Ігнорувати не можна прислухатися

 

Закон про референдум, підписаний Президентом уже встиг наробити чимало галасу.

 

Деякі експерти натякають, що це просто «технологічний» хід  влади, покликаний відвернути увагу суспільства від серйозних проблем в економіці, в тому числі і від проблем, пов’язаних із формуванням бюджету на 2013 рік. Інші вихваляють начебто черговий крок на шляху до утвердження демократії в країні.

 

Проте існує й інша думка, яка лежить у площині «вибори ніколи не закінчуються». Після завершення парламентських виборів 2012 року, влада, вочевидь розпочала підготовку до Президентських виборів 2015 року. І розпочала з найголовнішого – законодавчої бази, яка б мінімізувала потенційні ризики і небезпеки.

 

Підступність референдуму, як механізму прямого народовладдя пояснює відомий український політолог Кость Бондаренко. Він, зокрема, вважає референдум одним із механізмів маніпуляції громадською думкою, однією із найбільших небезпек, яку несе в собі демократія і стверджує, що «референдум завжди може дати той результат, який потрібен тій чи іншій владній команді… великі сумніви є також в частині імплементації рішень референдуму. Але, знову ж таки, зараз обговорюють не сам закон, а його політичну доцільність – що з допомого цього закону можна зробити».

 

Свого часу махінації із волею народу привели до влади націона-соціалістів Гітлера в Німеччині. З того часу в цій країні референдум на федеральному рівні заборонений. Німці добре запам’ятали, яку ціну вони заплатили за начебто «волю громадянина».

 

Сумніви того, що даним законом в першу чергу зможе скористатися таки суверен влади висловлює й Вадим Карасьов. Політолог переконаний, що референдум, попри те, що він дійсно є інструментом демкоратичної держави, не може бути ініційований народом, який не може бути експертом у складних питаннях державовтворення.

 

«Народ – експерт в місцевих проблемах: будувати дорогу чи не будувати дорогу, виділяти кошти на школу чи ні. Тому в європейських країнах наголос  робиться на місцеві референдуми, а у нас на загальнодержавний, де народ - статист", – резюмував Карасьов.

 

Відтак, виникає логічне запитання: а чи не є цей, на перший погляд, звичайний закон першою сходинкою для гарантованого другого терміну чинного Президента? А там і варіант Лукашенка чи Кастро міг би й згодитися на перспективу. Ну це так, якщо вже дуже захочеться. Тому хороший закон – вже півсправи. Один вміло написаний закон може виявитися дієвішим інструментом, ніж добра сотня вірних соратників, які постійно хочуть щось для себе.

 

Залишається одне – вміло провести кампанію і довести, що такий варіант – єдиноправильний, вірний і дуже необхідний у такій складній ситуації. Основне – вміло на власний кшталт «підкорегувати» всенародну ініціативу. А те, як народною ініціативою у нас навчилися вміло маніпулювати, вже можна зарахувати до класики жанру.

 

Ще одне – Конституція. Це вже серйозніше і важливіше. Змінити її просто так – не легко. А якщо це рішення легітимізував народ – то в руках карт-бланш. І байдуже, що відсоток участі може не дотягнути і до 30% і це не буде більшістю, але народ же ж сказав. В принципі, для нас така «відносна більшість» не є новиною.

 

А в конституції вже можна передбачити не таку політичну систему, а значно прийнятливішу для певної гілки влади і звести до «церемоніальної ролі» інші гілки. Ну, скажімо, Верховну Раду – до хорового виконання гімну України під час інавгурації Президента, а судову – до вручення головних атребутів влади. От і все – маємо «народну керовану демократію».

 

Ну а самого Президента обирати вже не всенародним голосуванням, а у найвищому представницькому органі. І для економії коштів, і для суспільно-політичної стабільності у країні. Щоб думали більше не про владу, про яку на народі і так думка не висока, а про себе, про свої життєві проблеми. А влада про народ не забуде, принаймні до можливого референдуму.

 

Про те, що такий сценарій цілком можливий, можна переконатися із висловлювань сильних країни цієї. Не встиг закон побачити світ, як його прибічники наввипередки почали міркувати над тим, з чого почати втілення такої вистражданої і усім «потрібної» волі народу.

 

Зокрема, міністр юстиції Олександр Лавринович відмітив, що конституцію цілком можливо змінювати сааме у спосіб референдуму. І народно і усім підходить.

 

Та сама ситуація із питаннями зовнішньої політики. В один прекрасний день українців запитають з ким вони хочуть дружити – з ЄС чи можливо таки спокуса дешевого газу зіграє на користь Митного Союзу. Під занавісою декількох «відволікаючих» питань суспільству можуть нав’язати іншу модель розвитку, й цілком ймовірно, іншу модель політичної системи. Над цим вже доволі давно працює колишній «сірий кардинал» часів кучмізму Віктор Медведчук.

 

Можливо доволі гостро, але така начебто народна ініціатва може стати засобом для розколу країни у тиж же питаннях мови. Пригадаймо літні баталії навколо скандального мовного законопроекту. Питання залишається відкритим й до сьогодні. І тут «право обирати» може отримати народ. Мовляв, нехай українець вирішує якою мовою йому краще спілкуватися. Наслідки можуть бути непрогнозованими…

 

Тобто у законі «Про всеукраїнських референдум» влада отримала вигідний, а головне, легітимний ключ від кімнати із доволі невимушеною назвою «Україна». І світова спільнота вже не зможе звинуватити Януковича і компанію у порушення прав і свобод, відступу від курсу демократичного розвитку… Усе прозоро, законно і головне – за народною ініціативою.

 

А тут уже виникає питання ціннісного характеру. Від того, як влада розставить розділові знаки у заголовку, залежатиме її ставлення до власного народу, до суспільства і її готовність бути чесною і прозорою.


