпня. Серед них гурти «Асиметрія емоцій», «Нерозкриті крила», «Viva gazone», «8-ий день». Завершать перший фестивальний день гурти «Пан Пупець» та «КораЛЛі», виконавши пісні зі свого нового альбому «Є!». До слова, також у п’ятницю, 26 серпня, гурт «КораЛЛі» знову проведе музично-екологічний проект «Карпатський ПрОТЯГ», який пройде у потязі Івано-Франківськ-Рахів.

 

Також варто зазначити, що цього року фестиваль «Потяг до Яремче» матиме неабияке тематичне забарвлення – це творчість композитора Володимира Івасюка. Тому окрім своїх власних пісень, кожен гурт, що виступатиме у перший фестивальний день, виконає одну пісню Володимира Івасюка у своїй власній обробці. Старі та давно відомі пісні отримають нове звучання на сцені «Потягу до Яремче»!


ВЕЛИКА  ШКОЛА ДИСКУСІЇ ЧЕРЕЗ  ПРОЗУ ТА ПОЕЗІЮ

Наступного  дня, 27 серпня програма фестивалю значно розшириться. Розпочнеться вона з Великої Школи Дискусії через Прозу та Поезію. Саме таку назву отримала новостворена частина фестивалю, що об’єднала в собі звичні Літературні читання, без яких уже важко уявити фестиваль «Потяг до Яремче», та Велику Школу Дискусії, яка була започаткована на фестивалі торік. Формат отримає новий цікавий вигляд і збере справді унікальних людей – в першу чергу письменників та поетів, музикантів, громадських діячів, а також представників бізнес-середовища. Темою цього заходу стане вічне – «На Денці серця. ЛЮБОВ – це…». Відомі люди творчості та бізнесу дискутуватимуть на тему Любові, активно залучаючи аудиторію до розмови. А літератори потішать гостей своїми творами, які, звісно ж, будуть про Любов!

 

Проходитиме ця частина програми в Будинку  культури м. Яремче. Модератором Великої  Школи Дискусії через прозу та Поезію є письменник Тарас Прохасько (м. Івано-Франківськ). Також участь у модеруванні візьме Олександр Бойченко (м. Чернівці). У їхній компанії будуть також Григорій Семенчук, Юрій Іздрик, Юрій Винничук, Мірек  Боднар, Мирослав Маринович, Валентин Кузан, Андрій Любка. І оскільки цьогоріч фестиваль «Потяг до Яремче» є тематично спрямованим, до участі у цій програмі організатори запросили рідну сестру Володимира Івасюка – Оксану Івасюк!

 

МАЛЯРСТВО

Окрім звичного та багатьма улюбленого боді-арту, інтерактивом фестивальних днів стане художня розвага від Яреми Стецика  «Бережи свій дах: розмальовування гонти». На фестиваль приїде цілий причеп, навантажений дошками для гонти – дерев’янного даху, традиційного для гуцульської (та не лише) архітектури. І кожен, кому так захочеться, зможе розмалювати таку гонту всілякими візерунками і забрати після того її додому. Дошка може бути використана у різні способи - можна нею розпалити піч (бо дерево сухе), можна поставити до решти сувенірів на полиці, а найкраще – докупити ще 15 тисяч таких дощок і побудувати для себе дерев’янний дах-гонту!

 

Також цього року на фестивалі пройде майстер-клас молодого карпатського художника Юрія Писаря. А вже ввечері, на Великій  сцені фестивалю Юрій Писар запрезентує  перформенс – виконає великоформатну картину Володимира Івасюка у доволі незвичному на сьогоднішній день стилі – PaintJam. Після того картину буде подаровано музею Івасюка у Чернівцях.

 

Крім  того, на фестивалі будуть представлені майстер-класи з плетіння ляльки-мотанки та художнього розпису одягу від Михайла Тимчука.

