Неугодна системі чи нетактовність? За що звільнили Ольгу Галабалу з посади заступника голови облради

 

 

31 березня, в Івано-Франківську обласні на другому пленарному засіданні депутати продовжили роботу четвертої сесії облради.

 

Розпочали засідання із хвилини мовчання за загиблим на фронті воїном Петром Ковалишиним, а після цього голова Івано-Франківської обласної ради  Олександр Сич звернувся до депутатів з проханням передплатити дитячий журнал "Дзвіночок" для дитсадків та початкових шкіл у їхньому окрузі.

 

У звичному режимі голова облради разом із депутатами обговорювали формували порядок денний перед тим як заслухати звіт головного прокурора області. Так, Ольга Галабала запропонувала внести ряд питань про користування надрами на Прикарпатті.

 

Голова облради Сич обурився, що відповідні проекти рішень надійшли до нього лише вчора по обіді.  Тож зауважив, що  депутати не мали належного часу на їх вивчення, але прикарпатські обранці все ж проголосували за внесення проектів до  порядку денного.

 

«Це незрозумілий для мене і непрофесійний підхід», - резюмував голова обласної ради.

 

А далі Сич зачитав заяву під якою підписалися 32 депутати обласної ради. Зокрема депутати від «БПП» та «Самопомочі» просять звільнити  Ольгу Галабалу з посади заступника голови обласної ради.

 

Без обговорень питання автоматично внесли  до порядку денного, як наголосив головний «свободівець» області «32 підписи забезпечують більше ніж третину голосів депутатів».

 

Заслухавши звіт обласного прокурора області від його заступника Володимира Торованина, депутати обласної ради повернулись до питання про звільнення Ольги Галабали з посади заступника голови обласної ради.

 

Однопартійка Галабали, Ольга Федишин зауважила, що депутати не голосували за таку пропозицію, мовляв 32 підписи у звернені не варто брати до уваги, але депутати перейшли до поіменного голосування. Як результат «за» розгляд  питання про звільнення Галабали проголосувало 43 депутати, "утримались" - 22, "проти" - 8.  

 

А Олександр Сич попросив депутатів підготуватись до таємного голосування та оголосив перерву на годину. Так, поки ще заступник голови облради Ольга Галабала відзначила, що не тримається за посаду та наголосила у разі рішення депутатів про її зняття партія працюватиме в опозиції.

 

«Ця дискусія назріла, ми бачили це на сесіях та у заявах депутатів. Тому давайте поставимо крапки над "і" та визначимось, як ми будемо працювати. Щоб у нас не було внутрішнього конфлікту. Зараз питання не в тому, залишуся я на посаді чи ні, питання у тому, залишились у нас спільні цінності чи не залишились. Незалежно від результатів голосування, дякую за співпрацю, що була".

 

Під час перерви на офіційній сторінці «ВОЛЯ Прикарпаття», заявили, що голова Івано-Франківської облради Олександр Сич усупереч регламенту протягнув питання щодо розгляду заяви про дострокове припинення повноважень заступника голови облради Ольги Галабали.

 

Кажуть, Регламент облради не передбачає автоматичного включення питань в порядок денний, а будь-яке питання має бути обов’язково проголосоване 1/3 депутатського корпусу. Окрім того, Сич ініціював питання про перенесення розгляду цього питання ще до перерви, хоча воно мало бути серед останніх у порядку денному.

 

Після перерви у залі зареєструвалися 73 депутати, які одразу перейшли до таємного голосування за звільнення Ольги Галабали з посади заступника голови обласної ради. Депутати голосували пофракційно, кожен голосував таємно у спеціальній кабінці, яку встановили за час перерви та кидає в урну свій бюлетень.  

 

Так, "за" відставку Ольги Галабали з посади заступника голови обласної ради проголосували 52 депутати з 73 присутніх на сесії, проти – 7, утримались – 13, один бюлетень визнали недійсним.  Проти голосували депутати від Волі, утрималися обранці від "Батьківщини". Предаставники БПП "Солідарність", "Свобода" і "Самопоміч" проголосували "за".

 

До слова, після звільнення Галабали із посади і її заяви, що Воля переходить в опозицію всі депутати фракції «ВОЛЯ» в обласній раді покинули сесійну залу.

  

Нагадаємо, конфлікт між деякими депутатами та заступником голови облради, скандальною очільницею фракції “ВОЛЯ" Ольгою Галабалою спалахнув після заяв заступниці про безвідповідальність та корупцію в обласній владі, що на Прикарпатті досі діє корумпована система часів Януковича.

 

«На жаль за три місяці роботи в обласній раді система настільки опирається, що у нас не змінилось після Революції Гідності абсолютно нічого. Де наші відкриті кадрові конкурси, яких чекають люди? Де наша боротьба з олігархами, які мають чимало власності в Івано-Франківській області? Де наш прозорий розподіл коштів? Наша область одна з двох, яка саботує впровадження системи Prozorro. Для чого нас обирали люди?», - сказала у одному із публічних виступів Ольга Галабала.

