Іконо-дизайн Тетяни Єфтимовської

 

Коли приходять на відкриття виставки – вшановують митця.

Коли ходять на виставки – цікавляться мистецтвом самого автора.

Коли купують роботи художника – поділяють свої смаки з автором, або  підлягають його ідеям і таким чином долучають існування художника в часі (заробіток) і поза часом (збереження артефактів в колекції). Ці тонкі нюанси часто-густо не відрізняють/змішують, як самі художники так і їх поціновувачі, сприймаючи зауваження щодо робіт (пункт 3) за особисту образу (пункт 1). Коли глядачі відвідують виставки (пункт 2) вони поповнюють свій художній багаж знань і таким чином розширюють шкалу свого досвіду, як в «+»/подобається так  і  «-»/не подобається.  Проте є художники, які творять це поле з новими системами координат від яких і будуть в майбутньому відштовхуватись смаки глядачів.

Я з нетерпінням дочекалась закінчення виставки «Фото, графічний дизайн» Тетяни Єфтимовської в «АртБастіоні», щоб поговорити саме з художницею. Оскільки всі стадії, від знайомства з автором  до придбання її робіт, я давно пройшла, мені був цікавий «післясмак» виставки, що саме для себе зафіксувала/зфотографувала Тетяна. 

Отже дизайн, в якому реалізується Тетяна.

Тут я хочу вдатись до паралелей мовного і образного/художнього світу, які тісно переплітаються, послуговуючись одними і тими самими термінами/словами. Джамбаттиста Віко*  писав, що «у циклі історії існують три епохи: міфічна, тобто епоха богів; героїчна, тобто епоха аристократії;  і епоха народу, після якої настає поворот, що розпочинає весь процес з початку. Кожна епоха витворює власний тип сенсів, формуючи три типи словесного вираження, котрі Віко відповідно окреслює як поетичний, героїчний (або шляхетний) і просторічний, або як інакше їх називає Нортроп Фрай** ієрогліфічний, ієратичний і демотичний. Ці терміни співвідносяться насамперед із трьома видами письма, оскільки Віко був переконаний, що люди до того, як навчилися мови, спілкувалися за допомогою знаків. Ієрогліфічна фаза для Віко є «поетичним» уживанням мови; ієратична фаза – переважно алегорична; а демотична фаза є описовою… Описова фаза мови відповідає тій, котру Віко характеризує як «просторічну», чи то демотичну, маючи на увазі її близькість до того, що завжди було доступним і широко вживаним, однак тільки в розмовній мові, яка не досягла культурного статусу. Три терміни Віко, незалежно від їхньої сув’язі з письмом, допоможуть нам знайти точку відліку і для дизайну, як особливого прикладного виду мистецтва.

Теоретик сучасного мистецтва, філософ и культуролог Борис Гройс в своїй роботі «Політика. Дизайн. Мистецтво»  пише:  «Перше, що дитина отримує в своєму житті, коли включає телевізор – це загальний погляд на все. З цього випливає, що вона починає з того чим древні греки закінчили. Це овид всього разом узятого – божественна точка зору , з якої дуже важко потім вийти, і в цьому проблема. В цій точці зору опиняється кожна сучасна людина. Вона практично нічого не знає про себе, оточуючий світ… чим займається, як влаштований фотоапарат, яким фотографує,.. проте вона дуже добре знає, як виглядає світ в цілому. І цей «божественний» погляд, властивий сучасній людині, зіштовхує її з багатьма проблемами». І далі «Природа мистецтва в основному має міметичний  характер, тобто опирається на відтворення, запам’ятовування образів буття, що особливо було притаманне минулому. В сучасному світі домінує дизайн, на відміну від мистецтва. Значення слова «дизайн» в перекладі з англійської – «божественний план», який не може бути безпосередньо видимим, одначе має такі прояви, як ікона в християнстві, в якій заздалегідь передбачається умовність зображення».

Тут ми, на новому витку історії, повертаємося до ієрогліфічних сенсів (знакової форми, іконки) і, проминувши елітний прошарок стиснутого до 1-го відсотка населення, одразу потрапляємо в демотичний (народний) світ сенсів, які формує сучасна політика споживання. Цим світом править реклама. В досконалій візуальній (фото-, теле-) рекламі речі не тільки постають привабливішими, вони також перестають бути центром, перестають домінувати, втрачають самостійність і виступають вже складовими цілості рекламного твору, котрий набуває ознак самоцінності, виявляється об’єктом, що несе самостійний естетичний заряд і переходить в розряд суто художніх творів. Рекламний твір набуває всіх ознак художності. Навіть більше: реклама, сформувавшись на основі придатних для її функцій видів і жанрів мистецтва, утворила певну багатожанрову сукупність, течію, об’єднану добре впізнаваний стилем. Як зазначає Тетяна Єфтимовська вона «шиє дизайнерський одяг для речей». Від себе додам – для речей призначених багатьом. Дизайн/«реклама перебрала на себе функцію задоволення естетичних потреб багатьох людей. Це задоволення може бути задоволенням чистої потреби в прекрасному, так і виконувати супутні функції – повідомлення про продукт чи  статус власника цього продукту, але залишається головне: перегляд рекламних/дизайнерських робіт стало для багатьох єдиним вікном у світ прекрасного в його образотворчій формі, і з цим потрібно рахуватися», Жан-Марі Кюбільє, «Порногламур».

Щодо виставки робіт  художниці, то вона  вибудовує свою площину дизайну, не впадаючи у вульгарний глянц, чи кітч, і, не витискаючи з образів (тіл-речей) сухий осад,  створює  свій стиль -  іконо-дизайн Тетяни Єфтимовської, особливо добре впізнаваний на поштівках  Івано-Франківська. Залишається побажати Тетяні не втрачати чуття смаку і утримуватись в точці відліку, яка є важливою сама по собі, як точка опори для наступних дизайнерів.

 

* Джамбаттиста Віко  -  мислитель.

** Герман Нортроп Фрай (1912-1991) – канадський мислитель, історик ідей, соціальний критик, пастор, автор книги «Великий код: Біблія і література».

                                                                                                                 

 25.03.2013  Еріка Вітер     


28.03.2013 Еріка Вітер 1715 3
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1937
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1846
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1843
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5445 45
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2141 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1499

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

723

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

783

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

978

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

993
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1758
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3667
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10241
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26126
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10168 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7700
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

880
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

173
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

242
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

370
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1263
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

865