Пандемія, яка очистила небо та зупинила життя у містах, не сповільнює глобальне потепління

Нафтові танкери стоять біля узбережжя Південної Каліфорнії, коли попит на нафту та її похідні продукти зник. 


Якоюсь мірою жорсткі карантинні обмеження, запроваджені для зупинки Covid-19, перевели нас у неправдоподібне майбутнє - з майже неможливими сміливими кліматичними діями, які вжили всі відразу, попри економічні втрати.

Місяці тому вважалося практично неможливим закрити забруднюючі заводи лише за ніч і зменшити викиди від подорожей, залишаючи мільярди вдома. Тепер ми знаємо, що ясне небо і тихі вулиці можуть з'явитися з шокуючою швидкістю.

Минуло кілька тижнів, а не років, щоб небо у забруднених містах очистилося від викидів. Люди в раніше задимлених містах Індії у соцмережах діляться фотографіями Гімалаїв, які раптом стали помітними, а зазвичай затьмарені через забруднення.

Електростанції зреагували на припинення роботи майже одразу, цей момент можна простежити від початку поширення вірусу з китайської провінції Хубей у Середню Азію, Європу та США, просто переглянувши діяльність електромережі. Активність в електромережі в Хубеї протягом останніх тижнів є свідченням того, що діяльність там відновилася після завершення карантину. Для того, щоб побачити, як Європа виходить із карантину, просто зауважте, як скорочується розрив між попитом на енергію цього року та минулого. 

Згідно з прогнозом МЕА, глобальний попит на енергоносії повинен впасти на 6%, що в сім разів перевищує спад після світової фінансової кризи 2008 року. В абсолютному вираженні падіння є безпрецедентним - еквівалент втраті всієї енергії в Індії за один рік.

Супутники та датчики, які раніше використовувались для спостереження за змінами клімату, стали важливими для відстеження та розуміння раптових змін у нашому найближчому оточенні. У містах вплив мільярдів людей став очевидним навіть у земній корі. Рухи від повсякденної діяльності людини створюють незліченні крихітні вібрації. Сейсмометри, розташовані поблизу міст або в середмісті, зафіксували спад активності.

Карантин суттєво вплинув на сферу туризму та припинив подорожі. Компанії проводять гігантський експеримент - "зустрічі, які могли бути, стали електронними листами", аналітики та експерти поставили собі питання, чи взагалі відновиться туристичний сектор. До пандемії понад 2% світових викидів СО2 були внаслідок авіаперевезень.

В Європі активність польотів знизилася на більш ніж 80% у великих центрах, таких як Великобританія, Франція, Іспанія та Німеччина, повідомляє європейське агентство Євроконтроль. Щоденні рейси між Європою та США зменшилися до 90, до пандемії їх було 485. По всьому світу заземлено понад 16 000 пасажирських літаків, і авіалінії у пошуку місця для їх зберігання.

Коли робочі дні минають і магазини закриваються, основні шляхи світу порожніють. Година пік, незмінний факт у розпорядку дня сотень мільйонів людей по всьому світу, просто зникла. Іноді культура руху зникає повільніше, ніж сам трафік. Наприклад, в Йоганнесбурзі, де в прямому ефірі радіорепортажі розповідають водіям, як орієнтуватися в постійних автозаторах в діловому районі Сендтон, трансляція є безглуздою без забитої проїжджої частини.

У Європі першим "затих" Мілан, який 8 березня перейшов у режим карантину, коли італійський уряд намагався контролювати спалах. Дані анонімних датчиків з рухомих пристроїв, зібрані Mapbox, розкривають момент, коли регіон зупинився.

З меншою кількістю літаків у повітрі та автомобілів на дорогах попит на нафту впав на 5% у першому кварталі 2020 року. На кінець березня, коли розпочалися загальнодержавні зупинки роботи, глобальна активність автомобільного транспорту майже вдвічі знизилася від середнього показника 2019 року.

Падіння попиту на найважливіший товар у світі в поєднанні з ціновою війною між виробниками Саудівської Аравії та Росією вперше в історії призвело до негативних цін на нафту. Внаслідок драматичного повороту подій, торговці одним видом нафти повинні були заплатити до 40 доларів за барель 20 квітня, щоб змусити когось купити її. Цей поворот може передвіщати зменшення попиту на нафту та збільшення на відновлювані джерела енергії та електричні акумулятори.

Пандемія миттєво змінила "звуковий пейзаж" у деяких найшумніших містах світу, замінивши гул двигунів автомобілів на пташине щебетання. Це полегшило в багатьох місцях почути сумний вир сирен швидкої допомоги. Але зниження міського шуму, як, наприклад, скорочення використання викопного палива та викидів CO2 - це те, чого можна досягти в кліматичних діях. Мегаміста в Китаї, де електромобілі та велосипеди з потужністю акумулятора витіснили автомобілі, автобуси та мотоцикли, демонструють, що це може бути постійним.

Не можна із впевненістю сказати, що з цього буде дотримуватися, коли скасують карантинні обмеження, залишається тільки чекати. Карло Буонтемпо, директор європейської служби кліматичних змін в Коперніку, уважно стежить за впливом вірусу, особливо через супутник агентства Sentinel-5 Precursor, який виявляє забруднення повітря з космосу.