 

Крім того, вже тепер екс-заступниця посварилася колишнім головою облради, а тепер керівником виконавчого апарату Василем Скрипничуком.

 

У січні він вже добивався, щоб депутати висловили їй недовіру та просив звільнити її з посади. Запит Скрипничука навіть розглянули  комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.  

 

Він зауважив,  що Галабала ще у грудні минулого року безпідставно публічно звинуватила депутатів в корупції.

 

Як зазначив у коментарі Фіртці, прикарпатський аналітик та громадський діяч Ігор Ткач, з посади заступника Галабалу "з’їли" не через необережні висловлювання, чи некоректність,  а через те, що «нема командної гри».

 

«Там питання екологічних грошей та інших тем на яких сидять багато, хто із депутатів. Це звільнення абсолютно надумане. Ольгу Галабалу звільнили, адже нема "командної гри", тобто спільного дерибану. Хоча справжні мотиви Галабали в тій боротьбі ще треба встановити, але те, що їй зараз не по дорозі із рештою облради – факт», - прокоментував Ткач.

 

Сама ж Ольга Галабала після звільнення написала пост у Фейсбуці.

 

«116 днів в "старій системі". Сьогодні за ініціативою депутатів  від  БПП "Солідарність",  яку підтримали 52 депутати, мене зняли з посади заступника голови Івано-Франківської облради. Зняли за те, що я звинувачувала в корупції,  яка є в області. Схоже, контрреволюція наступає дуже швидко. Крім ВРУ, прокуратури почали зачищати і регіони від "неугодних реформаторів". P.S. Рада, що залишаю в облраді перший небюрократичний кабінет державного службовця», - написала Ольга Галабала.

 

А на офіційній сторінці ВОЛЯ Прикарпаття, Галабала своє звільнення прокоментувала наступним чином: «Щодо пропозиції фракції «Солідарність», яка є ініціатором рішення про те, щоб достроково припинити мої повноваження, то ви знаєте, що обласна рада здійснює функцію контролю над обласною державною адміністрацією, і в силу своєї посади я маю доступ до усієї інформації: і фінансової, документів, бухгалтерських звітів, обласної державної адміністрації і в тому числі. Думаю, дуже добре відомо, що ми готуємо усю цю інформацію для подачі в Національне антикорупційне бюро з відповідними проханнями та висновками. І єдиний спосіб зупинити доступ до цієї інформації – це очевидно припинити мої повноваження як заступника, адже я до цієї всієї інформації маю доступ. Це є моя персональна оцінка та висновки про причину мого усунення»,  - підкреслила Галабала.

 

А от представник руху «Чесно» в Івано-Франківську Віталій Світлик говорить, що взагалі не розуміє, як до більшості, яка сформувалася після виборів потрапила ВОЛЯ.

 

« З самого початку після виборів ми побачили, що більшість в обласній раді може складатися із трьох партій БПП «Солідарність» -  23 мандати, ВО «Батьківщина»  - 18 мандатів  та ВО «Свобода» 16. Цих партії вистачило для того, щоб мати більшість в 57 мандатів, адже загалом облрада має 84 депутати. Яким чином ВОЛЯ попала в цю більшість і якою була розмінною монета, що  Ольга Галабала стала заступником, адже ВОЛЯ одна з найменших фракцій в облраді, це питання, які  там були торги. Але зараз ми бачимо, що Галабалу дійсно «з’їли», оскільки більшість  в обласній раді зрозуміла, що їм не потрібна ця фракція і посада для того, щоб приймати рішення. Тим більше, коли Ольга Галабала, будучи в коаліції дозволяла собі гостро висловлюватись в бік партій. Думаю, це все спеціально зроблено "Свободою", адже було кілька висловлювань саме в їх сторону. До кінця не можу розібратися у поділі тих посад, але думаю, що  ВОЛЯ туди попала для того, щоб не дуже критикували владу, але оскільки вони при владі її таки критикували – «свободівці» вирішили її позбутися», - розмірковує громадський діяч.

 

Також додамо, нещодавно у своєму кабінеті в облраді Ольга Галабала зробила "креативний" ремонт.

 

"P.S. Рада, що залишаю в облраді перший небюрократичний кабінет державного службовця", - написала Галабала у Фейсбуці та залишила світлину:

 

 

Як стало відомо Фіртці, на крісло заступника голови облради претендують депутат від БПП «Солідарність» Михайло Ернестюк,  голова фракції “Самопоміч” Тарас Виноградник.

 

Олександра Бакун


Коментарі (0)

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

625
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2242
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1989
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2015
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6020 53
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2294 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

154

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

983

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

982

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1229
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

466
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1921
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3823
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26334
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

417
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10331 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7872
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

422
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

423
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

506
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1435
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

1026