Івано-Франківськ: сучасне місто чи “глибока Європа”?


/data/blog/35279/4c323e1a3e3869c801dd39e5f651009b.jpg

 

Для кожної людини її рідне місто – найкраще. І не тільки рідним є те, у якому ми народилися, але й те, у якому працюємо і проживаємо, у якому проходить наше життя. Так, Івано-Франківськ є рідним містом для майже триста тисяч мешканців. А рідне, як завжди – найкраще.

 

Проте, час не стоїть на місці, тим паче у сьогоднішньому глобалізованому світі. Тому яким ж є сьогодні місто Франкове порівняно з іншими містами України, Європи та світу?

 

Чимало наших співвітчизників мають можливість бувати за кордоном. Хто у пошуках кращої долі, хто у гонитві за новими враженнями, а хто ще якось. Тому відчути різницю між тим, як живуть “там” і як є “тут” неважко.

 

Та, попри усе, ми завжди хочемо бачити Івано-Франківськ квітучим європейським містом, що розвивається у правильному напрямку і водночас залишається патріотичним містом, де шанують національні українські звичаї і традиції.

 

Яким є обласний центр Прикарпаття сьогодні, чи йде він у ногу з часом, чи не загубився на периферії суспільного розвитку і яким він може стати завтра?

 

Гра рейтингів

За рейтингом, який складає журнал “Фокус”, у 2012 році Івано-Франківськ визнається найкращим містом для життя в Україні. Критеріями для цього є даних про безпеку, медичне обслуговування, інфраструктуру, фінансову стабільність, дозвілля, екологію тощо.

 

Варто відзначити, що місто Франкове уже очолювало цей рейтинг 5 років тому. І хоча тепер Івано-Франківськ набрав максимальну кількість балів лише за одним із 16 критеріїв (за кількістю ліжко-місць в лікарнях на душу населення), він став єдиним містом, котре потрапило до всіх тематичних міні-рейтингів проекту. Тож сума балів у Івано-Франківська виявилася найбільшою.

 

Столиця Прикарпаття є відносна нечисленною за кількістю населення – 239 000 осіб. Тут всього на всіх вистачає. В Івано-Франківську не дуже великі бюджет і середня зарплата, зате міська, медична та культурна інфраструктури – серед найбільш розвинених в країні.

 

Проте вже через рік, у 2013 році Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's змінило прогноз за рейтингами українських міст, серед яких виявився й Івано-Франківськ зі “стабільного” на “негативний”, а також підтвердило кредитний рейтинг емітента на рівні “В” і на рівні “uaA-“ за національною шкалою.

 

Хоча і причина зниження рейтингу – загальне зниження суверенного рейтингу України до рівня “В” із негативним прогнозом і рівня “uaA-“ за національною шкалою, вищезазначене агентство не вважає, що Івано-Франківськ в числі інших міст відповідає критеріям стабільності, фінансової гнучкості та здатності протистояти кризовим сценаріям.

 

Івано-Франківськ – сучасне місто?

У сьогоднішньому глобалізованому світі тісно переплелися і політика і економіка, доповнюючи одна одну. Тому, щоб якось протриматися за таких умов і при цьому вижити потрібно застосовувати нові політичні стратегії виживання у цій ситуації.

 

Каркасом глобальної економіки виступають міста. Вони є зосередженням ключових установ і організацій, які управляють, маніпулюють, диктують і визначають спосіб формування та відтворення капіталізму в усьому світі. Ці міста є свого роду командними і контрольними пунктами глобальної економічної системи.

 

Практично усі зараховують до першої п'ятірки найважливіших міст України Київ, Донецьк Дніпропетровськ, Одесу, Харків та Львів. Логічно виникає запитання: яке місце в цьому переліку найвпливовіших міст України посідає Івано-Франківськ?

 

Звичайно, що у Західному регіоні центром є Львів. Це стосується і економіки політики, і культури, і спорту. Обласний центр Прикарпаття разом із Тернополем, Луцьком, Ужгородом ідуть на порядок нижче. Відтак це зумовлює ефект постійного “наздоганяння” та помітна провінційність міста Франкового порівняно із центром.

