Мовчання вовків

 

Фото: hvylya.org                         

 

Оточення Януковича збентежене: шеф узяв паузу і не ухвалює рішення. Обкладений пропозиціями, "Чапай думає". На межигірському столі — план силового варіанта зачистки Майдану, згідно з яким у цій "Зірниці" передбачається встановити переможний прапор максимум за три години. Є й інший варіант: перехопити ініціативу в опозиції і позбавити її більшості гасел, як це було в ті часи, коли уряд, за розпорядженням Віктора Януковича, ще не поставив євроінтеграцію на паузу: ініціювати й ухвалити закон про безумовну амністію; всерйоз закрутити створення коаліційного Кабміну; пройтися з антикорупційною косою по головах, які високо стирчать; активізувати й завершити результативно переговори щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Найсвіжіша папка — з пропозицією оперативно провести дострокові президентські вибори, що, насамперед, може бути продиктоване тезою: "Краще зараз, бо далі з економікою буде тільки гірше". І, звісно, на столі є пропозиція, суть якої — у затягуванні процесу, з надією на маргіналізацію Майдану, поглиблення залучення опозиції у гру влади і запуск підготовки змін до Конституції, з можливістю, залежно від ситуації, восени ухвалити рішення щодо того, варто її міняти чи ні.

Усі плюси й мінуси цих варіантів і похідних від них Янукович зважує і прикладає до шкали бажань: хочу — владу і гроші; не хочу ділитися владою і грошима, не хочу санкцій і в рабство до Путіна. От бачте, а ви кажете, що тільки опозиція безпорадна і не знає, що робити... 

 

Перш ніж визначитися зі стратегією, Віктор Янукович має ухвалити одне важливе рішення — визначитися з прем'єром і сформувати уряд.

Сьогодні відповіді на запитання, хто стане новим прем'єр-міністром України, ще немає. Стверджують, що хазяїн Банкової обіцяє його дати вузькому колу в неділю. У міру наближення до пленарного засідання Верховної Ради, на якому депутати мають затвердити внесену президентом кандидатуру, запитання: "Ім'я, сестра?" — я чую дедалі частіше. І незмінно відповідаю: "А яка різниця?". Хоч би хто став прем'єр-міністром, і хоч би за яким принципом новий уряд зшивався, ніхто йому не дозволить ухвалити ту низку заходів і реформ, про які волає українська економіка. Цього не зробить напередодні виборів ні влада, ні опозиція. Зневоднене корупцією, знівечене експериментами ескулапів-непрофесіоналів тільце треба лікувати інтенсивно, оперативно й боляче. Причому боляче не тільки для політичного класу, а й для широких народних мас. Прибирати державний рекет від бізнесу і відмовлятися від практики проникнення влади в нього на правах бичачого ціп'яка; виписувати чесний бюджет, без прихованих по галузях шматків неоголошеного дефіциту; урізати, під час відсутності економічного зростання, соціальні виплати; руйнувати олігархічні монополії; рішуче продовжити пенсійну реформу; чистити прогнилу банківську систему; не кажучи вже про такі багатомільярдні "дрібниці", як контрабанда через "зеленку", підконтрольні конвертаційні майданчики, податкові ями, розкрадання бензинових акцизів тощо. Хтось до цього готовий? Звісно, ні.

Тому варіантів дій у Януковича залишається два: або він намагається розіграти урядову карту так, щоб зберегти практично монопольний контроль Сім'ї над останніми вершками з торта, який доїдає криза, або ухвалить рішення і, заради зміцнення сильно розхитаної більшості, поділиться доступом до бюджету і схем з кількома олігархами, які завбачливо потурбувалися про те, щоб серед активів мати не тільки заводи і пароплави, а й телевізійні канали і депутатські групи. Якщо зовсім просто, то йдеться про два варіанти однієї задачки. Перший: "У вас було десять яблук. До вас підійшов Віктор Янукович і забрав десять яблук. Скільки яблук у вас залишилося?". Другий: "У вас було десять яблук. До вас підійшли п'ятеро олігархів і забрали по два яблука. Скільки яблук у вас залишилося?". Насолоджуємося розмаїттям відповідей.

