Нові компроміси в об'єднанні бульварів у Франківську: пошуки житла та 1,6 мільйона за квартиру

В Івано-Франківську продовжили боротьбу за нову магістраль.

Як писала Фіртка, міська влада не могла дійти згоди з мешканцями однієї із квартир на вул. Сонячна, 51А, який є останньою перепоною на шляху до об’єднання Північного та Південного бульварів.

Про попередній перебіг цієї історії ми розповідали у матеріалі: Несонячне життя на Сонячній: через з’єднання бульварів страждає франківська родина.

Нагадаємо, зараз у цьому помешканні проживають восьмеро людей, в тому числі маленькі діти. Власників квартири — троє.

Через карантин переговорні процедури щодо неї призупинились.

Днями власники помешкання зустрілись з очільником міста, щоб вирішити подальшу долю будинку.

Мешканка квартири Оксана Фейчук розповідає, на зустрічі з міським головою Русланом Марцінківим та його заступником Миколою Вітенком родині пропонували чотири квартири. Мова про те, що четверту квартиру люди зможуть придбати за кошти, передбачені компенсацією.

«Нам говорили, що надають не три, а чотири квартири, але це сирець. Ми сказали, що готові уже на дві трикімнатні квартири, але з умовами для проживання, під ключ, щоб можна було одразу заїхати. Тоді сестра забирає в одну квартиру бабусю з внучкою, а я забираю маму та двох дітей в іншу», — каже Оксана Фейчук.

Тяжко цю ситуацію переживає найстарша мешканка квартири 96-річна Ольга Юшкіна, бабуся сестер. Жінці нелегко прощатися з рідним домом.

«Мені йде 97-ий рік, я тут дітей вигодувала, моя мама тут мені весілля робила і дітям, а мене відправляють то на шостий, то на восьмий поверх», — каже літня жінка.

Тому, за словами Оксани Фейчук, їм важливо, щоб помешкання було у центральній частині міста та невисоко, максимум 2-3 поверх.

Та поки тривали перемовини, родина зіткнулась з новими проблемами. Їм відключили газопостачання та водовідведення. Минулого тижня воду таки увімкнули. А газ - ні.

Крім того, минулого тижня були спроби знести паркан, який обгороджує будинок. За словами жінки, працівники приїхали та почали демонтовувати його. По периметру виставили муніципальних вартових. Жодних документів на знесення не показували.

«Нам сказали, що у нас на паркані висіло попередження. Але нічого такого не було. Щоб його знести ми мали прочитати, ознайомитися, поставити свій підпис. Якби нас нікого не було вдома, то що б ми застали: нема паркана, вікна побиті, заходьте, хто хоче?», — говорить жінка.

Натомість у мерії кажуть, що мають підстави демонтовувати паркан.

«Раніше виконавчий комітет прийняв рішення щодо демонтажу парканів поблизу цього будинку та будинку на вул. Сонячна,54, а також демонтажу самовільно встановлених споруд. По цих моментах немає дозвільних документів і це абсолютно інший процес. Якщо Сонячна, 54 ще має хоча б дозвіл на складання проєкту землеустрою і може в судах про щось сперечатись, то у випадку Сонячної, 51А це просто житловий будинок, але він абсолютно жодної земельної ділянки не має ні у власності, ні в оренді. Образно кажучи, це паркан, який розміщений на комунальній земельній ділянці, який власне ми будемо демонтовувати. Але вирішили поки призупинити ці роботи й маємо величезну надію, що дійдемо з мешканцями до якогось компромісу», — пояснює Микола Вітенко.

Відключення газу мешканцям квартири пояснили аварійністю труби та порушенням нормативної віддалі забудови до газопроводу вводу. Пожильцям надіслали лист, в якому йшлося про її обстеження.

«..через наявні місця корозійних пошкоджень, пошкодження ізоляційного покриття газопровід підлягає заміні», — зокрема йдеться у листі.

