ПАНПАНІЗМ

 

 

З минулим боротися важко. Значно важче, ніж із  сьогоденням, яке б воно не було чи видавалося проблематичним. А з майбутнім в-падло.

 

Минуле засіло, вкоренилося в нашій свідомості таким собі  голим пластом  незаповнених кластерів надолужування згаяного, втраченого, програного та  непрожитого в «попередніх життях». Це дуже виразно виявляється в культурі, це, зрозуміло, виявляється в остобісілій політиці з її ніяк невіддільною мікробекономікою.   Це візуально, на слух і  дотик не може не мати свого віддзеркалення або кореневища в простому побуті.

 

Коли західний світ схильний вирішувати свої, в першу чергу, і спільні проблеми,  коли східний світ схильний вирішувати свої, першочергово,  і спільні дилеми, наш вкраїнський серединний світ – …свої і своїх позачергово.

Набагато ліпше, звісно, хронічно невтомно  вдаватися до лівацького чи правацького  крикливого скиглення з незатертою безпрограшною приставкою «націонал», а можна всього-на-всього в  нашому  унікально важкому і затяжному випадку не час від часу, а безщадно безперебійно, в режимі нон-стоп  прозомбовувати:  податки платити – це норма; зарплату платити в конвертиках – це анормально; терпіти,  коли тебе шмагають зусібіч і повсюдно ні за що – нізащо; голосувати за тих, хто не виконує своїх передвиборчих обіцянок і завідомо недієздатний щось до пуття привести – сміхотворно; розповідати казки своєму електорату – це маловигідний сором, рано чи пізно; знати  якусь іноземну мову, окрім недержавної чи державної, і, де знаходиться  без Google Maps,  GPS-навігаторів Пнівський замок, до прикладу,  - незайве;  заводнювати своїм умовними і безумовними фекаліями довкілля – бруднити себе ;  патерналізм і кумівство – хибка маржа.

 

Цим нехитрим ділом займатися можна навіть не відходячи і від ящика, і від ящика пива. Як і  зручно про себе зарецитувати після чи перед полум’яною промовою з якоїсь високої трибуни.  Але – про себе, стиха, щоб ніхто не вчув – ефект «сам  з собою» в даному випадку є напрочуд плодючим й плодотворним, бо коли сам/сама … то, хоч не так ефектно і сатисфактно, не розпорошуєшся  ресурсно-енергетично на нескінченних оргіях ))) Ну, і маси не мас-тяться, не проковтують воленс-ноленс флюїдів невгасно пристрасної любові  до себе, щоб вже в наступній постпозі почесати з болю одне місце, точково пов’язане з цифрою 5. Торчково !? (_О_)

 

А вже потім можна і треба зі стурбованим, компетентним  і не дуже виразом обличчя публічно і на кухні в себе розводитися про те як, зруйнована морально і фізично колись Німеччина, дійшла до найвищого рівня добробуту і високого рівня свободи там, де ще недавно все знищувала і захоплювала, лише волею суспільства і його не паперової еліти знову стати великою нацією; про Польщу і Бальцеровича, про Литву і Гаяускаса – обов’язково, про Швецію  і Нідерланди з їх політиками і чиновниками всіх рівнів  у ролі ревних і гожих служників народу, а не  претензійних і недоторканих хазяїнів доль; про відсутність в Україні паростків громадянського суспільства, про коріння, стовбур, дятлів довбливих і довбанутих, і соловейків співочих;

 

про те, що питання підвищення всіляких стандартів, реформування економіки і права на контрастах з вибірковим ставленням до неугодних режиму не слід на передчасно омиту шампанським голову пов'язувати з євроінтеграцією, а запобігання перед  ніколи не підхмеленими мордами сосєдствующіх царьків так само ніякого пів раба  не робить автоматом повноцінним вольноотпутінщіком;

 

про невідповідність українського законодавства де-факто, передусім, а не де-юре законам і принципам ЄС, нездатність економіки України витримати конкурентний тиск з боку економіки країн ЄС, неспроможність нашої рід-ненької влади виконувати покладені на неї зобов’язання перед своїм народом і чужими народами;  і про те як європейці й американці допомагають розроблювати і впроваджувати проекти правил, писаних і неписаних , а малороси і велеукраїнці  свідомо і без свідомості їх провалюють в парламенті, уряді і де тільки ще можливо,  висмикують і творять власний контекст, зітканий з інститутів панятлівого права, переносячи його куди тільки руки довжелезні ладні дотягнутися і ноги прудконогі дати дьору – в разі чаво; про середню клясу.., про  «high» і «posh»  клясу і про решту  переважну суху, виснажену, жевріючу клячу;

 

про підприємців, перший обов’язок яких не реінвестувати прибуток в економіку, формуючи тим самим сяку-таку, але реальну сферу економіки, створюючи робочі місця, поліпшуючи умови праці і стратегічно убезпечуючись від ризиків насамперед для себе, а тактично правильно змінювати машину щороку, потім що півроку,  джіпа на більшого джіпа, щоб не спинив ні даїшник з кущів, ні велосипедист на повороті;

