Михайло Вишиванюк: Святий обов'язок кожного - берегти пам'ять про полеглих на війні

 

 

Вчора, 9 травня в День Перемоги, на багатолюдному Меморіальному кладовищі Івано-Франківська молилися спільно з громадою владики усіх конфесій. Відправлено панахиду за жертвами минулої війни.

 

До Хреста пам’яті та скульптури скорботної Матері вінки і живі квіти поклали голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк та його заступники Василь Брус, Ігор Зварич, Руслан Гусак, керівники обласних управлінь, установ та організацій, Івано-Франківський міський голова Віктор Анушкевичус, представники ветеранських організацій та партій.

 

Після в обласному академічному муздрамтеатрі ім. Івана Франка відбулися урочистості до Дня Перемоги та святковий концерт «День Пам’яті і Слави» (режисер - заслужений працівник культури України Роман Братковський).

 

З вітальним словом до ветеранів війни звернувся голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. «68 мирних літ віддаляє нас від переможного травня 1945 року, коли людство із полегшенням зітхнуло: війна позаду. Ідеологія фашизму більше не тероризуватиме світ своїми кривавими арійськими планами, - зазначив голова ОДА. - Впродовж 68–ти літ на нашій українській землі, на території сусідніх держав Європи – мир і спокій, здобуті у виснажливій боротьбі з людиноненависницьким фашизмом. Перемога 1945 року над тогочасною нацистською Німеччиною стала епохальною подією у світі, важливим доказом до осмислення, покликом до порозуміння та примирення. Друга світова війна – великий урок і велика пересторога: людство повинно покінчити з війнами. Інакше війни покінчать із людством».

 

«Та чи треба когось переконувати, що якби, не дай Боже, у травні 1945–го радянська армія зазнала поразки, про яку українську державність могла бути мова? - риторично запитував Михайло Вишиванюк. - Адже нацисти мали знищити більшість населення України, інших перетворити у робочу силу для Великої Німеччини. Тому стає дуже прикро, коли хтось з числа новітніх «ура-патріотів» хоче відверто знівелювати, по-своєму відкоригувати значення Перемоги 1945–го року, сказати, що це всього-на-всього була перемога тоталітаризму над фашизмом». Голова ОДА навів висловлювання одного із ветеранів війни про те, що «в Україні є багато законів, але чомусь нема такого закону, який би карав тих, хто глузує над ветеранами війни, тими, кого так мало залишилося, хто ціною життя визволяв від фашистського чобота не лише свою землю, а й Європу». «І на це у нас єдина відповідь: Бог їм суддя», - переконаний Михайло Вишиванюк.

 

За його словами, «внутрішній голос совісті не дає розумним, свідомим українцям забути про творців Перемоги у війні 1941-1945 років».

 

«Не було б тієї Перемоги, не було б сьогодні незалежної України. Не було б і нас сьогодні в цьому залі. Це однозначно, - наголосив голова ОДА. – Бо Гітлер замислив панування німецького протекторату в Україні на найближчі 25 років, планував освоїти нові здобуті території як резерв для робочої сили для Німеччини. А ідеологи фашизму не переставали проповідувати надуману расову теорію про вищість арійської раси господарів, які мають керувати іншими народами. Вони люто ненавиділи слов’ян, для яких створили безліч фабрик смерті по всій Європі: Дахау, Освенцім, Майданек, Бухенвальд, Заксенхаузен… Фюрер планував знищити слов’ян. Рейхміністр окупованих територій Альфред Розенберг розробив план «ОСТ» - генеральний план знищення та поневолення народів Східної Європи, який за іронією долі Гітлер затвердив 9 травня 1941 року. Цим планом передбачалося переселення в Сибір 65 % населення Західної України і заселення наших земель етнічними німцями.

 

Перша колонія під назвою «Гегавальд» вже була створена між Житомиром і Бердичевом, куди звезли 10 тисяч арійців, які жили у 28-ми селах, мали зброю і були організовані у батальйони».

 

«Промовляючи сьогодні вранці слова спільної молитви за усіма невинно убієнними на війні, хто помер від ран, хто не повернувся з неволі, стверджуємо: пам’ять не має строку давності. Вона світла і по-християнськи безмежна, - підкреслив Михайло Вишиванюк. - Честь і слава усім, хто здобув для людства цю неоціненну Велику перемогу над фашизмом».

