Михайло Вишиванюк про мову, президента і англійських футбольних вболівальників

 

Михайле Васильовичу, ви вже висловили свою оцінку прийнятого Верховною Радою в другому читанні закону про мову і ваша позиція загалом відома. Є звернення Івано-Франківської ОДА до президента. Чи  вдалось вам поспілкуватись з президентом, щоб довести до нього думку мешканців Івано-Франківщини, як ви говорили?

Ще не вдалося…

Але давайте розмежуємо усі речі, щоб не робити з цього питання вінегрет.

По-перше, президент не приймав цей закон про мови. Президента поставили перед фактом. Закон приймала Верховна Рада України...

По-друге, президент чітко сказав, що він нічого підписувати не буде, поки закон не пройде через кваліфіковану експертну раду. Якщо ця експертна оцінка буде кваліфікована, то я думаю, що вона побачить, що там є порушення Конституції. А якщо є порушення Конституції, то президент ніколи не піде на її порушення, бо Конституція для нього - святе.


Івано-Франківська ОДА відреагувала на "мовні події", а решта адміністрацій - ні. Чому, вичікують?

Те, що нема ще реакцій решти адміністрацій, то це їхнє право. Я висловив свою точку зору виходячи з того, що не дивлячись на всякі брЕхні які йдуть про Україну, ми живемо в демократичній державі.

Скажімо, мені сподобалось те, як англійські футбольні вболівальники подали в суд на своє "рідне" джерело інформації ВВС за брехню щодо расизму і злочинності в Україні. Футбольні вболівальники звинуватили ВВС в тому, що через цю брехню на Україну футбольна збірна Англії отримала недостатню підтримку на своїх матчах в Україні...

І цієї брехні про Україну зараз дуже багато. Деякі діячі об'їзжають роками вже європейські столиці і обливають брудом свою державу...

Зараз пішла мода говорити, що обмежують свободу ЗМІ. Хто обмежує? Де обмежує? Та пишуть, хто хоче, і що хоче. Хіба кожен сам себе обмежує. Давайте будемо говорити правду, усі речі називати своїми іменами.

 

Але ваша позиція щодо мови розходиться з домінуючою позицією Партії регіонів... Ви не вважаєте що та заява ОДА несе для вас певні політичні ризики? Багато ж залежить від того, як цю заяву піднесуть президенту, що при цьому скажуть… Скажімо: «От Вишиванюк йде проти «лінії партії»…

Не бачу жодних політичних ризиків. А що Партія регіонів - це тоталітарна секта на зразок КПРС? Ні, це демократична політична організація, в якій є внутрішня дискусія, є різні точки зору. А будемо фальшивити, говорити, що демократичне – це те, що особисто мені вигідно чи мені подобається, то це вже не демократія. Ці речі називаються іншими словами. От і все.

Щодо президента і моїх ризиків. Всі доручення, які дає президент, я чітко виконую. І всі його доручення чітко направлені на розбудову держави, збільшення добробуту наших людей. Я в цьому глибоко переконаний, бо бачу дії президента.

Є цілий ряд політичних центрів, деякі ЗМІ, які хочуть очорнити нашого президента: відновлення керованості та стабільності – це погано, соціальні ініціативи президента і підняття пенсій – також щось «не правильно» і так далі… А кінцева мета стоїть усунути його від влади.

 

 

..Ну це політика. Завжди діючу владу хоче хтось усунути…

Але не такими методами. Брехня, наклепи і неправда – це не методи. Так оббріхувати Україну, щоб аж англійці обурились і подали на свої ЗМІ в суд – це вже перехід всякої межі.

 

У вас є передбачення, що президент таки не підпише цей законопроект? Багато аналітиків кажуть, що президент обтяжений різного роду зовнішніми факторами - передвиборчими очікуваннями мешканців Південно-Східної України з однієї сторони і неприйняттям мовних нововведень мешканцями Західної та Центральної України. Також скоро повинна відбутися зустріч з Путіним, який може негативно сприйняти можливе президентське вето на законопроект...

При чому тут Путін?

Нічим президент не обтяжений. Президент обтяжений внутрішнім обов’язком дотримуватись Конституції і розбудовувати Українську державу. А те, що, так би мовити, є різні точки зору – це окрема тема. Він дійсно, з одного боку, вислуховує з цього боку нас – мешканців Західної України. З другого боку приїжджають з Луганська чи з інших регіонів. І люди також абсолютно щиро вірять, що вони праві. А істина завжди десь по середині...

Президент, я знаю, – рішуча і вольова людина, яка ніколи нікому не давала можливості собою управляти. Бо в пресі є різного роду байки, що президентом може хтось маніпулювати.

Якщо його обдурили, то обдурити можна раз, другий раз вже не обдуриш. Він терплячий, у нього залізна витримка. Він не спішить робити висновки, все аналізує, збирає всі факти і аж потім приймає рішення…

 

То ви передбачаєте, що буде вето?

Я передбачаю, що експертна комісія, яка розглядатиме цей законопроект, прийме рішення, з яким погодиться президент. Моя думка, що закон, який прийняла Верховна Рада з порушенням регламенту, має ознаки порушення 10 статті Конституції України.

 

Чи повинна бути у цьому всьому якась роль Конституційного Суду України?

Безперечно.

 

Чому немає активності в цьому напрямку? Депутати голодують, а в КСУ звернення не подають...

Та хай подають, але якщо вони домовились? Якщо опозиція домовилась з тими хто народив цей закон, що вони не будуть перешкоджати голосуванню за цей закон, то це зовсім друга тема. Бо перший раз опозиція казала, що не зрозуміла, а другий раз – знов «не добігли». Якщо ви такі недолугі, то чого ви там сидите?

Очевидно, що є якась домовленість між всіма фракціями, бо всім це вигідно перед виборами: одним відстоювати права російськомовного населення, іншим голодувати і мітингувати «за мову»?

Мене дуже дивують ці причини, що перший раз «не зрозуміли», а другий раз «не добігли». Чи не забагато цих моментів? Тим більше, що депутат від фракції комуністів в інтерв’ю заявив, що опозиція прекрасно знала, що цей закон буде голосуватися. То хто тут «грає кІна»?

 

Ну всім насправді вигідно, всі хочуть мобілізувати свій електорат...

А заручник ситуації – президент... Заручники – голови адміністрацій…


09.07.2012 892 1
Коментарі (1)

55 2012.07.09, 21:08
Йо йо.. А міг би хлоп і поголодувати для справи єк такий правильний. Йему би не зашкодило :)
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1180
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2507
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2104
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2157
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6520 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2445 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

329

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1137

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1270

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1389
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

265
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

579
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2055
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26504
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

545
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10452 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

8003
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

528
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

391
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

538
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

615
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1568