Неприємні зізнання

 

Галичани – феєричні колабораціоністи та пристосуванці. Не скажу, що всі (і навіть утримаюсь від уживання слова «більшість») – скоріше, окреслю явище. Втім, ці якості взагалі властиві українцям, але решта хоча б не претендує на свій ідейно-духовний провід.  Ми співпрацювали з поляками проти москалів, з австрійцями проти поляків, з німцями – проти всіх, і, нарешті, з совітами проти самих себе. Якщо уявити, що колабораціонізм має довершену форму, то галичани її, безумовно, досягли.

 

Це неприємно визнавати, особливо з огляду на власне галицьке походження. Втім, мій університетський викладач філософії казав, що для того, аби розірвати тенета ілюзії, треба бути критичним в першу чергу до того, що є дорогим тобі особисто (хоча, цілком можливо, це казав і Сократ). Отже, коли я спостерігаю всі ті неподобства, що сьогодні діються у Києві,  то заспокоюю себе думкою, що є ще надія на Галичину. Але приїжджаючи до Галичини, розумію, що надії немає. І найбільш правильне рішення, яке може прийняти людина у здоровому глузді – заповнити формуляр лотереї «Грін Кард».

 

Напередодні Дня Незалежності 2012 року я сидів у своєму помешканні на вулиці Бельведерській та дивився новини по «Галичині». Там як раз йшлося про те, що Івано-Франківська і обласна, і міська ради відмовилися підкорятися скандальному закону про мови, який прийняли донецькі у Києві. Олександр Сич – тоді ще тільки кандидат у народні депутати –  як завжди красивий у своїй вишиванці, щось переконливо говорив про те, що ми «рішуче не допустимо, тому що, збережемо, і ніколи»  (не ручаюся за дослівність цитати, але зміст був приблизно такий). Відчувши прилив ентузіазму від такої рішучості і переконливості, я пішов на кухню – налити собі келишок за «вашу і нашу Свободу», так би мовити. Але по дорозі задумався над тим, що насправді означає відмова підкорятися закону і що в цьому випадку насправді мав би говорити Олександр Максимович.

 

Чи можуть в унітарній країні місцеві органи влади не виконувати рішення центрального органу влади? Чи не тягне відмова від визнання загальнодержавного закону на певній території на громадянську непокору? Чи, в свою чергу, місцеві органи влади, які ініціюють цю непокору, не опиняються в площині перед-повстання?

 

Отже, своїм прекрасним рішенням Івано-Франківська обласна і міська ради (а також Львівська, Тернопільська і здається ще хтось) натякнули, що вони повстають проти режиму. Власне за це я і збирався випити. Але тоді шановний Олександр Сич, як голова Івано-Франківської обласної ради, мав би говорити не про «нашу культуру, не дамо, і назавжди» (знову ж таки, я приблизно передаю зміст його виступу), а щось на кшталт цього:

 

«Дорогі співвітчизники, українці. Ми не будемо підкорюватися цій антинародній і окупаційної влади. У даній ситуації в нас є лише один вихід – розпочинати процес відокремлення Західної України. Зрозуміло, що антинародна влада буде нам протидіяти. Тому закликаю вас бути рішучими і мужніми, як були ваші діди з Української повстанської армії. Прошу записуватися волонтерами. Передаю слово командувачу Західного оперативного командування, яке вже перейшло на наш бік».

 

З усього цього щось було сказано тільки про УПА – і то в контексті ветеранів, яких традиційно необхідно згадати у День Незалежності.

 

Про що свідчить цей епізод, який здається так і розчинився у повітрі (але, напевно,  додавши відсоток-другий «Свободі» у загальному заліку)? Напевно про те, що ми і так знаємо про себе і про що нам соромно і неприємно зізнаватись. З самого початку ми не збиралися відстоювати свої права, які конкретно в той момент прийняли вигляд мови.  Політики в красивих вишиванках хотіли не захищати Україну, а потрапити до парламенту. Ми всі це розуміли. І мовчазно погоджувались. Як і всі попередні рази. Бо якщо б ми з цим не погодилися, то ситуація вимагала б від нас більш рішучих дій. На які ми готові лише до тієї миті, поки не потрібно діяти самим. Як правило, у  кожного «свідомого патріота» знаходиться своя поважна причина, чому він сьогодні не може.

