На Прикарпатті громада боргує чотири мільйони заробітної плати (ФОТО/ВІДЕО)

Витвицька територіальна громада, що на Франківщині, недоотримала приблизно мільйон гривень у свій бюджет за перше півріччя 2021 року через зменшення надходжень від вирубки лісу.

Про це журналістам Суспільного Карпати розповів її очільник громади Василь Ільницький, передає Фіртка.

З 62 територіальних громад Івано-Франківщини третина не змогла наповнити свій бюджет на 100%. Це, зокрема, Обертинська, Долинська, Калуська громади. Найгірший показник — у Витвицької тергромади.

За перше півріччя вона наповнила бюджет лише на половину. Про це повідомила очільниця управління фінансів облдержадміністрації Ірина Мацькевич на нараді 13 липня.

"Наша Витвицька ТГ виконала 52% від запланованих показників або недоотримала 3 мільйони 400 тисяч гривень. Це — вкрай критична ситуація, найгірша в області, — сказала Ірина Мацькевич. — Ми знаємо, що ця громада мала заборгованість по заробітній платі станом на 1 січня. І станом на 1 липня знову облікується борг — 3 мільйони 800 тисяч гривень. Ми вже бачимо, що вони до кінця року, починаючи з півріччя, не мають чим платити працівникам своїх установ".

Чотири з половиною роки тому Витвицька громада об'єднала дев'ять сіл. За словами сільського голови, зараз у громаді є 192 працівники бюджетної сфери. Їм боргують зарплату з травня.

За пів року зекономили 800 тисяч, оптимізувавши частину людей. Аби громада розвивалася, знайшли кількох інвесторів. Зокрема, одна з фірм уже провела геологічну розвідку неподалік села і планує до кінця року збудувати там завод мінеральних вод.

Є перемовини з іншою компанією щодо використання трьох заморожених газових свердловин та буріння кількох нових. Також у планах – будівництво відпочинкового комплексу, розвиток тваринництва і ферм, відновлювальної енергетики. Загалом розраховують на наповнення бюджету кількома мільйонами гривень.

"Зараз наповнюємо бюджет з того, що приходить. Це – податок на доходи фізосіб, попенна плата від вирубки лісу, сплата земельного податку, якась невелика частина грошей від підприємців, які торгують у нас, — розповідає Василь Ільницький. — Є п'ять пилорам, які майже не працюють, бо ліс майже не рубають. Тому ми маємо недоотримання в цьому році майже мільйон гривень попенної плати. На сьогодні ми виплатили зарплату за квітень. Тобто, десь тримісячна заборгованість".

Одне із джерел доходу громади – пилорами. Власник однієї з них Юрій Хальпінський розповідає, що на повну потужність не працює приблизно півтора року, бо не має сировини.

Наразі роблять пелети з деревини та піддони. Доходи зменшилися, а видатки, навпаки, зросли. Тільки за оренду землі сплачує 1 600 гривень щомісяця.

"Світло і податки — орієнтовно 15 тисяч у місяць. Податки можна рахувати по-різному. Наприклад, зараз прийшов податок на нерухомість – 16 тисяч. Це одноразова річна сплата. Плюс оренда, плюс єдиний податок", — говорить підприємець.

Між селами Станківці та Слобода Болехівська облаштували кемпінгове містечко. Зараз тут розташувався дитячий літній табір.

Турист Володимир Тимків містечком, як і місциною, задоволений. Втім, має і зауваження.

"Потрібна дорога, щоби люди могли спокійно заїхати, без жодних проблем. І ще одне таке кемпінгове містечко або якийсь туристичний комплекс, бо дуже мальовнича природа, але важко заїхати", — ділиться Володимир Тимків.

Виконавчий директор Асоціації міст України Юрій Стефанчук каже, проблеми із зарплатою не сформувалися за останні пів року, вони набуті за кілька років. Частково це сталося через те, що деякі видатки раніше покривала освітня субвенція. А зараз – це відповідальність громади. Наприклад, оплата комунальних послуг та зарплата технічному персоналу.

"Я б хотів звернути увагу ще на один показник: якщо порівняти фінансові надходження цієї громади в минулому році, то за пів року ця громада отримала на 20 % більше грошей, — пояснює Юрій Стефанчук. — Тому можна зробити висновок, що вони або сподівалися на великі надходження від якогось бізнесу, і цього не сталося, або при формуванні свого бюджету виникла технічна помилка, яку вони сьогодні в змозі виправити".


Читайте також:

Стало відомо, яка заборгованість державних установ Прикарпаття перед їхніми працівниками

Зменшення дефіциту та держборгу: Рада схвалила Бюджетну декларацію на три роки

На скільки зросла зарплатня ІТ-спеціалістів в Івано-Франківську (ОПИТУВАННЯ)

Ринок праці: відомо, які професії на Прикарпатті найзатребуваніші


22.07.2021 1648
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1122
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2480
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6458 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1359
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

241
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2028
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26479
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

526
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7971
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

521
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

595
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1545