ОПОРА: Прозорість міської влади Івано-Франківська лише часткова

 

Громадянська мережа ОПОРА підготувала моніторинговий звіт на основі даних  спостереження за діяльністю місцевої влади Івано-Франківська.

 

Звіт формувався на основі даних про діяльність місцевої влади, зібраних за період від листопада 2010 року до червня 2011 року. Його висновки не є категоричними, але він може служити базою для порівняння, що змінилося в діяльності влади після червня 2011 року. Сподіваємось, що він буде корисним для журналістів, що спеціалізуються на темі місцевого самоврядування, а також для громадян та громадських активістів для яких важливе впровадження принципів прозорої політики. Основний акцент звіту, крім загального опису ради, робився на аналізі відкритості та підзвітності місцевої влади Івано-Франківська, а також активності депутатів. Крім висновків, звіт містить рекомендації щодо впровадження принципів прозорої політики, які місцевій владі було б за доцільне впровадити.  

 

Прозорість  і відкритість міського голови, виконавчого комітету і міської ради можна назвати лише частковою. Доступ до рішень міської ради, рішень виконавчого комітету і розпоряджень міського голови наявний у повному обсязі на інтернет-сторінках ради і виконкому. Також регулярно оприлюднюється анонс заходів за участю міського голови, дати засідань депутатських комісій і виконавчого комітету. Та це не є свідченням повної відкритості місцевої влади. Підтвердженням служить відсутність норми у нормативній базі місцевої влади,  яка б дозволяла громадянам і представникам громадських організацій бути присутніми на засіданнях виконавчого комітету і депутатських комісій.  До цього теж додається відсутність у вільному доступі проектів рішень, винесених на розгляд виконавчого комітету, що не дозволяє громадянам впливати на процес прийняття рішень на етапі проекту рішення. Подібна ситуація була і з проектами рішень ради, але напередодні Х сесії проекти рішень вперше були оприлюднені на веб-сторінці ради. Враховуючи, що це відбулось вперше, рано поки що говорити про вільний доступ до проектів рішень ради. Тут радше можна говорити про спробу надати цей доступ. 

 

Що стосується прозорості й підзвітності ради, то на даний час це лише декларації, оскільки основний засіб підвищення прозорості, веб-сторінка, не працює належним чином. 25 березня 2011 року міською радою було прийнято Положення про веб-сайт Івано-Франківської міської ради, в якому визначено перелік інформації, що повинен бути розміщений на сайті, але станом на 1 червня цей документ було виконано далеко не повністю. Рівень інформативності даного сайту надзвичайно низький, як приклад можна навести надто загальну інформацію про депутатів, крім прізвищ, дати народження, рівня освіти, місця роботи і партійної приналежності більше нічого немає. Таким чином, це позбавляє громадян можливості детальніше ознайомитись зі своїми обранцями і дає можливість депутатам приховати неприємні чи невигідні сторінки біографії.

 

Регламент міської ради крім обов’язкового  оприлюднення проектів рішень передбачає також, що не рідше ніж раз на півріччя депутат зобов’язаний інформувати  виборців про роботу місцевої влади  і раз на рік зобов’язаний звітувати  перед виборцями в межах відповідного виборчого округу. Проте ці норми не конкретизовані. У випадку з проектами рішень не встановлено чітких часових рамок, а у випадку зі звітністю депутатів не встановлено конкретних форм і методів звітності чи інформування. Це ставить під сумнів ймовірність виконання даних норм.  Розглядаючи питання доступу до документів, слід зробити висновок, що перелік оприлюднених документів місцевої влади на сайтах ради і виконавчого комітету надто вузький, що не дозволяє громадянам вести повноцінний громадський контроль діяльності органів влади. 

 

Аналіз діяльності депутатів міськради змушує присвятити окремий абзац члену фракції  Партії регіонів Халаменді Ігорю  Анатолійовичу, який станом на 10 червня 2011 року відвідав лише одне з 15 пленарних  засідань Івано-Франківської міської ради, а також проігнорував усі засідання постійної депутатської комісії з питань промисловості, підприємництва, стратегічного розвитку міста, інвестицій та туризму, членом якої він є.


24.08.2011 2279 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

682
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1960 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1139 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

561
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6908 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11405 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

343

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1092

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1119

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1114
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

80
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

291
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1091
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

762
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2957
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4453
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18446
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

84
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

328
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

359
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

669