Микола Плетеницький: Хочу довести, що мене зарано викинули з обойми

 

/data/blog/82084/abc1b92f5a267f34bf898a5057caacf2.jpg

 

Голкіпер футбольного клубу "Нива" Микола Плетеницький розповів про свої перші кроки у футболі, про пам’ятний гол у ворота "Ниви", співпрацю з Богданом Стронцицьким, а також поділився очікуваннями від майбутнього сезону.

 

— Миколо, розкажи де і за яких умов відбулось твоє перше знайомство з футболом?

— Футболом я розпочав займатися у Івано-Франківську. Моїм першим тренером був Поптанич Микола Степанович. Як це часто буває, батько привів сина на футбол і вже з 9-річного віку я розпочав заняття. Згодом я навчався у спеціалізованому футбольному класі з 7-го по 10-ий клас. А свій перший професійний контракт я підписав із "Спартаком-2" з Калуша, що виступав тоді у Другій лізі. Спочатку з професійним футболом у мене не склалося і я перейшов на аматорський рівень у "Карпати" Яремче. З цією командою став триразовим чемпіоном та володарем Кубка області, а також ми виграли аматорський Кубок України. Після цього отримав запрошення у бурштинський "Енергетик", але і там у мене не склалося. У день підписання контракту я отримав важку травму коліна і через два місяці після операції клуб розірвав зі мною контракт. Відновившись від ушкодження, я потрапив у івано-франківське "Прикарпаття", де довелось попрацювати із сьогоднішнім наставником "Ниви" Романом Толочком. Після того, як "Прикарпаття" припинило існування — знову повернувся у яремчанські "Карпати", а звідти мене запросили у футбольний клуб "Тернопіль", з яким я досягнув досі найбільших висот у своїй професійній кар’єрі. У "Тернополі" я був основним воротарем і, якщо можна так сказати, зробив собі ім'я у футболі. Перебуваючи у Тернополі, їздив на Всесвітню Універсіаду у Казань, але туди я потрапив не як основний воротар, хоча брав участь у всіх товариських матчах.

— А чи одразу ти зайняв місце у воротах?

— Ні, не одразу. У дитячому футболі я розпочинав з позиції лівого півзахисника, або ж захисника. Та сталося так, що наш воротар Ярослав Годзюр (зараз захищає кольори грозненського "Терека" у Росії і є однокласником Миколи — прим.) травмувався і я поїхав на турнір з футзалу "Граємо за Україну разом" у якості воротаря. Ми зайняли там третє місце, а я отримав звання "Кращого воротаря" цього турніру. Завдяки такому випадку я і перейшов на позицію воротаря, хоча був невисокого росту, але у певний період виріс одразу на 9 см. Довелося висіти на турніку та відвідувати плавання у басейні.

— Які матчі ти можеш виділити у своїй кар’єрі, виступаючи за ФК "Тернопіль"?

— Напевне, це буде перший матч у футболці цього клубу проти стрийської "Скали". Найбільш приємним спогадом, мабуть, є кубкова гра з полтавською "Ворсклою", коли ми зуміли виграти у серії пенальті і пройшли далі. Не можна забути і матч з "Нивою", коли мені довелося навіть забити гол на останніх хвилинах. Також можу назвати гру з "Чорноморцем" у Кубку.

— Тепер ти є гравцем "Ниви". Твої партнери по команді згадують тобі про той гол у ворота нашої команди?

— Звичайно, що хлопці мене "підколюють". Найбільше цікавляться тим, чи побіжу я забивати у такому ж епізоді у ворота ФК "Тернопіль"? З впевненістю можу сказати, що за такої потреби однозначно побіжу забивати, адже на сьогоднішній час я є гравцем "Ниви" і мені було дуже приємно отримати пропозицію від цієї команди та повернутися у місто Тернопіль. Своїми виступами за "Ниву" я хочу довести деяким людям, що мене зарано викинули з обойми і у мене є потенціал для виступів на професійному рівні.

— На піку своєї кар’єри у тебе не було пропозицій перейти у інший клуб, чи навіть на вищий рівень?

— Виступаючи за ФК "Тернопіль", мав запрошення від армянського "Титану". Проте вже тоді у державі розпочалися проблеми. З того часу Армянськ ще три місяці був у складі України, а команди "Титан" взагалі не стало. Відверто кажучи, там у мене спочатку складалось все добре. Проте у товариській грі пропустив м’яч зі штрафного від Костянтина Кравченка і мав розмову із тренерами. Хоча ще тоді я міг додати у грі, але вони вирішили зі мною контракт не підписувати. Тож мені довелося повернутися у Тернопіль.

— Після ФК "Тернопіль" ти повернувся на аматорський рівень і виступав за ФК "Калуш"...

