Хто на округах господар?

 

 

Івано-Франківщина завжди відрізнялася від інших областей своєю непередбачуваністю і політичними сюрпризами. Наразі  політичний романтизм  поступово переходить  до цинічного об’єктивізму: виборці більше не хочуть слухати обіцянок. Древнє «хліба і видовищ» наполовину виконано, проте одними шоу ситим не будеш.

 

А принцип «снікерса», тобто голосування за симпатичного кандидата чи кандидатку,  на Івано-Франківщині непопулярний. Чим  же живуть виборці і хто задовольняє їхні апетити? На що надіються провладні кандидати і чи є порозуміння у КОДівців? Ці та інші актуальні питання обговорювали журналісти та громадські активісти на першому засіданні медіа-клубу ЧЕСНО з головою обласного осередку Комітету виборців України Юрієм Лисюком.

 

Доцільно виділити кілька хвиль активності «мажоритарників». Перша хвиля – це кандидати, які почали працювати раніше, наприклад, Юрій Деревянко. Такими ж фаворитами електорального поля є  Олександр Шевченко, Богдан Гдичинський, Юрія Соловей та Віктор Андрушкевичус. До слова, минулий місяць ознаменувався  одразу двома гучними виходами з партій: Микола Зелінський припинив своє членство у «Батьківщині» (хоча залишився членом фракції), а екс-голова ОДА  Микола Палійчук з «Нашої України» перебрався до УДАРу і йтиме за квотою Віталія Кличка. Попередньо, нагадаємо, Комітет опору диктатурі розподілив квоти таким чином: два кандидати від БЮТу, два від «Свободи» і два від «Фронту змін».  Окрема ситуація із сьомим Калуським виборчим округом.

 

 «Курська дуга»: чотири місяці після

Олександр Левицький – один з двох дозволених кандидатів-бютівців від КОДу. Із неофіційних джерел відомо, що йти по Коломийському округу також планував Юрій Романюк. Проте Левицький коломиянам він відомий ще з минулих виборів до обласної ради. Саме його вважають одним із двох основних конкурентів «мажоритарника», керівника Служби Міністра Мінюсту Богдана Гдичинського. Цікавою фігурою є і голова Коломийської РДА Михайло Негрич, який веде по Коломийському округу досить-таки активну діяльність.  І хоча і голова ОДА Михайло Вишиванюк, і сам Михайло Негрич офіційно спростовують чутки про балотування до Верховної ради та відхрещуються від виборів, такий розвиток сценарію цілком імовірний. 

 

- Коломия – досить цікавий округ, де час від часу виникають скандали. Важко передбачити, як буде цього разу, - аналізує Юрій Лисюк. - Гдичинський, ймовірно, змагатиметься за голоси виборців з Михайлом Негричем. Поки що ми спостерігаємо таку найбільш системну та активну роботу саме у Богдана Гдичинського. Там постійно відбуваються різні заходи, концерти, зустрічі з виборцями. Недавно Кличко поставив на Коломийському окрузі свого кандидата - Володимира Довганюка, але  тут, скажімо, більшу роль відіграватиме саме імідж Віталія Кличка. Щодо Левицького, то маємо неоднозначне трактування цього політика в регіоні, хоча він матиме свою підтримку за рахунок впливу фактора Юлії Тимошенко.

 

За словами Юрія Лисюка,  прив’язати Гдичинського до когось – чи то до опозиції, чи назвати його  провладним кандидатом -  не можна. Проте найцікавіше те, що згідно з  останніми даними, «Партія регіонів» висуватиме свого кандидата – Романа Панчука. Не виключено, що до Коломиї прийде ще одна людина - відомий економіст, громадський діяч, вихідець з Коломиї Андрій Новак, якого також розглядають можливим кандидатом по Калуському округу. Сказати щось конкретніше можна буде в кінці серпня – на початку вересня, коли буде видно, як розвивається виборча кампанія.

 

Насалик і К.

Ціла Санта-Барбара розгортається на Калуському виборчому окрузі. Мер Калуша, він же один з найбагатших людей області Ігор Насалик довго і наполегливо готувався до виборів до Верховної Ради, тому калушани за нього горою. Звісно, для цього була потрібна «підтримка» - у Калуш з державного бюджету зайшли дуже серйозні гроші.   Проте ходять чутки, що надійшла команда  пильнувати ці гроші і надалі, бо така схема вкладання грошей у місто надзвичайно зручна. Тому Ігор Насалик пробує передати Калуський округ комусь «під ключ». Звісно, людині, якій він довіряє.