 

про, насамкінець, олігархів з їх сановитими рупорами, які так і не позбудуться патернів позитивного мислення, що на Заході потрібно працювати і відпочивати по-західному, а «Тут-а і Здєс-я» – як заманеться, якщо і допоки їх, світоча нації,  добряче не поставити рачки перед Санта-Клаусом,  морозяним убивцею рахуночків їхніх оленячих, - і нехай шурують в мінливі, сезонно морозні/талі обійми Дєда М і його гарем СНіГгурочок,  малопривабливих, самозакоханих і закоханих по-само…, з халтурними тюнінгами, целюлітами, букетом шкідливих і неестетичних  звичок, стервозних і покладливих, амазонок і ракових женщін, номінально заміжніх, реально заміжніх, розлучених,  невдоволених, зрадливих,  імпульсивних, фригідних, розпусних, з через край інстинктом самозбереження і прибацано корисливих, але таких необхідних старому довгобородому імпотентові без – поки західних – диво-пігулок  для самоствердження і споминів про бурну молодість, дику юність і щасливе дитинство (счастлівоє дєтство, хи-хи !) з природними провалами в пам’яті про капусту, бузьків, велику, глибоку річечку і потім кошичок не для Мойсея на болоті.

 

Їх там снігом закидають і водою заллють, а Снігуроньки за... 

 

 

А зараз наш брат надто переобтяжений минулим, щоби, парадоксально звучить, метикувати  теперішнє і без парадоксів майбутнє. У нього невідкладна місія з визволення себе і свого народу –сім’ї – із ярма, що так історично облюбувало рід , що аж істерично, на все древо, до останньої гілочки і останнього осіннього, пожовклого,  опалого листочка.  І оте без іронії славне  Шевченкове «кайдани порвіте» його колише на вишиваному параді з жовто-блакитними стрічками, а заколихує  його « кайдани золотом повиті – не будемо побиті» - на параді іншого життя,  справжнього, не такого урочистого, святкового, одначе… - устремління не полишають.

 

Йому доконче – доконче ! – треба запаніти – джіпа, триповерхову хатину з гектаром і парканом на штири метри, і скраю, ясна річ, плюс хвартиру файну у Франківшьку , а з часом, якщо діла підуть ок, то в Кийові. А десь, підспудно, головне – щоби не минали увагою його прогрес і еволюцію сусіда добрі очі, і він, дурень провінційний, тямки-клямки не має, що сусід його живе не через одну хату і не в одному боці,  і дивиться на нього з різними відчуттями, але, в основному, з негативом – чуйка і прозірливість  в нашого брата ген-ген за хати, молодець ! Правда  у своєму обмеженому, як правило,  двоколірному кругозорі  він не осягає всієї почуттєвої гами сусідського ока, бо мистецтва якісного змішування фарб він поки що не навчений  як слід. Ми ж то пам’ятаємо і знаємо, хто більш притомно, хто менш, що існують тільки дві барви, але ж ми й свідомі своєї  хіті і спромоги не просто малювати, а писати -  шедевральні картини !  То як бути з цим не притлумленим потягом?..

 

А наразі, за великим рахунком, маємо те, що не маємо нічого. Бо поки не кожен другий, а кожен, хто  волею і неволею ще не промінявся на португалії-італії і ще не обмінявся світами.., не стане в своїм краї паном, а в центрі панком – чи хтось з його найближчих –  з джіпами, особнячками в конче-ЗАСПІ, доти  не буде українець гордо, щасливо і справедливо (!!!)  іменуватися українцем з великої, але останньої в слові букви М. Слові, і славі. Українець прагне історичної справедливості, навіть якщо вона з гірким присмаком істеричності, така його доля панська, аж тепер, нарешті ! Він довго до цього йшов, цілі віки.  Він, бідолаха, заслужив, лишіть його в спокої.

 

А тому станемо всі до бою, від Сяну до Дону, браття й сестри, за Україну – переможемо, бо ж за себе і своїх боремось, трясця !  А якщо програємо знов і знов – ні… не пустимося чужого берега остаточно, а породичаємося – геть усі ! Влаштуємо масову полігамію – мегагамію ! – щоб у тій груповусі не бачити свого, не зовсім свого, не свого і  зовсім чужого. І діти стануть правити мамою й татом, бо їх буде багато і всі вони не будуть знати, кому конкретно завдячувати своєю появою, а розумні і красиві теж будуть, - і всьо буде 4отко в нас!  Таки Так!

 

Майбутнє за фантастикою у незмінному форматі реальності. Читаймо, дивімося і ліпімо фантастику, кому як до снаги і вподоби – пізнаємо світ і себе в ньому.   Чи в-падло?


01.09.2011 Яв Назар 1594 0
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1936
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5441 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1497

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

722

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

977

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1755
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10241
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26125
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7699
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

166
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

240
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

369
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865