Ігор Насалик: “Якщо помре у лісі заєць, то це буде нічим іншим, як політичною розправою”

 

Прямий ефір із міським головою Ігорем Насаликом, нарешті, пролив світло на основне питання нинішніх виборів: кого з-посеред восьми кандидатів-мажоритарників підтримає міський голова? Не секрет, що підтримка Ігоря Насалика стане суттєвим доповненням до особистого рейтингу кандидата. Адже на минулих виборах міського голови калушани висловили Ігорю Насалику безпреце-дентну довіру: він отримав більше, ніж 90% голосів виборців.

Минулого тижня відбувся прямий  ефір на ДС “Калуське міське телебачення”, під час якого міський голова Ігор Насалик прокоментував ряд гострих запитань. Він, зокрема, розповів, чому вирішив не балотуватися до Верховної Ради, кого підтримуватиме на виборах та чи варто вірити соціологічним опитуванням.

“Головне — знайти такого віслюка, який готовий заплатити”

Ігор Насалик не вірить у те, що нинішні вибори можуть дати старт змінам у країні. І досить скептично оцінює можливість впливу у ВР депутата-мажоритарника у разі, якщо такий не потрапляє до більшості. Саме ці фактори стали ключовими під час вибору: балотуватися чи ні до Верховної Ради. Крім того, міський голова пророкує важку економічну кризу вже з наступного року. Каже: зараз треба задіяти всі механізми, щоб її пережити. А вже тоді — займатися політикою.
— У нас так створена політична система, що змінити щось у державі неможливо, адже саме політичні партії формують основні органи виконавчої і законодавчої влади. Тому я з упевненістю можу сказати: нічого не зміниться після виборів і цього разу, — запевнив Ігор Насалик. — Нині ступінь недовіри до ВР становить 86%. Чому? Бо, на відміну від європейської практики, у нас будується все навпаки. У нас партії представляють лідери. Є лідер — є партія, нема лідера — нема партії. Це стосується всіх: лідери Партії регіонів — Віктор Янукович та Микола Азаров, об’єднаної опозиції — Олександр Турчинов та Арсеній Яценюк, “УДАРу” — брати Клички. Таким чином, політична система будується під особу, і, відповідно, під бренди. Розкручування брендів відбувається через уведення додаткових соціальних пільг, хоча фінансового підгрунтя для цього — немає. Така “брендова” боротьба призводить до того, що система лідера починає формувати саму партію. А виборчий список формується за наближеністю до лідера.
Як приклад міський голова навів Івано-Франківську область, куратором якої від об’єднаної опозиції є народний депутат від ВО “Батьківщина” Дмитро Шлемко. За словами Ігоря Насалика, формуючи список кандидатів від об’єднаної опозиції на мажоритарні округи, Дмитро Шлемко обирав, враховуючи не громадську думку, а — ступінь наближеності до своєї персони.
— Зараз відбувається боротьба брендів, а не відстоювання політичних поглядів та економічних програм, — вважає Ігор Насалик. — Мені було дуже прикро, коли один із відомих лідерів сказав: “Ти ж розумієш, Ігоре, з таким брендом, як об’єднана опозиція, ми віслюка проведемо. А, якщо ми можемо провести віслюка, то ми можемо знайти такого віслюка, який заплатить”. Виходить, що у такій ситуації і ми, громада, залишаємося віслюками. Коли об’єднана опозиція поставила до відома, що на Калуському виборчому окрузі балотуватиметься Ольга Сікора, то це був плювок в обличчя громаді. Нині я не бачу різниці між об’днаною опозицією і Партією регіонів. Що треба зробити, щоб змінити щось у цій ситуації? Треба, щоб боротьба йшла за економічний розвиток. Якщо виборці оцінюватимуть не бренди, а економічний розвиток, тоді можна йти у ВР і щось змінювати.
Міський голова запевнив: він чітко усвідомлює — ефективна робота у ВР можлива лише у більшості. Інакше, місту немає смислу делегувати свого представника у ВР, особливо у час, коли починається жорстка економічна криза.
— Засновник “Apple” Стів Джобс якось сказав: “Я щодня встаю з ліжка, дивлюся у дзеркало і задаю собі запитання: якби я знав, що сьогодні помру, чи займався би я тією роботою, яка у мене сьогодні розписана? Відповідь — так”. Так-от. Якби я був у ВР, я би цим не займався. Звичайно, можна було йти самовисуванцем. А через рік прийти у місто і розказувати, що я не міг задіяти ніяких коштів і не міг реалізувати ніяких програм. Цього я не хотів. Адже для того, щоб вирішувати проблеми округу, треба бути у більшості. Усі розуміють, яка зараз буде більшість. З іншого боку, ми зараз входимо у велику кризу — ситуація навіть гірша, ніж у 2009 році. Наступний рік буде надзвичайно важким, і я би хотів системою управління та реформування пом’якшити цей вплив на мешканців міста та району, — наполягає Ігор Насалик.

