Ігор Волощук: Я маю своє – принципово нове бачення розвитку регіону і країни

 

Часткове повернення мажоритарної виборчої системи має свій, так би мовити, побічний ефект: у виборчих бюлетенях, які вже менш як за два місяці отримають, прийшовши на виборчі дільниці, наші громадяни, їх очікуватиме величезний список незнайомих людей, серед яких їм слід буде обрати лише одного достойного, на їх думку, представляти громаду у Вищому законодавчому органі України.

 

І якщо із симпатіями чи антипатіями до тієї чи іншої політичної сили наші мешканці вже більш-менш визначились, то зробити вибір у такому розмаїтті мажоритарників їм буде нелегко. Логічно, що про кожного із своїх потенційних обранців нашим читачам хотілося б дізнатись якомога більше.

 

Одним з кандидатів, які люб’язно погодились розповісти про себе, став кандидат в народні депутати по мажоритарному виборчому округу № 84 (з центром в місті Тисмениця) Ігор Волощук.

 

 

Ігоре Івановичу, найперше запитання, яке Вам, напевно, не раз вже задавали і друзі, і опоненти: чому Ви раптом вирішили йти до парламенту?

 

Ви знаєте, я вже не перший рік у політиці: якщо бути точним – з 1998 року. За цей час, вважаю, добре вивчив стан речей у своєму районі, на Прикарпатті та в Україні загалом, виробив певне бачення того, яким чином можна покращити ситуацію, зміцнити добробут громадян. Бачу свою роль в цьому процесі і знаю, як зможу себе зреалізувати.

 

Будучи корінним мешканцем Тисмениччини, я вже чимало зробив для свого району і для його жителів. Втім, у Верховній Раді лобіювати інтереси району буде легше, тим більше якщо робити це з найпотужнішою в Україні політичною партією – Партією регіонів, яку я представляю.

 

 

На яких головних напрямках Ви плануєте зосередити свою діяльність в разі обрання до парламенту?

 

Це, насамперед, ті сфери, які визначають добробут наших районів: сільське господарство, медицина,освіта, духовність.

 

Так вже сталося, що Тисменицький, Тлумацький і Галицький райони, де я балотуюсь в народні депутати, є насамперед районами аграрними і сільське господарство є визначальною галуззю економіки.

 

На сьогоднішній день держава приділяє чимало уваги розвитку аграрного сектору економіки. До бюджету закладено значні суми державних субвенцій фермерам та сільськогосподарським кооперативам для придбання сільськогосподарської техніки та поголів’я худоби. Більше того: ці гроші реально надходять в нашу область і успішно освоюються за цільовим призначенням в інших районах… Але чомусь не у нас. Така ситуація є найбільш болючою для Галицького району та Тлумаччини. Бо ж якщо в Тисменицькому районі все-таки зосереджені певні промислові потужності, то Тлумацький і Галицький є районами практично на 100 % аграрними.

 

Очевидним є той факт, що наш округ потребує потужного лоббі у парламенті, яке б захищало його інтереси при розподілі бюджетних коштів. Шкода, що, маючи сьогодні найбільше в області депутатське представництво у парламенті, наші райони наразі такого лоббі не мають.

 

Другий момент – впровадження інвестиційних проектів. У мене є певний досвід такої діяльності. Зокрема, я особисто писав інвестиційні проекти для сільського господарства – готував, так би мовити, пощадку для залучення інвестиційних коштів. Тобто початок покладено. Потрібні лише політична воля і бажання для того, щоб розвивати розпочате.

 

Медицина. Як Вам відомо, я є медиком. Працюю в цій галузі вже багато років, в тому числі одинадцять років – лікарем. За цей час зумів «доробитись» до посади заступника головного лікаря Лисецької центральної районної лікарні. Проблеми і потреби медичної галузі знаю, як то кажуть на власній шкірі.

 

На сьогоднішній день я визначив для себе кілька пріоритетних питань, вирішення яких планую лобіювати у парламенті. Це, зокрема, побудова сучасних лікарень у місті Тисмениця та поліклініки в селищі Лисець, добудова лікарні у місті Галич, створення умов для надання сучасної медичної допомоги на селі, як-от: розбудова мережі фельдшерсько-акушерських пунктів та лікарських амбулаторій загальної практики, забезпечення їх сучасним медичним обладнанням.

 

Для прикладу, наскільки це реально, скажу: я протягом тривалого часу, починаючи з 2008 року, був головою  Благодійного фонду «Дитячий зір». За участю фонду було реалізовано цілу серію медичних проектів з лікування вад зору у дітей. Для їх реалізації нами було завезено значну кількість найсучаснішого медичного обладнання. В рамках діяльності фонду нами було запущено програму безкоштовного обстеження дітей з малозабезпечених сімей. За минулий рік 380 таких дітей пройшли таке обстеження безкоштовно. Взагалі наш фонд не є благодійним фондом в традиційному сенсі цього слова. Його роботу націлено не на благодійність, а на покращення якості надання медичної допомоги і доступності такої допомоги широким верствам населення. Погодьтеся: нинішній лікар з зарплатнею у 1200 – 1500 гривень не має можливості пройти якісні курси, придбати необхідну літературу, патенти, якісне устаткування. Саме на ці речі: медичні ноу-хау, придбання патентів, обладнання, літератури для лікарів – протягом усіх років своєї діяльності був націлений наш фонд.