 

Голова облдержадміністрації наголосив на тому, що Президент України Віктор Янукович вніс зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», завдяки чому понад 54 тисячі ветеранів війни Прикарпаття отримали від держави грошову допомогу майже на 18 млн. грн. За останні 3 роки на 49% , або на 473 грн. підвищено середній розмір пенсії учасникам війни, у 4-4,5 рази зросла грошова допомога ветеранам війни до Дня Перемоги.
«Через два роки, у 2015-му, відзначатимемо 70-річчя Великої Перемоги, - нагадав Михайло Вишиванюк. - З ініціативи Президента України створено Оргкомітет з підготовки до цієї визначної події, і ми в області розробляємо свої заходи, які ще обов’язково узгодимо з Вами, шановні ветерани».

 

Михайло Вишиванюк процитував Звернення до співвітчизників у зв'язку з відзначенням Днів пам'яті і примирення Президента України Віктора Федоровича Януковича: «Україні, яка стала одним із вирішальних театрів бойових дій у 1941-1944 роках, випала особливо тяжка доля. Наш народ заплатив за свою свободу мільйонами життів. Із тієї трагедії ми вийшли з глибоким усвідомленням того, що глобальні проблеми людства потрібно розв'язувати лише мирним шляхом. А святий обов'язок кожного із нас - берегти пам'ять про полеглих та дбати про нинішнє й прийдешні покоління».

 

Довідково

В Українському законодавстві 9 травня визначено як День торжества безсмертного подвигу народу-переможця над фашизмом, всенародної пам’яті про його боротьбу за свободу і незалежність.

На боротьбу з фашистською чумою Україна дала на фронт 7 млн. воїнів, кожен другий з яких поліг; кожен другий, хто повернувся з війни, залишився інвалідом.

Більше 16 тисяч українців загинули на фронтах, у партизанських загонах, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, померли від ран у військових шпиталях, пропали безвісти. Від рук фашистів загинуло понад 9 тисяч українських підпільників.

Понад 100 тисяч уродженців Івано-Франківщини воювали проти фашистів у складі Червоної Армії. За час окупації України 1941-1944 років гітлерівці знищили понад 5 мільйонів людей, майже два з половиною мільйони вивезли на каторжні роботи до Німеччини.

А за весь період Другої світової війни загинув кожен 6-ий українець.

Більше як 200 українських сіл були спалені окупантами до тла, знищено 714 міст. В кровопролитних боях за визволення Прикарпаття від фашистів полягло майже 18 тисяч воїнів, представників більше 30 національностей. В нашій області – понад 75 тисяч ветеранів війни, осіб, на яких поширюється Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

17 краян мають статус жертв нацистських репресій.

 

Читайте також:

В Івано-Франківську "Беркут" не пустив "Свободу" на панахиду до 9 травня (фоторепортаж)

9 травня травня в Івано-Франківську пройшло під прапорами Компартії України та Партії Регіонів (фоторепортаж)

В Івано-Франківську націоналісти перекрили центральну вулицю і чекають комуністів (фото)


10.05.2013 2025 7
Коментарі (7)

Вітер 2013.05.10, 12:21
А чим відрізняється панування комуністів і нинішніх регіоналів в Україні від планів Гітлера ?!
Щукар 2013.05.10, 12:30
Взагалі то планувалось під керівництвом маршала Жукова повивозити всіх українців до Сибіру,як ненадійних,так як це було зроблено з кримськими татарами та іншими народами, але "на жаль" нас виявилося надто багато,вивезли тільки частину,тому в дію був ввдений інший план - перетворення народів в "Гомо советікус", тепер таких називають "зомбі".
Меш 2013.05.10, 14:33
Добре, що нагадали нам, Михайле Васильович. Не зле було б також, якби ви згадали про свій обов’язок дбати про ще живих!
гість 2013.05.10, 17:48
Розвиток людства рушить по спиралі і питання довітру та щукаря. ви бажаєте нового Гітлера и подивитись що вийде?
Щукар 2013.05.10, 18:36
Я абсолютно не бажаю нового Гітлера,як не бажаю і нового Сталіна,поплічники якого виморили голодом,репресували і внаслідок бездарного керування Червоною армією знищили мільйони україців в її складі особливо на початку війни, здається ці втрати були не меншими,а можливо й більшими ніж від Гітлера. Тому українці повинні бути сильними,їм ніхто не допоможе,крім них самих,у світі поважають тільки сильних і закони пишуться під них.
Михайло 2013.05.10, 20:27
Шановний голова, я не стою на німецький позиції, але варто би пригадати нашим краянам, скільки розкопаних могил тільки у наші області жертв тоталітарних режимів після німецької окупації а скільки після радянської. Скільки цивільного населення вивезли німці у неволю а скільки радянська влада у Сибір? Таким чином статистика яку читач провів у своїй голові та відсвіжив у пам’яті промовляє не на користь радянської влади. Я вже не згадую про ГОЛОДОМОР. Підсумовуючи вище наведене радянська влада була більш жорстокою у відношенні до українського населення ніж німецька. Таким чином не можу зрозуміти, що святкує український народ 9 травня. Прошу не спростувати мого листа та подати факти. Шановний голова Ви порядна людина але чому зараз Ви проявили себе так.
Вітер 2013.05.10, 21:50
Михайлові: Чому Ви думаєте, що Вишиванюк порядна людина? У колишнього комуніста, а нині регіонала, ніколи порядності не було, як і в його колишніх і нинішніх партайгеносе. Комуністи тримали Україну в комуністичному ярмі, нищили українських патріотів. А зараз при владі злочинці і пристосуванці, які використовують Україну і українців для власного збагачення.
11.10.2024
Вікторія Матіїв