 

Нещодавно Ігор Насалик став заступником Гриценка у партії «Громадянська позиція», яка отримала 5 квот у списку об’єднаної опозиції. Якщо Ігор Насалик туди потрапляє, то він таки повинен передати комусь свій округ. Проводячи паралелі, слід нагадати, що  замість Ігоря Насалика політраду «Української партії» очолив Андрій Новак.  Кандидатура, яку б Насалик міг поставити замість себе, практично ідеальна – він не помічений у корупційних діях, молодий, симпатичний і вміє гарно носити вишиванку. Будь-які інші кандидати, не погоджені з мером Калуша, фактично не мають шансів. Маємо ще одного ймовірного кандидата, друга Насалика – рогатинця Валерія Келестина, який також є досить впізнаваним. Якщо все ж розглядати такий варіант, що Ігор Насалик балотуватиметься, то його опонентом, якого виставить КОД, скоріш за все стане молодий «свободівець» Василь Романович. Фігурує також  кандидатура Євгена Гірника. Не варто забувати і про такий розвиток сценарію, як балотування до Верховної Ради брата Ігоря Насалика - Сергія Насалика. Акцент, безперечно, робитимуть на бренді прізвища.

 

(далі буде)

Віталій Світлик, Центр політичних студій та аналітики


05.07.2012 Віталій Світлик 1084 25
Коментарі (25)