 

Саме цьому і сприяє висока залежність Івано-Франківська від політики центрального уряду та значні ризики, пов’язані зі слабкими фінансовими результатами організацій, пов’язаних з державою. Хоча, вплив цих негативних факторів компенсується низьким рівнем боргу міста, його дуже консервативними планами щодо запозичень, помірно високими показниками виконання бюджету, а також хорошим рівнем економічної диверсифікації.

 

Добре це чи погано? Добре, що ми визнаємося найкращим містом для життя і маємо непогані показники, добре, що ми маємо свої “родзинки” – Карпати, багатющий за етнічним поділом регіон, добру історичну пам’ять, державотворчі стремління та високопатріотичний “галицький” дух.

 

Погано те, що у такому проукраїнському місті ми постійно з’ясовуємо, у кого вишиванка краще вишита, хто є українськішим українцем тощо. Це щодо постійного протистояння політичних сил у Івано-Франківській міській раді, до якого ще й додалося протистояння у раді обласній. Тому не виключено, що за “такого” управління ми можемо і зовсім вилетіти із будь-яких рейтингів.

 

Тому доцільно буде, хоча у найзагальнішому вигляді, проаналізувати перспективи Івано-Франківська через критерії оцінювання міст, які згруповані у п'ять головних категорій.

 

Ділова активність у місті

Тут ураховуються розміри фондових та товарних ринків, кількість пропонованих бізнес-послуг, обсяг зовнішньоторговельних потоків вантажів, але головним критерієм вважається присутність офісів найбільших та найпотужніших компаній.

 

Якість представництва найбільших та найпотужніших компаній у місті “бажає бути кращою”. Щодо центральних офісів, то вони взагалі тут відсутні, а щодо філій, то їх трішки назбирається.

 

Ще одним аспектом сучасної економіки є наростання суперечності між всеукраїнськими корпораціями та інтересами місцевих виробників. Здебільшого, місцеві виробництва з різних причин починають програвати у змаганні із національними корпораціями.

 

Важливою передумовою перетворення Івано-Франківська на сучасне місто є розбудова якісної сучасної інфраструктури – від доріг до Інтернету. Необхідність розробки нового Генерального плану розвитку міста Івано-Франківська до 2025 р., заклавши в основу його розвитку глобальні підходи до вирішення проблем є нагальним.

 

Івано-франківці мають пам'ятати одну закономірність: радикальне збільшення чисельності населення міста є одним із каталізаторів його соціально-економічного розвитку, особливо на першому етапі. Матеріальне та культурне благополуччя усіх жителів столиці Прикарпаття прямо залежить від того, чи розвивається вона, чи перебуває в стагнації.

 

У сучасних містах відбувається переорієнтація напрямів розвитку економіки з другого сектора (індустрія) до третього (високоякісних послуг) і четвертого (високих технологій). Особливістю Прикарпаття та й всієї України є те, що в нас досі не реформований перший сектор економіки (аграрний).

 

Процес, пройдений розвинутими країнами кількасот років тому, ми мусимо здійснювати сьогодні. Причому в особливих умовах: у теперішньому світі прогнозується наближення продовольчої кризи. А потужності нашого аграрного сектору, за розрахунками вчених, за відповідної організації та технологічного оснащення сільгоспвиробника, можуть прогодувати до 500 млн людей — фактично всю Європу. Це дарований нам Богом ресурс для майбутнього розвитку, і це може бути вигідніше, ніж торгувати золотом, нафтою і газом. Це багатство всіх верств населення України, тому й розвиток села повинен стати загальнонаціональним завданням.

 

При нормальному функціонуванні сільського господарства із сучасним переробним виробництвом та різноманітними товарними біржами наш бюджет виросте в кільканадцять разів — а це пенсії, зарплати працівників освіти та культури, лікарів, держслужбовців. Це, власне, ресурс для глобальних реформ і якісного нашого життя.

 

Втім, земля може стати товаром лише після повноцінного становлення фермерського та кооперативного господарства (коли більшість вітчизняних сільгоспвиробників буде здатна витримувати капіталістичну конкуренцію).

 

А тепер ближче до наших реалій. Через зменшення фонду оплати праці працівникам, скорочення чисельності працюючих на підприємствах, в установах, організаціях, ліквідацію та перереєстрацію кількох найбільших платників податку на доходи фізичних осіб, за минулий рік у Івано-Франківську спостерігалось уповільнення в порівнянні з 2011 роком темпів росту податку на доходи фізичних осіб.

