Нестримне розмноження опозицій. Дуже сумна констатація

 

Українська політика має дивовижну властивість. Все, що до неї потрапляє, перетворюється на фейк, на підробку, на клоунаду й на підставу.  

 

За останні двадцять років в полі укрсучполітики було дискредитовано безліч слів і понять. Починаючи від слова «демократія», яке вже від середини 90-их в Україні промовляється майже на московський кшталт як «дєрьмократія» і закінчуючи поняттям харизми, котре тепер наліплено і на тюремні параші і на джипи партійних бонзів і на біг-морди тих політичних гомунукулюсів, які позують на тлі солоденьких пейзажів, стадіонів і вишиванкових орнаментів.

 

Така ж доля спіткала й поняття «опозиції». Застосування маркеру опозиційності для позначення широкого переліку різноманітних персон та явищ українського політикуму привело до дивовижних результатів. Тепер, восени 2012 року, ми бачимо безліч опозицій та опозиціонерів. В опозиціонери записуються всі. Чиновники, які десятками років уособлювали в цій країні владу кажуть, що вони все свідоме життя, починаючи з піонерського дитинства і комсомольської юності, ненавиділи правлячу бюрократію. Функціонери, які кочували з партії в партію для того, щоби не випасти з владної номенклатури, тепер по саму кокарду у "глибокій" опозиції. Знані провладні сраколизи, колишні працівники правоохоронних структур і дресировані бізнесмени тепер ледь не гавкають в бік Банкової та ОДА.

 

Влади нібито не стало, вона розчинилась, самоліквідувалася. Навколо лише одна суцільна опозиція у всіх можливих іпостасях і аватарах. Щоправда, виникло кілька призначених зверху сумних «терпіл», яким сказали, що вони офіційно представлятимуть на Прикарпатті Партію регіонів і йтимуть мажоритарниками від цієї політичної сили (їм можна поспівчувати:)). Але цих, політично блідих наче шафова міль, добродіїв майже не чутно і не видно. Якщо хтось усерйоз сподівався, що ці «політ терпіли» виконуватимуть роль урн для плювків, то він помилився. Ніхто навіть плювати в них не хоче.

 

Опозиціонери, натомість, весь запас слини й більш пахучих речовин припасли для своїх колег – інших («неправильних») опозиціонерів. Всі й одночасно кинулися доводити, що саме вони найсправжнісінькі опозиціонери, а інші – «тушки», «свинячі голови», «підкуплені владою», «провокатори», «песики олігархів», «цуцики Банкової» тощо.

 

Відповідно, саме слово «опозиція» дискредитоване. Які б епітети до цього слова не ліпили – «об’єднана опозиція», «українська опозиція», «націоналістична опозиція», «справжня опозиція», «радикальна опозиція» - воно викликає тепер не стільки надії на зміни, скільки роздратування. Тому (для планової повної і безповоротної дискредитації) з’являється взагалі щось таке «гіперопозиційне», що не каже про себе опозиція. Це «щось» кричить про вила, розмахує вирваними із землі рослинами і безстрашно тусує з крокодилами. Але то не в нас. То десь. А в нас на Прикарпатті УСІ-В-ТОТАЛЬНІЙ-ОПОЗИЦІЇ.

 

Відповідно, електорат дезорієнтований. Прикарпатський виборець тільки-тільки знаходить свого «патріотичного» і «чесного» кандидата-опозиціонера у розкішній вишиванці з китицями, як на нього звалюється інформація про те, що цей кандидат «майбутня тушка», «крав, краде і буде красти», «продався», «колишній браток (рекетир, наперсточник, комуніст, комсомолець…)» і тому подібне.

 

Виборець чухає потилицю і наступного ранку знаходить собі нового опозиційного до злочинної влади кумира у ще більш розкішнішій "на всі груди" вишиванці зі здоровезними, немов ті церковні дзвони, жовто-блакитними китицями. Але того ж вечора дізнається, що й цей опозиціонер «злигався з януковичами», «неправильно голосував», «ходив до сауни з братками» і, взагалі, є «кумом племінника двоюрідного брата куми братової вуйка самого Табачника, а можливо й Ківалова». Виборець починає сумувати і думати: «А не пішли би ви всі з вашими виборами…»

 

Експертне середовище, яке намагається при наявній кількості даних вивчати тенденції й прогнозувати результати, констатує надзвичайну заплутаність і неоднозначність настроїв та сподівань виборців Прикарпаття. Вперше від часів здобуття Україною незалежності прогностична картинка «не вимальовується». Частина експертів впевнена, що врешті-решт спрацює відомий галицький «синдром партизанщини» і більшість виборців віддасть голоси націонал-радикалам. Це було б повторенням ситуації 2010 року, коли при наявності низки альтернатив електорат «поставив» на ВО «Свободу».

 

Аналітики які переконані у невмирущості «синдрому партизанщини» вважають, що відсутність на виборах свіжого домінуючого настрою поверне людей до «джерел політичного самоусвідомлення», де домінують націоналістичні тренди. Інші експерти, навпаки, очікують від прикарпатських виборців парадоксального вибору, котрий, мовляв, «здивує всіх». При цьому натякають на можливий феноменальний успіх «УДАРу».

 

Соціологія поки що нічого не підтверджує й не спростовує. Опитування, більшість з яких замовні, дають суперечливу картину електоральних настроїв. В сусідніх районах соціологи фіксують ледь не протилежні настроєві тенденції. Але всі сходяться на одному: значна частина електорату буде визначатися в останній тиждень (в останню ніч?) перед 28 жовтня. Й тоді ми, нарешті, зможемо визначити, який саме тип опозиційності наймодніший у цьому політичному сезоні.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (6)

99 2012.10.11, 11:14
Китиці грубшають, люди дурнішають. Свято бикоти:))))
Ти 2012.10.12, 15:55
Заангажована аналітична група
Манолій 2012.10.12, 18:12
Текст якісний. Молодці.
НИК 2012.10.13, 20:23
І СВОБОДА БУДЕ МАТИ БІЛЬШЕ ЯК У 2010. І ДРУГИМИ БУДЕ УДАР, А НЕ АПАЗИЦІЯ ДІМИ.
НИК 2012.10.15, 21:54
НИНІ ДАЛИ ОПИТИ ПО МІСТІ - ТАМ УДАР НА 1-МІСЦИ, А РЕШТА ЯК Я ВІДЧУВАВ. АЛЕ СЕ МІСТО І ТУТ БОКСЕРИ ГРУБШІ. ТОМУ ПО ОБЛАСТИ ТАК Й БУДЕ, ШО СВОБОДА БУДЕ ПЕРША І ПРоЙДЕ У ВРУ!
ОУН 2012.10.16, 12:18
Шановні магуси та кімаки!Поясніть нам який тип опозиційності в Миколи Круця.Він тушка чи не тушка.Із статті розміщеної про нього на Фіртці випливає що Круць розвідник УПА засланий супербандерівцем Шкутяком у фракцію Рибакова.Набої подає член партії Балоги внук командира УПА Різуна Паша Андрусяк!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1891
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1827
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1824
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5375 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2121 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1484

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

695

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

749

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

942

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

979
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1726
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3644
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10217
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26094
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10144 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7683
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

868
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1369
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

352
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1246
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

845
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1048