Каша Сальцова: Спілкування з франківським слухачем є хорошою практикою для музиканта

У неділю, 22 травня до Івано - Франківська завітав Київський інді-рок гурт «Крихітка». Музиканти зіграли якісне півтори годинне шоу в арт-кафе «Мармуляда» і подарували франківчанам море задоволення.

 

Хоча люду зібралося не так вже й багато (більшість людей схитрувало: замість того, щоб купити квиток – народ сидів на тротуарі біля вікон кафе і слухав виступ на халяву), концерт справді був цікавим та вартим уваги.

 

Про місто, публіку, концерти та творчу діяльність групи нам вдалося поспілкуватися  з солісткою  гурту «Крихітка» Кашею Сальцовою.

 

Фіртка – Кашо, який раз ви вже в Івано-Франківську?

Каша – Ми тільки третій раз у  Івано-Франківську.

Фіртка – Вам подобається наше місто?

Каша – Я, на жаль, мало ходила по місту, але те, що  встигла побачити дуже подобається.

Фіртка – Люди якось реагували на те, що ти ходила по місту?

Каша – Якщо я зараз піду і змию косметику, ви мене навіть не впізнаєте.(сміється)

Фіртка – На виступі ви сказали, що навіть в Ужгороді буваєте частіше. У чому справа?

Каша – Ви знаєте, між музикантами є розмови, що франківчани не ходять на концерти київських виконавців, а більше відвідують виступи місцевих гуртів. Але насправді ми рідко приїжджаємо через проблему залів. У вас або маленькі зали у кафешках, або ж Драмтеатр.  Немає чогось середнього.  Ця проблема є не тільки у вас, але й по цілій Україні. До речі, Франкіська публіка відрізняється від публіки в інших містах.

Фіртка – Що справді? Чим?

Каша – Не в гіршу чи кращу сторону, просто відрізняється. У чому ж ви відрізняєтеся – це буде наш секрет.

Фіртка – Ти знаєш  місцевих виконавців?

Каша – Ну… «Фліт»… «Перкалаба» - це Франківський гурт?

Фіртка – Ну так, 100%.

Каша – «Перкалаба» і «Карпа». Ну «Карпа» на половину Київська, але тим не менш.

Фіртка – До речі, у залі був гітарист «Флітів», ще були учасники «Кораллів»…

Каша – Ой, мені Сашко Положинський розповідав про них. Це якісь дівчата?

Фіртка – Ні, це хлопці ще й з трембітою на сцені. (сміється)

Каша – Упс. (сміється)

Фіртка – Сьогоднішній концерт у підтримку нового туру?

Каша – Ні, у нас вилазки. Ми організували акцію на нашому сайті, де прихильники самі можуть запрошувати нас на концерти. З одного міста люди повинні прислати більше 150 імейлів і тоді їхнє місто автоматично включено у графік концертів. Ми вже були у Вінниці, Львові і сьогодні у Франківьку.

Фіртка – Сьогодні ви зіграли нову пісню. Що це за пісня і чи ввійде вона до нового альбому?

Каша – Це наша нова пісня, яка ще не має назви. За альбом ще рано говорити, ми зараз плануємо записувати нові сингли і зливати їх у мережу.

Фіртка – До речі, ви знаєте, що ця пісня вже є у соціальних мережах, що-правда у жахливій якості? Люди навіть назву дали – «Я так тебе люблю».

Каша –  Ну тепер  вона так точно не буде називатися. От, тільки приїдемо додому,відразу ж сядемо в студії записувати цю пісню. Просимо поки що не завантажувати її,  дочейкатеся офіційного запису.

Фіртка – ЇЇ можна буде завантажити безкоштовно?

Каша – Звичайно.

Фіртка – Кажуть, що на вашому сайті альбом «Рецепт» можна завантажувати і платно, і безплатно. Я щось не розумію, як це?

Каша – Ми апелюємо до совісті слухачів. У вас є опція завантажити безплатно , але ви можете зі своєї банківської картки перерахувати суму, яку ви вважаєте за потрібне.

Фіртка – І багато людей перераховують?

Каша – Достатньо. Це хороша практика платити своїм українським музикантам. Чому б ні? Якщо ви можете заплатити п’ять гривень – платіть п’ять, ціни є добровільними. Ми все з вдячністю приймаємо.