Ганна Лутьків 2012.07.06, 07:38
"За словами Юрія Лисюка, прив’язати Гдичинського до когось – чи то до опозиції, чи назвати його провладним кандидатом - не можна" ------ ФОКУС ВІД ЧЕСНОГО ПОСІПАКИ? Невже ми такі тупі, що такі недоексперти як Лисюк нас обдурять щодо політичноі і партійноі приналежності ЗАСТУПНИКА МІНІСТРА ЮСТИЦІІ В УРЯДІ АЗАРОВА-ЯНУКОВИЧА, ГОЛОВИ ФРАКЦІІ ПАРТІІ РЕГІОНІВ В ОБЛАСНІЙ РАДІ, ВІДОМОГО ГРЕЧКОСІЯ І ПРОСТО ВІЧНОГО "ЧЕСНОГО ДАІШНИКА" ГДИЧИНСЬКОГО????? ДЕ ВІН ВЗЯВ ОТАКЕННІ ГРОШІ, ЯК ГОЛОСУВАВ В ОБЛРАДІ З ГОЛОВНИХ ПИТАНЬ, СКІЛЬКИ ДАВ ЛИСЮКУ??? Через таких ПРОДАЖНИХ "СПЕЦІВ" ЧИТАТИ ДАЛІ БУДУТЬ ЛИШЕ ПРАЦІВНИКИ ШТАБУ РЕГІОНАЛА-ТУШКИ!!! "ЧЕСНО", ВАМ ЧЕСНО ЗАПЛАТИЛИ, ЧИ ЛИШЕ ПООБІЦЯЛИ? Ще пару таких ДЖИНСОВИХ матеріалів і "ЧЕСНО" стануть чесними тушканами?! Чи вже стали?
Песє 2012.07.06, 10:15
Гдичинський - не хороша людина. Кар'єрист, коньюктурщик, корупціонер. То він керує фракцією БЮТу в обласній раді, то вже фракцією Регіонів. Лайнюк, однозначно.
Око 2012.07.06, 13:58
Людоньки, та слідуйте трохи за новинами. Ніхто не святий: ні Насалик, ні Гдичинський, ні Левицький. Лиш чогось усім не дає спати слава і здобутки Богдана. Гдичинський вчора склав свої повноваження як голова фракції ПР, що я особисто не оцікував. Нормальний він мужик!
ККК 2012.07.06, 14:11
Ага, нарешті перед виборами "прозрів" сарака....
Світлана 2012.07.06, 19:12
Успіхи і слава "вічного шофера" когось непокоять??? А він хоч щось робив у свому житті без хабарів і сраколизства? ВІН ВІЧНО БРАВ І ВІЧНО ДАВАВ ХАБАРІ. Які в нього слава і успіхи??? Як зрадник утік від відрядження в Чорнобиль. Як злодій набудував собі хатів у Коломиі та у Станіславі. Мою родину обікрав на одній з таких хатів. Захисту від нього я ніде знайти не змогла бо всюди непідкупні регіонали. А подвиг про звільнення з посади главаря банди і перехід на посаду рядового члена банди гідний лише "ШОФЕРА". Хай би сказав щось проти свого пахана, на захист мови або про пакращення НАШОГО, А НЕ СВОГО З ЯНУЧАРАМИ життя? Слабо??? Якщо так то ВІН - РЕГІОНАЛЬНА ТУШКА І ЗАСІВАЛЬНИК КРАДЕНОГО!
степан 2012.07.06, 23:46
цей гнидичинський повне ...но люди невже ви слiпi
Ніна 2012.07.07, 15:41
Коментар Світлані: Вибачте, але я би хотіла поспілкуватися з Вами особисто. Якщо не боїтесь звичайно. Громадська приймальня Богдана Петровича знаходиться за адресою: м. Коломия, вул. Чорновола 23. Дуже цікавлять усі факти щодо того, що Гдичинський "обікрав", "набудував хатів", "давав хабарів". Маєте лице писати тут - майте відвагу і прийти поспілкуватися.
Тарас Петрович 2012.07.07, 16:02
На рахунок ШОФЕРА... Всі з чогось починали. Ви, Світлано, напевне після школи також не одразу ДИРЕКТОРОМ стали??? А можливо маєте багатого дядю, який Вас спонсує і якому Гдичинський поперек горла стоїть??? Або навпаки, судячи з грамотності Вашого коментаря - можна припустити, що Ви ще й школу не закінчили і написали це за відповідну оплату...Прикро за таких!
Петровський А. 2012.07.07, 16:18
Коменти замовлені. Однозначно. Лише людина, яка нічого не знає про просвітню діяльність Гдичинського могла ТАКЕ написати! пані Світлано, а Ви телевізор дивитесь? А на літературні вечори, які Богдан Петрович організовував, ходили? Певно, що ні. Адже б не писали такої нісенітниці. Скажіть, хтось чув від Гдичинського хоча б одне російське слово??? Я особисто був присутній на творчому вечорі заступника Голови Просвіти України - пана Яреми Гояна, у нас в Коломиї, який зорганізував пан Богдан. Доречі, це не була акція піару на захист мови, адже антимовний закон ще не був прийнятий. Особисто знаю наших земляків, яким Богдан Петрович допомагає у видавництві книг українською мовою. Читав у газеті подяку від директорів шкіл, до бібліотек котрих Гдичинський передав книжки для наших дітей. А яка чудова була нещодавно акція у парку Трильовського"Вболівай за Україну-співай українською" - в підтримку коломиянки Тетяни Гулик, яка вийшла до фіналу Дитячого Євробачення 2012! Більше ніж 300 дітей співали її пісню на українській мові, аж до книги Рекордів України записали рекорд. Щось Ви, Світланко, не за адресою коментар написали, одразу видно, що несвідомо. Але Вас вибачать, якщо наступного разу будете думати, перед тим, як писати про людину. Адже і про Вас можуть щось написати. Але, як правило, пишуть про тих, хто щось робить, про тих хто байдужий - не згадують. Соромно за таких...
Іван Іванович 2012.07.07, 16:30
