Іван Маруняк: Абітурієнти повинні відповідати за фінансові збитки

Загалом цьогорічне проведення ЗНО на Івано-Франківщині відбулось на значно вищому рівні порівняно з минулим роком.
Незважаючи на це, певні недоліки у проведенні ЗНО все ж таки були зафіксовані, хоча не з вини Івано-Франківського РЦОЯО.
"Недоліки були, але не з боку Регіонального центру оцінювання якості освіти, а більшу роль зіграв людський фактор і робота Укрпошти», - каже Іван Маруняк, координатор Івано-Франківського обласного представництва Громадянської мережі «ОПОРА», яка вже впродовж кількох років проводить моніторинг вступної кампанії – від складання ЗНО до зарахування студентів у виші.
«Не всі абітурієнти отримали сертифікати ЗНО через Укрпошту. Недоставлений сертифікат ставав перешкодою абітурієнтам у потраплянні на пункт тестування для проходження тестування. Але враховуючи дату останньої відправки сертифікатів абітурієнтам, можна говорити про те, що в майбутніх студентів було достатньо часу, щоб виправити становище. На щастя, таких було небагато, і хто довів, що Укрпошта не доставила сертифікат, тому надана можливість скласти тест на додатковій сесії», - зауважує Іван Маруняк кореспонденту "Фіртки".
Які проблеми зовнішнього оцінювання Ви б відзначили?
Суттєвою проблемою є неявка абітурієнтів на ЗНО. Явка, порівняно з минулим роком, знизилась на 1,1% (цьогорічна явка становить 87,1%). Хоч, на перший погляд, відсоток і незначний, але в межах чотирьох областей, що входять до компетенції Івано- Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, абітурієнти завдали цим збитків на 1 мільйон 115 тисяч гривень. Я вважаю, що це значна сума навіть у межах цих чотирьох областей. До прикладу, торік неявкою на пункти тестування абітурієнти завдали збитків на суму 1 мільйон 17 тисяч гривень.
Як тоді боротися з таким ігноруванням?
Думаю, що варто було б запровадити схему, коли абітурієнт, який не з’являється на тестування, компенсує суму, витрачену державою на організацію ЗНО для нього. Коли людина реєструється на тестування, вона бере на себе певну відповідальність. Вона повинна розуміти, що на неї виділяють кошти з бюджету. Якщо абітурієнт не з’являється на тестування, значить йому байдуже до бюджетних втрат. Таким чином наші податки витрачаються нераціонально.
А всі абітурієнти були в рівних умовах?
Якщо перейти від теми ЗНО до теми вступу до вишів, то тут було б неправдою, якби я сказав що при вступі абітурієнти в рівних умовах. Зокрема про це свідчить те, що абітурієнтам, що закінчили школу до 2007 року, дозволено вступати до вишів без ЗНО. Торік була подібна норма, але вона стосувалася лише заочної форми навчання, а цього року вона поширилась і на денну форму. Про які рівні умови можна говорити, коли для різних категорій абітурієнтів різні правила гри?
Так само нікуди не зникла минулорічна норма умов прийому до вишів, де діяли сертифікати ЗНО попередніх років. Це теж створює нерівні умови. По-перше тому, що абітурієнт, який володіє  сертифікатами попередніх років, може вибирати найкращий результат з кожного сертифікату при вступі, а цьогорічний випускник школи не має такої можливості. По-друге, порівнювати між собою сертифікати різних років некоректно, бо бал ЗНО є рейтинговим і визначає місце абітурієнта у рейтингу найкращих певного року. Тому некоректно порівнювати результати ЗНО різних років. Це все одно, що порівнювати переможців різних спортивних змагань різних років. Так, кожний з них буде переможцем, але результати, з якими вони здобули перемогу, будуть же різними.
Як відслідковуватимете процес вступу абітурієнтів до вишів?
Протягом моніторингу вступної кампанії наші спостерігачі стежитимуть за роботою приймальних комісій вишів, чи не порушують вони права абітурієнта та умови вступу. Як приймальні комісії працюють із системою «Конкурс» та «Електронним вступом 2011». Найбільше уваги приділятиметься процесу зарахування, бо минулого року українські виші часто допускали порушення при зарахуванні, коли зараховували на навчання абітурієнтів лише за фактом подачі оригіналів документів, ігноруючи при цьому місце в рейтингу і не розміщуючи коригованих списків рекомендованих до зарахування. Крім того, для допомоги абітурієнтам у нас працює гаряча лінія за номером 044 225 32 81, куди абітурієнт може звернутися за фаховою консультацією від юристів.


