Інтерв’ю з Андрієм Волошиним, лідером Традиціоналістичного клубу

 

В нас час з’являється дуже багато цікавих організацій і клубів, де можна підживити свій мозок та поспілкуватися з розумними людьми, у Києві існує саме такий інтелектуальний осередок – Традиціоналістичний клуб, лідером якого є магістр політології Андрій Волошин.

 

Кореспонденту угорськомовної всеукраїнської газети “Карапатська правда” (Карпаті Ігаз Со) вдалося поспілкуватися з паном Андрієм після зборів клубу у Києво-Могилянській Академії:

 
- Пане Андріє, чому ви вирішили зорганізувати такий клуб? Кому ця ідея спала на думку? Як часто ви збираєтесь в Києво-Могилянській Академії?

- Ідея створити Традиціоналістичний Клуб прийшла мені та деяким моїм однодумцям в 2009 році. Ми створили організацію яка відповідала інтересам та зацікавленням консервативно-налаштованої молоді (і не тільки молоді). Ми вирішили об'єднати наші зусилля в дослідженні спадщини українських та іноземних авторів. Проводячи відкриті засідання клубу ми знайомили з цими дослідженнями ширші кола зацікавлених людей, серед яких було особливо багато студентів. В Києво-Могилянській Академії ми провели декілька засідань і будемо проводити ще, як і в інших університетах Києва та України.


- Коли ви говорите за традицію, то що ви маєте на увазі? За яку традицію?

- В загальному розумінні традиція — це досвід, звичаї, погляди, що склалися історично. Але коли ми говоримо про Традицію, то згідно з Рене Геноном Традицію можна охарактеризувати як сукупність знань надлюдського характеру, які передаються з покоління в покоління.  


- Яким чином буде подолано постмодерн у суспільстві, в культурі, в головах?

- Напевне його самознищенням та приходом все більшої кількості людей до археофутуризму.


- Цікаво, ви вважаєте свій клуб політичним чи швидше культурологічним явищем?

- Метаполітичним. Ми не ставимо собі за мету перерости в політичну партію, хоча деякі члени нашого клубу являються членами різних партій.  Ми не є і культорологічним клубом. Швидше ті ідеї, які ми виробляємо диктують та формують нашу діяльність в різних сферах: кого в політиці, кого в культурі.


- Не секрет, що ідеями Рене Генона, Юліуса Еволи та Освальда Шпенглера захоплювалося не одне покоління читачів, чому ви вважаєте ці ідеї найбільш актуальними зараз?

- Нажаль, ідеї цих трьох мислителів не представлені на рівні в Україні. Це видно хоча б по тому, що є обмаль перекладів на українську мову. Але ми бачимо, що зацікавленість все зростає, на різних рівнях – академічному, політичному, навіть андеграундному.

Рене Генон, можна сказати, створив традиціоналізм як рух, філософію, школу. Його твори чудово показують світ Традиції у різних проявах та констатують духовних занепад заходу. Книги Генона стануть в пригоді не тільки тим хто знаходиться в стані духовного пошуку, а і багатьом інтелектуалам для загального розвитку.  Якщо Генон описував все зі споглядальної позиції (так би мовити брахманської), то Юліус Евола вважав себе кшатрієм (воїном) і в його творах знайдеться більше саме практичних рекомендацій. Спектр тем, про які писав Евола дуже великий, він охоплює більше політики і мистецтва, а його воїнська позиція та чіткий стиль і зробили його культовою постаттю для багатьох правих інтелектуалів післявоєнного періоду. Прикладів людей, що черпали і черпають натхнення з творів Еволи дуже багато, та інтерес до його спадщини в усьому світі зростає, про що свідчить все збільшуюча кількість перекладів та публікацій на різних мовах. Щодо Шпенглера то, здається, його давно проходять в університетах.


- Чи можна розглядати українську революцію в контексті консервативної революції?

- Подивившись на українську історію (хоча б початку ХХ ст.) можна побачити протистояння консервативної та соціалістичної, ліберальної тенденції в українському русі. Близьким до розуміння консервативної революції був Дмитро Донцов, твори якого активно читаються і видаються в наші дні.