“Смерть зайця у лісі з точки зору Ольги Сікори буде політичною розправою”

Вибори у Калуші характерні великою кількістю бруду. Це відзначив, зокрема, і міський голова Ігор Насалик. Він повідомив, що днями з’явилася заява міського Руху, у якій засуджуються методи виборчої агітації кандидата у народні депутати від об’єднаної опозиції Ольги Сікори. Ігор Насалик повідомив: кандидат працює так не від сьогодні. Просто досі всі нападки були спрямовані на нього особисто, а зараз Ольга Сікора обливає брудом усіх підряд.
— 2 роки тому у “Західному Віснику” вийшла стаття “Чи потрібна “Свобода” “регіонам”?”. Там Олега Тягнибока називають євреєм і звинувачують у співпраці із ПР. Зараз на біг-бордах “Свобода” підтримує Сікору. Але мене дивує ще й інше. Виявляється, згідно із декларацією, заробітна плата Ольги Сікори становить аж 360 гривень на місяць. У такому разі кандидат має поділитися із пенсіонерами досвідом, як прожити за такі гроші. Тим більше, що пенсіонери отримують приблизно втричі більше. Дуже прикро, що “бюджетники”, заробляючи 1,5 тис. гривень на місяць, сплачують утричі більше податків, ніж отакі бізнесмени. Стиль ведення виборчої кампанії Ольги Сікори — облити брудом усіх. Усі погані, крім неї. Якщо помре у лісі заєць, то це буде нічим іншим, як політичною розправою? Під час виборів міського голови мене звинуватили, що я — наркоман, алкоголік і “голубий”. Нещодавно вона приїхала у Стефанівку і сказала, що ми з Келестином ломами забили людину. Це — діагноз. Із цим борються не на шпальтах газети, а у лікарні.
Двоє із восьми кандидатів у народні депутати є представниками структур міської ради. Міський голова зауважив: це — їхнє право. Проте, невідомо, як один із кандидатів — Олег Нижник — зможе відстоювати інтереси міста у ВР, якщо він не здатен відстояти їх тут.
— Олег Нижник працює у структурі міської ради — займається спортом, але це — його обов’язок. Нічим особливим себе не проявив. Хіба що пам’ятаю 2007 рік, коли на 1 вересня він у школі роздавав агітки. Я заборонив будь-яку політичну рекламу, бо це — свято батьків і учнів. Тоді Олег Нижник вперше заявив про політичну розправу. Крім того, мене дуже здивувало, що вся міська рада виїхала захистити економічні інтереси міста під стіни обласної ради, а більша частина фракції НРУ не поїхала. Якщо ти не можеш захистити економічні інтереси тут, то як ти збираєшся це робити у ВР?
Міський голова також запевнив, що вірить соціологічним опитуванням, які проводяться на замовлення громадської організації “Вільні громадяни вільного міста”. За словами Ігоря Насалика, представники ГО проводили опитування на 25 дільницях міста і щодня на кожному пункті опрацьовували по 40 анкет та залучали до опитувань фахівців. На думку міського голови, дослідження, проведені столичними соціологами, хіба що незначно різнитимуться від тих, які провели самі калушани.

“Валерій Келестин — єдиний, хто допомагав увесь цей час”

На цих виборах Ігор Насалик ставить на діючого народного депутата Валерія Келестина. Він, за словами міського голови, — єдиний, який допомагав місту вижити у складний період економічної кризи. Саме його підтримка забезпечила втілення ряду масштабних проектів у Калуші та додаткові кошти із Державного бюджету на соціально-економічний розвиток міста.  
— Валерій Васильович — це мій товариш, із яким я знаюся з 7-8 років. Ми разом розбудовували бізнес. У 1998 році, коли я вперше балотувався до ВР, то більше, ніж 200 податківців перевіряли наш бізнес. Річ у тім, що моїми суперниками по виборах були Роман Круцик, який очолював комітет по боротьбі з організованою злочинністю, та Микола Гошовський, який був заступником прокурора. Методика тиску на бізнес була однією зі схем зняття із виборів. І коли 200 чоловік упродовж двох місяців перевіряли бізнес і знайшли порушень на кілька гривень, це говорить про те, як ми вели бізнес. Практично весь час мого перебування на посаді міського голови я співпрацював із Валерієм Келестиним: статус зони екологічного лиха Калуш здобув за його підтримки; 30 млн. гривень із Держбюджету на соціально-економічний розвиток — це його сприяння. Без його допомоги Калуш не отримав би такого дорогого і потрібного медичного обладнання. Пам’ятаю ті умови, у які нас поставили: 1 грудня видали 49 млн. гривень, і треба було за 23 дні і тендер провести у Мінекономіки, і пройти погодження 4-х міністерств, і реалізувати цю програму. Звичайно, що без Валерія Келестина я би цього не зробив. Є люди, які про свою роботу говорять, ще нічого не зробивши, а є ті, які роблять масштабну роботу, не афішуючи. Але, оскільки Валерій Васильович іде зараз на вибори, то про ту спільну роботу, яку ми зробили, я просто зобов’язаний сказати.

