На Прикарпатті відновлюють 133-річну церкву (ФОТО/ВІДЕО)

На Прикарпатті триває реставрація храму XIХ століття. У пам’ятці архітектури місцевого значення вже укріпили стіни та відновили старовинний іконостас.

Про це Суспільному Карпати розповів парох церкви Різдва Христового Василь Смицнюк, передає Фіртка.

Церкву Різдва Христового, що у селі Сілець Ямницької громади, звели у 1888 році. Вже кілька років тут не проводять богослужіння. З жовтня 2020 року в храмі розпочали реставраційні роботи. За словами пароха церкви Василя Смицнюка, вже відновили правий та лівий кути церкви – їх залили бетоном та замінили прогнилі дошки на нові. Також вирівняли стіни, які деформувалися від часу. Окрім того, деревину обробили спеціальним хімічним розчином, який дозволить її зберегти. Наразі роботи призупинені – чекають на новий етап фінансування.

"Ми взялися спочатку до основи. Бо наступний етап, який ми будемо робити, – це реставрація центрального купола, який в такому ж проблематичному стані. Можливо, частково доведеться реставрувати ті ікони, які є під куполом. Ці ікони й взагалі цей храм є дорогий тим, що ці ікони арочні, вони належать пензлю відомого на той час художника на Галичині Юліана Панькевича", – розповідає парох церкви Різдва Христового.

Священнику вдалося зберегти декілька старовинних ікон. На одній із них добре видно діри від куль. Вони залишилися після того, як радянські солдати приходили до храму, щоб постріляти. Також зберігся іконостас XIX століття. Його основа залишилася у старому храмі, її відреставрують пізніше. А от ікони перенесли до нової церкви, будівництво якої завершили кілька років тому, та  вмонтували в нову основу.

На Прикарпатті відновлюють 133-річну церкву

"Верхній ряд, пророки – це зі старого іконостасу. Апостоли – також. Тепер оці 6 празників – також є звідти. Бічні оці ікони – Ісуса Христа, Пречистої Діви Марії – це вже є нові, намальовані. Архангели по боках – так само. Царські врата взяті зі старого іконостасу", – говорить священник Василь Смицнюк.

Голова Ямницької сільської ради Роман Крутий розповідає, що проєкт з реставрації храму Різдва Христового вартує 300 тисяч гривень. Його подали в Асоціацію органів місцевого самоврядування Єврорегіон "Карпати-Україна". Загалом відновлюють храм за пожертви парафіян, благодійні внески меценатів та гроші з бюджету Ямницької територіальної громади.

"У нашій громаді є програма "Духовне життя". І ми на цю програму спрямовуємо кошти. На кожен храм, який розташований у нашій громаді – а в нас їх є близько 10 – щорічно ми виділяємо на кожен храм по 50 тисяч гривень. Це орієнтовно пів мільйона на всі храми нашої громади для того, щоб вони могли підтримуватися в належному стані", – розповів Роман Крутий.

За словами начальника обласного управління культури, національностей та релігій Володимира Федорака, цьогоріч на реставрацію храму в Сільці надали 50 тисяч гривень з обласного бюджету за програмою "Духовне життя" на 2021 рік.

"Зокрема, програма "Духовне життя", згідно з якою передбачено виділення 2,5 мільйона гривень як на реставрацію об’єктів культурної спадщини, так і ремонт церков, які в різному стані та в різних ситуаціях. Таких церков є близько ста", – сказав Володимир Федорак.

На Прикарпатті відновлюють 133-річну церкву

Про те, що варто відновлювати храм, вважає і місцева жителька Ганна Колодній. Їй майже 82 роки. До старої церкви ходила її бабуся, мама й вона сама маленькою дівчинкою. Пам’ятає часи, коли церкву закрила радянська влада. Каже, старі люди ходили в сусіднє село на службу, не ховаючись.

"Були й ось так на сходах, у дворі. Переважно, як вам сказати, на Паску, на Різдво багато. Як була у нас закрита – то ходили люди до Єзуполя. Ми навіть паску колись йшли святити до Єзуполя", – розповідає Ганна Колодна.

За словами пароха Василя Смицнюка, реставрація триватиме 5-6 років. Після закінчення робіт у старовинному храмі планують  проводити богослужіння до свят та визначних дат. Також збираються позначити церкву на туристичному маршруті.


Читайте також:

У Долині збирають кошти на відновлення церкви (ФОТО)

Як виглядає Івано-Франківська синагога із середини (ФОТО)


15.06.2021 1554
Коментарі ()

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

637
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1853 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1117 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

541
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6892 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11362 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

321

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1055

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1100

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1096
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

265
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1068
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

835
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

729
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

649
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2934
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4424
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18427
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

296
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

341
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

651
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

756