Клерикальне майбутнє України

Церковно-політичний ресурс

 

Ще кілька років тому політичні аналітики зауважили новий рівень використання церковного (і ширше – релігійного) ресурсу в українській політиці. Це, у першу чергу, стосувалося візитів Патріарха Кирила в Україну, які розглядалися як безпосередня пропагандистська підтримка Партії регіонів та тодішнього претендента на президентську посаду Віктора Януковича. Вже тоді політичні аналітики відмітили, що реальний вплив конфесійних лідерів на українську політику виявився більшим та грунтовнішим, аніж це уявлялось вітчизняному експертному товариству.

 

Виявилося, що український електорат готовий сприймати оціночні судження церковних ієрархів в якості політичних дороговказів. При доволі низькому відсотку воцерковленості українців (лише 10-12% населення щонеділі відвідують храми і дотримуються постів), біля 43% готові сприймати Церкву як суспільно авторитетного речника та організацію, що має право формувати державну політику.

 

Цей факт змусив і політичних опонентів Януковича звернутись до «церковно-політичного» ресурсу. Юлія Тимошенко у період перед президентськими виборами фактично пішла на своєрідний «конкордат» з Київським Патріархатом. На останньому (й найвідповідальнішому, з точки зору піар-технологій) передвиборному мітингу 5 лютого 2010 року тодішня кандидатка на президентську посаду з’явилася в супроводі ієрархів УПЦ КП. Виступ Тимошенко на Софіївській площі був тематично і стилістично генералізований як квазіцерковна проповідь.

 

Можемо констатувати, що на тлі системної кризи всіх владних інституцій Церква з морального і духовного авторитету перетворилась на діючий політичний ресурс, а у перспективі може стати чинником «паралельної» влади, яка перебиратиме на себе владні функції, що їх втрачатиме деградуюча офіційна політична бінарність «влада-опозиція».

 

 

Шлях до Великого Собору

 

Виступ під час візиту до Москви Варфоломія І у травні минулого року із зверненням до УПЦ КП та УАПЦ «повернутись до материнського лона канонічного Православ’я» стала головним ідеологічним стрижнем «української політики» РПЦ.

 

Пізніше Партіарх Кирил акцентував на словах Варфоломія про те, що «автокефалія переростає у розкольницький «афтокефалізм», який руйнує єдність Православного світу. Ця ідеологема була адресована також українській владі, від якої РПЦ та УПЦ МП чекатимуть дійової підтримки у справі об’єднання та протидії «афтокефалізмові» до того, як збереться т.зв. Великий Православний собор (орієнтовно до 2012 року), а саме: рекомендувати місцевій владі (особливо в тих регіонах, де Київський Патріархат та УАПЦ мають вплив на населення) не йти з цими церквами на компроміси та політичні домовленості, які б посилювали позиції «розкольників», підтримати процеси (включно із судовими) повернення власності УПЦ МП, припинити будь яку офіціалізацію УПЦ КП та УАПЦ, включно з усіма видами допомоги, відмовити у будь-яких видах державної уваги до цих конфесій, не приховувати від громадськості факти неналежної громадської поведінки лідерів УПЦ КП та УАПЦ, зокрема робити надбанням гласності випадки педофілії, розкрадання грошей церковних громад, незаконних забудов, схиляння до корупції держслужбовців та інших правопорушень, які вчинюють клерикальні посадовці з означених конфесій.

 

Лідери РПЦ очікуватимуть від української влади сприяння діяльності  солідарного з Московським Патріархатом Вірного козацтва та молодіжних організацій типу Сестринства милосердя в ім’я Св.Княгині Ольги.

 

МП схвалює підтримку від влади священоначалія Печерської Лаври, Святогорської Лаври, Китаївської пустині, Почаївської Лаври та Корецького монастиря.

 

Нещодавно лідер Київського Патріархату Філарет Денисенко заявив, що до літа 2011 року влада планує ліквідувати УПЦ КП. Не виключено, що це також один з кроків до проведення об’єднюючого Великого Православного собору 2012 року, який може стати відправною точкою для процесу клерикалізації України.

 

 

Клерикалізація у ХХІ столітті

 

Політичні філософи стверджують, що на території колишнього СРСР за двадцять років відбулось переродження влади, яка набула ознак «кланово-дискретної» системи регулювання суспільних процесів. Головною темою нової влади стала тема формування нового «керівного прошарку», який позиціонує себе через неофіційне право на «рішення питань» та на особливий спосіб життя. Фактично в Україні сформована система владної клептократії, яка здійснює (і відтворює) своє буття через регулярне і практично неприкрите напівкримінальне присвоєння матеріальних цінностей.