— Калуш це моє рідне місто і у цій команді працюють люди з якими мені вже доводилося мати справу у "Спартаку" та "Прикарпатті". Мене запросили туди і запропонували непогані умови. Тим паче у "Калуш" перейшли ряд футболістів, знайомих мені за виступами у "Карпатах". Хоча я вірив, що вдасться поїхати на перегляд у професійну команду, але не склалося і я розпочав виступи у "Калуші".

— Як ти отримав запрошення від "Ниви"?

— Про можливість перейти у "Ниву" мені повідомив колишній тренер воротарів "Спартака" Степан Хопта. Він зателефонував мені і запитав, чи маю я бажання поїхати на збори у "Ниву". Йому ж дзвонив Роман Любомирович Толочко, який цікавився мною. Зв'язавшись самотужки із Романом Толочком — я приїхав на збори у "Ниву". Як би не було спочатку важко, але врешті я підписав контракт і є гравцем тернопільської "Ниви". Мені дуже приємно бути частиною цього клубу. Хочеться показати ще кращі результати, ніж вдалося досягнути у ФК "Тернопіль". Я буду дуже радий, якщо своїми позитивними виступами мені вдасться записати своє ім'я у історію футбольного клубу "Нива".

— Чи все влаштовує тебе у "Ниві"?

— Колектив у клубі лише формується, але з багатьма гравцями мені довелося виступати разом. З деким довелося зустрічатися на футбольному полі. Загалом усі хлопці прості, атмосфера у команді хороша. Враховуючи загальну ситуацію в Україні, як для Першої ліги у "Ниви" доволі хороші умови щоб добиватись позитивного результату, підвищувати свою майстерність і тішити тернопільського вболівальника "Ниви".

— Нещодавно тренером воротарів "Ниви" став Богдан Стронцицький. Як працюється із цим наставником?

— Перш за все Богдан Едуардович — це легенда воротарського цеху. Від роботи з ним для себе я дізнався чимало нового, чого раніше робити не доводилося. Працювати з таким кваліфікованим тренером було спершу не легко. Проте зараз я уже розумію, що Богдан Едуардович вимагає від мене і все це я буду виконувати.

— Не за горами новий футбольний сезон у Першій лізі. За які місця, на твою думку, буде боротися "Нива" у чемпіонаті?

— Я вважаю, що наша команда цілком може боротися за місця з 5 по 8, а то й вищі. У "Ниві" є ряд кваліфікованих футболістів. Якщо ми матимемо сильний командний дух та вдало виступатимемо вдома, то зможемо розраховувати на успішний сезон!

 

fcnyva.com


20.07.2015 1477 0
Коментарі (0)

08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

2356 1
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

1688
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

5487
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

15723 13
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

3785 1
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

3620

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

390

13 червня 2024 року США та Україна підписали двосторонню безпекову угоду, яка має декларативний характер. Документ не буде ратифікований Конгресом США, бо являє собою декларацію про наміри без чітких гарантій безпеки.

442

Війна росії проти України зірвала всі маски, і нарешті весь світ побачив жорстокість росіян, які використовують всі методи задля поневолення українського народу. Одним із цих інструментів є російське православ’я — а саме РПЦ з їх філією в Україні УПЦ МП.  

1575

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

2922
19.06.2024

Часті дощі та висока вологість повітря сприяють розвитку фітофтори на томатах. Це — грибкове захворювання, яке вражає листки, стебла й плоди.

2677
14.06.2024

Причин швидкого набору ваги може бути багато. Це може бути спричинене зміною способу життя або ж вказувати на серйозні проблеми зі здоровʼям.

537
08.06.2024

У Богородчанах на Івано-Франківщині з вересня 2024 року відновить роботу місцеве тепличне господарство, що простоювало вісім років.

1705
17.06.2024

Монастир Успіння Матері Божої — чинний чоловічий греко-католицький монастир Чину Св. Василія Великого у селі Погоня.   

924
13.06.2024

Вознесіння Спасителя — це один із великих Господських празників літургійного (церковного) року.

681
09.06.2024

Війна змусила багатьох замислитись, чому Бог допускає таку страшну ситуацію в Україні?  

829
04.06.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

1188
20.06.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

22122
20.06.2024

Під час опитування респондентів просили висловити згоду або незгодну з рядом тверджень. Одне з тверджень: «Зеленський має бути Президентом до кінця воєнного стану».   

260
17.06.2024

Івано-Франківська ОВА посіла дев'яте місце у рейтингу.    

667
12.06.2024

Більшість українців — 63% — вважають, що критика окремих дій влади має бути або бути в конструктивних рамках, які б не розхитували ситуацію в країні (50%).  

652 1
08.06.2024

Більшість українців віддають перевагу демократичній системі, аніж сильному лідерству.

1125 1