Олександр ДЕМ’ЯНЧУК: «Важливо не просто повернути професійний футбол, а вибудувати цілу систему»

 

/data/blog/67129/7f4e09e479854f782b076c443ff9959e.JPG

 

«Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті» виступає за перезавантаження футбольної влади. Про проблеми та перспективи наймасовішого ігрового виду спорту на теренах Івано-Франківщини «ГК» поспілкувався з футбольним активістом та дитячим тренером Олександром ДЕМЯНЧУКОМ.

 

- Яку позицію займає «Ініціативна група з відродження професійного футболу на Прикарпатті» щодо нещодавньої заяви ІФФФ? Чи справді її неправильно трактували деякі ЗМІ?

Треба сказати, що перед виконком Федерації футболу України, який відбувся 18 грудня у Києві, була дуже складна ситуація, фактично, йшла інформаційна війна проти чинного голови федерації Анатолія Конькова. Ми не будемо брати на себе роль арбітра у протистоянні футбольних можновладців, адже гра, яку вони ведуть у Будинку футболу, має надзвичайно високі ставки. Можемо сказати лише про те, що наша обласна федерація футболу ледь не стала розмінною монетою у цій грі. Виконком ІФФФ прийняв виважену та грамотну заяву, проте вона була неправильно трактована деякими ЗМІ, які, мабуть, були зацікавлені у спотворенні інформації та навмисне нагнітали обстановку. Голова ІФФФ Тарас Клим звернувся до нас із проханням донести до футбольної громадськості справжню позицію федерації, що і було зроблено. Єдине, про що можна жалкувати, – це про те, що був втрачений час.  

       

- Яким бачите перезавантаження футбольної влади в Україні? Які кроки потрібно зробити для цього?

Ми маємо не просто бачення, а готові розробити програму розвитку футбольного господарства краю на 2015-2020 роки. Скажу більше, ми вже почали над нею працювати. Але, в першу чергу, нам би хотілося розуміти, що має на увазі під словом «перезавантаження» сама обласна федерацію футболу. Якщо це просто слова і все залишиться так, як було, то така ситуація нас не влаштовує. В такому разі ми будемо представляти нашу програму перед футбольною громадськістю краю самостійно. Проте якщо керівництво ІФФФ справді готове до змін, про які воно говорить, то треба сідати за стіл і домовлятися. Скажімо, ми беремо на себе одну ділянку роботи, вони – іншу, і спільно працюємо на благо обласного футболу.

 

- Скільки часу потрібно для того, щоб зміни все ж таки відбулись?

Наші пропозиції не розраховані на один день. Вони більш глобальні. Є, звичайно, питання, які потребують першочергового вирішення. Наприклад, для того, щоб повернути на трибуни глядачів, потрібно їх зацікавити. В наш час люди вже не ходять просто на футбол. Їм потрібен мінімальний пакет послуг. Ті самі програмки, торгівля, нормальний туалет. Збільшення аудиторії матчів обласного чемпіонату, в свою чергу, повинно зацікавити рекламодавців. А це вже дасть змогу командам не лише нести витрати, а й отримувати прибутки. Також в час онлайн-технологій просто гріх не вести інтернет-трансляції з центральних матчів туру. 

 

- Наскільки важливо прислухатися до думки вболівальників у цій ситуації? Футбол і вболівальники – це одне ціле, але, на жаль, не всі це розуміють. Зараз як такої комунікації між ІФФФ та простими любителями футболу немає. Звідси і така велика кількість негативу, яку ми бачимо у відношенні до федерації на трибунах стадіонів, форумах та у соцмережах. З людьми необхідно спілкуватися, пояснювати їм, що ми робимо і чому. Також до їх думки треба прислухатися, зважати на неї.

 

- Що можете сказати про нинішню ситуацію із прикарпатським футболом?

У нас досить сильний обласний чемпіонат. З 2012 року я стежу за аматорськими змаганнями по всій Україні і з упевненістю можу сказати, що чемпіонат Івано-Франківської області входить в п’ятірку найкращих. Вважаю це заслугою як організаторів команд на місцях (особливо тут слід відзначити  Брошнів та Коломию), так і обласної федерації. Також завдяки сайту sport.if.ua та особисто Роману Трайтураку вже другий рік поспіль у нас в режимі онлайн можна відслідковувати результати матчів. В цьому плані ми взагалі тримаємо пальму першості в Україні. Але для того, щоб не деградувати, потрібно рухатися вперед. Так, наприклад, у 2014 році єдиною командою з нашої області, яка брала участь у всеукраїнських змаганнях, була жіноча «Освіта-ДЮСШ-3». Дівчата, до речі, молодці, адже вони вибороли бронзу серед команд Першої ліги. І це при мінімальному фінансуванні. Чоловічим командам є на кого рівнятися.

 

- Чи реально у найближчому майбутньому повернути професійний футбол на Прикарпаття, зокрема в Івано-Франківськ?

