Підсумки тижня. Коли окремий випадок не є симптоматичним

 

Подією тижня номер один в Івано-Франківську стало вівторкове засідання івано-франківського виконкому, на якому розглядалось одразу кілька важливих для міста питань та деякі проблеми, які набули суспільно-політичного присмаку.

Спочатку виконавчий комітет розглянув питання про підняття тарифу на вивіз побутових відходів для населення. Мова йшла про 9 грн. 51 коп. Віктор Анушкевичус запропонував підвищення тарифу, яке почне діяти з моменту підписання додаткової угоди за умовами якої перевізники протягом півтора місяця мають закупити десять контейнерів для великогабаритних відходів, упорядкувати майданчики для сміття, погасити заборгованість перед містом (КП «Полігон»). Виникло відчуття дежавю, якось сама  напросилась аналогія з ситуацією щодо підняття тарифу на проїзд в міському громадському транспорті. Тоді міський голова також пропонував на розгляд виконкому додаткову угоду з перехідним періодом для власників маршруток, на практиці - двома місяцями невизначеності, які зовсім не на користь мешканцям міста. Схоже, це вже перетворюється на схему вирішення проблемних питань в місті. Знаючи про спірність наступного питання в порядку денному засідання, виникла думка, що якусь додаткову угоду мер запропонує підписати  власникам проблемних літніх майданчиківJ.

Однак цього не сталося. Виконавчий комітет заборонив розміщення літників на вулиці Страчених націоналістів навпроти ресторану «Цимес»та «Fabbrica», що на Вірменській. Як й очікувалось щодо першого випадку цьому передувала палка дискусія за участю представників підприємця, ОУН, КУНу, Правого сектора, громадських активістів. Варто нагадати, що на вулиці Страчених німецькі окупанти у листопаді 1943 року розстріляли 15 українських націоналістів тому це місце справді омите кров’ю. Іншим, вже  фактором сьогодення виступила давня політична неприязнь між Віктором Анушкевичусом та нардепом Олександром Шевченком. Сторона ж підприємця наближена до Шевченка. Нарешті третім чинником, яким на всякий «пожежний випадок» оперував запитувач рішення було обгрунтування бажання виконкому висловити  потенційну відмову через неприязне ставлення до євреїв в місті. Останнє Анушкевичус заперечував кілька разів: «Питання не в маніпуляції, а в позиції. Проблема не в антисемітизмі. Я ніколи не ставився упереджено до представників якоїсь нації», - вже перед голосуванням наголосив міський голова.А про другу причину (задавлений конфлікт мера з Шевченком) публічно не говорять.

 Як на мене в даному разі в інтересах громади міста потрібно вести мову інакше -  про принципи, а не одиничні випадки. Оскільки нормальне дотримання принципів унеможливлює зловживання. Не нормально, коли пиво розливають у літниках до середини листопада, деякі не мають навіть всіх потрібних дозволів, а ті, що є часто фіктивні. Контролюючі органи не хочуть, а часто й не можуть нічого вдіяти. Порушуються навіть елементарні санітарні норми, не говорячи вже про норми безпеки – згадайте хоча б літник на пірсі міського озера (опори пірсу не ремонтувались десятки років). Як же важко було б знайти крайнього в разі нещасного випадку, можна тільки уявити, адже виконком – колегіальний орган. Пивний майданчик, як писали тоді ЗМІ, «у притаманній більшості подібних закладів Франківська жлобській стилістиці», ймовірно, приніс досить непоганий дохід власнику, бо розташування «жирне». На запитання про цей літник Віктор Андрюсович відповів тільки те, що цього року такого дозволу не дадуть. Натомість громада мала почути – не дадуть не тільки зараз, а в взагалі ніколи. Чи минулорічний випадок, коли  провалилася спроба комунальників демонтувати літник на Вічевому майдані. Рішення про демонтаж незаконно встановлених літніх майданчиків було прийняте виконкомом ще на початку червня. Однак комунальники взялися за роботу майже через два місяці. Той демонтаж швидше скидався на кумедну промоакцію з наперед відомим фіналом.

На виконкомі йшлося про ще одне важливе питання - орендовану земельну ділянку біля міського озера Ріяфетом Гасімовим, що є частиною забудови озера багатоповерхівками. Термін оренди ділянки закінчився на початку  березня поточного року. На ділянці сьогодні тривають будівельні роботи. Зведено семиповерховий об'єкт, який нагадує житловий будинок. Там ж мав бути спортивно-оздоровчий центр. Виконком вирішив рекомендувати міськраді не продовжувати договір оренди. Однак остаточне слово за депутатами. Від міської влади залежить чимало якою буде подальша доля забудови міського озера та чи втілиться і якщо так, то в якому форматі проект «Вамбуду», чи буде там місце «зеленій зоні» й на якій площі.

 Традиційно є над чим подумати стосовно використання коштів міського бюджету на щорічну підтримку проектів інститутів громадянського суспільства. Нещодавно конкурс завершився. З веселого - ГО «Івано-Франківська обласна федерація бодібілдингу (культуризму) та фітнесу», проект «Проведення «Кубку України з бодібілдингу – 2015», обсяг фінансування 15000 грн.; з традиційного - ГО «Центр розвитку міста» (передвиборча структура Руслана Марцінківа), проект «Короткі історії про життя Івано-Франківська», обсяг фінансування 15000 грн. Тож тридцять тисяч з міського бюджету Івано-Франківська на демонстрацію м’язів культуристів та елемент передвиборчого піару. Велике питання до конкурсної комісії. Якось так живемо.

 

 http://ankontr.if.ua/?page=digest&p_id=47865


01.05.2015 Василь Кедик 2037 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1553
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1671
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1657
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

4911 38
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1961 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1361

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

176

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

544

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

701

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

847
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3467
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10029
02.04.2024

Одним з перших засіяли ярими культурами поля на Городенківщині, Коломийщині та Снятинщині.  

697
13.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

25920
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7552
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

747
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

930
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1252
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1068
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

690
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

925
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

799