"Існує глибше дослідження наших відносин із навколишнім середовищем, що сталося внаслідок карантинних обмежень", - каже він, висловлюючи свої особисті почуття щодо ситуації. "Багато людей зрозуміли, що речі, які неможливо було навіть уявити лише пів року тому, насправді не є надто драматичними".

Виявлення швидкого падіння забруднення в першу чергу підкреслило те, наскільки це зробило нас вразливими до вірусу. Спалювання викопного палива на транспортних засобах, фабриках та електростанціях створює сажу та інші настільки малі частинки, що вони опиняються майже в кожному органі тіла, включаючи легені.

COVID-19 - це респіраторне захворювання, яке може спричинити пневмонію і призвести до важкого, тривалого ураження легенів. За даними двох різних досліджень, люди, заражені новим коронавірусом, швидше загинуть, якщо живуть у регіонах з високим рівнем забруднення. Ці ранні результати знаходять у відповідь на допандемічні дослідження, що пов'язують забруднення із довгим переліком захворювань.

Згідно з інформацією IQAir, у семи великих містах, серед яких Делі, Сан-Паулу та Нью-Йорк, спостерігається зниження від 25 до 60% дрібнодисперсних речовин, відомих як PM2.5. Лос-Анджелес зафіксував найбільший простір чистого повітря, нарешті відповідаючи вимогам Світової організації охорони здоров'я.

Життя з чистим повітрям та спокійнішими містами можливе і не потрібно ніякого страшного вірусу. Існують перевірені технології та вдалі інструменти політики щодо заміни вугільних установок на вітрові та сонячні електростанції, а також двигунів внутрішнього згорання на електробатареї. Хоча пандемія зменшила продаж автомобілів у всьому світі, є ранні ознаки того, що транспортні засоби з акумулятором підтримають оберти. Продажі EV у Франції, Німеччині, Нідерландах, Швеції та Великобританії зросли в березні та першій половині квітня, повідомляє Bloomberg New Energy Finance.

Повернення економічної активності та зняття карантинних обмежень можуть знищити ці зміни так само швидко, як вони відбулися. Перші ознаки помітні в Кит, аїде міста мають послаблення правил карантину, фабрики перезапустилися і люди повернулися до роботи. Цей поворот є хорошою новиною - і його можна майже відразу оцінити щодо поганих новин для планети.

Захоплюючі, планетарно-масштабні перетворення, спричинені пандемією, настільки незначні, що жодне з них не реєструється на найбільшій картині. Фотографії ясного неба, схеми падіння викидів, зміна щоденної поведінки мільярдів людей - нічого з цього не уповільнить небезпечні темпи глобального потепління.

Рівень СО2 в атмосфері, який впливає на нашу температуру потепління, постійно зростає в середньому майже на 2,5 частки на мільйон на рік з 2010 року. Значне скорочення нових викидів з 2020 року не покращить цю важливу метрику, зараз це 414 проміле. Навіть падіння викидів на 10% у цьому році все ще призведе до збільшення на 2 проміле в кількості CO2, згідно з оцінками П'єра Фрідлінгштейна з Університету Ексетера.

"Через інертність кліматичної системи, навіть якби ми сьогодні значно зменшили або припинили свої викиди, ви все одно не побачите майже ніяких змін щодо підвищення температури, що очікується протягом наступних 20 років", - сказав Буонтемпо. "Насправді дуже ймовірно, що в майбутньому загальна концентрація CO2 в атмосфері продовжить зростати".

Якщо завдяки безпрецедентній події планета відновлюється і ненавмисно зменшуються викиди більше, ніж коли сучасні люди коли-небудь зуміли це зробити навмисно, що це означає для наших кліматичних цілей? Стратегії, які використовуються для стримування вірусу, не можуть надовго залишатися. Закриття цілої економіки та безробіття мільйонів працівників не є стійким рішенням, особливо коли мільярди громадян у всьому світі прагнуть до того ж рівня життя та комфорту, що й у розвинених країнах.

Зусилля повинні бути титанічними, навіть більшими, ніж ті, які були потрібні для того, щоб світ прийшов до тимчасової зупинки перед обличчям COVID-19. Підприємствам доведеться виконувати свої зелені обіцянки - і робити нові, більш амбітні плани в умовах найгіршої економічної кризи за десятиліття. Людям, шокованим змінами повсякденного життя та високим рівнем безробіття, доведеться переосмислити свою щоденну поведінку. Націям потрібно буде домогтися подібних домовленостей, які трапляються рідко на міжнародних зборах, таких як щорічні переговори з питань клімату Організації Об'єднаних Націй, відкладені до 2021 року через вірус. Урядам, які планують витратити трильйони на стимулюючі пакети, потрібно буде вкладати кошти в рішення, що створюють робочі місця та зростання, зменшуючи викиди.

"Емоційно-психологічний вплив - це те, що додає шансів вижити після закінчення карантину", - сказав Буонтемпо. "Найбільш відчутний довгостроковий ефект, ймовірно, буде пов'язаний з нашою поведінкою та нашими пріоритетами".

 за матеріалами Bloomberg Green


11.05.2020 1446
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1231
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2539
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2121
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2174
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6566 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2459 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

351

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1154

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1293

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1415
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

285
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

590
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2071
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26521
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

559
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10472 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8019
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

545
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

410
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

552
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

628
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1590