Важливо не просто повернути професійний футбол у наш край, а вибудувати структуру, яка б могла самостійно себе забезпечувати. В цій ситуації будуть не так важливі спортивні результати, як сама система. Якщо вона буде працювати правильно, то будуть і успіхи, в тому числі й повернення на професійну арену. Але, знову ж таки, це питання не одного дня і навіть не одного року. Ви знаєте, що я свого часу захопився ідеєю відродження професійного футболу на Прикарпатті. Але, вникнувши в суть цього питання глибше, розумію, що в цій справі не потрібно нікуди поспішати. Як то кажуть, тихіше їдеш – далі будеш. Спочатку треба хоча б рік-два пограти на обласному та всеукраїнському аматорському рівнях. А далі вже дивитися, в якому напрямку слід рухатися. Той формат Другої ліги ПФЛ, який зараз є, – це не професійний футбол. Краще виступати у чемпіонаті та Кубку України серед аматорів.

 

- Чи є в нинішній непростий час меценати та спонсори, які готові вкладати гроші у футбол?

Такі люди є. І потрібно віддати їм належне. Я завжди, коли спілкуюся з президентами чи керівниками команд, ставлю їм одне й те саме питання: «Для чого це вам потрібно?» Відповіді дають зрозуміти, тимчасовий це проект чи ні. Останнім часом в Івано-Франківську поширюються чутки, що у 2015 році в місті з’явиться справді сильна команда, яка ставитимете перед собою максимальні завдання. Я щиро бажаю успіхів у такому починанні та сподіваюся, що це не буде тимчасовий проект, як то кажуть, «під вибори». Та й вболівальники цього не зрозуміють.

 

- Як ставиться обласна та міська влада до роботи «Ініціативної групи з відродження професійного футболу на Прикарпатті»?

У нас є хороші робочі відносини з Асоціацією аматорського футболу України та обласною федерацією футболу. Також ми тісно співпрацювали з попереднім керівництвом ПФЛ, але зараз ця структура фактично влилася до складу ФФУ. Ще перед виборами була розмова з мером Івано-Франківська, але нас не цікавить політика, а його, очевидно, футбол. Голови ОДА, як показує практика, - це люди тимчасові. Про що з ними можна говорити? А наші депутати – це взагалі окрема тема. Можу багато що про це сказати, але зараз, мабуть, не час. Натомість керівники міст обласного підпорядкування та голови районів – це справді футбольні люди. З ними завжди можна знайти спільну мову.

 

- Які плани вашої ініціативної групи на 2015 рік?

Планів багато. За роботу беремося вже з самого початку року. Під час шкільних канікул проведемо дитячий турнір в місті Коломия. Також маємо провести в Брошневі ще одні змагання серії «Слава Україні!» На весну запланований шкільний турнір НФК «Ураган» в тій же Коломиї, активно будемо брати участь в його організації. Перед стартом обласного чемпіонату хочемо знову зібрати вболівальників команд в рамках турніру «Фанат фанату – друг і брат». Цього разу плануємо провести цей турнір в Івано-Франківську. Серйозно займаємося дитячим футбол. Восени взяли під своє шефство команду ЗОСШ №1 м. Коломия (діти 2002-2005 р.н). Перемогли у міських змаганнях на призи клубу «Шкіряний м’яч», зараз готуємося до обласних стартів. Ідей на 2015 рік дуже багато, тому шукаємо нових партнерів для наших проектів. Принагідно хочу подякувати структурам, які нам допомагали протягом минулого року, це, в першу чергу, ААФУ та ІФФФ, компанія «Данон», сайти sport.if.ua та UA-футбол. Щиро сподіваюся, що і в 2015 році вони підтримуватимуть наші починання. Насамкінець, хочу привітати гравців, тренерів, функціонерів та, звичайно ж, всіх любителів футболу Івано-Франківської області з прийдешніми різдвяно-новорічними святами! Бажаю вам міцного здоров’я, сімейного затишку та благополуччя! Нехай мир і злагода панують у ваших домівках та в усій нашій країні впродовж наступного року!

 

Розмовляв Андрій МЕНІВ, ГК


13.01.2015 775 0
Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2542 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1842
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5731
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

16171 15
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3938 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3766

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

300

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

717

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

692

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1759
23.06.2024

Інфляція на споживчому ринку Івано-Франківщини у травні 2024 року порівняно із квітнем цього року становила 0,3%, з початку року — 2,3%, в Україні — 0,6% та 2,0% відповідно.  

323
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

4090
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

672
21.06.2024

За новим календарем Різдво Івана Хрестителя християни відзначатимуть 24 червня. Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

534
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

1054
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

809
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

942
26.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22348
26.06.2024

52% опитаних іванофранківців схвалюють діяльність міської ради, окремо роботу міського голови Руслана Марцінківа схвалюють 58%.   

100
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

393
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

804
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

760 1