 

Так, за 2012 рік у міський бюджет надійшло податку на доходи фізичних осіб 294,3 млн.грн., що на 17,2 млн.грн. більше, ніж у 2011 році. Оскільки  надходження ПДФО – це, у першу чергу, легально виплачена заробітна плата, то першочерговим завданням для належного наповнення загального фонду міського бюджету є боротьба із тіньовою зайнятістю.

 

У галузі промисловості напрацьовано конкретні напрямки співпраці з представниками Торгово-промислової палати Бельгії, польськими, словацькими, японськими інвесторами, результатом чого стало підготовка конкретних інвестиційних пропозицій, а також  підписання угод про співпрацю.

 

У 2012 рік у Івано-Франківську будівельними підприємствами обласного центру виконано робіт на суму 577,6 млн. гривень. Івано-Франківськ зберігає позитивну динаміку щодо введення в експлуатацію житла та першість серед окремих обласних центрів України з аналогічною чисельністю населення щодо обсягу введеного в експлуатацію житла у розрахунку на 10 тисяч населення (5464,6 кв.м).

 

Станом на 1 січня 2013 року на території Івано-Франківської міської ради зареєстровано 27,3 тис. суб’єктів підприємницької діяльності. З них понад 10 тисяч є юридичними особами, серед яких близько 2,8 тис. діючих малих підприємств, та понад 17 тисяч – фізичні особи-підприємці.

 

Упродовж 2010-2012 років спостерігається стабільна ситуація з чисельністю офіційно зайнятих у сфері малого підприємництва (з врахуванням зареєстрованих фізичних осіб-підприємців). За 2012 рік даний показник складає близько 42 тис. осіб (це найвищий показник за всі роки).

 

В місті працює 15 ринків на 4836 торгових місць, з яких – 6 ринків з торгівлі товарами непродовольчої групи, 1 – з торгівлі продовольчою групою товарів та 8 ринків з торгівлі змішаною групою товарів.

 

Якість людського капіталу

Основним критерієм тут виступає якісна вища освіта. Від кількості людей із вищою освітою залежить темп розвитку регіону, здатність спільноти здійснювати структурні соціально-економічні зміни. Освіта і наука – найвагоміша запорука нашого руху вперед. Тривала соціально-економічна криза в нас виникла не через відсутність розумних людей у науці чи освіті, а через небажання можновладців (колишніх компартфункціонерів, що перефарбувалися в держслужбовців) прислухатися до них.

 

Можновладцям більше до душі ідеологія ліберального хаосу, що створює сприятливі умови для розкрадання державного майна.

 

В Івано-Франківську на сьогодні є достатня кількість вишів, де можна здобути вищу освіту. Хоча наші вузи і не входять у топ-рейтинги найкращих та найпопулярніших вузів України, проте є такі, як Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу, котрий має добре ім’я та визнання далеко за межами держави. Не відстають і Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника та медичний університет.

 

Те, що до Івано-Франківська їдуть вчитися. Свідчить велика кількість студентської молоді не тільки з нашої області, а й із сусідніх областей. А особливо з-за кордону: іноземних студентів не так важко розпізнати у центральній частині обласного центру можна буть-коли.

 

Проте, наші студенти дуже рідко їдуть навчатися по обміну за кордон (хіба одиниці-філологи). Тай навіть у межах країни чи близького зарубіжжя. Все таки Франківські вузи орієнтуються на місцевих студентів, батьки яких у переважній більшості хочуть дати своїм дітям вищу освіту і для цього виїжджають за кордон у пошуках фінансових ресурсів. 

 

 Рівень інформаційного обміну

Серед важливих складових тут — кількість кореспондентських пунктів ЗМІ всеукраїнського значення. У нас у різні періоди було по-різному. Тепер в основному представлені УНІАН, ІНТЕРФАКС тощо. На жаль, місто Франкове великі агентства оминають, осідаючи у Львові чи просто обмежуючись особистісними зв’язками. Сюди можуть приїхати лише по Карпатську екзотику та подивитися на історичні пам'ятки.