Про роботу поліціянтів під час повномасштабної війни, найчастіші правопорушення, патрулювання із працівниками ТЦК та СП та ситуацію зі зброєю і наркотиками, дізнавалась журналістка Фіртки.

1568 4
07.10.2024
Тетяна Сорока

Про те, як змінилося життя після повномасштабного нападу окупантів у 2022 році, мету встановлення світового рекорду та ставлення до сучасних методів мобілізації, ветеран Степан Савчук поділився з журналісткою Фіртки.

1940
04.10.2024
Микола Сторожовий

Підприємство продали з молотка за рекордні 2,6 мільярда гривень. Але в місті майже одразу ж почались розмови про помилку та зайву цифру у виграшній пропозиції, змову задля анулювання результатів торгів і розчищення землі в центрі Франківська під нову грандіозну забудову.

6151 7
28.09.2024
Вікторія Матіїв

Про свій досвід еміграції у Сполучені Штати Америки журналістці Фіртки розповіла прикарпатка — 23-річна Тіна Любчик.  

2434
19.09.2024
Вікторія Косович

Про те, як великі компанії й підприємства області розвивають свій бізнес, удосконалюють виробництво та експортують свій товар в Європу та інші країни в умовах повномасштабної війни, розповідає Фіртка.  

2180
10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

3408

Ігор Шолтис — військовослужбовець батальйону "Нахтіґаль", брав участь у боях на Сході України, у Пісках Донецької області отримав важке поранення. Свій бойовий шлях розпочав ще у 2014 році, а після поранення вдруге повернувся на фронт уже під час повномасштабного вторгнення у лютому 2022 року.  

191

Протягом місяця на різноманітних інтернет-ресурсах та соцмережах розкручується тема «гоніння на православних і заборона УПЦ». Почався цей галас відтоді як Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у росії.

840

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

1986

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

2743
11.10.2024

Загалом господарства Прикарпаття зібрали понад 65 тисяч тонн зернових і зернобобових культур з площі 109 тисяч га.  

507
07.10.2024

Макаронні вироби бувають різних форм та розмірів, і кожен з них ідеально підходить для конкретних типів страв.  

633
01.10.2024

Ягідництво на Прикарпатті, завдяки сприятливим особливостям регіону, набирає дуже серйозних обертів.  

1217
16.10.2024

В Україні набув чинності закон "Про захист конституційного ладу у сфері діяльності релігійних організацій" № 3894-IX, який передбачає припинення діяльності на території України релігійних організацій, пов’язаних з Російською православною церквою.    

372
10.10.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

34079
04.10.2024

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 1 123 релігійні громади перейшли з Української православної церкви московського патріархату до Православної церкви України.  

985
30.09.2024

Згромадження Сестер Пресвятої родини виникло у 911 році, засновницею є сестра Теклі Юзефів.  

1094
15.10.2024

Улюблений дует мільйонів та різних поколінь українців знову виступить разом на сцені. 20 жовтня легенди української естради – Іво Бобул і Лілія Сандулеса — виступлять із двома концертами у Драмтеатрі.  

569
16.10.2024

Очікують на покращення діяльності — 9% мешканців заходу. Про погіршення діяльності сказали 6% мешканців західних регіонів.  

166
14.10.2024

Серед мешканців заходу довіра до президента України Володимира Зеленського залишається на рівні 58%.

846
11.10.2024

Верховна Рада 10 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про збільшення податків.  

796
09.10.2024

Верховна Рада 9 жовтня ухвалила у другому читанні законопроєкт про заборону мобілізації обмежено придатних віком до 25 років.  

576