«ОПОРА» відзвітувала про хід вступної кампанії на Прикарпатті

 

/data/blog/39628/4116408c7f3fd0345fc800afd5276cb0.jpg

 

У рамках національної кампанії Громадянської мережі ОПОРА з моніторингу вступної кампанії до ВНЗ її представництво у Івано-Франківській області п’ятий рік поспіль спостерігало за роботою приймальних комісій івано-франківських вишів.

 

Під час громадського спостереження ОПОРА звертала увагу на дотримання університетами процедур, визначених Умовами прийому, спостерігала за проведенням творчих конкурсів, надавала консультативну підтримку абітурієнтам та брала участь у врегулюванні конфліктних моментів, що виникали між абітурієнтами і працівниками приймальних комісій.

 

Процес подання заяв та документів для участі у конкурсному відборі

Порівнюючи з минулими роками, процес подачі документів у ВНЗ для участі у конкурсному відборі відбувався без надмірних черг та зайвого ажіотажу, що свідчить про більшу організованість цьогорічних абітурієнтів. Також, у порівнянні з минулим, цього року система ЄДЕБПО працювала належним чином, дозволивши приймальним комісіям оперативно реєструвати заяви абітурієнтів, а не як минулого року, опрацьовувати вночі, коли менше навантаження на систему. Щодо проблем, про які повідомляли абітурієнти під час процесу подачі заяв, то вони в основному стосувалися питань, пов’язаних з особливістю прийому осіб, що вступають поза конкурсом, та щодо некоректного відображення даних у ІС «Конкурс». Наприклад, у Івано-Франківському національному медичному університеті та в Прикарпатському національному університеті            ім. В. Стефаника при подачі документів від дітей-інвалідів вимагали додатково два документи – довідку МСЕК і пенсійне посвідчення, хоча абітурієнт мав право на власний розсуд надати тільки один із цих документів. Після того як громадські спостерігачі звернули увагу приймальних комісій на цей недолік, його було виправлено.

 

Що стосується проблеми з відображенням даних у системі «Конкурс», то з початку вступної кампанії вона спостерігалась за ПНУ ім. В. Стефаника, де дані про абітурієнтів не відповідали дійсності (відсутня інформація про «позаконкурсників», «цільовиків» та не відображені додаткові бали призерів Всеукраїнських олімпіад чи конкурсу захисту науково-дослідних робіт Малої академії наук України і бали за творчі конкурси та екзамени) і тим спискам абітурієнтів, що ВНЗ розміщував на інформаційних стендах та на власному сайті. Попри зауваження спостерігачів, ця проблема практично не була усунута і була актуальною протягом всієї вступної кампанії.

 

Проведення творчих конкурсів

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу й Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника – виші, до яких зверталась ОПОРА, – надали можливість проводити спостереження за творчими конкурсами. Зауважень до приймальних комісій щодо організації і проведення творчих конкурсів, за якими проводилось спостереження, спостерігачі не мають. Повідомлень від абітурієнтів про порушення під час проведення творчих конкурсів до спостерігачів не надходило.

 

Зарахування на місця державного замовлення

Порушень під час формування і оприлюднення списків рекомендованих до зарахування спостерігачі не виявили. Рейтингові списки були сформовані відповідно до Умов прийому, вчасно оприлюднені на інформаційних стендах та сайтах університетів. Але незважаючи на цей фактор, проблемні моменти цього етапу вступної кампанії все ж таки були. Зокрема у інформаційній системі «Конкурс» не відображалася інформація про абітурієнтів ПНУ ім. В. Стефаника, що були рекомендовані до зарахування, та абітурієнтів, що виконали вимоги для зарахування. Така ситуація не дозволяла безперешкодно зорієнтуватися у рейтингових списках, про що свідчить велика кількість дзвінків на гарячу лінію ОПОРИ, оскільки рейтингові списки у «Конкурсі» суттєво відрізнялися від списків, оприлюднених університетом на стендах і власному сайті.

 

Що стосується загальних проблем вступної кампанії, то увагу спостерігачів ОПОРИ привернуло те, що абітурієнти, які у першій-другій хвилях були зараховані на місця державного замовлення в одному вузі, і далі розміщувались  у списках, рекомендованих в інших. Це пов’язано з тим, що Умови прийому не передбачають вилучення з рейтингових списків абітурієнтів, які в першій-другій хвилі були рекомендовані та виконали вимоги для зарахування у пріоритетному для себе ВНЗ.