 

МУЗИЧНИЙ  ҐАНОК – СВЯТО  ВІД МАЛОГО ДО ВЕЛИКОГО

Ще  однією новинкою цьогорічної програми фестивалю стане «Музичний ґанок». Він стане своєрідною платформою для тих людей, які люблять не лише слухати гарну музику, але й відтворювати її! Для гостей будуть представлені різноманітні музичні інструменти, на яких зможе зіграти кожен охочий! Зіграти соло, заспівати в дуеті, створити гурт чи просто спробувати свої сили на будь-якому з інструментів – це все можна буде втілити на «Музичному ґанку», який буде розташований неподалік основної сцени фестивалю. Загальний настрій на «Музичному ґанку» допомагатимуть створювати Роман Калин та гурт «КораЛЛі».

 

КОНЦЕРТНА ПРОГРАМА

Музична програма фестивалю для багатьох гостей є найбільш очікуваною та бажаною. Цього року на Великій сцені в основний фестивальний день вийдуть гурти, які ще торік брали участь у конкурсі молодих гуртів і вибороли перші місця та глядацькі симпатії – це гурти «Оратанія» зі Львова і Франківські «The StenS». Також у концерті візьме участь гурт «Фліт» у своєму оновленому складі, однак все тому ж чудовому виконанні. Крім традиційного року, не обійдеться й без легкого барду – вступу Романа Калина. І оскільки на фестивалі звучатимуть найкращі пісні Івасюка, спеціальним гостем концертної програми стане Тарас Чубай! Хед-лайнерами другого фестивального дня стане гурт, чий драйв та музика не залишать байдужим нікого з гостей «Потягу до Яремче» - гурт «Гайдамаки»! 
 

4 DІЇ 4YOU. DУМАЙ. DІЙ. DОПОМАГАЙ. DОСЯГАЙ!

Цього року “Потяг…” отримав доповнення – вагон 4Dії 4 You – Dумай. Dій. Dопомагай. Dосягай! Щороку фестиваль «Потяг до Яремче» не обходиться без благодійності. Це вже стало доброю традицією ще з першого року проведення фестивалю. Цього року під час фестивалю буде створено та започаткує свою роботу сайт «Потяг ДОБРОТИ : Charity 4D», який буде націлений на збір, поширення та розповсюдження інформації про соціальну необхідність допомоги, хто цього потребує та реальність його здійснення. Особливість цього благочинного сайту в тому, що це не буде одноразовою благодійною допомогою, а постійно діючим ресурсом, де буде роміщено інформацію про тих, хто потребує допомоги, а також про те, хто її вже отримав.


МУЗИЧНИЙ  ФІЛЬМ «ПОТЯГ ДО ЯРЕМЧЕ»

А зараз те, що організатори притримували насамкінець, як святковий торт, чи найвишуканіший подарунок – під  час фестивалю «Потяг до Яремче»  буде зафільмовано римейк українського мюзиклу Володимира Івасюка –  «Червона рута». Створюватимуть картину режисер Олексій Гуз та художник фільму Ярослав Зень, головні ролі дістануться відомим українським музикантам, письменникам та громадським діячам, а відвідувачі фестивалю наповнять кожен з 24 кадрів в секунду собою, своїм позитивом, своїм настроєм та енергетикою.

 

Як  і створення самого свята-фестивалю  українського сучасного мистецтва  «Потяг Dо Яремче», так і його продовження  у видозмінах, був і залишається Володимир Івасюк! Саме він завжди мав велике бажання щиро творити та пропагувати гарну українську культуру для людей різного покоління! Йому це в свій час дуже добре вдалось, і ми маємо гарний спогад у вигляді музичного фільму «Червона рута»! І тепер, через 40 років після зйомок кінострічки “Червона рута” ми маємо намір відтворити атмосферу знімання фільму з повторенням улюблених пісень Володимира Івасюка!


08.08.2011 2529 0
Коментарі (0)

19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

296
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1452
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1539
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1534
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5464
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

8009 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

795

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1505

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2258

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2280
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

405
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2406
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3820
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2296
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3309
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

1094
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

895
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

442
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

687
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

918 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

629
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

2121 6