Яку саме українську революцію ви маєте на увазі? Розпад СРСР, так звана помаранчева революція не були консервативними, хоча в них і приймали участь люди, яких можна було б назвати консервативними революціонерами. Чи може ви говорите про майбутнє? Тоді час покаже, цілком можливо що буде відповідний контекст. 


- Розкажіть про міжнародну монархічну конференцію, що відбулася нещодавно в Києві.

- Міжнародна монархічна конференція відбулась 5 травня 2012 року. Традиціоналістичний клуб був одним з організаторів цієї конференції. Для нас не новина, що багато людей цікавиться темою монархії, тому ми і зорганізували цю подію. Серед виступаючих були двоє гостей з-за кордону – Франк Абед (Франція) та Джон Хауелз (Великобританія), а також двоє докторів наук Павло Гай-Нижник, Олег Однороженко, та багато інших цікавих виступаючих.  Ми ледве вклались в регламент, деякі виступаючі вирішили скоротити свої доповіді або взагалі не виступати. Так що, наступного разу при проведенні подібної конференції треба буде виділити 2 дні на офіційну частину. Пізніше на нашому сайті з’явиться відео всіх доповідей.


- Що таке археофутуризм? У чому полягає його сенс?

- Якщо коротко, то археофутуризм – це умонастрій, згідно якому суспільство знову звернеться до цінностей предків. Але звісно ніякого повернення назад не може бути, тому це звернення буде в сучасному прояві з використанням новітніх технологій та створення нових форм. Ми бачимо археофутуризм як перш за все мистецький рух, але мистецтво ми сприймаємо у його всеохоплюючому прояві, у поєднанні з політикою, економікою, філософією, та іншими сферами.

 

- Назвіть три найважливіших археофутуристичних терміна. Поясніть їх нашому читачу.

Нові течії в мистецтві часто породжують нові терміни. Але я краще назву три археофутуристичні аксіоми: Аристократизм. Метафізичність. Імперськість. Думаю, їх не треба пояснювати. Але коротко скажу, що археофутуристи – це перш за все аристократи в мистецтві, і вони не сприймають плебейське мистецтво, дешеві приколи, перенавантаження нецензурщиною чи брудною лексикою, та й взагалі ті речі якими рясніє постмодерн. Метафізичність – це глибоке сприйняття мистецтва, як свого так й іншого, це не «мистецтво заради мистецтва», не робота на кількість (текстів, картин, пісень) і не робота на замовлення. Треба говорити коли є що сказати, а коли немає – то краще мовчати. І врешті-решт Імперськість – це готовність до опанування нових просторів та територій, це сила і впевненість у собі. 


- Яка різниця між традиціоналізмом і консерватизмом?

Традиціоналізм – це світогляд чи швидше соціально-філософський напрямок, створений Рене Геноном, а консерватизм – це ідейно-політична та культурна течія, яка сама по собі є дуже широкою. Більшість традиціоналістів є консерваторами, але далеко не всі консерватори – традиціоналісти. Щодо українського консерватизму – то досить багато українців консервативно-налаштовані, але цей напрямок на жаль не представлений в сучасному політичному житті.


- Ви справді вважаєте, що Україна стане монархією? Які існують підстави для монархії?

- Так. Якщо найближчим часом відбудеться конвергенція катастроф (поєднання, синергія політичних, екологічних, економічних, демографічних катастроф), то відбудуться величезні зміни як в Україні так і в світі. Під час цих катастроф, найкраще підготовлені українці згуртують довкола себе інших, відповідно буде створена нова еліта, нова держава з монархічною формою правління. Це такий, археофутуристичний варіант.

А підстав для монархії багато. Україна в найкращі свої часи була монархією (це і Київська Русь, і козацький Гетьманат, і Гетьманат Скоропадського). Ідея монархії позитивно сприймається в суспільстві. Але коли доходить до питання – «Хто може бути монархом?» то постає набагато більше питань і дискусій.

 
- На конференції пролунала цікава думка про обмеження загального виборчого права. Яку альтернативу ви тут бачите?

- Я думаю всі погодяться, що це нечесно коли професор та якийсь злочинець, або наркоман мають однаковий вплив на виборчий процес, тобто мають один голос.  Це несправедливо! Вірною альтернативою було б обмеження загального виборчого права для деяких категорій населення та делегування права обирати колегіям виборщиків. Ця тема потребує детальнішого опрацювання і потенційного формування законопроекту, який розглянуть в Верховній Раді нового скликання.

