Команду з Івано-Франківщини відзначили на турнірі "ПОУМУ" (фото)

 

27 листопада у Тернополі відбулася остання, п’ята, півфінальна гра Всеукраїнського турніру учнівських команд «Професійна Орієнтація Учнівської Молоді України».

 

У профорієнтаційній гумористичній інтелектуальній грі взяли участь команди з Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Волинської, Закарпатської та Чернівецької областей. Журі відзначило професійну підготовку команд, цікаві постановки, влучні жарти, добре продумані реквізити та костюми. Кожен з шести конкурсантів був вартий нагороди в одній з номінацій.

 

Вибір професії – складна та відповідальна справа. З метою проведення простої, зрозумілої і водночас цікавої професійної пропаганди серед молоді Державна служба зайнятості створила щорічний унікальний юнацький проект – всеукраїнський інтелектуально-розважальний турнір профорієнтаційного спрямування.

 

Під час півфіналу «ПОУМУ», який пройшов у Тернополі, учнівська молодь 9-10-х класів загальноосвітніх навчальних закладів та 1-2 курсів професійно-технічних училищ демонструвала знання світу професій, ринку праці та основ вибору професії. Підготували юнаків до напруженої боротьби всім відомі ветерани КВН. Група стилістів, візажистів, сценаристів та дизайнерів працювала над яскравими та незабутніми образами команд. Вели турнір всім відомі ведучі телеканалу М1 – Дєвушка Блонда та Женя Галич.

 

У п’ятому півфіналі «ПОУМУ» виграли місцеві «Кадри». Команда «Файна Бригада» з с. Лисичово Закарпатської обл. була відзначена журі за компетентність. Команда «Стоп-контроль» з м. Тисмениця Івано-Франківської обл. нагороджена за кращу командну гру. «Стоп-кадр» з смт. Берегомет Чернівецької обл. визнаний найартистичнішим. За творчий підхід та оригінальність виступу номінували «Кадри» з м. Тернопіль. Симпатії глядачів отримав «kRock вперед!» з Луцька. Команда «Вперед, Ворли!» з м. Хирів Львівської обл. відзначена журі за високий естетичний рівень.

 

Голова журі Бондіні Інна Анатоліївна, начальник управління відділу організації профорієнтації Державного центру зайнятості Міністерства соціальної політики України, відзначила, що цю гру було важко судити. «Всі учасники виявилися музичними та колоритні. Якби потрібно було створити команду, яка б представляла Україну на міжнародному рівні, то вона була б збірною з учасників 5-ї півфінальної гри». Деякі глядачі лише завдяки цій грі дізнались про існування таких цікавих професій як кушнір та бариста, відповідно майстер з хутра та фахівець з приготування кави. Кожна команда використала у своїй творчості український народний фольклор – приказки, говірки, пісні.

 

П’ята гра також відрізнялась від всіх попередніх наявністю сильного додаткового гравця в залі – шаленої підтримки земляків.

 

Не обійшлося без експромтів. Капітан луцької команди Даша дебютувала у ролі ведучої, змінивши в кінці гри Дєвушку Блонду. Чарівний лідер «kRockу вперед!» називає свою команду співучою, драйвовою та енергійною. «Будь-яка праця гідна поваги, – запевняє школярка. – Від охоронця до бізнесмена кожен має робити своє діло вправно, досконало. Гра «ПОУМУ» дарує нам багато позитиву та досвіду. Її учасники стануть великими людьми, бо усвідомлять, чого прагнуть. Ми вдячні організаторам цього проекту: нарешті українські діти мають змогу займатись чимось цікавим.

 

«ПОУМУ» – це новий рівень шоу в Україні». «Мамо, я шанована людина на своїй землі, а ти хотіла, щоб я став невідомим менеджером», – вустами хирівської команди говорить тракторист. Капітан «Вперед, Ворли!» Віталій вже визначився із своїм майбутнім: «Професіонал – це той, хто робить із нічого шедеври. Я мрію стати фотографом і задля здійснення мети вже працюю у вільний час, фотографую і вчуся обробляти фото».

 

Минулорічний переможець «ПОУМУ» – «Стоп-кадр» з смт. Берегомет Чернівецької обл. вважає секретом свого успіху – гуцульський колорит. «Найкращим професіоналом вважаємо керівника нашої команди Паранюка Анатолія Івановича. Нам подобається брати участь в «ПОУМУ»: це задоволення від творчості. Токар, столяр і кухар – найпоширеніші професії у нашому селі. Для свідомого вибору професії не вистачає в наших школах уроків з профорієнтації, де б глибше пояснювали особливості кожної з професій», – розповідають учасниці Чернівецької команди.

 

Капітан команди «Стоп-контроль» Іван з гордістю розповів, що його місто – хутрова столиця України. «У нас майже кожен мешканець Тисмениці – кушнір. Мої родичі – також кушніри. А я лінивий, тому піду в політику, – жартує майбутній політолог. – Турнір «ПОУМУ» – це підвищення самооцінки та впевненості учасників, це великий крок вперед. Секрет успіху нашої команди – у дотепних текстах, плідній праці та сильному бажанні перемогти». «Ми станемо такими майстрами, що світ подивується нами» – запевняє закарпатська «Файна Бригада».

 

Учасниця команди з с. Лисичово Закарпатської обл. Марія, майбутня вчителька, розкрила родзинки свого колективу: «Під час гри ми намагаємось показати себе з найкращого боку, свою душу, менталітет. Турнір – це не тільки гра, але й усвідомлення свого покликання, це грандіозний життєвий досвід. Батьки не завжди підтримують вибір дитини,бо він не є престижним. «ПОУМУ» допомагає підтримати дітей у їх виборі. Для вдосконалення профорієнтаційної роботи пропоную гастролі команд-учасниць «ПОУМУ» по українських школах, щоб діти більше і глибше дізнались про різні професії, знайшли себе». «Професіонал – це людина, яка вміє не тільки добре працювати, але й гарно відпочивати» – вважають тернопільські «Кадри».

 

Журналіст у майбутньому, тернополянка Соломія впевнена: «ПОУМУ» – це досвід, агітація свідомого вибору професії, допомога у виборі. Щоб стати професіоналом свого діла, треба бачити мету, йти до неї за будь-яких умов, мати бажання та докладати зусиль. Турнір «ПОУМУ» має проходити по всіх селах і містах, щоб діти з усіх куточків України обрали професію до душі і смаку». Всі учасники півфіналу «ПОУМУ» 2011 отримали у подарунок мобільний телефон та лімітоване видання ілюстрованої енциклопедії України. Команда «Кадри» нагороджена Дипломом переможця та правом виходу у фінал.

 

 


01.12.2011 2454 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2010
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1879
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1878
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5577 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2170 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1532

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

771

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

837

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1044

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1022
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1794
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3701
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10289
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26175
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10212 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7739
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

920
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

256
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

284
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

403
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1305
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

905