Коли і як закінчиться пандемія коронавірусу?

Коли кількість людей, у яких позитивні аналізи на Covid-19 перевищує 1 мільйон і збільшується кількість країн, що запроваджують режим карантину, щоб уповільнити пандемію, виникає питання: "Коли це все закінчиться?".


Відповідь невідома, оскільки не визначена природа нового коронавірусу, який викликає захворювання, також невідомо, як швидко вчені зможуть зробити вакцину. Також важливим чинником у розв'язанні проблеми є ціна, яку можуть дозволити собі різні країни, як з економічної, так і з політичної точки зору.


1. Отже, яким чином це закінчиться?

Існує спільна думка, що пандемія закінчиться лише встановленням так званого набутого імунітету. Це відбувається, коли достатня кількість людей у ​​громаді буде захищеною від збудника, тобто перехворіє без летальних наслідків. Для досягнення такого результату є два шляхи. Один - імунізація. Дослідникам доведеться розробити вакцину, яка виявиться безпечною та ефективною проти коронавірусу, і органам охорони здоров’я доведеться ввести її достатній кількості людей. Другий шлях до імунітету спільноти - жорстокіший: він може виникнути після того, як значна частина громади отримає збудник хвороби й таким чином розвине стійкість до нього.


2. Як нам діяти в цей час?

Для багатьох країн стратегія полягає в обмеженні руху, щоб різко уповільнити розповсюдження вірусу закрили підприємства та навчальні заклади, заборонили збори та рекомендують людям бути вдома. Ідея полягає в тому, щоб запобігти величезному піку випадків інфікування, що перевантажує медичну систему, спричиняючи смерті, внаслідок недостатнього догляду. "Згладжування кривої" збільшує тривалість періоду і забезпечує владі та медичним працівникам час на мобілізацію - для створення потенціалу для тестування, для відстеження контактів людей, які заражені, та для лікування хворих шляхом розширення лікарняних закладів, включаючи можливість під'єднання до апаратів штучної вентиляції легень та реанімації.

 Хроніки COVID-19 на Прикарпатті: постійно оновлюється

3. Коли обмеження можна послабити?

Громадськість не повинна сподіватися, що життя швидко нормалізується. Не варто занадто швидко скасовувати обмеження - це ризик запустити нову хвилю інфікування. Влада Китаю зняла карантинні обмеження в місті Ухань, звідки почалася пандемія, через два місяці після того, як цю територію ізолювали від світу, коли передача вірусу практично припинилася. Але заходи Китаю були суворішими, ніж де-небудь ще, і принаймні один округ повернувся до карантину знову. Заступник головного лікаря Англії Дженні Харріс заявила, що карантинні заходи потрібно запроваджувати на два, три або, в ідеалі, до шести місяців. Аннеліс Уайлдер-Сміт, професор нових інфекційних захворювань Лондонської школи гігієни та тропічної медицини, рекомендує обмеження залишати в силі, поки щоденні випадки інфікування не припиняться протягом принаймні двох тижнів.


4. Тоді що?

План дій, створений групою американських спеціалістів з охорони здоров’я, включаючи колишнього уповноваженого з питань управління продуктами харчування та лікарськими засобами Скотта Готліба, передбачає проміжний етап, коли школи та підприємства будуть відкриватися, але збори все ще будуть обмежені. Людей продовжують заохочувати триматись на відстані один від одного, а особам з високим ризиком рекомендується обмежувати час на публіці. Якщо кількість випадків інфікування знову почне зростати, обмеження будуть посилені. Їх звіт, опублікований американським інститутом підприємницької діяльності, є, напевно, більш оптимістичним, ніж майбутнє, передбачене дослідниками Імперського коледжу Лондона. Їх моделі припускають, що принаймні дві третини часу, поки не буде встановлений імунітет спільноти, всім домогосподарствам потрібно буде зменшити контакт зі школами, робочими місцями чи громадськістю на 75%. У будь-якому випадку, на цьому етапі важлива широка доступність тестування. В основі плану США: щонайменше 750 000 тестів на тиждень.


5. Чому тестування такі важливі?

