П'ять прикарпатських історій з барикад

 

/data/blog/46983/902b803122ea9f402ee047f962fd5867.jpg

 

Кореспонденти «КВ» вибрали п'ять історій активістів з Майдану. І це тільки сота частина тих, хто відстоює українську позицію у столиці. Всі вони – коломияни, які допомагають та надихають Майдан. Це ті люди, які часто не слухають промов зі сцени, їм подобається або не подобається щось на Майдані. Але саме на їхній вірі у перемогу продовжує триматися Майдан.

 

«Коломийський майдан – не київський. Тут не вбивають»

Маляр-декоратор з Коломиї Юрій Тимошенко приїхав на київський Майдан 24 листопада. Ще тоді, зізнається активіст, зрозумів, що до рідного міста повернеться не скоро. «Найважчим в історії Євромайдану був перший день, – пригадує Юрій Тимошенко. – Це був понеділок. Холодний дощ порозганяв людей, тож залишилося десь менше 30 мітингувальників. Ми з жахом припускали, чи не загасне ця жаринка, яка тільки-но загорілася».

Тимошенко.jpg

Важким для активістів був і перший місяць, розповідає мітингувальник з Коломиї. Тоді люди ще не мали ані наметів, ані волонтерів, які б чергували на барикадах. Не мали активісти навіть де залишити свої речі.

«Від подій у Києві розривається серце. Там люди справді воюють: штурмують установи, кидають каменюки та коктейлі Молотова, цим самим додаючи собі по 15–20 років ув’язнення, – розповідає Юрій Тимошенко. – Варто розуміти, що коломийський майдан – це не київський. Тут не вбивають!»

Юрій Тимошенко був у сотні самооборони від першого дня їхнього утворення. Переважно у другу зміну, аж поки не розпочалися активні дії на вул. Грушевського. Там чоловік перебуває щоденно, як і всі майданівці. Ночує та харчується активіст на Майдані.

- У Києві з коломийського намету багато молодих хлопців-героїв, – переконаний Юрій Тимошенко. – Вони так воюють, що мені, старому дідові з двома онуками, соромно за себе. Комплексую тим, що так нікчемно мало роблю у порівнянні з тими хлопчаками. Вони всі вже наші герої. І я гордий, що стою пліч-о-пліч з ними.

На завершення нашої розмови Юрій Тимошенко ще розповідає про майданівського товариша з Печеніжина. Його імені він не вказав. Але зізнався, що називає хлопця «Довбушєком», в якого вселився дух славнозвісного опришка.

 

У коломийській сотні є й харків’яни та навіть луганчани

Геннадій Романюк вже два місяці є координатором коломиян на Майдані в Києві. У Коломиї чоловік радше гість. Каже, що бути у столиці – його обов’язок. Активіст розповідає, що зараз на Майдані відбуваються свого роду еволюційні процеси: прийшли з мирними протестами, коли побили студентів, – одягли каски, а коли самих мітингувальників побили – взяли палиці. За словами пана Геннадія, ці палки активісти самостійно витесували з дерева. І тільки після перших жертв на Грушевського у хід пішли коктейлі Молотова.

Романюк.JPG

- Чи мені було страшно? Ні, навпаки, хотілося далі захищати права й свободи українців. Ми хочемо перемоги й радикальних змін, – зізнається Геннадій Романюк.

Ще на початку грудня сотні народної самооборони були чітко структуровані по чотах і роях. Відбір там ретельний, враховують і фізичні, і моральні якості. Пан Геннадій розповідає, що у коломийській сотні є й харків’яни, кияни та навіть луганчани. Але це перевірені люди – добрі та надійні бійці.

«Ми захищаємось, як можемо, – каже активіст. – Зараз палиці, шоломи, щити у нашій власності. Люди налаштовані рішуче. Радикальні дії допоможуть змінити існуючий лад свавілля. Нас уже нічого не зупинить».

 

«Оцінити ситуацію на Майдані важко»

22-річний різноробочий з Коломиї Петро Харчев вже більше місяця на Майдані. Каже, що зараз в українців останній шанс врятувати державу, тому не боїться протистояти силовикам на вул. Грушевського.

Харчев.jpg

Довший час хлопець допомагав самообороні. Виконував й господарську роботу – приносив дрова, облаштовував бочку для обігріву. Ночівлі як такої немає, - розповідає активіст. Щоночі Петро чергує на барикадах чи охороняє намети.

«Якось оцінити ситуацію на Майдані мені важко. Люди не знають, що очікувати, але готові стояти до кінця», - зізнається Петро.

 

«Їхали власним транспортом, щоб зекономити для когось місце в автобусі»

Володимир Заячук був на Майдані вже двічі. Вперше поїхав туди одразу після побиття студентів 30 листопада. Їхали власним транспортом. Каже, що так було швидше та й для когось зекономили місце в автобусі.

Заячук.JPG

Чоловік удень брав участь у пікетах Адміністрації президента та на Банковій, а вночі – вартував Майдан на барикадах.

- Мене вражала згуртованість, жодних заздрощів. Мітингувальники – виховані та ввічливі один до одного. Більшість на Майдані – однодумці, які готові до радикальних дій. Вони готові рішуче діяти, а не водити хороводи, – наголошує Володимир Заячук. – Ми можемо жити в іншій країні».

 

 

«Майдан – живий організм»

За два місяці перебування на Майдані Андрій Сава вже встиг бути й в охороні, організаційному комітеті на Стеллі та Михайлівській площі, волонтером, розчищувати сніг та носити шини.

Сава.jpg

«Майдан – живий організм зі своїми потребами, які потрібно щодня виконувати. Тут дуже багато друзів та ще більше тих, з ким потоваришував тут зовсім недавно. Вони близькі по духу. Загалом атмосфера приємна, не дивлячись на те, що майже воєнний стан», – розповідає Андрій Сава.

На Майдані все організовано, каже активіст. Починаєш усвідомлювати, коли дівчата на морозі розносять чай і вмовляють щось поїсти, коли старенька жіночка віддає свою мізерну пенсію, коли молода пара зігріває один одному руки, щоб довше вистояти на Майдані.

- Тут всі розуміють: краще померти стоячи, аніж жити на колінах, – переконаний Андрій Сава. – Я вірю: ми переможемо!


03.02.2014 561 0
Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

877
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

678
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1791
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3118
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2503
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2487

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

142

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

673

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

640

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1514
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

266
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

610
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

569
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

271
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

336
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26975
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

795
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19626
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

368
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

355
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

683
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1182 1