Міський голова з розумінням ставиться до того, що, не будучи у більшості, депутат-”мажоритарник” нічого не зможе зробити — просто протиратиме штани по відношенню до виборчого округу. А це значить, що місто на кілька років залишиться сам на сам зі своїми економічними негараздами.
— Зараз на кілька років залишити мене у боротьбі з усім навколо? Я готовий боротися, але не настільки, — зауважив Ігор Насалик.


20.10.2012 1105 4
Коментарі (4)

Симпатик 2012.10.21, 14:04
Ох, Насалик, Насалик! По твоїй фізіономії видно, що та за "регіоналів". Так прямо і скажи, чого тягнеш кота за хвіст. А ОЛьга Сікора тобі добре вїлася в печінку, що ти так преш проти неї.
до симпатика...? 2012.10.21, 20:16
то ше треба так себе назвати,симпатик,а бурян гнилий,не підходить?Особисто ніяких симпатій до Насалика не маю,бо коли трохи мав деякі напрацювання,не зовсім мене це задовільняло,але це не значить,що я маю критикувати,бо зі мною не вийшла співпраця,напевно і моя вина в цьому була.Тому виходячи зі всіх моментів,і знаючи,що робить Насалик для Калуша,як задоволений простий люд,мушу сказати,що скидаю перед ним капелюха.А порівнювати Сікору з Насаликом,чи Келестином,то не смішіть,бо пукну зі сміху,Сікора так одягає вишиту сорочку,як Юлька костюм під Лесю Українку,а що сидить під костюмом,то правильно сказав Юрій Шухевич,Юлька одягла б і паранжу,якби пообіцяли посаду президента,а Сікора нехай не смішить людей,бо її далеко до Насалика,це треба признати,якщо ми не останні тупі рагулі
NECAJ 2012.10.22, 07:36
A TOBI DO JA BACU JULKA SPATY NE DAJE ..HOLOVNE KOVBASA TE SCO VLADA NYSCYT MOVU KRYMINAL ROZLAZYTSJA PO DERZAVI BANDJUKY VSJUDY CE TEBE NE CIKAVYT ____??????
Оксана 2012.10.22, 08:28
Стаття - суцільна брехня. Декларація Сікори оприлюднена на сайті ЦВК, про яких 300 гривень тут Насалик блеє. Сікора - одна людина, жінка, яка наважилася боротися з бандою. В Калуші ситуація така, що пройде або кандидат від партії регіонів Келестин, або кандидат від об"єднаної опозиції і ВО Свобода Ольга Сікора. Вибирайте. Третього не буде. Сікора є порядна людина, про це свідчить навіть той факт, що Насалик з Келестином не змогли знайти на Сікору жодного компромату, жодного негідного вчинку, тому вдаються до тупої брехні і погроз, включно з фізичною розправою. Банда, одним словом.
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

886
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

698
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1809
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

3136
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2507
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2491

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

151

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

677

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

645

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1521
01.05.2024

Християни освячують пасхальні традиційні страви, про котрі чітко згадує священник у часі освячення, зокрема м’ясні та молочні. Кошик можна прикрасити барвінком і вишитим рушником.

275
26.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

616
23.04.2024

У 2024 році Великий піст почався 18 березня та закінчиться 4 травня. Святкування Великодня у християн припадає на 5 травня.  

572
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

275
26.04.2024

Чому Великдень є одним з найважливіших християнських свят та що він означає для сьогодення, зокрема для українців, які третій рік поспіль відзначатимуть цей день під час повномасштабної війни?  

338
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26981
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

798
02.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

19631
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

374
26.04.2024

З твердженням, що часто думка простих людей важливіша, ніж думка професійних політиків та експертів, повністю погодилися або скоріше погодилися 48% опитаних. Не згодні з таким твердженням лише 1/5 респондентів.

359
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

685
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

1190 1