Максим Поляков погодився продати Firefly Aerospace на вимоги уряду США

Сполучені Штати запропонували Максу Полякову продати свої акції Firefly Aerospace

Згідно з інформацією, наданою пресслужбою компанії українського бізнесмена Noosphere Venture Partners LP, він збирається виставити на продаж власну частку в аерокосмічному стартапі Firefly Aerospace з залученням інвестиційного банку. Таке рішення стало наслідком побоювання підрозділу уряду Сполучених Штатів, що опікується іноземними інвестиціями (CFIUS).

Через те, що приблизно 50% акцій космічної компанії є власністю інвестора та філантропа з України, а наразі англійського громадянина Макса Полякова, Firefly Aerospace підлягає особливому контролю влади США.

Кроки Максима Полякова до українсько-американської співпраці у сфері космосу

Максим Поляков, Firefly Aerospace та венчурний фонд Noosphere понад п'ять років налагоджують співпрацю з американськими регуляторами. Протягом цього часу космічна компанія уродженця України та громадянина Великобританії, увійшла в численні дослідницькі проєкти США, отримала контракти від Національного космічної агенції, військово-повітряних сил та інших урядових організацій Сполучених Штатів. Більш того, Firefly Aerospace отримала можливість на правах довгострокової оренди користуватись пусковим майданчиком 2W на космодромі військової бази Ванденберг.

Компанія зазначає, що ці контракти та партнерства супроводжувались неодноразовими ретельними перевірками як самого підприємця, так і його бізнесу, які ніколи не виявляли проблеми щодо безпеки. Noosphere Ventures та її голова Макс Поляков пішли назустріч уряду, аби гарантувати дотримання всіх умов, висунутих для захисту національних інтересів країни.

Так, восени 2020 року на добровільних засадах було проведено реструктуризацію Firefly, аби серед її директорів не були присутні представники української компанії. Також з того часу Noosphere Ventures має право отримувати лише фінансову інформацію щодо космічного бізнесу — звичайні дані для акціонерів.

Окрім того, в Раду директорів аерокосмічної компанії ввійшли шановані американці — екс-секретар військово-повітряних сил Сполучених Штатів Дебора Лі Джеймс, та Роберт Карділло екс-директор Національної агенції георозвідки.

В чому полягає питання уряду США?

Згідно з інформацією Bloomberg, американські урядовці та представники аерокосмічного сектору економіки побоюються, що може статись витік цінних технологій до України чи інших держав, що займаються розробкою ракетних програм. А діяльність Firefly, розташованої в Техасі, спрямована саме на те, аби конструювати ракети-носії та космічні апарати, що будуть брати участь в комерційних запусках малих та середніх корисних навантажень.

Українському венчурному фонду та Максу Полякову зрозуміло, що Комітет з іноземних інвестицій Сполучених Штатів вживає обмежуючі заходи на тлі загострення російсько-українських відносин. Тому Noosphere Ventures намагається якомога повніше й ефективніше вдовольнити побажання урядового відомства.

Чим займається Firefly Aerospace Макса Полякова

Збанкрутіла свого часу американська компанія, яку придбав та відновив запорожець Максим Валерійович Поляков, сьогодні виготовляє космічні апарати для надання широкого кола послуг. Ракети-носії Firefly, що виготовляються з використанням кращих технологій, власної виробничої інфраструктури та доступних пускових можливостей, мають особливість. Ці рішення надають можливість надсилати на низьку навколоземну орбіту до 10 тонн корисного вантажу з найнижчою вартістю за транспортування 1 кілограму в класі легких ракет. У вересні відбувся перший старт ракети Alpha, який виявив деякі недоліки конструкції, які потребують опрацювання. Після нього вже плануються наступні запуски.

Але Firefly розробляє не лише ракети. Такі космічні апарати, як Space Utility Vehicle та місячний посадковий модуль Blue Ghost, роблять компанію повноцінним джерелом техніки для місій, що прямують на поверхню Місяця і далі у відкритий космос.

Контракт Firefly зі SpaceX та NASA

В травні 2021 року Firefly Aerospace уклала контракт з компанією Ілона Маска на запуск свого місячного посадкового модуля Blue Ghost. У 2023 році на додаток до комерційних вантажів лендер буде транспортувати 10 корисних навантажень для місії NASA Commercial Lunar Payload Services (CLPS) на замовлення 19D.

За словами старшого віцепрезидента Firefly, компанія радіє можливості керувати космічним кораблем Blue Ghost, що доставить інструменти для демонстрації технологій в рамках наукових програм NASA, на високонадійній Falcon 9. Ракета-носій SpaceX дозволяє здійснити транзит до Місяця з використанням мінімальних ресурсів Blue Ghost, а це своєю чергою дозволить посадковому модулю доправити на поверхню Місяця понад 150 кг корисного навантаження.

Том Маркусік, генеральний директор американсько-української компанії, також прокоментував, що Firefly рада використати продуктивність і надійність Falcon 9 для транспортування Blue Ghost на першому етапі своєї подорожі на Місяць.

Але це співробітництво є цінним і для іншої сторони. Віце-президент SpaceX Том Очинеро відмітив користь місії Blue Ghost для підтримки наукових досліджень Місяця і сприяння постійної присутності на Місяці в рамках програми Artemis. «Для нас велика честь, що компанія Firefly обрала Falcon 9 для запуску», — сказав він.

Blue Ghost, названий так на честь рідкісного світлячка Phausis reticulata, здійснить прилуніння в зоні Mare Crisium. Після цього він керуватиме корисними навантаженнями під час транзиту по місячній орбіті та поверхні супутника Землі протягом повної місячної доби — приблизно 14 земних діб.

Завдання CLPS 19D було отримане компанією від NASA ще раніше — в лютому 2021 року, і з того часу в програмі Blue Ghost спостерігається швидкий прогрес. У команди є замовлення на ключові деталі з тривалим терміном виготовлення, виробництво знаходиться на стадії реалізації. Поводяться регулярні польоти для випробування навігації на техаській ділянці Firefly, що нагадує місячний ландшафт. 

Для роботи над місячним посадковим модулем, ракетами-носіями та різними проєктами, пов'язаними з космосом, Firefly залучає як початківців, так і досвідчених професіоналів.

Час покаже, яким чином Макс Поляков продовжить брати участь в життєдіяльності Firefly Aerospace та компонувати свій портфель космічних компаній після продажу акцій цього перспективного виробника космічних апаратів.

Партнерський матеріал


31.01.2022 683
Коментарі ()

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

866
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

937
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4756
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7086 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9881 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3944 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

278

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

964

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1728

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1862
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3287
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

439
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

719
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

365
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1503
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1480 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1411
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25441 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

485 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

909
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

613
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

528