05.07.2011 2225 0
Коментарі (0)

10.09.2024
Вікторія Косович

Про те, чим живе притулок та як там рятують й піклуються про братів наших менших, журналістка Фіртки поспілкувалася з волонтеркою та працівницею прихистку "Рудий пес" Любов'ю Філь.

1214
01.09.2024
Діана Струк

Про те, як підготувалися до нового навчального року в Івано-Франківській громаді, журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою департаменту освіти та науки Івано-Франківської міської ради Вікторією Дротянко.

1350
23.08.2024

В умовах воєнних дій та масової міграції українців за кордон, багато дітей змушені навчатися у двох школах одночасно. Це створює значні психологічні та фізичні виклики, адже дитині доводиться пристосовуватися до двох різних навчальних програм і соціальних середовищ.

1346
14.08.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про популярні, та найважливіше — безпечні, місця для купання та основні правила поведінки на воді.  

5263
30.07.2024
Вікторія Матіїв

Про значення шлюбу, кризові періоди у стосунках та церковне розлучення, журналістка Фіртки розпитала в отця Миколая Микосовського, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

7772 1
15.07.2024
Тетяна Дармограй

Громадяни мають оновити три основні категорії своїх даних — місце проживання, номер телефону і, за наявності, електронну адресу.

10734 1

Усі ми хочемо бути здоровими та щасливими, але, на жаль, складовою людського життя є хвороби. Хвороби, які роблять людське життя складнішим і менш радісним, з'являються з різних причин.

674

Роми таємничий народ, про який ми знаємо багато і водночас нічого. Здебільшого наші знання про ромів ґрунтуються на  стереотипах пов’язаних з ними: віщуни, гадання, конокради, прохачі, але все ж таки, що насправді ми про них знаємо?   

1366

Нова війна нагадує нам події минулих століть. Загарбники завжди руйнують і крадуть, Україна переживала це не один раз. Дві українські ікони за різних обставин покинули територію України, щоб прославитися у чужій. Ми повинні пам’ятати та цінувати те, що належало українському народові.  

2104

Багато християн протягом свого життя намагається потрапити в місця пов’язані із життям Ісуса Христа або Його учнями. Серед найважливіших місць займає Єрусалим — місто, в якому помер і Воскрес засновник християнства.  

2167
16.09.2024

Хоча вживання гострої їжі може допомогти зміцнити імунну систему, не варто на неї налягати, якщо маєте проблеми зі шлунком.  

90
10.09.2024

Якщо ви шукаєте ідеальне місце для відпочинку, де можна насолодитися не лише природними красотами, а й автентичною кухнею, то Яремче — саме те, що вам потрібно.  

2238
05.09.2024

Перекуси повинні бути корисними, поживними та здоровими. Це своєю чергою допоможе залишатися в тонусі та бути продуктивними.  

3666
14.09.2024

Про значення свята журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

2076
10.09.2024

Нерідко молодь стверджує, що можна вірити в Бога, втім не ходити до храму.  

3143
06.09.2024

Християн запрошують на міжнародну прощу Вервиці до Базиліки Успіння Пресвятої Богородиці в Погоні.  

912
02.09.2024

Важливо, ділиться монахиня, людину вислухати, сказати "я поруч" і "я за тебе помолюся".

734
16.09.2024

Вперше в Івано-Франківську з сольним концертом виступить DOMIY. 

183
16.09.2024

Більшість опитаних (від майже 40% до 50%) має нейтральну оцінку схвалення діяльності місцевої влади.  

258
11.09.2024

Кандидат у президенти США Камала Гарріс заявила, про підтримку України у війні з Росією, а кандидат у президенти США Дональд Трамп, за її словами, здасться за 24 години після того, як очолить країну.   

760 1
09.09.2024

Посол України в Італії Ярослав Мельник засудив показ фільму "Росіяни на війні" російської режисерки Анастасії Трофімової на Венеційському кінофестивалі та закликав його організаторів не допускати російської пропаганди.  

463
05.09.2024

Більше ніж половина мешканців західних областей вважає, що Офіс президента впливає на державні органи з перевищенням своїх повноважень.  

1667 6