Коментар до тези Ока: Повірте, слово "Кар"єрист" не має негативного відтінку. Адже, якщо людина працює над собою - не дивно, що її підвищують на посаді. А те, що Богдан Петрович починав з нуля - це всім, хто його знає відомий факт. Так, він грав весілля і водив автомобіль, але якби цей, тоді ще хлопчина, не мав клепки в голові, він не добився би таких висот у кар"єрі. Лише цілеспрямована, наполеглива, далекоглядна і креативна людина може вибитися зі звичайного музики чи шофера до Заступника Міністра юстиції. Він не зробив це завдячуючи багатому татусеві, ні, його тато був звичайним хліборобом, який своїми мозолями заробляв дітям на хліб, що й змусило Богдана Петровича ще в 7 класі іти працювати й здобувати кошти в сім"ю. Повірте, є з кого брати приклад! Горджуся тим, що знаю його особисто!
Оленка З. 2012.07.07, 16:37
Хочу щось сказати на рахунок "Засівальника" у попередніх коментарях. Шановні, та якщо би всі кандидати так "Засівали" як Гдичинський - нам би не потрібна була інша влада! Він стільки допоміг коломийщині! Про пустих людей стільки добрих слів не кажуть, скільки я чула про Богдана Петровича. Не знаю його особисто, але поважаю за ті добрі справи, про які чула від людей. а те, що комусь заздрісно - не дивно, це наш менталітет. українська жаба! Мінятися потрібно починаючи з себе! Дякую вам Богдане Петровичу за те, що Ви не байдужі до людської біди!
Вікторія 2012.07.07, 19:19
Знаю Гдичинського особисто, і вважаю, що лише він вартий портфеля народного депутата. Це він довів своїми багаторічними добрими вчинками. А ті, хто погано про нього висловлюються, напевне, мають з ним недоброзичливі стосунки. Але вся Коломия і Городенка підтримають Богдана Петровича не менш, як 50 відсотками своїх голосів. Перемога буде за Гдичинським, а всі посіпаки отримають облизня.
Vbhjy 2012.07.07, 23:26
Шановні посіпаки Заради Бабла! Ви не відповіли на жодне з питань які вам поставили. Він - РЕГІОНАЛ? Він голосував в обласній раді за те що Бандера і Шухевич герої? Він голосував за захист української мови та проти російської мови? Він - ДАІшник? Звідки у нього ТАКІ гроші? У яких партіях він був і коли з моменту повноліття? А щодо хатів то це знає вся область бо рядові ДАІшники возили туди огого. Про дачу Дагаєва керівника ДУСі при Кучмі не забули люди. А про то як житло відібрали у вдови міліціонера то вся обласна рада і ОДА завалені скаргами тої жінки. І в Чорнобиль якось не вдалося поїхати, а люди там опромінились добряче. Але РЕАЛЬНИМ і потужним кандидатом має бути Негрич М. М. - людина, яка хоча б за щось у своєму житті коли-небуть відповідала. А за і коли відповідав Ваш? За гармошку, руль і взятки?
Оксана 2012.07.08, 00:23
Шановний "Vbhjy" ( бо ж своїм справжім ім"ям не можете назватися)! Давайте будемо чесними! За бюджетні гроші все легко: і піаритися, і бути меценатом. Ніхто з тим не сперечається. Проте запитайтеся його підлеглих, який він керівник, запитайтеся! Він хороший лише для тих, хто йому може пригодитися або хто вище над ним.Проте Гдичинський, не будучи головою райдержадміністрації, своїми власними клопотаннями, зусиллями, ініціативами зробив не менше, ніж Негрич. Гроші на ліфти, на яких піарилися всі, кому не ліньки, вибив Гдичинський,добудова поліклініки, дороги, допомога по стаціонарному лікуванню хворих у столиці, освітлення вулиць... Можете прийти прочитати звіт, зрештою,а чого ж? Якщо сперечатися, то давайте наводити факти, а не займатися красномовством. Яким би не був Гдичинський особисто для вас, коломиян не треба переконувати в чомусь. Кожен третій хоча б раз був у його приймальні. На жаль, чомусь інших приймалень депутатів вони не знають. Там або двері постійно закриті, або лише годують обіцянками.
Олександр 2012.07.08, 09:44
Як депутат обласної ради хочу повідомити всіх читачів, що Гдичинський голосував "За" те, що Бандера і Шухевич герої. Він голосував за захист української мови та проти російської мови, а сві наклепники йому просто завидують і, оббріхуючи, просто намагаються заробити гроші.
Nin_ok 2012.07.08, 10:24
Високоповажному vbhiy: (достойне ім'я для коментарів) спеціально для Вас можу надати телефон Тетяни Дагаєвоі, доньки керівника ДУС,про якого Ви згадуєте, аби Ви на власні вуха почули, що після смерті Юрія Олександровича Дагаєва, Богдан Гдичинський віддав (зверніть увагу не продав!) подарований Дагаєвим будинок- дітям генерала Дагаєва. Достойний вчинок чи не так?
Іван В. 2012.07.08, 10:31
