Гроші на пам'ятник жертвам Чорнобиля в Івано-Франківську Вишиванюк попросить в обласної ради

 

Днями у своєму робочому кабінеті голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк провів зустріч з лідерами 8-ми чорнобильських організацій: головою обласної організації соціально-екологічної партії «Союз Чорнобиль. Україна» Анатолієм Кайдашем, головою ОО Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Надією Кайдаш, головою громадського об'єднання «Прикарпатбат Чорнобиль» Ярославом Олійником, заступником голови обласного Благодійного фонду «Медікел» Лідією Самотовкою, заступником голови ОО «Спілка Чорнобиль» Мироном Попадюком, головою Асоціації «Спілка Чорнобиль» органів внутрішніх справ в УМВС України в Івано-Франківській області Володимиром Числовим, головою новоствореної ОО Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об'єднання ветеранів Чорнобиль» Євгеном Литовець.

 

Щоправда, через відрядження, як повідомила Надія Кайдаш, не зміг прибути на зустріч з Михайлом Вишиванюком Вадим Кайдаш, голова ОО Всеукраїнського громадського об'єднання захисту конституційних прав і свобод громадян України «Правозахист».


Йшлося про стан виконання (з боку влади) підписаного з обласною організацією "Спілка Чорнобиль", восени минулого року, «Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю».



«Кожна із ваших організацій важлива», - наголосив голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк, вкотре закликаючи до співпраці між собою усіх чорнобильців Прикарпаття, задля координації їхніх заходів та дієвості.



Коли мова зайшла про спорудження в обласному центрі пам'ятника жертвам Чорнобиля на давно освяченому місці по вулиці Незалежності, Михайло Вишиванюк запевнив: «Цей пам'ятник ми збудуємо. Кошти на його будівництво попросимо у колег - депутатів обласної ради, адже ніхто з них, я переконаний, не проти пам'яті тих сотень людей, наших земляків, життя яких забрала Чорнобильська катастрофа».



Надія Кайдаш, яка до того ж очолює Благодійний фонд "Допомога дітям Чорнобиля", «піднімала питання» щодо організації літнього оздоровлення дітей зі Снятинського району на Косівщині, просила фінансового сприяння у виданні Книги пам'яті, яка, за її словами «уже в роботі».


Що стосується лікування чорнобильців (на зустрічі був присутній перший заступник начальника головного управління охорони здоров'я Роман Мельник), голова облдержадміністрації наголосив: «Чорнобильці мають отримувати стопроцентне лікування. Мільярд і 280 мільйонів на медицину – за ці кошти, можна забезпечити медикаментозним лікуванням інвалідів Чорнобиля. І щоб я більше ні від кого не чув, що чорнобильці чи ветерани війни купують ліки».



«Я дуже поважаю, шаную чорнобильців, людей, які втратили своє здоров'я, багатьох з них, на жаль, уже немає серед нас, - зазначив Михайло Вишиванюк. - Наслідки Чорнобиля - це загальнонародне лихо, і я - за те, аби держава виплачувала усім. Але, і ви це добре знаєте, за нинішніх непростих економічних умов, коли фінансова скрута по всій Європі, наша держава виплачуватиме рівно стільки, скільки може. Тим більше, що вже в цьому році, хто би що не казав, на вимогу Президента України уряд збільшив розмір пенсій, і не лише чорнобильцям. А все, що ми маємо змогу зробити на своєму рівні, ми робимо, і робить, по можливості, держава, - підкреслив голова ОДА.



Як поінформував учасників згаданої зустрічі начальник головного управління праці та соціального захисту ОДА Ярослав Лаган, в Івано-Франківській області 11816 чорнобильців, 6740 з яких - мешканці Снятинщини - сіл Стецева, Стецівка, Потічок, Русів та Підвисоке, які належать до зони посиленого радіоекологічного контролю. Із усіх прикарпатських чорнобильців 998 мають статус першої категорії, 1986 - другої, 1070 - третьої, 4935 – четвертої. В області проживає 218 вдів чорнобильців і 2621 «чорнобильська дитина».



Довідково. В Україні 2 мільйони 300 тисяч потерпілих від Чорнобиля; а всіх пільговиків - 23 мільйони.

Відповідно до підписаного 2 листопада 2011 року Меморандуму між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією та Івано-Франківською обласною організацією "Спілка Чорнобиль" про взаєморозуміння та співпрацю щодо збереження злагоди в суспільстві, забезпечення гідного рівня життя громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, створення належних умов для їх життєдіяльності та шанобливого ставлення до них, обласна державна адміністрація бере на себе такі зобов’язання:
1. Скерувати в Адміністрацію Президента України та Кабінет Міністрів України звернення щодо соціальної підтримки громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, про розробку на державному рівні програми поетапного підвищення соціального захисту чорнобильців.
2. Вжити у встановленому порядку заходів щодо комплексного медико-санітарного забезпечення та лікування постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, передбачити для цього необхідні кошти в обласному бюджеті на 2012 рік.
3. Задля забезпечення подальшої взаємодії щодо розв’язання проблем соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, вирішити питання про представника обласної організації “Спілка Чорнобиль” до складу Громадської ради при облдержадміністрації.
4. Профінансувати випуск книги про учасників ліквідації аварії на ЧАЕС – мешканців Івано-Франківської області.
5. Забезпечити проведення урочистих заходів з нагоди відзначення Дня ліквідатора аварії на ЧАЕС 14 грудня 2012 року, а також відкриття пам’ятника жертвам Чорнобиля.