З тим, що "дано" у першій задачці, у принципі, ясно все — найпростіший, живучий, агресивний організм, що не розуміє змісту слова "досить". Відомо, що з усього переліку людських фобій дентофобія — найпоширеніша у світі. В Україні "боязнь стоматолога" набула й іншого змісту. Йдеться не тільки про гроші, а й про владу. Принцип добору кадрів, реалізований при формуванні попереднього уряду, — абсолютна лояльність, здатність до "схемотехніки", і лише на третьому місці — професійна кваліфікація — Олександр Вікторович переконав Віктора Федоровича перенести і на своє робоче оточення. Інша річ, що "надійні пацани", які оточили хазяїна Банкової, за останні кілька місяців зробили всі можливі помилки. І констатація цього факту — не ода покійному Юрію Левенцю і живому й здоровому на свободі Сергію Льовочкіну. Це — докір. Якби не вони, які водили Януковича попід руки, то для нього все могло б закінчитися значно раніше. 

Вважається, що для збереження Сімейного контролю над фінансовими й адміністративними можливостями Кабміну є два шляхи: призначити прем'єром або Сергія Арбузова, або мишу сіру й стовідсотково керовану, чиє ім'я взагалі не на слуху. Цілком очевидно, що кандидат на посаду прем'єр-міністра, внесений президентом, має сприйматися всередині країни і не викликати ідіосинкразії у Росії й на Заході — місцях, де Віктор Янукович сподівається отримати необхідне кредитне підживлення для української економіки. При внесенні кандидатури нинішнього виконувача обов'язків прем'єр-міністра в Україні увімкнеться табло: "Сім'я!!!", на Заході: "Санкції?", у Росії — "Ідіот" (Сергію Геннадійовичу, це, звісно, не про вас). Крім того, ряд депутатів Партії регіонів, котрі стверджують: "Хоч кого Віктор Федорович запропонує кандидатом у прем'єри — парламентська більшість його підтримає", трохи підвисають при згадуванні прізвища Арбузов. У його підтримці, особливо мажоритарниками, чиї інтереси Сергій Арбузов, який номінально відповідав в уряді Азарова за парламент, ігнорував перманентно, мої співрозмовники сумнівалися. Але в.о. прем'єра старається і останніми днями активно пішов у народ зустрічатися з депутатами.

Зі значно більшим піднесенням фракція Партії регіонів підтримала б кандидатуру Андрія Клюєва. З піднесенням — звичайно, не вся, але більшість. Останні два тижні нескінченним потоком парламентські однопартійці нинішнього глави АП йшли і йшли на Банкову. І кожен ніс купу образ, кривд, скарг на неповагу, ігноровані урядом потреби округів, поранений клименківською податковою власний бізнес тощо. Їх слухали. Уперше за рік. Андрій Петрович уміє слухати. Та й слова, так щоб зовсім, на вітер не кидає. Тому всі просили удвічі більше, ніж потрібно, твердо сподіваючись, що отримають з рук Клюєва-прем'єра якраз потрібну половину. Ці руки всього ніколи не крали. А що в крові — так, певно, однопартійці не гидливі. Через зал Клюєв пройде "на ура". Інше питання: чи відпустить його Янукович? Ким замінить? Насправді, ці запитання — досить тривожний дзвінок для Януковича. Коли на головні посади в системі влади у президента виявляється один універсальний кандидат — зовсім біда. Леонід Кучма звузив своє коло довірених осіб до сім'ї і Віктора Медведчука під кінець другого президентського терміну. Янукович пройшов цей шлях набагато швидше... 

Від Андрія Клюєва, котрий декларує обіцянки роздати з лотка "кожній свашці по ковбасці", перейдімо до інтересів тих, хто так просто й на слово не вірить. Тим більше Андрієві Петровичу. 