Цей вірус наробив стільки хаосу, не тому, що особливо смертельний, а тому, що він підступний: багато заражених безсимптомно продовжували займатися своєю повсякденною діяльністю, мимоволі поширюючи його на інших. Це робить життєво важливим тестування на наявність інфекції серед населення та перевірити всіх, хто має симптоми. Таким чином, тих, хто може інфікувати інших, треба ізолювати, і всіх, з ким вони мали тісний контакт також, обмеживши поширення в громаді. Інший вид тесту шукає антитіла, щоб побачити, хто вже переміг вірус і, таким чином, навряд чи буде повторно заражений, принаймні на деякий час. Коли вони будуть широко доступними, такі тести можуть дати можливість людям, які мають позитивний аналіз на антитіла, зняти карантинні обмеження.


6. Чому має значення, де людина перебуває?

Такі авторитарні країни, як Китай, можуть накласти більш жорсткий контроль за переміщеннями та застосувати більш нав'язливі засоби контролю, такі як перевірка температури при виході з дому, відстеження щодо дотримання карантинних умов, і вони менш вразливі до тиску з боку бізнесу та громадської думки. Це дає їм потужні інструменти для контролю вірусу, якщо вони пильні щодо імпортованих випадків. Проте це складніше завдання для інших країн. Найбідніші країни можуть легше дозволити собі економічні втрати, спричинені тривалими карантинними обмеженнями, і часто не мають інфраструктури охорони здоров'я для проведення широкого нагляду.


7. Скільки часу буде тривати розробка вакцини?

Десятки компаній та університетів у всьому світі працюють над цим, але немає гарантії, що вони це зроблять. Як правило, розробка вакцини - це довгий і складний процес, який включає роки тестування щодо безпеки та ефективності зразків. У боротьбі з коронавірусом дехто з учасників процесу обіцяє розробити вакцину впродовж 12-18 місяців, що є дуже амбітною заявою. Окрім використання перевірених підходів, вчені покладаються на нові технології, наприклад, такі, що додають вірусний генетичний матеріал до людських клітин, спонукаючи їх виробляти білки, що стимулюють імунну відповідь. Деякі фахівці з вакцини вважають, що уряди, громадяни та інвестори повинні стримувати свій оптимізм. Не зрозуміло, чи будуть працювати їхні методи, чи будуть дотримані терміни чи компанії зможуть виготовити достатню кількість вакцини.


8. А як щодо другого шляху - до імунітету спільноти?

По-перше, це відбудеться лише в тому випадку, якщо одужання від інфекції залишить людей зі стійким імунітетом. Ще невідомо, чи ця теорія стосується нового коронавірусу. Невідома також кількість населення, якій довелося б зазнати інфікування вірусом для встановлення імунітету спільноти. Як правило, вона висока, наприклад 75% для дифтерії та 91% для кору. Патрік Валанс, головний науковий радник уряду США, у лютому оцінив цей показник у 60%. Скільки часу буде потрібно для досягнення необхідного порогу, залежатиме від заходів, які уряди запровадять у відповідь на пандемію. Без жорстких обмежень це було б швидше реалізувати, внаслідок стрімкого інфікування та смертям, оскільки системи охорони здоров’я будуть перевантажені. Деякі дослідження припускають, що фактична кількість інфекцій значно перевищує підтверджені випадки. Якщо це правда, країни ближче до набутого імунітету, ніж нам відомо.


9. Чи є інші варіанти?

Нам може пощастити у тому випадку, якщо вірус зникне з настанням літа в північній півкулі, де найбільше випадків, як буває зі спалахами грипу, які вщухають із сезонними змінами. Але все ще залишається невідомим, чи зіграє роль тепліша погода. Навіть якщо за таких умов інфікування зменшиться, вірус може повернутися восени. Дехто покладає надії на нетрадиційну терапію чи лікування.

за матеріалами Bloomberg


09.04.2020 4770
Коментарі ()

15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5197 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1834 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4042 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3168 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7956 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20290 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

274

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

816

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1910

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2389
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

185
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

691
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

473
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18376
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

973
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1212 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6097 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23386 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

290
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

986 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1165 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

494