Як на Прикарпатті працює єдиний в Україні центр соціальної допомоги (ФОТО/ВІДЕО)

Івано-Франківський обласний центр соціально-психологічної допомоги у Верховині – єдиний в Україні, де не лише надають тимчасовий прихисток, а й допомагають вирішити проблеми.

Центр існує 16 років. Перебування в установі анонімне – без згоди мешканців не можна фотографувати, знімати відео та оприлюднювати їхні особисті дані, пише Фіртка з посиланням на Суспільне Карпати.

За рік тут отримують допомогу близько двохсот людей, які опинилися в складних життєвих обставинах. В центрі надають соціально-психологічну, юридичну, інформаційну та медичну допомогу. Установа розрахована на проживання 30-ти людей. Зараз тут перебуває 13 дорослих та 23 дітей з п’яти районів Прикарпаття, а також Івано-Франківська та Калуша.

34-річна Марія не називає прізвище і просить приховати обличчя. Жінка живе у центрі два місяці. Вона сама звернулася до працівників служби у справах дітей через сильні конфлікти з бабусею, з якою вона жила. До Верховини приїхала з Франківська разом зі своєю донькою Роксоланою, якій рік і два місяці. Марія – мати-одиначка, батько дитину не визнав. Зараз жінці допомагають оформити документи на соціальні виплати. За місяць жінка має залишити центр.

"Я думаю, що я помирюся з бабусею. Просто ще не знаю як. Думаю, ми це вирішимо до кінця місяця. Але тут такі люди працюють, які допомагають гарно. Вони шукають вихід. Не так я шукаю, як вони допомагають", — каже Марія.

Перша, з ким зустрічаються мешканці центру, – медсестра Леся Косоруких. Під її наглядом люди перед заселенням проходять медогляд. Жінка працює 5 років. Каже, при скаргах мешканців на погане самопочуття спочатку їх оглядає, після цього скеровує до поліклініки або лікарні. В аптечці центру є ліки проти головного болю та температури.

Леся Косоруких розповідає, що деяких людей доводиться вчити таких елементарних речей, як чистити зуби або прати речі. Часто проводить групові бесіди про особисту гігієну та різні хвороби. Найбільше уваги потребують молоді мами.

"Є такі мами, що одразу з пологового до нас. Треба надати їй повністю консультацію, догляд за новонародженою дитиною, санітарно-гігієнічні норми, які повинні бути. Є сім’ї, які звертаються до нас за допомогою у виготовленні групи по інвалідності. Бувало таке", — каже медпрацівниця.

Вікторія Вережук 8 років працює тут соціальним педагогом. Зауважує, що найчастіше стикається з проблемами відсутності житла, конфліктними стосунками та насиллям в сім’ї.

Вікторія розповідає, що проводить індивідуальну та групову роботу. Також організовує заходи до свят і працює з дітьми. Їх влаштовують у місцеву школу на час перебування. Каже, найскладніше розговорити підлітків, адже вони розуміють, які проблеми є в їхній сім’ї, й те, що батьків можуть покарати. Напругу знімають творчістю.

"Переважно, це арттерапії, психокорекційні діагностики, розвивальні ігри – переважно, на зняття напруги. Якісь пальчикові малюнки, малюнки на піску – щось таке дуже для діточок, приземлене. В нас перебувають особи, які не вміють читати і писати – дорослі неписемні. Тому ми говоримо про роботу на базовому рівні, такому більш простому", — каже Вікторія Вережак.

Мешканцям закладу допомагають також з юридичними питаннями та працевлаштуванням. Юрисконкульт центру Галина Кефорук каже, що безробітних реєструють у центрі зайнятості за місцем проживання. Також мають домовленості з підприємцями та місцевими підприємствами.

"Найбільше працюємо з людьми, які малозабезпечені. Їм, наприклад, треба виготовити документацію на соціальні виплати. Також, буває, на аліменти подають. Насилля в сім’ї, розірвання шлюбу".

І додає, що "допомогти можна тому, хто хоче цієї допомоги".

Потрапити в центр можна лише за скеруванням органів місцевого самоврядування або служби у справах дітей. Мешканці протягом 90 днів мають вирішити свої проблеми й повернутися до життя поза центром.


Читайте також:

Прикарпатців закликають долучитися до благодійної акції «Серце до серця»

На Верховинщині відкрили центр безпеки громадян (ВІДЕО)


13.04.2021 1079
Коментарі ()

22.04.2024
Вікторія Матіїв

Про значення Великодніх свят журналістка Фіртки поспілкувалася з отцем Миколаєм Микосовським, який служить у Василіянському монастирі УГКЦ на Ясній Горі у Гошеві.

1122
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

2481
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

2088
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

2137
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

6459 57
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2421 2

Нижня палата Конгресу США затвердила допомогу Україні в  сумі 61 мільярдів доларів. Всього «за» допомогу Україні проголосували 311, «проти» — 112, «утримались» — 8.

293

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

1118

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

1143

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

1360
23.04.2024

Розповідаємо про корисні для серця та задоволення способи включити домашній сир у свій раціон.  

243
19.04.2024

Цього року комунальне підприємство «Франківськ Агро» запланувало засіяти на майже 200 гектарах соняшник, гречку та сою.  

563
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

2030
22.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26481
18.04.2024

Під час моління студенти зачитували розважання, які перепліталися зі стражданнями нашого Спасителя – Ісуса Христа під час Хресної дороги та терпіннями, які проходить український народ у часі жорстокої війни.  

527
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10429 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7973
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

508
23.04.2024

Рівень довіри до інформації про події війни, яка надходить від владних органів, є невисоким.  

372
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

522
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

596
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1546