Ви знаєте, а я вважаю, що Гдичинський має гордитися, що він ДАІшник.. Власне що він напевне і робить.. Я вже кілька років не працюю в системі, пішов на пенсію, але такого керівника ДАІ, яким був Гдичинський -у нас після того не було! Він був реформатором і за його керівництва ДАІ процвітала! Ми мали нові форми, ми їздили на новеньких авто, він збудував для працівників інспекції нове житло, в якому до речі до нині і живе моя сім'я! А після нього- усе лише по малу тліє.
ЯЯЯ 2012.07.08, 10:45
Розумію чому так назвав себе Vbhjy, не хоче аби хтось міг пізнати його... Ви знаєте, я теж навмисне назвалась, оскільки хочу посперечатися з Вами щодо Вашого кандидата. Я сама працюю у системі Негрича і прекрасно знаю наскільки він "достойний" - він вміє лише пресувати :"Не зробиш так - вижену з роботи!" інших методів я від нього не чула. А про Гдичинського чула багато доброго, хоча й на соцопитування відмітила, що голосуватиму за Негрича ( адже він перевіряв потім) - хочу сказати, як прийде час - буду голосувати за справедливість!
Тамара 2012.07.08, 12:56
Чоловіче добрий (пишу до vbhjya) , а що ж Ваш Негрич такий мудрий - і теж до Чорнобиля не поїхав?? Знайшли на чому грати??? Впевнена, що Богдан Петрович, на відміну від інших може аргументувати кожен свій вчинок! Вітаю!
Viktor 2012.07.08, 17:44
Переглядаючи новини випадково наткнувся на цю статтю! стаття, так собі - ні про що, ніякої аналітики! а ось коментарі мене вразили. я сам людина аполітична, але мене заділо за живе з якою злістю деякі добродії пишуть тут на імя Богдана Гдичинського! Особисто його не знаю , але по відгуках чув тільки хороше, і про Насалике теж! в мене питання у звязку з цим: - що саме Гдичинський зробив таке погане , защо заслуговує на такі слова? - чому мовчать про добрі справи, які він та його команда роблять щодня? Дякую
Олег Городенка 2012.07.08, 17:48
В моєї бабусі в селі (Чернятин) не було в людей води !!!! Р-О-К-А-М-И!!! прийшов такий собі ДАІшник, і як ви там кажете регіонал Гдичинський і за тиждень вирішив це питання!!!!! люди тепер готові йому руки цілувати там!!!! а ви - бидло, яке пише всяку фігню і тільки тявкає, бо більше нічого не може закрийте роти і дрочіть на своїх "патріотів"!!!
Леся 2012.07.08, 17:50
Мав особисто декілька зустрічей з Насаликом - лидина -слова! Я за нього!
БУК 2012.07.08, 18:07
Боже, прости їм, бо не відають, що творять...Жодного чоловічого вчинку впродовж життя у пана-товариша Г. Одне слово - дагаєвець, який готовий свічку ставити будь-кому заради наживи й власної вигоди. А загалом автор добре й достеменно не володіє темою. Циніки-наймнці розкручують підтримку...Повна ЗАКАЗУХА, тому порядні люди не тратьте попусту нерви...
И 2012.07.08, 20:32
Леся, ти вже так заботалося, що забуло хто ти є він чи вона)))))
Назарій 2012.07.11, 09:51
Гдичинський Богдан Петрович - це Людина, яка не тільки вміє обіцяти, але й чесно виконувати всі свої обіцянки. Людські громади бачать це по Його вчинках наглядно, а не вичитують зі сторінок інтернету. Писати погано можна про будь-кого, папір він все стерпить, але змінити думку і дух громади може тільки ЛІДЕР. Богдан Петрович зміг це зробити і довів людям те, що краще все ж може бути!!!
10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1814
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1793
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1777
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5284 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2079 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1458

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

617

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

711

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

907

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

942
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1674
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3607
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10185
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26059
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10095 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7657
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

842
13.04.2024

Які труднощі та виклики виникають при управлінні краєзнавчим музеєм "Бойківщина" Тетяни й Омеляна Антоновичів та як намагаються їх розв'язувати?

1345
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

318
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1206
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

797
02.04.2024

Українці розповіли, чи підтримують у другому читанні ухвалення Верховною Радою оновленого законопроєкту про мобілізацію.  

1019