«По телефону мені сказали: "Прийдете, ми надамо калькуляцію". Я приходила туди тричі, в кінцевому результаті сказали, "У нас карантин, ми вам не видаємо". А як пояснив мені начальник, дорожники зачепили трубу і вона тепер є аварійною. Нам сказали, якщо хочемо газ, то треба міняти трубу та платити 31 тисячу гривень за нову», — каже Фейчук.

Жінка твердить, до цього часу про незадовільний стан труби не йшлося.

Також франківчанку здивувало, чому газовики надіслали лист на її ім’я та на ім’я їхньої колишньої сусідки, якщо її квартира викуплена міською радою.

«Нам пишуть про порушення, добудову, яку сестра зробила ще у 90-их роках, але газовики приходили кожного року і досі ніяких зауважень нам не робили. А зараз уже пишуть про порушення», — додає жінка.

Які подальші кроки в об’єднані бульварів ми поцікавились у заступника міського голови Миколи Вітенка.

За його словами, в мерії продовжують шукати компроміс.

«У січні ми звернулись до мешканців з приводу проведення переговорних процедур. Від того часу відбулися дві офіційні зустрічі і ми виходили на те, щоб на сесію винести нормативно-грошову оцінку. Міська рада затвердить вартість того помешкання. Якщо люди погодяться, то місто готове проплатити кошти і питання буде закрите», — розповів заступник міського голови Микола Вітенко.

Крім того, звернув увагу, що іншу квартиру цього будинку міськрада викупила два роки тому.

«Там є питання законодавства, тому що одне законодавство суперечить іншому. Перше законодавство передбачає те, що у разі викупу міська рада для суспільних потреб має забезпечити житловою площею кожного громадянина. Це перший момент. Але інший момент говорить про те, що сума компенсації не може бути більшою за вартість цієї квартири.

Вийшли з того, що подивимось, якою буде обґрунтована експертами нормативно-грошова оцінка вартості квартири. Якщо вона задовольнить людей і вони зможуть купити за ці кошти собі якесь житло, то це я вважаю буде тим компромісом, який влаштує всі сторони», — пояснює Вітенко.

Та що буде у протилежному випадку?

«Якщо не задовольнить, то будемо далі працювати над цим. Я оптиміст, — говорить Вітенко. — Варіанти прості: станом на зараз ми пропонуємо таке. Люди можуть погодитись, або відмовитися. Якщо не знайдемо компромісу, то ми продовжимо будівництво дороги, можемо її там будувати далі, але вона буде звужена. І друге – звичайно, ми можемо повторно подавати в суд щодо викупу і тоді рухатися в судовому порядку».

Якщо дорогу доведеться звужувати, то згідно з коригованим проєктом тут буде передбачений тротуар, дві смуги для транспорту та велодоріжка.

Наразі пішли компромісним шляхом.

Сьогодні, 19 червня, на сесії франківські депутати погодили викупну ціну квартири, яка знаходиться у будинку на шляху з’єднання Південного та Північного бульварів.

ТОВ «АЙ ЕН ДЖІ ГРУП» оцінила квартиру в один мільйон шістсот тисяч гривень.

Це рішення сесії уповноважує міського голову Руслана Марцінківа укласти договір купівлі-продажу з трьома власниками квартири.

Тепер на таку суму підшуковуватимуть для родини варіанти житла.

Фотогалерея


19.06.2020 Олена Британська 14864 1
Коментарі (1)

Віктор! 2020.06.21, 12:16

Вони, що - опупіли -60 к зелених за ті руїни з самовільною забудовою? Скромні - дайте 2 кімнатних під ключ в центральній частині. Шантажисти кляті. Послати їх - хай сидять собі в своїй квартирі. А дорога може бути і вузька.Диви, кі хитрозроблені

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1939
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1848
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5448 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2142 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

727

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

785

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

984

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

994
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1759
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3668
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10243
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10169 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7701
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

881
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

177
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

244
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1265
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

869