Календарне питання або коли святкувати Різдво Христове?

Останнім часом з наближенням зими в українському суспільстві серед християн східного обряду підіймається «календарне питання», а саме - дата святкування Різдва Христового: традиційно (за юліанським календарем) – 7 січня, чи за григоріанським календарем – 25 грудня.

У прихильників кожної дати свої аргументи. Прихильники святкування  Різдва 7 січня говорять що: 

1) 7 січня святкували наші діди прадіди, це наше українське;

2) 25 грудня, то польське або католицьке Різдво і воно нам  чуже.

Натомість серед прихильників святкування 25 грудня  є чимало людей, які роками працювали у Європі та не мали змоги святкувати 7 числа, тому святкували разом з європейцями 25-ого і в них свої аргументи:

  • досить святкувати в один день з московитами/росіянами,
  • потрібно святкувати з усім цивілізованим світом, і виходити з поля релігійного впливу росіян.

Останній аргумент зараз під час війни особливо авторитетний. Багато хто любить, особливо серед молоді зовнішній прояв святкування Різдва, яке припадає на 25-те число за його  зовнішній вияв розтиражований завдяки маркетологам та американському  кінематографі за твором Дікенса «Різдвяна пісня у прозі»,  дещо секуляризований де місце Христа зайняли «духи Різдва», чудеса та обмін   подарунками, світлини теплих камінів з панчохами для Санти, будинки в гірляндах та ін.

Процес переходу святкування на іншу дату складний і довготривалий, і потребує глибшого розуміння цієї справи. І, звичайно не обійдеться без плутанини. Але, щоб нами не керували емоції  звернімось до історичних фактів

Дата святкування Різдва Христового є доволі умовною, адже ми достеменно не знаємо коли саме народився Христос. Першопочатково християни святкували не Різдво, а Богоявлення.

А вже у 431 році у м. Ефес на III Вселенському соборі було вирішено святкувати Різдво Христове саме 25 грудня, а Богоявлення – 6 січня. Окреслити саме цю подію Різдва Христового слід було з певних причин. Зокрема, у той час  Церква протистояла єретичному вченню несторіанства про те, що Христос отримав свої божественні повноваження тільки у події Хрещення або Богоявлення.

Відтак, виникла необхідність розділити два свята – окремо Різдво та Богоявлення, щоб показати, що Христос – це Боголюдина. Він народився уже в Божественній природі. Встановлена рішенням Собору дата стала фіксованою та обов’язковою для всього християнського світу.

До 1582 р. увесь світ жив за юліанським календарем – запровадженим імператором  Юлієм Цезарем 1 січня 45 р. До н.е. Згодом  4 жовтня 1582 р. враховуючи неточності цього календаря папа Григорій XIII  запроваджує астрономічно більш точний календар, який ухвалений у світі як міжнародний стандарт.

Внаслідок цього, у 1582 році 5 жовтня стало 15-м числом та з цього моменту вести нове літочислення. Спершу різниця між календарями становила 10 днів, а з 1900 року – і взагалі 13.

Тож, як наслідок у наші дні Різдво припадає вже не на 25 грудня, а 7 січня. У Радянський час «григоріанський календар був введений урядом Леніна з 1 лютого 1918 року. Цей день став вважатися 14 лютого “за новим стилем”.

Однак, в церковному житті ніяких змін не відбулося: Церкви східного обряду продовжували жити та користуватися тим же самим юліанським календарем. Варто зазначити, що лише шість з п'ятнадцяти автокефальних Східних православних церков (ЄрусалимськаРосійськаСербськаГрузинськаПольська православні церкви та Православна церква України), а також одна східнокатолицька церква (Українська греко-католицька церква) відзначають свята за юліанським календарем. Цього року рішенням Синоду ПЦУ  дозволено за волевиявленням громади і настоятеля святкувати Різдво 25 грудня.

Як то кажуть, перейшли від розмов до дій. Більшість Східних православних церков  відзначають свята за новоюліанським календарем, який збігатиметься з григоріанським до 2800 року. У новоюліанському календарі нерухомі свята збігаються з григоріанським календарем, а рухомі (тобто Пасхалія) з юліанським календарем.

Слід взяти до уваги, що за зміною дати святкування Різдва Христового також змінять свої дати  свята, які напряму залежні від Різдва, назвемо їх різдвозалежними святами і якщо бути послідовними, то слід буде звикати до нових дат :

1) Богоявлення 6 січня.

2) Благовіщення Пресвятої Богородиці 7 квітня, а 25 березня.

3) Стрітення Господнє – 2 лютого, а не 15-ого.

4) Різдво Івана Хрестителя - 25 червня, а не 7 липня.

Нам потрібно виробити правильне ставлення до святкування Різдва Христового не зациклюючись на даті, а зосереджуючись на літургійності та молитовності. Недаремно, перед Різдвом Христовим триває піст, який повинен підготувати наші серця до розуміння величі тайни народження Богодитяти, а не об’їдання за столами  чи вечірок з  червоними капелюхами на головах. Отож, немає ніякого польського чи українського ,православного чи католицького Різдва є одне різдво – Різдво Христове.


04.11.2022 Роман Тадра 9153
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2003
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1877
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1876
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5568 49
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2168 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1529

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

769

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

832

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1039

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

1020
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1792
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3698
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10284
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26169
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10207 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7734
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

916
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

250
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

279
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

401
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1302
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

901