 

Вступники також не мали оперативного доступу до інформації про те, хто виконав вимоги до зарахування під час третього етапу, та чи мають вони шанс стати студентом-бюджетником, адже ЄДЕБПО є закритою для громадськості, а в ІС «Конкурс» не завжди вчасно відображалася необхідна інформація або не відображалася взагалі.

 

Неврегульованим залишається процес зарахування після 10 серпня, коли рекомендовані у третьому етапі вступники не виконують умов для зарахування і місця державного замовлення залишаються вільними. Як діяти у такому випадку, приймальні комісії вирішують самостійно і зараховують на місця держзамовлення тих, хто подав оригінали документів до 10 серпня, хоч і не був рекомендований до зарахування. Таку логіку дій можна пояснити залежністю рівня бюджетного фінансування від обсягу виконання університетом державного замовлення та страхом отримати догану за невиконання держзамовлення.

 

Крім того, неврегульованість процесу зарахування після 10 серпня та закритість для громадськості ЄДЕБПО створюють умови для зловживань. Через брак оперативної інформації про виконання вимог для зарахування абітурієнтами що були  рекомендовані до зарахування, інші абітурієнти не можуть оцінити свої шанси вступу на місця держзамовлення. Водночас цією інформацією добре володіють представники приймальних комісій, що створює вірогідність того, що інформація про вакантні місця держзамовлення може надаватися лише «потрібним» абітурієнтам.

 

Про гостру необхідність врегулювання процесу зарахування після 10 серпня можна пересвідчитись, ознайомившись з даними у нижче наведеній таблиці, які свідчать про те, що найбільша кількість зарахованих на місця держзамовлення відбулась внаслідок так званих четвертої хвилі чи конкурсу оригіналів. На наш погляд, причинами такого явища є те, що: під час подачі заяв на участь у конкурсному відборі значна кількість абітурієнтів по максимуму використала кількість ВНЗ і напрямів підготовки; абітурієнти, які були зараховані в одному ВНЗ під час першої-другої хвиль зарахування, залишалися у рейтингових списках інших ВНЗ. Внаслідок цього кількість заяв не відповідала кількості охочих вступити у конкретний ВНЗ на конкретну спеціальність.

 

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Напрямок підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Кількість осіб, зарахованих у першій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у другій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у третій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у четвертій хвилі (конкурс оригіналів)

Облік і аудит

5

214

3

0

0

2

Філологія

5

211

2

0

1

2

Менеджмент

8

267

1

0

0

7

Інженерна механіка

30

157

5

1

6

18

Приладобудування

17

76

3

5

1

8

Зварювання

23

126

7

3

1

12

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника

Напрямок підготовки

Кількість місць державного замовлення

Кількість поданих заяв

Кількість осіб, зарахованих у першій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у другій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у третій хвилі

Кількість осіб, зарахованих у четвертій хвилі (конкурс оригіналів)

Правознавство

18

892

3

0

3

12

Англійська мова та література

37

848

13

6

2

16

Туризм

15

721

3

3

0

9

Хореографія

8

27

7

1

0

0

Театральне мистецтво

8

50

8

0

0

0

Російська мова та література

10

54

6

2

0

2

*у таблиці наведені дані по трьох найбільш популярних і трьох найменш популярних серед абітурієнтів напрямах підготовки, що визначалися за кількістю поданих заяв


20.08.2013 389 1
Коментарі (1)

Уже студент 2013.08.20, 17:14
Питання зарахування на бюджет треба врегулювати чіткіше. Але тоді треба обмежити кількість ВНЗ для подачі документів. Можу сказати тільки про право. У перших двох хвилях в різних універах були практично одній і ті самі прізвища. Я пройшов у четвертій. Інформацію про хід подачі оригіналів можна було відслідковувати на сайті ПНУ. Сидів з планшета в інеті і все було зрозуміло. У приймальній комісії теж без проблем всю інформацію надавали. Вона співпадала із даними із сайту. Крім мене в коридорі під дверима приймальноі було ще 10-12 людей. Нікому не відмовляли в інформації. І ще - помилка в таблиці. На право до ПНУ подали більше 930 заяв, а тут цифра інша. То напевно не враховані ті, хто забрали заяви
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10702 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1781
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1675
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2693
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4526
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

3177

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

257

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

992

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1398

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1286
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1659
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1453
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1179
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

544
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

619
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1821
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

1946 8
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20314
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

295
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

647 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

687
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1028