 

Втішає ситуація з доступом івано-франківців до Інтернету. На сьогодні більше 60 відсотків є користувачами Всесвітньої мережі. Необхідно лише змінити якість користування Інтернетом, вийти за межі пострадянського простору, зламавши штучні перешкоди для нашого зв'язку з усім світом.

 

   Культурний рівень міста

Серед основних позицій: кількість музеїв, театрів і концертних залів. Важливим пунктом є проведення міжнародних заходів.

 

Особливо слід відзначити культурно-мистецькі заходи, які відбулися в рамках святкування 350-річчя міста Івано-Франківська – IV Міжнародний фольклорний фестиваль етнографічних регіонів України “Родослав”, культурно-мистецький проект “Маестро”, святковий концерт “Франківську – 350”.

 

Важливим кроком у міжнародній співпраці клубних установ міста із новими партнерами є підписання у жовтні 2012 року Протоколу намірів про творчу співпрацю Центрального Народного дому м.Івано-Франківська та будинку культури м.Ключборк (Республіка Польща).

 

В 2012 році створено локальну мережу та офіційний сайт Івано-Франківської Міської централізованої бібліотечної системи, презентація яких відбулася в рамках святкування 350-річчя міста Івано-Франківська.

 

Сьогодні у місті успішно функціонує 5 шкіл естетичного виховання. Впродовж звітного періоду силами учнів та викладачів проведено понад 20 міських та обласних творчих заходів: відкритий конкурс юних виконавців на духових та ударних інструментах для учнів музичних шкіл та шкіл мистецтв.

 

У 2012 році Міська централізована бібліотечна система стала переможцем конкурсу в рамках Проекту партнерської програми IREX, USAID та Міністерства культури і туризму України за підтримки Фундації Білла та Мелінди Гейтс “Бібліоміст”, завдяки чому чотири міські бібліотеки обладнані 15 новими комп’ютерами з доступом до Інтернету, принтерами, веб-камерами і навушниками на загальну суму близько 200 тис. гривень.

 

Спільно з польськими колегами підготовлений проект “На зближення. Три культури, одна Європа – співпраця публічних культурних закладів, громадських організацій та аніматорів культури”, який став переможцем конкурсу програм транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна на 2007-2013 роки. Завдяки цьому протягом 2013 року Центральний Народний дім та Муніципальний Центр дозвілля будуть оснащені новітньою аудіо- та освітлювальною апаратурою, музичними інструментами, організовано цілий ряд культурно-мистецьких заходів як в Україні, так і в Польщі. На виконання заходів даного проекту Євросоюзом будуть виділені кошти в сумі 143,9 тис. євро, що складає близько 1,5 млн.грн.

 

Міжнародна діяльність

П'ята категорія враховує кількість іноземних посольств, представництво міжнародних конференцій, що проводяться в місті, кількість політологічних інститутів світового значення (за чисельністю цитованих публікацій), участь міста в міжнародній політичній сфері через інститути міст-побратимів і т.д.).

 

Ця категорія для оцінки сучасності Івано-Франківська неоднозначна: у нас взагалі відсутні посольства інших держав. Є тільки польський візовий центр та планується польський культурний центр. Місто Івано-Франківськ має документально оформлені поріднені зв’язки з 22 містами зарубіжжя, серед яких міста Польщі, Угорщини, Чехії, Росії, Румунії, Білорусі, Литви, Латвії та США.

 

Упродовж 2012 року в рамках укладених угод організовано 24 міжнародних візити представників виконавчого комітету, депутатського корпусу, працівників культури, спорту і освіти до поріднених і партнерських міст за кордоном. Наше місто відвідали 49 іноземних делегацій.

 

А про цитованість наших авторів за кордоном взагалі варто не згадувати. Не може ж один Андрухович чи Карпа бути за весь Франківськ. Така ситуація є не через те, що наші вчені, лікарі, письменники, поети недостатньо кваліфіковані, а через те, що периферія нікому не цікава.

 

За проведену роботу в напрямі інтеграції та пропагування європейських цінностей у квітні звітного року місто отримало чергову нагороду Парламентської Асамблеї Ради Європи – Почесний знак. Місто Івано-Франківськ потрапило до трійки українських міст, що отримали цю почесну нагороду. Ведеться робота з підготовки подання для отримання найвищої нагороди ПАРЄ – Призу Європи.

