На Схід! (додано відео)

 

article thumbnail

Для правильного китайця (ханьця й чиновника-конфуціанця) Китай - це весь світ, а та частина, що не Китай, поки варварська, але скоро буде Китай.

 

Для американця світ - це частина Америки, а там, де ще не Америка, є американські бази, а де нема баз, є американські долари, а кому не вистачає доларів, той мріє емігрувати в Америку.

 

Для москаля Росія - це всі ті широкі терени, де її ненавидять, бо люблять її лише там, де вона ніколи не буде.

 

Навіть для білоруса Білорусія - це ще й Вільно.

 

І лише для українця Україна значно менша навіть за той мізерний клаптик ґрунту, який окреслюється все ще не остаточно демаркованими державними кордонами.

 

Скрізь націоналізм - це претензії, й лише в нас - це скромність.

 

Лише кілька днів ідея возз’єднання з Україною обговорюється на Ставропіллі ( колишні землі Терського козацтва ), а вже місцеві та федеральні телеканали воюють з проукраїнськими настроями. Великий штат блогерів-найманців спрямований на дискредитацію проукраїнського сепаратизму.

 

Минулої суботи 140 людей ( в т. ч. громадян України ) заарештовано на Ставропіллі у зв'язку зі спробою протесту у містечку Невинномиську. Приводом для протесту стало потурання місцевою та федеральною владою переселенцям з Дагестану та Чечні, які витісняють " старожильческоє населеніє".

 

Багато хто з дослідників вважає, що козаки походять від черкеської найманої кінноти литовських князів. В документах московських приказів українські козаки фігурують під назвою черкаси. Місто Черкаси, засноване литовськими князями для своїх черкесів, є одним зі старовинних козацьких центрів.

 

Історія бродить кривими стежками, тому через століття нащадки черкесів повернулося на батьківщину черкесів, щоб воювати зі своїми родичами черкесами в інтересах своїх історичних ворогів.

 

Нині черкеси ( так у XVIII - XIX століттях називали не тільки власне черкесів, але всіх північнокавказців) беруть реванш.

 

Чеченці буває підрізають когось із місцевих хлопців раз на рік, а поліція та адміністрація всіх нащадків козаків принижують щодня. Ще не так давно козаки вважали, що приниження гірше, ніж смерть. За це мені розповідала моя бабуся - козачка зі станиці Григорополіська, що на Кубані. Її батька, мого прадіда, георгіївського кавалера й диякона розстріляли комуністи. Цим комуністам у станиці стоїть пам'ятник. Не за те, що вони розстріляли прадіда та решту духовенства, а за те, що виморили станицю голодом. До революції там мешкало 31600 чоловік, а за переписом 1936 року 5200. Саме так і була знищена воля козацтва до спротиву.

 

Я, нащадок кубанських та терських козаків, мешкаю на Наддніпрянщині – батьківщині козацтва й таких, як я тут дві третини населення. І нам кажуть, що Кубань та Ставропілля це не Україна?

 

Після чергових масових арештів на Ставропіллі виникає думка:

 

Якщо московські менти й начальники поводять себе , немов окупанти, виглядають, мов окупанти, розмовляють, мов окупанти, сприймаються місцевим населенням як окупанти, то можливо вони і справді є окупанти?

 

В такому разі нинішня протидія нащадків козаків московським окупантам є не правозахисною діяльністю, але національно-визвольною боротьбою.

 

І яка ж нація на Кубані та Ставропіллі прагне визволення? Правильно, українська!

 

І що мають робити українці з інших регіонів, коли бачать, як кубанські українці борються за національне визволення від московських окупантів?

 

Як завжди: об'явити всіх, хто їде допомогти кубанцям провокаторами.

 

Наші дрібно-державні шовіністи кажуть нам: давайте спочатку наведемо порядок в Україні, а тоді вже зазиратимемо на Кубань.

 

Якщо Кубань для них уже не Україна, то що примушує їх вважати Крим більше Україною, ніж Кубань?

 

Мене прикро бентежить логіка наших скромних націоналістів. Їм здається, що своїми заявами та пікетами вони воюють з Москвою, натомість вони намертво тримаються за накинуті Москвою теми й за встановлені Москвою кордони.

 

Москви нетреба слухатися, але в неї треба дечому вчитися. Вона всі свої внутрішні проблеми вирішує назовні, перекладає їх на сусідів. Що зробили Романови, аби подолати наслідки смути? Загарбали Україну. Що робили більшовики, щоб подолати розруху? Експортували революцію! Як нам впоратися зі східною Україною? Зробити її центральною!

 

Кубань – не Україна? Не так давно й Галичина не знала, що вона Україна! Більшість свідомих галичан вважали себе приналежними до одного народу зі Столипіним.

 

Володимир Брюханов у своєму ґрунтовному дослідженні дотепно зауважує: українські газети в Галичині вільно видавалися при Австро-угорцях, хоча агітували за приєднання до Росії, а восени 1914 вітали російських визволителів. Визволителі їх одразу закрили. Російська влада не мала наміру терпіти проросійську пропаганду українською мовою.

 

Й навіть це не допомогло! Лише 1939 рік остаточно вилікував галичан від москвофільства.

 

Ще сорок років тому Київ не був українським містом. Але ми, українці,прийшли сюди з заходу і зі сходу, з півдня і півночі і нині Київ голосує лише за тих, хто здаються йому українськими патріотами. Як нещодавно Київ, нині Брянськ і Воронеж, Кубань і Терек очікують на нас!

 

Чому Москва дозволяє на білострічкові протести під стінами кремля й забороняє акції на Ставропіллі? Вона боїться виникнення національної свідомості. Якщо нащадки козаків навчаться протидіяти кавказцям, що заважатиме їм протидіяти поліції та адміністрації? Ні, вони мають лишатися росіянами - спеціально виведеним терпільським народом, який тим більше любить начальство, чим більше воно його б'є. Саме мазохістська покірність російського народу завжди була залізобетонним фундаментом режиму. Під це росіяни проектувалися й створювалися. Іншими вони не будуть.

 

Натомість, мешканці етнічних українських теренів у складі Російської Федерації все ще мають можливість вибрати ідентифікацію, хто вони – росіяни, вічні терпіли, вівці для чеченців, гумус для начальства, чи українці, які попри всі свої недоліки, вміють ненавидіти тих, кого бояться?

 

І найголовніше: лише після того, як Кубань і Ставропілля інтегруються в Україну, наш Президент зможе нарешті одягти почесний караул у черкески!

 

 ТСН

 

 


Коментарі (0)

30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

893
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

705
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1820
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3151
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2511
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2496

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

155

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

682

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

649

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1533
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

293
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

627
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

576
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

278
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

345
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26985
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

801
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19636
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

381
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

363
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

690
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1200 1