"Петля часу" або яка назва обласного центру: Франківськ чи Станіславів???

 

 

Дискусія що розгорнулася навколо доцільності/недоцільності приведення до притаманної логіки назви обласного центру Прикарпаття, після оприлюднення відповідного Депутатського запиту Степаном Волковецьким викликала в громадськості жвавий інтерес і гострі суперечки.


Кожна сторона дискусії по свому права і має сенс! Але...


Хочу висловити виключно свою власну думку!


1) Чи доцільне подальше існування та збереження у вжитку абсурдної за формою і абсолютно не притаманної украінській історії державотворення та містобудування, їх назвам і вжитку словосполучення комуняцьких вождів у назві саме "Івано-Франківськ" від 1962 року??? (Хоча б з логіки що Хмельницький НЕ називають Богдано (Зеновій)-Хмельницький).
Думаю, що НІ!!!


2) Чи доцільно розглядати версію поверненя до історичної назви - "Станіславів"??? 
Думаю, що НІ!
І впершу чергу з - політичної!!! Назви своїм містам ми повинні і будемо присвоювати самі! А, НЕ на честь чужинських завойовників та окупантів, звідки б вони не походили!


3) Чи доцільно зберегти назву столиці Прикарпаття на Честь - Франка Івана сина Яківа? 
Думаю і переконаний, що ТАК!
Скорочена і вичерпна назва для областного центру Прикарпаття - "Франківськ" і відповідно назва області "Франківська область" цілком співзвучна і логічна назва!


4) Питання фінансових витрат! Чи не найголовніший аргумент!
Але, тут все набагато простіше, а ніж хтось сподівається!

 

а) по-перше, період на перейменування всього з чим це пов"язано можна визначити у щонайменше 5-10 років!!!


б) по-друге, всі установи, підприємства та організації мають можливість протягом всього перехідного періоду використовувати у своєму користуванні і діловодстві подвійну назву (або стару або нову) весь 5-10 річний період!

 

в) по-третє, установи, організації і підприємства, хто має вільні (позабюджетні) кошти, самостійно визначає коли йому поміняти бланки, печатки і штампи, вивіски. У нас в державі, під час так званої "адміністративно-територіальної реФФорми" всі органи і так будуть змінювати назви у своїх реквізитах! Зараз, Головне управління охорони здоров"я ОДА перейменовано у "департамент"! Всі і так міняють печатки і штампи, бланки. А до цього, такі зміни і супровідні витрати понесли всі інші управління, які стали "департаментами"! То, що заважає у час таких змін паралельно змінити і назву міста та області? Чи будуть це тоді вважатися "Додатковими витратами"?, якщо і так міняють всі реквізити за наказом "згори"???

 

г) по-четверте, паспортний стіл міняє штампи реєстрації (прописки) місця проживання громадянина безкоштовно(!!!), по ступеню бажання і добровільного звернення самого громадянина, або під час отримання ним нового паспорту. Так як, в нас в країні, впровадження "нових" паспортів стало депутатським родинно-клановим бізнесом Грицака і його "подєльників"!

 

д) пошта працює у звичному режимі і їм "по-барабану" що там пише: "Франківськ" чи "Івано-Франківськ". Бо не в Жмеринку, точно!

 

е) самі громадяни, прості люди, жодних витрат НЕ несуть!

 


Даний перелік можна продовжувати до безкінечності, але потрібно усвідомити головне: Одну й ту саму ідею можна втілити у життя по різному! Можна, тупо на цьому всіх обібрати, а можна поступово і безболісно, "без фанатизму", аналогічно з впровадженням "гривні" у 1996 році замість "купонів"! 


Всі краіни ЦЕ переживають спокійно і мирно! Але, якщо хтось хоче на цьому заробити собі дивиденти, когось "замочити" а самому "вилізти", то можна будь-яку розумну ідею в руках ідіотів спохабити до абсурду!


Це НЕ є проблемою! 


08.01.2013 Юрій Романюк 1617 12
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5200 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1836 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4045 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3170 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7960 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20293 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

275

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

818

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1912

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2391
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

187
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

694
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

476
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18379
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

976
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1215 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6099 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23390 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

293
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

989 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1169 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

497