02.12.2012 Марія Лутчин 908 6
Коментарі (6)

джек 2012.12.02, 21:28
Черговий маневр влади.Вони розуміють,що в 2015-му можуть помінятися з Тимошенко місцями.Тому й передбачають різні варіанти проштовхування Януковича на другий термін.
Міккі 2012.12.03, 08:16
Дааа, бояться вони точно. І не Тимошенко - бояться власного народу, він як очухається, як проспиться... Як прочитає Тараса Шевченка "Микиту Швачку"...
jenny_loo 2012.12.03, 09:21
Чому так всі тах прагнуть порівняти із Гітлерівським референдумом? Він нам портібен, як кров із носа! Щоб ми нарешті відповіли на питання: що ми за нація, чого хочемо, яка у нас мета і т.д. Референдум зблизив би нас, тільки якщо на нього не виносити дурних питань типу мови, митного союзу і інших безглуздостей.
Саня 2012.12.03, 14:05
Референдум референдумом, а прем'єром певно буде Клюєв. А главою Президентської адміністрації - Акімова. Тоді і референдумів не потрібно ніяких.
Гриць 2012.12.07, 10:09
А може б це винести на референдум питання доцільності влади взагалі? От за Махна була анархія, і жили тоді в Гуляйполі чудово, досі згадують...
Стелла 2012.12.08, 10:21
для того, щоб народ не ігнорували, він повинен сам організовуватися. Тут повинен проявитися український солідаризм, який мав здатність проявлятися у складні моменти нашої історії. Бо без ініціативи "знизу" ніколи нічого не вийде. Ми звикли нарікати на владу і чекати від неї "кращого життя", але ніяк не усвідомили, що ніяка влада не буде про народ дбати, тільки про себе. А взяти відповідальність на себе - це вже велика справа. Тільки нові лідери. вихідці з народу, незаплямовані і з чистою соввістю і репутацією щось можуть зробити. Тільки народна ініціатива, не владна, не телевізійна, ніяка інша!
17.05.2024
Тетяна Дармограй

На Івано-Франківщині з вівторка, 14 травня 2024 року, довелось знову вдаватись до відключень світла. Причиною є наслідки системних російських обстрілів енергетичної інфраструктури України, а також холодна погода у травні.   

566
10.05.2024
Тетяна Дармограй

Хто з військовозобов'язаних може перетинати кордон під час воєнного стану, чи вплине новий закон про мобілізацію на правила перетину, як військовозобов'язані гинуть при спробі нелегально перетнути кордон та як карають порушників кордону, розповідає Фіртка.

11077 1
30.04.2024

Будівельна компанія «ND Group Development» запрошує вас стати майбутніми власниками унікального комплексу преміумкласу. Водночас власний будинок мрії стає ще доступнішим. Адже при покупці з 30 квітня 2024 року до 15 травня 2024 року можна отримати знижку 3%. 

1855
29.04.2024
Вікторія Матіїв

Журналістка Фіртки поспілкувалася з серцево-судинним лікарем-хірургом Андрієм Судусом про причини раптової серцевої смерті, операції на серці, як війна вплинула на кількість захворювань, чи "молодіють" хвороби серця та як запобігти їхньому розвитку загалом.

1755
22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

2754
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

4609

Війна росії проти України змінила наше життя до невпізнаваності, а звірства росіян над українцями змусила багатьох хлопців і дівчат, серед яких чимало християн, взяти до рук зброю і захищати свій народ.  

357

Доволі часто можна зустріти згадку про так званого «пасхального зайця» в сучасній масовій культурі (фільми серіали, листівки, гіфки). Отож, яке відношення має кролик/заєць до Пасхи?

1052

Спорт — це не просто змагання, це мова, яку розуміють усі. І Україна використовує її, щоб розповісти світові про свою силу та прагнення до перемоги.

1465

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

1334
12.05.2024

З кожним днем війни стає дедалі важливіше зберігати емоційну стабільність і свідомо дбати про своє психічне здоров’я.   

1712
07.05.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

1524
03.05.2024

В Івано-Франківську триває передсвятковий ярмарок "Великодній кошик".  

1237
12.05.2024

Про значення неділі журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.  

608
08.05.2024

У цілому 63% українців вважають, що ця Церква має бути повністю забороненою в Україні (у грудні 2022 року — 54%, у травні 2023 року — 66%).  

683
04.05.2024

Великдень - свято, що є одним з найважливіших для віруючих християн.  

1877
30.04.2024

Великий або Страсний четвер — це день, коли Христос понад 2000 років тому на Тайній Вечері з апостолами, своїми священниками, установив Таїнство Святого Причастя, відслуживши першу Божественну Літургію.  

2131 10
12.05.2024

Мурали або стінописи сьогодні не є чимось незвичним. У містах України, зокрема й в Івано-Франківську, на вільних стінах будинків час від часу з'являються різноманітні нові прояви вуличного мистецтва.  

20377
13.05.2024

В Україні громадяни переважно змінили свою думку у порівнянні із попередніми роками та вважають, що для країни важливіша демократична система, ніж сильний лідер.    

353
09.05.2024

Верховна Рада 9 травня 2024 року збільшила штрафи за військові правопорушення.  

707 1
05.05.2024

Президент Китаю Сі Цзіньпін у неділю вирушив до Парижа з рідкісним візитом, а його французький колега Еммануель Макрон має намір тиснути спробувати переконати його використати свій вплив на Росію щодо війни в Україні.    

741
30.04.2024

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента України Володимира Зеленського, голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, комітету Верховної Ради України з питань бюджету, щодо спрямування видатків державного бюджету з фінансування політичних партій на ЗСУ.  

1088