У кожної верстви суспільства, яка підтримала — прямо чи опосередковано — Майдан, є на те своя причина. На сьогодні у великого бізнесу причина для революції — це встановлена в державі монополія на корупцію. Схоже, що оптимальним для них у нинішній ситуації був би такий фінал: у результаті протистояння Майдану і режиму олігархи перемогли Сім'ю. У тому розумінні, що як мінімум змусили ділитися. От дивлюся я на цих дорослих мужиків, котрі "пройшли Крим і Рим" і розправляють плечі у власних офісах, і думаю: навіщо вам цей гак на сім верст? Для чого акціонування злиденного бюджету і бізнес-партнерство з одіозним президентом? Жодна схема в найкращі роки не давала стільки прибутку, скільки може дати капіталізація вашого бізнесу в разі перетворення України на нормальну європейську країну. Країна з нормальними правилами гри, з нормальними судами, з розвиненою інфраструктурою і працюючою державною машиною принесе вам збільшення капіталів у рази, а не на відсотки. В Україні Януковича свої заводи ви навіть продати зможете тільки за копійки. Не набридло вошкатися? Не набридло не спати спокійно ночами, тягати за собою взвод охорони, а вилітаючи за кордон, боятися — раптом чартер доведеться розвертати прямо в повітрі?Не набридло гризти одне одного замість того, щоб перегризти ланцюг? У своїй роз'єднаності, напівопозиційності і напіввірності Януковичу ви маєте такий самий безглуздий вигляд, як ваші маріонетки на сцені Майдану. Замість по черзі, як трофеї, тягати своїх опозиціонерів то в Межигір'я, то на Банкову, ключові олігархи могли б переформатувати власними депутатськими ресурсами більшість і визначитися з тим одним, хто зможе, перемігши на виборах, принести найбільший прибуток, а саме — змінити країну. 

Через те, що на цей момент такої готовності олігархічний корпус досі ще не проявляє, немає сенсу аналізувати "що буде?" в разі висування на посаду прем'єра таких кандидатів, як Юрій Бойко, Олександр Вілкул, Арсеній Яценюк, Петро Порошенко. Перші три можливі претенденти — це лише перерозподіл "яблук". А Петрові Олексійовичу Віктор Федорович своїх грошей не 
довірить. 

Чи зможе переформатування Кабміну, чи то за участю опозиції — що малоймовірно, чи то без неї, стати фактором урегулювання протистояння в країні? Швидше ні, ніж так. У новому уряді не буде Миколи Азарова, чиєї відставки вимагав Майдан; схоже, не буде в складі Кабміну і Віталія Захарченка, для якого, про всяк випадок, готують кабінет одного із заступників у спорожнілій РНБОУ. Для якоїсь частини людей усунення обох подразників буде достатньо. Але для більшості повсталих проти цієї влади — ні. І вже, тим більше, цього мізерно мало для ламання системи. Що усвідомлюють громадяни, не просто розкраденої, а де-факто вкраденої у них країни. Громадяни, значно більш зрілі, ніж переважна більшість представників політикуму, зможуть зрозуміти й пережити кілька перехідних урядів і навіть перехідного президента, який має змінити Януковича. Але за однієї умови. Зміна системи — це те, з чого починався Майдан: підписання Угоди про Асоціацію з ЄС. З урахуванням російського фактора, незрілості політичного класу й неабиякої економічної кризи, без рамки Асоціації Україна ризикує просто перетворитися на змилок.

 

Юлія МОСТОВА,

Дзеркало тижня. Україна


15.02.2014 Юлія МОСТОВА 726 0
Коментарі (0)

17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

703
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11225 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1903
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1804
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2800
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4655

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

428

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1097

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1508

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1369
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1750
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1570
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1278
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

651
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

730
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1921
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2266 11
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20416
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

397
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

742 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

784
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1130