 

Нам простіше пристосуватися та чекати, коли хтось вирішить наші проблеми за нас. Грати по правилах режиму, яким би він не був, керуючись правилом «аби не гірше». Стає гірше, але ми воліємо ще потерпіти. Це програшна стратегія, і саме тому Україна (з Галичиною включно) весь час переходить з рук у руки.

 

Якось у вересні через прикарпатське село, розбиваючи і так погану дорогу, проїхала колона недешевих джипів. «Це синок Януковича, у них тут якесь сафарі проходить», - повідомив мені чоловік років 35. Сплюнув, і пішов до хати. Напевно, за хлібом-сіллю.

 

Дмитро Бушуєв, соціальнй філософ

Галицький кореспондент

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Оцените красоту игры :)

Холості патрони історії


30.01.2013 Дмитро Бушуєв 888 9
Коментарі (9)

+)! 2013.01.31, 21:50
+++++ )))))))))))))) !!!!!!!!!!!
Михайло 2013.02.01, 00:15
Приємно розумні речі читати. Дуже хочеться почитати ще якісь речі цього мудрого і здібного спостерігача. Дякую!
Василь 2013.02.01, 11:04
О тож бо..... Я теж почекаю....
MG-42 2013.02.01, 15:05
Пане Бушуєв, то Ви випили каламарчик чи ні ? Якщо ні,то ідіть випийте, беріть шмайсер - і на "сотку".
Давно Пора 2013.02.02, 20:46
Щось ніби філософське як казав мій кімнатний гуру(може то й Фейєрбахові слова - хто зна). А може запізніла першоквітнева рефлексія "нуішос?". Автор сам спитав, сам налив, сам нічого не сказав... Але мені сі видає, що вуйко який обійде всю свою худобину і за флєшков кави з сусідом розробить куди колоритніший політичний аналіз з розлогим дискурсом. Щось ви такой Дмитре не фист і Бушуєв, і ніц не зізнались. А так мож почитати, коли ніц нема до роботи))
LM 2013.02.03, 10:15
Повна дурня...Причина одна. Справжні УКРАЇНЦІ бояться за втрату цілісності держави. На цьому і грає сучасна влада. Згоден, що треба щось робити в цьому випадку, але не те що пропонує автор цього допису. "Галичина це наріст на тілі України" - так заявляє депутат від ПР. І пропоновані Вами дії лише зіграють йому на руку. Російські фашисти того і домагаються аби подерти нашу державу на шматки.
walther 2013.02.03, 10:18
п, чи може т. Бушуєв, продовжуйте , неодмінно продовжуйте писати, дивись колись може щось і напишите гідне. Бажаю успіху !
NECAJ-AVTORU OPUSU 2013.02.03, 12:38
123DURNYJ TEBE PIP XRESTYV
Давно Пора 2013.02.05, 21:38
Припиніть, неодмінно припиніть писати. Ваші рехлєксії не тотожні до соціоїтальної фільозофії. Мош си почитаєте туво http://hvylya.org/analytics/politics/novaya-vlast-ukrainskaya- korporativno-oligarhicheskaya-respublika.html http://hvylya.org/analytics/politics/novaya-vlast-konets- obshhestvennogo-dogovora-v-usloviyah-oligarhicheskogo- konsensusa.html Правда то не є сповіддю, але думати заставляє набагато більше
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

970
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

787
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1902
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3258
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2558
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2548

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

252

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

737

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

695

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1619
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

366
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

701
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

620
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

356
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

386
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

27045
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

847
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19684
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

436
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

402
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

736
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1351 4