 

Пріоритетом у освітній сфері я для себе визначив питання збереження та розвитку сільських шкіл з невеликою кількістю учнів. Сьогодні у нас нараховується сім таких навчальних закладів, які, на мою думку, необхідно зберегти і зробити все, щоб забезпечити надання їх учням якісної освіти. Зрештою, якість надання знань має бути пріоритетом стосовно усіх шкіл округу. Знову ж таки без хорошого парламентського лоббі при розподілі бюджетних коштів нашим районам тут не обійтись.

 

Важливою сферою, на якій варто і необхідно акцентувати увагу, є сфера духовності. Ми надто довго були відділені від світу «залізною завісою». І тому, коли завіса впала, ми разом поруч із найкращі надбаннями західної цивілізації, почали активно всмоктувати в себе величезний потік західного негативу. І оскільки погане чомусь засвоюється швидше і краще, ніж хороше, на сьогоднішній день ми маємо ситуацію, коли люди, а особливо молодь, втратила основні моральні орієнтири.

 

На цьому фоні важливе значення набуває Церква. Тому наше завдання – наскільки це можливо підтримати розбудову храмів і релігійних центрів. Як в цьому можуть допомогти держава і депутати? На сьогоднішній день є карта старовинних храмів на території Прикарпаття. Всі вони є пам’ятками архітектури і більшість з них потребує реконструкції. Допомогти збереженню культурних надбань багатьох поколінь – прямий обов’язок держави. Крім того, важливе значення має розвиток релігійного туризму. У нас є чимало місць, куди масово приходять паломники: Погоня, Крилос тощо. Інвестуючи кошти в покращення матеріально-технічної і рекреаційної бази таких центрів, ми вже невдовзі можемо отримати новий Люрд чи Почаїв.

 

 

Враховуючи сказане Вами вище, напрошується логічне питання, а чому Ви обрали саме Партію регіонів?

 

Погодьтеся: завжди приємно працювати у команді професіоналів – людей слова, які завжди рухаються в одному напрямку, незалежно від тих чи інших політичних віянь. Саме таку команду я знайшов у Партії регіонів.

 

Ми вже побували в опозиції, ми вже були і у владі. В Тисменицькому районі нам до тепер не легко працювати. Принаймні зважаючи на представництво в органах місцевого самоврядування: більшість сільських голів, депутатів сільських, селищних і районної ради не «наші». Додайте до цього морально-психологічний тиск, який протягом років чинився на наших членів через той негатив, який регулярно поширюють про нашу політичну силу окремі засоби масової інформації та окремі органи місцевого самоврядування і зрозумієте: вистояти в таких воістину екстремальних умовах в змозі лише люди, принципові у своїй громадянській позиції, які не зраджують своїм поглядам і готові йти до кінця.

 

Результати є очевидними. Коли я починав свою діяльність у складі Партії регіонів, партія мала в Тисменицькому районі лише 0,5 % підтримки мешканців. Сьогодні ця цифра становить вже 5,2 %, що засвідчили останні місцеві вибори, і вона постійно збільшується. В 2010 році вперше з часів проголошення Незалежності України наша партія отримала представництво у районній раді. Сьогодні ми там маємо фракцію у складі чотирьох депутатів і депутатську групу у складі шести народних обранців. Троє з наших депутатів сьогодні представлені у президії райради.

 

Сьогодні Тисменицька районна організація Партії регіонів налічує 1150 членів. В усіх без виключення населених пунктах району є наші осередки.

 

При цьому наші члени самі формують імідж нашої політсили, своєю порядністю і благими справами ламають усталений стереотип про «погану» Партію регіонів. Результат цього я вже озвучив вище.

 

Особисто я є прихильником центристських політичних переконань і мої погляди на розвиток держави збігаються з поглядом моїх однопартійців. Саме тому я з ними і, отримавши їх довіру у вигляді висунення мене кандидатом в депутати, йду від їх імені у парламент. 

 

 

Сьогодні у 84-му окрузі загалом зареєстровано 16 кандидатів у народні депутати. Тобто конкурентів у Вас чимало. І довести в таких умовах виборцю, чому саме за Вас він має віддати свій голос, важко. Тому чи можете Ви сказати просто зараз: чим саме Ви відрізняєтесь від своїх конкурентів на виборах. А крім того, кого Ви розглядаєте в якості своєї електоральної бази?

 

Від своїх конкурентів, насамперед тих, хто вже був у владі і є сьогодні депутатом, я відрізняюсь тим, що маю власне – принципово нове бачення розвитку країни. Я вже казав, що особисто писав інвестиційні проекти, займався інноваціями – маю досвід саме практичної, а не теоретичної роботи.

 

Що ж до свого електорального поля, то я його розглядаю в двох аспектах. По-перше, це працівники бюджетної сфери і насамперед мої колеги-лікарі. Бо ж якось так сталося, що серед усіх кандидатів, які йдуть до Верховної Ради по виборчому округу № 84, я є єдиний, який знає проблеми лікаря, проблеми медсестри і навіть молодшої медсестри.

 

По-друге, це ті люди, які сьогодні довіряють владі, які відчули ту стабільність, яка є сьогодні в державі, завдяки важкій і копіткій роботі Уряду і Президента. Це ті, хто відчули ефект від збільшення розміру пенсій та соціальних виплат. Уряд зробив багато, але то ще не дуже відчутно, тому що ми починали не у «плюсах», а в «мінусах». Спочатку необхідно було стабілізувати ситуацію – залити, так би мовити, міцний фундамент, а вже на ньому будувати будівлю нової країни.

 


Розмовляв: Сергій БІЛИЙ

 



12.09.2012 1723 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1877
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1816
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1812
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5346 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2111 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1474

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

679

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

737

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

928

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

964
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1714
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3630
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10211
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26083
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10137 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7674
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

857
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1359
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

344
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1232
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

829
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1037