 

Творення сучасного процвітаючого міста: з чого почати?

Наступним кроком може бути вироблення Програми розвитку Івано-Франківська. Важливе місце в ній має посісти реформування обласного центру, перетворення його на глобальне місто (зі збереженням українського обличчя та жорсткою екологічною складовою).

 

У Івано-Франківська є унікальне географічне, етнічне та культурне середовище. Це сприяє вихованню особливого типу людей – патріотично налаштованих та з активною громадянською позицією. Людей, котрі особливо шанують своє звичаї, традиції та релігію та пишаються усім цим.

 

Після жорстоких перипетій Другої світової війни Івано-Франківськ став осердям української державності, тут Радянський союз був тільки формально, у людських серцях пломенів український дух. Відтак, під час горбачовського референдуму 17 березня 1991 р. на запитання: “ви за збереження оновленого Союзу” абсолютна більшість франківців проголосували “проти”, наочно показавши решті українського народу, в якому напрямку потрібно рухатися. Це важливо розуміти, бо в ту пору крива історичного розвитку могла розвернутися в будь-якому напрямку, і лише завдяки галичанам вона зупинилася на позначці “незалежність”.

 

Новий Івано-Франківськ просто необхідний. Це змінить негативний перебіг політичних подій. У нинішніх умовах важливим поштовхом до змін може стати порозуміння між основними політичними силам у місті та у міській раді зокрема. Перемога здорового глузду над політичними та особистісними складовими буде початком кінця епохи постійного протистояння та “війни на знищення”, яку ми постійно бачимо після кожної сесії міської ради і не тільки і початком становлення нової якості політичного процесу у місті.

 

Варто зауважити, що нам не потрібна “механічна заміна” основних політичних гравців у місті,  хоч як би це “солодко” не змальовували нам у телевізійній картинці чи агітках та вулицях. Оскільки усі  теперішні необдумані,а подекуди і поспішні дії здатні лише законсервувати нинішню і так доволі нестабільну ситуацію.

 

Івано-Франківську потрібен якісно новий напрямок свого розвитку. Метою якого була б побудова сучасного та економічно успішного міста. Розвиток, котрий здатен перетворити Івано-Франківськ на дійсно сучасне європейське місто, а франківцям забезпечити достойні умови життя.

 

Версії


Коментарі (12)