 

Така деформація і деградація влади без сумніву змушує людей шукати альтернативні структури, на які може спертись суспільство у прагненні справедливості, моральності і розвитку. Одною з таких альтернатив виступає і виступатиме у майбутньому Церква. Тому в Україні можлива клерикалізація політики, коли цілі групи священиків увійдуть до владних структур і при допомозі «цивільних» політиків-симпатиків утворять сильне клерикально-політичне лобі (КПЛ). Подібне спостерігаємо у Польщі і, частково, у Румунії.

 

КПЛ буде діяти як чинник «консервативної революції», коли актуалізується перелік родинно-колективістських цінностей і буде витіснено на маргінес список ліберальних цінностей, зокрема принцип пріоритету інтересів особи над інтересами громади. КПЛ може стати союзником авторитарного лідера (диктатора), якщо той проголосить себе однодумцем клерикальних політиків.

 

Аналітична група «Фіртка-Магус»


Коментарі (1)

Гога 2011.02.04, 12:27
Наших попів наснажує приклад муслімських імамів. Он єгипетські "брати-мусульмани" вже собі виторгували право бути політичною партією. Чому б у нас не виникла партія "братів-православних"? Купа людей за ними піде, особливо після того як зрозуміють, що нацики ведуть у тупик.
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

5202 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

1838 4
08.06.2024
Вікторія Косович

Робота рятувальників займає одну з ключових ролей у забезпеченні добробуту суспільства, адже від їхньої оперативної реакції залежить найцінніше — людське життя. Про виклики героїчної професії у час повномасштабної російсько-української війни, журналістка Фіртки поспілкувалася з речницею Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області Христиною Перцович.

4048 3
31.05.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поїхала до Погінського монастиря Успіння Матері Божої, де поспілкувалася з отцем Антонієм Яремчуком, ЧСВВ (Чин святого Василія Великого) — вислуженим ігуменом монастиря.  

3173 2
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

7962 2
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

20295 29

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

277

Поняття святості, як певної інакшості, духовної досконалості присутнє у різних релігіях.   

820

Поширений вислів «Пийте, але не впивайтеся» часто приписують Ісусу Христу. Втім, чи дійсно в Священному Писанні християн є цей вираз і яке ставлення до алкоголю і його вживанню ми бачимо у Біблії?

1913

Для того, щоб відправляти Зеленського «з речами на вихід», треба запропонувати – а що далі? В умовах війни ми не можемо припустити, щоб країна жила без Президента, яке б прізвище він не мав. 

2392
24.07.2024

Гречаний чай — це корисний і смачний напій, який поєднує у собі багатство вітамінів і мінералів з приємним ароматом. Корисні властивості роблять його незамінним джерелом здоров'я людини.

189
20.07.2024

Влітку під час тривалих вимкнень електроенергії деякі продукти в холодильнику можуть зіпсуватися за чотири години, без нього — за дві.  

696
17.07.2024

Інфляція на споживчому ринку у червні 2024 року порівняно із травнем цього року на Прикарпатті становила 2,5%, з початку року — 4,9%, в Україні — 2,2% та 4,3% відповідно.  

479
23.07.2024

На початку серпня відбудеться Всеукраїнська Патріарша проща до Галицької Чудотворної ікони Матері Божої в Крилосі, яка щороку об’єднує у молитві тисячі вірян.  

18382
19.07.2024

У суботу, 20 липня, християни відзначатимуть День пророка Іллі.  

978
15.07.2024

Отець Антоній Яремчук — вислужений ігумен монастиря та парох парафії Успіння Матері Божої у мальовничому, чудовому відпустовому місці в селі Погоня.  

1216 1
11.07.2024

Подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

6101 3
20.07.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

23393 1
24.07.2024

Майже третина (32%) опитаних українців у травні 2024 року висловили готовність до територіальних поступок для якнайшвидшого досягнення миру та збереження незалежності.   

294
20.07.2024

Депутати Верховної ради у першому читанні підтримали законопроєкт, в якому йдеться про угоду зі слідством у провадженнях про корупційні злочини. Сім із десяти обранців з Івано-Франківщини проголосували "за".  

992 1
18.07.2024

Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроєкт №11340, який дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення.  

1179 4
16.07.2024

Зауважимо, соціологи, які опитали понад дві тисячі респондентів, наголошують, що «це думка тилу».

499