Обласна організація “Спілка Чорнобиль” зобов’язалася:

1. Брати участь у роботі Громадської ради при облдержадміністрації.
2. Задля зниження рівня соціальної напруги серед громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, провести інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо положень цього Меморандуму, а також меморандуму між Кабінетом Міністрів України і ВГО “Союз Чорнобиль Україна”.
3. Проводити моніторинг пропозицій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та своєчасно вносити їх на розгляд Громадської ради при облдержадміністрації та керівництва облдержадміністрації для підготовки проектів відповідних рішень.


Меморандум діє протягом п’яти років.


29.02.2012 2380 0
Коментарі (0)

10.04.2024
Тетяна Дармограй

Фіртка розповідає про головні зміни, які пропонує влада новим законопроєктом про мобілізацію.

1922
01.04.2024
Діана Струк

Про функціонування закладу, допомогу військовослужбовцям та майбутні плани, журналістка Фіртки поспілкувалася з очільником комунального закладу «Дім воїна» Миколою Крошним.

1838
26.03.2024
Вікторія Матіїв

Під час війни людина відчуває цілий спектр емоцій. Як українським родинам впоратись з такими випробуваннями — журналістка Фіртки розпитала у лікаря-психіатра, психолога та консультанта в напрямку когнітивно-поведінкової терапії Миколи Демківа.

1838
21.03.2024
Тетяна Дармограй

Що робити та куди звертатися рідним зниклих військовослужбовців,  як відбувається процес пошуку та чому не варто поширювати у соцмережах персональну інформацію зниклого, розповіла представниця Уповноваженого з питань осіб, безвісти зниклих за особливих обставин в Івано-Франківській області Наталя Пасічник.

5407 42
19.03.2024
Тіна Любчик

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки активно працює над поданими правками щодо нового законопроєкту про мобілізацію. Журналістка Фіртки поспілкувалася з політтехнологом, військовим юристом, Володимиром Бондаренком щодо актуальних питань призову.

2132 2
19.03.2024

Сьогодні й роботодавці, й експерти звертаються до абітурієнтів: зважайте на ті спеціальності, які будуть потрібні Україні під час відбудови, адже велике відновлення почнеться одразу після Перемоги.

1491

«Благодатний вогонь» саме за такою назвою ми знаємо церемонію, яка відбувається щорічно у Велику Суботу перед Пасхою у Єрусалимі в Храмі гробу Господнього. Здебільшого про це явище  знаємо через ЗМІ, які щорічно ведуть пряму трансляцію сходження Благодатного вогню з Єрусалимського храму.

713

Американське видання The Washington Post 7 квітня 2024 р. опублікувало статтю під назвою «Інсайд щодо секретного плану Дональда Трампа щодо припинення українсько-російської війни».

771

Благодатний Вогонь (грец. Άγιο Φως, дослівно — Святе Світло, англ. Holy fire) — поширена у православ'ї назва вогню у Великодній церемонії виносу запалених свічок із Гробу Господнього (кувуклії) в Єрусалимському Храмі Воскресіння. 

965

Впевнено можна сказати, що з появою соцмереж  наш світ змінився. Він став трішки меншим, не виходячи з кімнати ми маємо зв'язок з найвіддаленішими куточками планети. Всі живемо в час швидкості та спрощення.

990
16.04.2024

В Івано-Франківську традиційно у передвеликодній час проведуть ярмарок «Великодній кошик». Працюватиме він з першого по третє травня на площі Ринок.  

1745
11.04.2024

Цієї неділі, 14 квітня, в Івано-Франківській громаді розпочне роботу новий комунальний ринок сільськогосподарської продукції.  

3657
08.04.2024

Під час посту людина не вживає білкові продукти тваринного походження: м'ясо, рибу та молочні продукти. Натомість залишаються крупи, бобові, горіхи, фрукти та овочі.  

10228
17.04.2024

У Біблії немає вичерпного пояснення природи людської душі. Але вивчивши, як використовується у Святому Письмі слово «душа», ми можемо зробити певні висновки.

26111
14.04.2024

Нагадаємо, цьогоріч в Івано-Франківську запланували початок зведення богослужбової каплиці блаженного священномученика Симеона Лукача.  

10159 1
08.04.2024

Є перша заповідь Божа: «Я є Господь Бог твій, нехай не буде у тебе інших богів, крім Мене».  

7693
02.04.2024

Два тижні поспіль щонеділі франківці та гості міста збираються на пікнік біля міського озера, щоб висловити протест проти будівництва церкви УГКЦ.   

874
19.04.2024

Це — історія про дорослішання хлопця Тимофія у 1990-х роках. У центрі сюжету — його стосунки із сім’єю, друзями, коханою та колишнім контррозвідником Феліксом, який служив в Афганістані.  

127
19.04.2024

Обороноздатність, безпека, підтримка воїнів, розвиток економіки та євроінтеграційні процеси – ключові питання, які обговорили під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад, що відбувся під головуванням Президента України Володимира Зеленського.  

230
16.04.2024

Так, серед тих, хто довіряє Президенту України, лише 15% підтримали б такі вибори, тоді як серед тих, хто не довіряє — 37%.

363
11.04.2024

Парламент остаточно ухвалив у другому читанні законопроєкт №10449 про мобілізацію і проходження військової служби.  

1258
07.04.2024

Всього опитали 2 000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України, крім окупованих територій, у віці 18 років і старше.   

857