2013.05.08, 20:30
Не глибока Європа,а глибока ж...............па!!!!!!!!!!!!!!!!
азяр 2013.05.08, 22:33
в тому,що Франківськ довели до повного занепаду і убогості винні маскалі і азаров,тому,що вони тут живуть і ніяк не хочуть ходити на робрту.А на роботі треба зустрічатися з мером міста,а вони не хочуть,бо тоді зіпсуються ділові стосунки,а так як наш мер є намціоналіст від сьмого коліна до пупця,то мусить тримати фасон-тобто :дороги мають бути ,як в европі,а вони такі і Є.розбудова міста -найліпша ,брама потоцьких-записана в червону книжку(скоро запишуть і в залікову книжку з оцінкою 20 і взагалі в нас всьо зає..................сь,ось тільки мозгів нема в мешканців,коли йдуть вибирати ........................ой ніби господаря,а виходить,що ==========================но!!!!!!!!!!!досвіданья...
Роман С 2013.05.08, 22:57
Який щирий дитячий наїв у автора цього твору! Посольств немає - але ж ми не столиця. Нагодуємо пів-планети, хто Франківськ чи Полтава? Та навіть якщо і колись експортуємо принаймі 100 млн т зерна, то хто його купить і за які гроші? Перевиробництво веде до падіння світових цін і прямих збитків для виробника. Франківськ - глобальне місто? Що ви кажете? Та навіть якщо вся область переїде на помешкання в Франківськ, то назбирається - 1,3 млн осіб (як Харків). Назвіть хоча б одне глобальне місто з таким мізером населення. Коли вже ми перстанемо будувати "повітряні замки"!!!!
фрося 2013.05.08, 23:09
А коли ми вже почнемо дивитися на світ (і своє місто в перушу чергу) трохи по-іншому, позитивніше. Люди, огляньтеся - навколо вже не так і погано - ви ще поганого не бачили (а воно дійсно є). При всій критиці до влади, варто зрозуміти, що ми її обирали, саме ми їй дали право кеурвати нами, а значить - то таки у проблема у нас самих, а не у ній... Досить уже скаржитися і згадувати як воно було колись за царя гороха. Ми живемо зараз і нам творити те, що навколо, робити його кращим, достойнішим... Все у наших руках. Поар це розуміти. А тебе, місто Франкове, з днем народження! І нехай кожен твій день у твоїй багавіковій історії буде квітучим:)
Ромаха 2013.05.09, 10:10
Насправді в дану статтю вкладено душу і великі зусилля автора!! щось подібного я давно не читав про місто..тим більше перед святкуванням 351 річниці...дійсно стаття заставляє зупинитись і проаналізувати розвиток міста в якому живемо і працюємо! Ми завжди звикли когось звинувачувати..то політиків..то чиновників..то працівників ЖЕКУ...але чи хоч один задав собі питання чи викинув він папірець в мусорний бак..(чи попри нього), чи відпочивши на природі прибрав за собою...(а якщо треба і за сусідом)???....чи шо ми зробили щоб відкликати того депетата-неугодника..який нічого не робить..!! Друзі не дурний сказав держава починається з кожного з нас..вже і тепер!!! Авторові повага і побажання порадувати нас ще чимось цікавим..!!!
європеєць 2013.05.09, 10:55
Франківськ це місто деградованих людей і маргіналів.
фрося до європейця 2013.05.09, 11:17
Ви вважаєте себе маргіналом і деградованою людиною? якщо так, то мені вас шкода. Ніколи не буде ладу, якщо ми так будемо думати про собі подібних.
петро ь 2013.05.09, 11:36
не кількістю населення вимірюється важливість сучасного міста. швейцарський Давос трохи більший нашої Тисмениці, а Криниця у Польщі така ж за населенням, як і Надвірна. Але вони - дійсно сучасні і глобальні міста. Якщо комусь не побобається слово "глобальне місто", то не називайте його глобальним - просто сучасним містом. Але дійсно сучасним, яке у силу своїх можливостей модернізується і розвивається, а відтак має вплив на політику, економіку, культуру.
жучок 2013.05.09, 11:44
до нас крім поляків і тайко електронікс ніхто і не їде. пригадайте, які вагомі події були у нас минулого року? що відкрили, що збудували? тільки одна гризня у міській раді і дороги розбиті і люди у пошуках кращої долі рвуться на чужину. ось такий наш станіславів.
А2 2013.05.09, 15:22
Дійсно цікава й актуальна тема для роздумів, особливо в контексті урочистостей "Івано-Франківську - 351". І це спонукає не лише до роздумів а й до дії! Сучасний Станіслав - модерне і розвинуте місто, у ньому справді всього вдосталь (передусім торгівлі, бізнесу та розважальних закладів). А щодо культури, то вона не вимірюється тільки кількістю культурно-масових заходів, а й рівнем культури населення, який далекий від досконалості. І взагалі, якби не історичні випадковості (в т.ч. заможні засновники та покровителі), Франківськ би не піднявся до такого рівня на противагу давнім центрам Прикарпаття - Галичу і Тисмениці.
ВАСИЛЬ 2013.05.11, 16:11
Місто привів у теперішній вигляд п.Шкутяк з Ониськівим , Анушкевичус донищив 2 ДРСУ,АСФАЛЬТНИЙ ЗАВОД тощо,в місті відсутня національна сиволіка,якісні дроги,безкоштовна медицина,як в Калуші..Біля медуніверситету, в центрі, утворилось провалля на місці давніх підземних ходів, так міський голова-патріот не найшов пару тисяч гривень,щоб провести розкопки,як це зробили у Рівному,знайшвши під містом цілий лабіринт ходів та на тисячиліття продовжили час заснування Рівного.
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

506
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

10992 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1837
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1733
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2739
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4594

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

333

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1039

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1449

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1321
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1701
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1507
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1222
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

594
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

670
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1863
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2085 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20362
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

338
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

693 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

725
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1074