- Яким чином можливе повернення до феодалізму, ідеї якого так популярні серед молоді зараз?

- Через конвергенцію катастроф, ті хто виживуть – стануть новими феодалами. Або через створення нової патріотичної еліти. Феодал – це не бандит,  якому вдалось вбити конкуруючих бандитів на накопичити багатства. Феодал – це лідер, який турбується про своїх підопічних. Він захисник і меценат, який ще може бути і моральним і навіть духовним лідером. Якщо такі люди займуть ключові посади, то повернення до феодалізму може статись і не через катастрофи.


- Де можна прочитати про ваш клуб, ознайомитись зі статтями присвяченими традиціоналістичній тематиці?

У нас на сайті http://uktk.org/. Також є цікавий сайт http://rozum.info/ дев розділі «Книги» можна скачати багато книжок Рене Генона, Юліуса Еволи та інших авторів. 


- Дякую за інтерв’ю!

 


Репортер газети «Karpati Igaz Co»

 

Ірина Алмаші


 


21.06.2012 1815 0
Коментарі (0)

26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

579
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

1769 6
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

1094 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

526
24.02.2024
Вікторія Матіїв

Спроби створити музей у Долині виникали ще у 60-х роках. Проте тільки 23 грудня 1997 року Долинська районна рада прийняла остаточне рішення щодо нього. Журналістка Фіртки поспілкувалася з директоркою закладу Ксенею Циганюк. 

6874 61
01.02.2024
Вікторія Косович

Івано-Франківськ є градом безлічі упереджень і масок: для перших — фортеця, заснована поляками, для других — відголос австрійського «золотого віку» з його залізницями, для третіх — серце гуцульської культури, плач трембіт.  

11329 6

Піст – невід’ємна частина християнського  життя, встановлена Богом.

303

Друзі путіна зустрілись у резиденції рудого Донні у Флориді, де обговорили план путіна по капітуляції України, і після цієї поїздки Орбан розкрив – як за 24 год Трамп планує припинити війну.

1036

Чим ближче до виборів в США, тим більше трампісти вдаються до маніпуляцій у своїй пропаганді. У контексті України вони, переставивши все з ніг на голову, намагаються переконувати, ніби це демократи, а не республіканці, заблокували допомогу Україні.

1089

Кожен із нас не раз потрапляв у ситуацію, коли ми замислювались давати, чи ні милостиню людині, яка звертається про допомогу біля церкви, на вулиці чи в інших громадських місцях.  

1083
24.03.2024

Нутриціологиня пояснила, чому не можна забороняти собі фастфуд та солодощі. А також порадила, як їх вписати у свій раціон.

243
18.03.2024

Сьогодні, 18 березня 2024 року, в УГКЦ в Україні розпочинається період Великого посту. Пригадуємо канони партикулярного права УГКЦ, в яких ідеться про те, коли і як треба постити.  

1050
12.03.2024

Популярний дієтолог Майкл Мослі назвав п'ять груп продуктів, які варто включити до свого раціону для схуднення.

817
26.03.2024

Йдеться про зміни в молитвах «Вірую» («Символ віри»), «Царю Небесний» та митаревій молитві.

691
25.03.2024

Старий сидів біля оазису, біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав...

646
21.03.2024

Релігійна громада отримала всі дозвільні документи та незабаром розпочне будівництво поруч з Садовим товариством та міським озером.

2914
15.03.2024

Отець каже: виконайте заповідь Божу – вшануйте свято Боже молитвою у храмі, а житейське на цей день відкладіть.

4414
25.03.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

18408
26.03.2024

У Верховній Раді зареєстрували проєкт закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо встановлення відповідальності за привласнення державних функцій.   

266
22.03.2024

На початку лютого 2024 року замість Валерія Залужного Збройні сили України очолив Олександр Сирський, який до цього командував Сухопутними військами.  

328
17.03.2024

Продовжує зменшуватися кількість тих, хто вважає, що держава виконує свої зобов'язання перед ветеранами російсько-української війни.  

638
12.03.2024

Президент Володимир Зеленський 7 березня погодив кандидатуру ексголовнокомандувача Збройних Сил Валерія Залужного на посаду посла України у Великій Британії.   

739