Фіртка – Чи сьогоднішній склад гурту є постійним?

Каша – У цьому складі ми вже два роки. Наш склад, скажемо так, змінювався не з добровільних причин. Спочатку зміни відбувалися через смерть одного з учасників гурту, потім басист Діма вирішив припинити займатися музикою. А зараз склад є постійним і  ми б хотіли взяли ще когось п’ятого.

Фіртка – На чому він би грав?

Каша – Я думаю, що  ми б довірили йому електронну частину і фортепіано. Просто мені важко зосереджуватися, коли я граю і хочеться більше спілкуватися з публікою.

Фіртка – Я знаю, що ви самі пишете тексти пісень, а вже цілим колективом пишете музику до них. Чи буває , що комусь з учасників щось не подобається у текстах?

Каша – Звичайно.  Роблять мені зауваження, я їх вислуховую і приймаю до уваги. 

Фіртка – Я перепрошую за питання, але звідки ви родом? Ви просто дуже гарно розмовляєте українською мовою.

Каша – Я з Росії.

Фіртка – Ви? З Росії?

Каша – Я просто давно вже мешкаю у Києві і моя вимова це заслуга оточення. Я думаю, мовне питання – це проблема малоосвічених людей. Тобто людям, яким ліньки вчити українську мову, їм ліньки вчити й російську. Вони погано розмовляють і російською, і українською, і будь-якою іншою мовою, бо це є просто ліниві люди. Тому, я вважаю, що мовне питання в Україні є штучним.

Фіртка -  Ви й надалі займаєтеся екологічною ініціативою «Торба - природі»*?

Каша – Так, ми зараз поширюємо цю акцію, це є довготривалий проект. На нашому сайті є опція «Shop», де ви можете будь-яку екоторбу до вашого смаку.

Фіртка – Ви повернетесь до Івано – Франківська ?

Каша – Чесно, ми б дуже хотіли. Франківськ є для нас  знаковим містом, це місто з осередком українськості. Ми б хотіли сюди частіше приїжджати, бо розуміємо, що наш слухач – це україномовний слухач, яких тут більшість. Тим паче, спілкування з франківським слухачем є хорошою практикою для музиканта. 

     * Ініціатива «Торба – Природі» є громадською ініціативою гурту Крихітка, що започаткована у січні 2008 року. Акція спрямована на зменшення побутового споживання пластикових пакетів, які є небезпечним для навколишнього середовища сміттям.

 

                                                                                                           Роман Кравець, спеціально для "Фіртки"


25.05.2011 2664 0
Коментарі (0)

01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

866
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

937
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

4756
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7086 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

9881 1
29.06.2024
Вікторія Матіїв

Як змінилась робота ЦНАПу в умовах війни, з якими викликами стикнулись, які послуги є найпопулярнішими та як у ЦНАПі оновлюють дані військовозобов'язані, журналістка Фіртки розпитала у директора Департаменту адміністративних послуг Богдана Пителя.

3944 5

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

278

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

964

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

1728

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

1862
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3287
31.08.2024

Майже вся піца в Івано-Франківську, особливо та, що можна замовити на сайті donatellopizza.com.ua, представлена неаполітанською стравою. А яка вона насправді, які її особливості й у чому різниця між іншими трикутничками — далі у статті.

439
29.08.2024

На Прикарпатті завершили збирання ранніх зернових культур.    

719
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

365
29.08.2024

У четвер, 29 липня, християни відзначають Усікновення голови святого пророка Івана Хрестителя.  

1503
23.08.2024

У християнстві подружжя — окреме святе таїнство, нерозривний союз, який заснований самим Господом.  

1480 1
19.08.2024

Християнська сім'я базується на фундаменті беззаперечної любові, єдності думок, цілей та бажань. Втім, це також спільна робота чоловіка та дружини.  

1411
04.09.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

25441 1
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

485 3
02.09.2024

Президент Володимир Зеленський оцінив, чи можливо повернути Запорізьку атомну електростанцію під контроль України військовим шляхом.  

910
29.08.2024

Мінекономіки напрацьовує кілька моделей економічного бронювання, а запрацювати воно має у жовтні-листопаді.  

613
28.08.2024

"Військовий" ПДФО був вилучений з бюджетів громад у 2023 році разом із "силовим" ПДФО.  

528