На Прикарпатті офіційно зареєстровано 4 тисячі хворих на гепатити

За даними Івано-Франківського лабораторного центру, щорічно на Прикарпатті реєструють 80-120 випадків гострих гепатитів.

Як себе вберегти, на що звернути увагу та як діагностувати ці захворювання, повідомляє Фіртка з посиланням на Суспільне.

Захворюваність на вірусні гепатити у 2020-му році в Івано-Франківській області має тенденцію до зниження на 6,37 %.

Кількість захворювань на гострі гепатити зменшується, на хронічні - зростає.

Завідувачка відділення № 1 Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні Людмила Будеркевич каже, що кількість гострих гепатитів завдяки розвитку медицини зменшується.

"Єдиним актуальним видом залишається гострий гепатит А. У зв'язку з погодними умовами у нас можливий спалах цієї хвороби на початку осені. Оскільки були повені, підвищена вологість, - в таких умовах гепатит А може прогресувати", - зазначила вона.

Лікарка каже, що на фоні спаду кількості гострих гепатитів, кількість захворювань на хронічні гепатити зростає. Це не тільки проблема України, а й світу. Зараз у світі нараховують більше ніж 500 млн захворювань на хронічний гепатит С і 300 млн – на хронічний гепатит В.

В Україні 9% населення мають той чи інший вірусний гепатит. В Івано-Франківській області 9-10% населення хворіє хронічними гепатитами В і С.

"Знайти мільйон".

Тематика цьогорічного Всесвітнього дня боротьби з гепатитом – "Знайти мільйон". За даними ВООЗ у світі лише 9% людей з хронічним вірусним гепатитом В знають про свій діагноз, про те, що у них вірусний гепатит С – лише 20 %.

"Офіційно зареєстрованих в Івано-Франківській області хворих на гепати є близько чотирьох тисяч хворих. Ці чотири тисячі можна помножити на 10 - і отримаємо достовірну інформацію захворюваності по області", - розповідає Людмила Будеркевич.

В обласній інфекційній лікарні раніше існував гепатологічний центр. Зараз залишили відділення № 1, яке займається вірусними гепатитами. Щороку там приймали і обстежували чотири тисячі пацієнтів, захворювання у яких було виявлено вперше.

Людмила Будеркевич розказує: "Цього року за січень-лютий ми проконсультували 350 хворих, яких взяли на облік. Всього на обліку у нас 3 500 хворих, з них 78 учасників АТО, 160 медиків. В основному, всі ці люди є пролікованими".

Хто в зоні ризику?

За словами Людмили Будеркевич, у зоні ризику захворювання на хронічні гепатити - люди, які отримують переливання крові (наприклад, хворі на гемофілію), люди, які часто лікуються в стаціонарах, медики хірургічних спеціальностей, лаборанти, люди, які ведуть невпорядкований статевий спосіб життя, вживають наркотики. Треба бути уважним, коли робите тату чи манікюр, також - на огляді у гінеколога.

"Але основна вікова категорія хворих на хронічні гепатити В і С – люди після 40 років, вони мають супутні захворювання, лікуються в стаціонарах", - стверджує лікарка.

Які симптоми?

Заражуваність при гепатиті висока: одна краплина крові хворого здатна заразити 10 літрів води.

Людмила Будеркевич каже, що для того, щоб знати свій статус щодо захворювання на гепатит, потрібно проходити біохімічні та УЗД-обстеження не менше одного разу на рік. Якщо є певні зміни печінки, людина повинна обстежитися на гепатити В і С. Адже типових клінічних ознак, які свідчать про захворюваність на хронічний гепатит, немає.

"Коли є яскрава клініка, то ми можемо підозрювати трансформацію гепатиту у цироз", - каже медик.

Якщо гепатит гострий, людина швидко зрозуміє, що вона хвора. У неї - нудота, блювота, важкість у правому підребер'ї, жовтіють склери та шкіра, темніє сеча.

А при хронічних гепатитах ці прояви відсутні.

"Може бути загальна слабкість, втрата апетиту, здуття живота, - що часто можна сплутати з іншими гастроентерологічними захворюваннями. Тому при підозрі на захворювання людина повинна пройти тестування", - пояснює Людмила Будеркевич.

Як сьогодні лікують гепатити?

З 2014-го року існує державна програма лікування хронічних гепатитів В і С. Лікування з хронічним гепатитом триває 12 тижнів, а з цирозом – до 24 тижнів.

Завідувачка відділення говорить: "На сьогодні ми забезпечені ліками повністю. Але, у зв'язку з коронавірусною хворобою, наша лікарня стала опорною у лікуванні COVID-19. З початку березня ми пацієнтів не приймаємо і противірусну терапію не проводимо. Препарати перерозподілили по районних лікарнях ще у квітні. Але ці препарати багато районів не забрали".

Медик радить: якщо у людини виявили захворювання на хронічний гепатит, вона має звернутися до лікаря-інфекціоніста у своєму районі чи у своїй поліклініці, і відповідно до тих препаратів, які є у районах, йому буде призначена противірусна терапія.

В обласну інфекційну лікарню можна буде звертатися, коли вона відновить роботу.


29.07.2020 865
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1266
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2560
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2130
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2192
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6590 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2471 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

366

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1173

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1303

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1436
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

301
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

164
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

600
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

66
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26531
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

566
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10480 1
26.04.2024

Культура визначає все. Освіти може і не бути. Школи російської не було ніде. Втім, ми підспівували російські пісні, дивилися російські серіали й тому подібне, пояснює директорка.

61
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

87
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

422
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

569
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

636