Івано-Франківськ vs Трнава. Як прикарпатці їздили на матч Словаччина - Україна (фото)

Завершується перший етап Ліги націй УЄФА, який був створений УЄФА  для європейських збірних команд, з метою підняти рівень товариських матчів,  в період між великим турнірами.  

Як відомо національна збірна команда України, однією із перших серед команд дивізіону "В",  достроково стала переможцем своєї групи та здобула  право зіграти наступного розіграшу в когорті  12 найсильніших збірних Старого континенту, наступного розіграшу, який заплановано провести у 2020 році.

Вже в ранзі переможця, в останньому матчі своєї групи, наша збірна зазнала сенсаційної поразки у Трнаві, у матчі зі збірною Словаччини.

Звичайно, найбільша поразка,  із чотирма пропущеними м'ячами, має певний негатив, з огляду на те, що в останнє,  збірна команда України пропускала 4 м'ячі у програному матчі, сім років тому, у  товариському матчі зі збірною Чехії. 

Сподіваємось, що ця поразка команди Андрія Шевченка  піде на користь нашій команді, якій останнім часом  похвально хвалили і на Батьківщині, і в Європі. Попереду, сьогоднішній товариський матч із Туреччиною, в Анталії.  

Але куди найважливіше, що до старту кваліфікації Євро-2020 команда повинна підійти з холодною головою, а також чітким розумінням не тільки своїх сильних, але і слабких сторін.

Поразка у Трнаві  не є трагедією, а лише прикрою  миттєвістю  в новітній  сторінці історії збірної. До того ж, перемога господарів поля, фактично не вплинула на їх остаточне місце у турнірній таблиці  так, як свій головний матч на турнірі  словаки, за право зайняти друге місце у групі, програли чехам, у Празі.

Але повернемось до Трнави.  Місто, яке займає сьоме місце за кількістю населення у Словаччині та налічує до 70 тис. жителів,  розташована на відстані понад 700 кілометрів від Івано-Франківська, незалежно, як до нього добиратись, через Ужгород чи через територію Польщі.

Однією із найцікавіших сучасних цікавих будівель у місті, крім численних пам'яток архітектури,  є місцевий стадіон, що носить назву «Сіті Арена – стадіон  Антона Малатинського» та розташований в самому центрі.

Стадіон є найбільшим у Словаччині та  на своїх  чотирьох трибунах може   розмістити  19 200 глядачів.  Крім збірної Словаччини на ньому також проводить свої матчі місцевий «Спартак», 5 разовий чемпіон Чехословаччини.

В сезоні 2017/2018 років команда вперше спромоглась вибороти звання чемпіона Словаччини, що дозволило їй брати участь в кваліфікаційних раундах Ліги чемпіонів УЄФА 2018/2019рр.

Здолавши два раунди, відповідно перемігши за сумою двох матчів Боснійський «Зрінськи» та польську «Легію», словаки у третьому кваліфікаційному раунді поступились белградській «Црвені Звезді», у додатковий час, у другому матчі. Обидва матчі із сербами, в основний час завершувались у нічию - 1:1.

На даний час  «Спартак»  змагається у Лізі Європи УЄФА, у групі D, разом із загребським «Динамо», «Фенербахче» та «Андерлехтом». Команда  посідає третю сходинку турнірної таблиці у своїй групі та зберігає  непогані  шанси на продовження боротьби у весняній частині розіграшу Ліги Європи.

Для  цього їй необхідно вдало зіграти в останніх двох матчах у Брюсселі із «Андерлехтом» та вдома із «Фенербахче»

Сам стадіон був відкритий в 1927 році.  В 1998 році він почав носити ім'я відомого словацького футболіста та тренера Антона Малатинського,який у якості тренера 5 разів приводи трнавський «Спартак» до перемог у чемпіонаті Чехословаччини та  двічі у Кубку, на той час об'єднаної країни чехів та словаків. ( світлина 7)

Протягом двох років, з 2013 по 2015рр., на стадіоні було проведено масштабну реконструкцію, якою було передбачено зведення трьох нових, двох ярусних трибун та  будівництво навколо спортивної арени  найбільшого у місті торгового центру, під назвою «Сіті Арена». 

Загальний кошторис проекту сягав 79 мільйонів доларів, з яких близько 20 мільйонів було витрачено на реконструкцію самого стадіону, що є власністю футбольного клубу.  Все фінансування здійснювалось завдяки словацькій бізнес-групі  «Euro Max Slovakia» під керівництвом  Владіміра Бедного.

Наразі  територія комплексу «Сіті арена», що є багатофункціональним, соціальним та спортивним центром у Трнаві, займає 47 000 квадратних метрів, з них 16 000 приходиться на саму територію стадіону.  Крім стадіону  та  торгового центру там також  розміщено  готель, цілісний мультицентр системи кінотеатрів. казино, боулінг, фітнес-центр та стоянка для авто, що знаходиться  під самою будівлею комплексу.

Крім футбольних матчів на стадіоні проводяться також інші культурні заходи, які можуть  одночасно відвідати до 30 000 чоловік.

Сама споруда вражає. З першого погляду, важко сказати, що в середині цієї будівлі знаходиться футбольний стадіон, що відповідає всім вимогам ФІФА та УЄФА.

Хоч  гру  між словацькою та української збірною, відвідала невелика кількість вболівальників, трішки більше 9 000, але вразила організація проведення  матчу. Квитки можна було придбати у касі, які відчинились за три години до початку матчу без проблем, відстоявши у черзі хвилин, не більше десяти. Вартість квитка від 18 €, у сектори  за воротами, та по 30 €, у центральні сектори.

Слід  також відзначити, що із 1877 місць на стадіоні, виділяється для гостей команди. Приємно відзначити, що під час матчу, цей сектор був повністю зайнятий вболівальниками української команди.

Згідно банерів, що розвісили вболівальники синьо-жовтої команди,  на ньому можна було дізнатись, що  серед яких є  вболівальники із Прикарпаття -  Івано-Франківська,  Надвірної, Долини та Коломиї.

Також на оновленому стадіоні є так звані Sky-box на 300 місць  та VIP–ложа,  на 1418 місць, які під час матчу не були заповненні. Під час матчу працювали буфети, в яких можна було перекусити та випити кави та чаю, а також безалкогольне пиво, яке за смаком нагадувало деяке українське пиво.

Не дивлячись на хід гри та остаточний рахунок, атмосфера між вболівальниками  на  стадіоні панувала дружелюбна. Для словаків ця перемога, яку їх збірна отримала  під керівництвом нового тренера Павела Гапела, вселила надію  на позитивний результат  матчу у Празі, а для команди Андрія Шевченка, завершилась майже річна серія без поразок, яка тривала 9 поєдинків.

Автор: Володимир Омом

Фото: Володимир Омом, Євген Кравс


20.11.2018 Володимир Омом 3126 4
Коментарі (4)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

680
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1950 7
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1138 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

560
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6906 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11402 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

340

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1089

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1118

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1113
29.03.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

77
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

288
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1087
29.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

658
25.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

759
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2953
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4447
29.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18445
29.03.2024

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розглянув майже 90% законопроєкту про мобілізацію.  

81
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

327
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

357
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

667